آب مایه حیات است. بدون آب این نعمت بزرگ الهی هیچ نوع حیاتی را نمی توان بر روی کره ارض تصور کرد. ایران یکی از کم آب ترین کشورهای دنیا است. منابع آبی ایران در مقایسه با بسیاری کشورهای همجوار ناچیز است و این مسأله جغرافیایی و اقلیمی، اهمیت مدیریت آب را در کشور هویدا می سازد. طبق آمارهای رسمی حدود 90 درصد از منابع آبی موجود در بخش کشاورزی به صورتی کاملاً غیرعلمی و غیربهینه مورد استفاده قرار میگیرد. صنعت و شرب تنها 10 درصد از مصرف منابع آبی را به خود اختصاص می دهد. در سال های اخیر، قوانین متعددی برای مدیریت بهینه مصرف آب در کشور تصویب شده است. اما عدم اجرای مؤثر این قوانین خصوصاً در 16 سال گذشته، مشکلات فرآوانی را در کشور سبب ساز شده است. رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر اصلاح الگوی مصرف آب خصوصاً در بخش کشاورزی تأکید داشته اند. علیرغم تأکیدات فرآوان معظم له مسئولین اجرایی کشور، اهمیت و ضرورت این مسأله را به صورت کافی درک نکردند و امروز ما شاهد تنش های آبی بسیاری در اقصی نقاط ایران هستیم. تنش آبی در خوزستان به دلیل عدم اعاده حقابه تالاب هورالعظیم زنگ خطری بود که اگر درست شنیده می شد، امروز در اصفهان ما شاهد 16 روز بَست نشینی کشاورزان زحمتکش اصفهانی در بستر خشک زاینده رود نبودیم. معاندین و دشمنان انقلاب اسلامی هر نوع جنبش عدالت خواه مردمی را بستر خوبی برای پیگیری مطامع خود می دانند. به همین دلیل، بعد از صدور بیانیه از سوی کشاورزان و ترک زاینده رود جهت تعامل و پیگیری سازنده مطالباتشان، ضدانقلاب در اصفهان دست به کار شد و با تخریب اموال عمومی و حمله به نیروهای پلیس قصد داشت تا حاشیه امنیتی دیگری برای کشور درست کند. مردم هوشیار اصفهان از نقشه شیاطین و مستکبرین کاملاً آگاه بوده و هستند و به همین دلیل، اغتشاشات پراکنده در اصفهان با دخالت نیروهای امنیتی مغلوب شد. به نظر، دولت سیزدهم به دلیل ترک فعل های متعدد از سوی دولت دوازدهم با چالش های بیشتری در آینده روبرو خواهد بود. ساعدنیوز در گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین احمد سالک کاشانی نماینده مردم اصفهان در 5 دوره مجلس شورای اسلامی به بررسی حوادث دو هفته اخیر در اصفهان پرداخته است. نظر مخاطبان ساعدنیوز را به مطالعه این مصاحبه جلب می کنیم:

هم در دولت آقای احمدی نژاد و هم در دولت آقای روحانی قوانین توزیع عادلانه آب به صورت مؤثر اجرا نشدند. دولت دوازدهم اراده ای برای توزیع عادلانه آب در کشور نداشت./ تنها راه حل برای بارندگی هم استغفار و توبه به درگاه پروردگار است تا انشاالله در رحمت را به روی ما بکشاید و باران ببارد و مشکل برطرف شود.
ساعد نیوز: رویدادهای دو هفته اخیر در اصفهان و تحصن کشاورزان زحمتکش اصفهانی برای تحقق مطالبات به حق شان یک بار دیگر مسأله مدیریت بهینه آب در بخش کشاورزی را در کشور یادآوری کرد. حضرت آقا در سخنرانی های مختلف شان به مسأله مدیریت بهینه آب اشاره دارند؛ آیا ما در این مورد با خلأ قانونی مواجهیم یا نقص در اجرا است؟
احمد سالک کاشانی: بسم الله الرحمن الرحیم. مطلب اول، این که آب جزو انفال است. یعنی آب برای همه موجودات عالم قرار داده شده است و این مسأله در کشور ما هم همینگونه باید باشد؛ آب هم مثل معادن انفال محسوب می شود. مطلب دیگر، ما در این خصوص قانون داریم. قانون 9 ماده ای توزیع عادلانه آب مصوب شورای عالی آب کشور اگر درست اجرا می شد ما امروز با این همه مشکل مواجه نبودیم. مشکل ما خلأ قانونی نیست. این قانون باید با در نظر گرفتن شرایط استان ها اجرا شود. گرفتاری ما در این حوزه به ضعف عملکرد دولت های گذشته برمی گردد. هم در دولت آقای احمدی نژاد و هم در دولت آقای روحانی این قوانین به صورت مؤثر اجرا نشدند. دولت دوازدهم اراده ای برای توزیع عادلانه آب در کشور نداشت. زمان مدیریت آقای مهندس چیتچیان، جلوی اجرای این قوانین گرفته شد. آقای اردکانیان تلاش کرد تا این قوانین به درستی اجرا شود ولی نتوانست. دولت یازدهم و دوازدهم اراده ای برای حل مسأله آب در کشور نداشت. ما با آقای واعظی جلسات متعددی داشتیم و در نهایت، این جلسات به نتیجه ای منتهی نشد.
نکته دیگر در خصوص مسأله آب در اصفهان، این است که آب فلات مرکزی ایران باید از منابع آبی موجود تأمین شود. این منابع گاهاً در استان های دیگر است. منبع آبی بهشت آباد با 750 میلیون متر مکعب آب یکی از این منابع است. 16 سال فرانسوی ها و آلمانی ها روی این منبع کار مطالعاتی انجام دادند. قرار بر این شد که این آب از طریق 65 کیلومتر تونل کشی به فلات مرکزی انتقال داده شود. 250 میلیون متر مکعب برای استان چهار محال بختیاری، 250 میلیون متر مکعب برای اصفهان و 150 میلیون متر مکعب برای یزد. 150 میلیون مترمکعب از سهم اصفهان قرار بود که نصیب زاینده رود شود. متأسفانه این طرح هنوز به بهره برداری نرسیده است. منبع دیگر برای تأمین آب فلات مرکزی، کشورهای همجوار است. طرح هایی هم برای انتقال آب از خلیج فارس در دست مطالعه است که به دلیل شرایط خاص آن هیچ صرفه اقتصادی ندارد. مسیر انتقال بسیار طولانی است و بالغ بر 40 هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد. آب شرب لیتری 40 هزار تومان برای شهروندان تمام خواهد شد. این به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد. بخش صنعت نیز نمی تواند از این منابع بهره خوش را ببرد. منبع دیگر تأمین آب نیز بارندگی و برف است. متأسفانه امروز 14 استان کشور دچار خشکسالی هستند و استان اصفهان یکی از این استان ها است. تنها راه حل برای بارندگی هم استغفار و توبه به درگاه پروردگار است تا انشاالله در رحمت را به روی ما بگشاید و باران ببارد و مشکل برطرف شود.

اگر کشاورزی نتوانسته به دلیل قصور اجرایی و عدم اعاده حقابه کشت خودش را داشته باشد؛ دولت باید به این کشاورز خسارت پرداخت کند.
ساعد نیوز: متأسفانه معاندین با استفاده از فرصت به وجود آمده در حاشیه تحصن کشاورزان زحمتکش اصفهانی اغتشاشاتی را در سطح شهر اصفهان به وجود آورد. چه اقداماتی می تواند از تکرار این موضوع پیشگیری کند؟
احمد سالک کاشانی: کشاورران اصفهانی برای اعاده مطالبات به حق خودشان 16 روز در بستر زاینده رود تحصن کردند. اگر در دولت یازدهم و دوازدهم مسأله حقابه ها به صورت مؤثر اجرا می شد ما امروز شاهد این رویدادها نبودیم. حقابه ها مَهر دختران مردم است. این حقابه ها باید اعاده شود. نکته دیگر، اگر کشاورزی نتوانسته به دلیل قصور اجرایی و عدم اعاده حقابه کشت خودش را داشته باشد؛ دولت باید به این کشاورز خسارت پرداخت کند. این مطالبات کاملاً به حق است و هر عدالت خواهی باید پیگیری اعاده این مطالبه باشد. رئیس میراب های اصفهان آمد و در استانداری با مسئولین نشستی داشت و در نهایت بیانیه ای که صادر شد، کشاورزان به صورت مسالمت آمیز به تحصن خودشان پایان دادند. فردای آن روز، جریان های معاند با حضور 200 الی 300 نفر دست به اغتشاش در سطح شهر زدند. این افراد اغتشاشگر به دو دسته تقسیم می شوند: دسته اول، جوانان بیکار هستند که دولت باید فکری برای اشتغال آن ها بکند؛ دسته دوم، عامل معاندین و ضد انقلاب هستند. این افراد بعد از ترک چادرها توسط کشاورزان اقدام به آتش زدن چادرها کردند و با موتور فرار کردند. رئیس جمهور محترم اقدام شایسته ای کردند و معاون اول خودشان را مأمور کردند برای حل و پیگیری مشکلات کشاورزان اصفهانی.

اگر آب هست برای همه هست و اگر آب نیست باید هیچکس آب نداشته باشد.
ساعد نیوز: دولت سیزدهم برای حل این موضوع باید چه راهبردی را در دستور کار داشته باشد؟
احمد سالک کاشانی: راهبردی جز اجرای قوانین موجود نیاز ندارد. همان قانون 9 ماده ای شورای عالی آب کشور اجرا شود؛ حقابه ها اعاده شود این مسأله حل می شود. عدالت در توزیع آب رعایت شود. اگر آب هست برای همه هست و اگر آب نیست باید هیچکس آب نداشته باشد. بنابراین، اگر ما آب را به صورت عادلانه توزیع کنیم، بخش اعظمی از این مشکل حل می شود. باران هم دست خداست و باید دعا و استغفار کنیم تا انشاالله باران رحمت الهی نصیبمان شود.