دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / گردشگری /

آشنایی با موزه ملی علوم و فناوری ایران 

سه شنبه، 14 تیر 1401
تهران به عنوان پایتخت ایران و به لحاظ اهمیت سیاسی و اقتصادی بسیاری که دارد، توانسته بسیاری از موزه های ایران را در خود جای دهد، یکی از مهم ترین زیر مجموعه های مربوط به موزه ها، موزه های علمی محسوب می شود که ما امروز قصد داریم در این مقاله به یکی از موزه هایی که در این گروه قرار می گیرند بپردازیم.

موزه ملی علوم و فناوری ایران یکی از موزه های شهر تهران است که زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می کند. مأموریت اصلی این مؤسسه پژوهشی بازسازی و معرفی دستاوردهای علمی ایران در دوران پیش و پس از اسلام و نیز نمایش اصول و تئوری های دانش و فناوری های روز دنیا است. نمایشگاه های ثابت این موزه در محل پیشین کتابخانه ملی در خیابان سی تیر و در نزدیکی موزه ملی ایران قرار دارد.

پیشینه موزه ملی علوم و فناوری ایران

ایده نخستین تأسیس موزه علوم و فناوری ایران به سال ۱۳۵۶ باز می گردد. پیرو پیشنهاد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دربارهٔ تأسیس موزه علوم و فناوری، کلیات آن در سال ۱۳۸۱ به تصویب هیئت وزیران رسید.در مرداد ماه ۱۳۸۵ نتایج بررسی و کارشناسی های به عمل آمده منجر به تصویب اساسنامه موزه هیئت امنایی علوم و فناوری در سال ۱۳۸۴ در شورای گسترش آموزش عالی تصویب و ابلاغ گردید. نخستین گالری این موزه در بهمن ماه سال ۱۳۸۹ در محل کتابخانه ملی افتتاح شد. در سال ۱۳۹۱، با راه اندازی مجموعه موزه در ساختمان قدیمی متعلق به کتابخانه ملی ایران واقع در خیابان سی تیر، گالری دستاوردهای دانشمندان اسلام و ایران نیز به ساختمان موزه منتقل شد. در حال حاضر این موزه در سه گالری به فعالیت مشغول است. عناوین این گالری ها شامل فناوری های بومی، مرکز علم و گالری از مورس تا موبایل است.

گالری های موزه علوم و فناوری ایران

در هر گوشه تهران می توان گنجینه ارزشمند را در دل یک موزه مشاهده کرد. غالب موزه های پایتخت در نوع خود بهترین هستند و با ارائه مجموعه های منحصر به فرد، موجب رضایت گردشگران می شوند. موزه علوم و فناوری ایران یکی از بهترین موزه های تخصصی در ایران است.گالری های موزه علوم فناوری ایران در هفت بخش دسته بندی شده اند و شامل «گالری مرکز علم»، «گالری نور»، «گالری هسته ای»، «گالری از مورس تا موبایل»، «گالری ابزار جراحی کهن»، «گالری ابزار نجومی» و «گالری فناوری بومی» می شوند. در این بخش این گالری ها به اختصار، مورد بررسی قرار می گیرند.

  • گالری مرکز علم: این گالری با مفاهیم و قوانین پایه ای علم فیزیک سروکار دارد و به گونه ای طراحی شده است که در آن، مخاطب می تواند مستقیما با دستگاه ها تعامل داشته باشد. مخاطبان در این گالری قادر خواهد بود تا تئوری های فیزیک را در عمل، آزمایش و نتیجه عینی آن را مشاهده کنند.
  • گالری نور: سازمان جهانی یونسکو به پاس خدمات ابن هیثم، دانشمند دنیای اسلام که نقش مهمی در زمینه شناخت نور و قانون های شکست و بازتاب ایفا کرده بود، سال ۲۰۱۵ را به نام «سال جهانی نور و فناوری های نوری» نام گذاری کرد. به دنبال این اعلام، موزه علوم و فناوری ایران نیز با ایجاد یک گالری با محوریت نور، به معرفی و تشریح ماهیت نور برای بازدیدکنندگان پرداخت.
  • گالری هسته ای: انرژی هسته ای از جمله انرژی های جدید است که در کشورهای کمی از جمله ایران، به فناوری آن دست پیدا کرده اند. به همین منظور، موزه علوم و فناوری ایران با همکاری سازمان انرژی اتمی ایران، در این راستا به طراحی یک گالری با محوریت انرژی هسته ای پرداخته اند. این گالری در هشت بخش جداگانه با استفاده از تصاویر و گرافیک جذاب، به معرفی این فناوری پرداخته است.
  • گالری از مورس تا موبایل: در این گالری با استفاده از آثار قدیمی حوزه ارتباطات و ترکیب آن با خط زمان و یک اینفوگرافیک، سیر تحول ارتباطات در زندگی بشر به صورت ۳۶۰ درجه و دورتادور دیوار طراحی شده است. در این بخش از تلگراف با کدهای مورس و تلفن های قدیمی و گرامافون گرفته تا رادیو های لامپی، تله تایپ ها، رایانه های شخصی و گوشی همراه قرار گرفته است.
  • گالری ابزار جراحی کهن: در این گالری، ابزارهای جراحی مربوط به قرن چهارم هجری، بازسازی و نمایش داده شده اند. طراحی این ابزار از کتاب «التصریف لمن عجز عن التالیف» اثر خلف بن عباس زهراوی (قرن چهارم هجری قمری) برگرفته شده است و اوج پیشرفت جراحی در تمدن اسلامی را به نمایش می گذارد.
  • گالری ابزار نجومی : در این گالری، ابزارهای نمایشی بر پایه رساله ای از مویدالدین عرضی، از منجمان حاضر در رصدخانه مراغه، ساخته شده اند. در این طرح های بازسازی شده تلاش شده است تا جزئیات به خوبی به بازدیدکنندگان عرضه شود. این گالری که در اردیبهشت سال ۹۶ افتتاح شد، با هدف آشنایی علاقه مندان به رصد آسمان در رصدخانه های مشهور دوره اسلامی از جمله رصدخانه های مراغه و رصدخانه الغ بیگ سمرقند ایجاد شده است.
  • گالری فناوری بومی: این گالری درباره چگونگی بهره گیری مردم ایران از انرژی های طبیعی در قالب ماکت هایی مشابه واقعیت از آسباد، آسیاب، یخچال های طبیعی و بادگیر است. علاوه بر آن، دستاورد های علمی دانشمندان اسلام و قبل از اسلام مانند الحیل، گرانکش ها و غیره نیز با استفاده از منابع علمی در دسترس، بازسازی شده اند.

کتابخانه موزه علوم و فناوری ایران

کتابخانه موزه علوم و فناوری در طبقه دوم ساختمان موزه واقع شده است و در سال ۱۳۹۱ تاسیس شد. مهم ترین هدف این کتابخانه، ایجاد پایگاهی اختصاصی برای گردآوری، نگهداری و ارائه منابع و اطلاعات مورد نیاز جهت ساخت آثار و دستاورد های علمی دانشمندان و چگونگی ارائه مفاهیم علمی است. منابع اطلاعاتی این کتابخانه از نوع چاپی و الکترونیکی و در زمینه های ریاضی، فیزیک، شیمی، نجوم، مکانیک، تاریخ علم و... هستند.

ساعات بازدید و بلیط موزه علوم و فناوری ایران

لازم به ذکر است در این موزه علاوه بر نمایش آثار، نمایشگاه های موقت، گردهمایی ها و کنگره های بسیاری در مورد مسائل و موضوعات علمی برگزار می شود که علاقه مندان می توانند در آن ها شرکت کرده و بر علوم خود بیفزایند، برای کسب اطلاعات بیشتر از این گردهمایی ها می توانید به سایت موزه ملی علوم و فناوری ایران مراجعه کنید.

  • زمان بازید : ساعات کاری این موزه شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 الی 16 و پنجشنبه و جمعه ازساعت 16 الی 23 می باشد.
  • آدرس : تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر، بالاتر از موزه ملی ایران، ساختمان سابق کتابخانه ملی ایران.

پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز شنبه 15 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
نحوه محاسبه هزینه چاپ یک کتاب
مراحل تالیف کتاب و به چاپ رساندن آن
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
استخراج مقاله از پایان نامه ارشد و دکترا + پاورپوینت آموزشی
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
تبدیل پایان نامه به مقاله علمی پژوهشی
مراحل سابمیت مقاله
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب