ساعدنیوز
ساعدنیوز

آی کیو نرمال چند است؟

  یکشنبه، 15 خرداد 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
آی کیو نرمال چند است؟
آی‌کیو از آن واژه‌هایی است که زیاد به کارش می‌بریم، از آن واژه‌هایی که معنای اصلی‌شان را کمی هم تغییر داده‌ایم. دقت کرده‌اید به‌جای معنی واقعی‌اش که یعنی ضریب هوشی، گاهی حکم کنایه به کم‌هوشی یا بی‌دقتی فرد را پیدا می‌کند؟ از اینها که بگذریم، معنای واقعی آی‌کیو چیست؟ آی کیو نرمال چند است؟ در این مقاله درباره این ضریب و مقدار نرمالش خواهیم گفت.

امروزه صحبت های بسیاری درباره ضریب هوشی و تست های هوش شنیده می شود، که درستی و غلطی این موضوع و اینکه آیا ضریب هوشی می تواند نابغه بودن و نبودن افراد را مشخص کند، هنوز هم بحث برانگیز است. اما با این حال، شناسایی ضریب هوشی می تواند به افراد کمک کند تا بتوانند توانایی خود در به یاد آوردن موضوعات و اطلاعات و همچنین استدلال بسنجند. در ادامه در مورد ضریب هوشی نرمال صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

ضریب هوشی یا آی کیو (IQ) چیست؟

آی کیو (Intelligence quotient) معیاری پذیرفته شده برای سنجش توانایی های ذهنی افراد است. به کمک این معیار، مهارت های شناختی مانند توانایی استدلال، منطق و حل مسئله سنجیده می شوند. آزمون سنجش ضریب هوشی یا همان تست آی کیو ربط چندانی به دانشتان ندارد. در واقع با این آزمون توانایی های ذاتی ذهنتان بررسی می شود. تحصیلات، یادگیری و محیط می توانند توانایی های ذهنی ذاتی را بالا ببرند. آزمون سنجش آی کیو باید در حضور متخصصی حرفه ای انجام شود. این روزها در اینترنت آزمون های فراوانی برای سنجش هوش وجود دارند، اما بیشترشان جنبه سرگرمی دارند. نتیجه چنین آزمون هایی چندان اطمینان بخش نیست. نکته مهم دیگری هم درباره این آزمون هوش وجود دارد. سنجش آی کیو یعنی مقایسه متوسط توانایی های ذهنی افرادی با شرایط مشابه، مثلا افراد هم سن وسال.

ضریب هوشی

ضریب هوشی نرمال چقدر است؟

آی کیو نرمال چند است و چه عددی خیالتان را بابت داشتن هوش و حواس خوب راحت می کند؟ ضریب هوشی معمولی عددی میان ۹۰ تا ۱۰۹ است. معمولا ضریب هوشی بزرگ سالان بین ۷۰ تا ۱۳۰ است. اگر آی کیوی شما بیشتر از ۱۳۰ است، ضریب هوشی تان از میانگین بالاتر است. آی کیوی زیر ۷۰ هم نشان می دهد که هوش فرد کمتر از هوش متوسط بزرگ سالان است. البته در بازه های سنی مختلف، عدد نرمال برای ضریب هوشی متفاوت است:

  • ۱۶ تا ۱۷ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۱۰۸ است.
  • ۱۸ تا ۱۹ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۱۰۵ است.
  • ۲۰ تا ۲۴ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۹۹ است.
  • ۲۴ تا ۳۴ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال کمی کمتر از ۹۷ است.
جالب است که متوسط ضریب هوشی بعد از ۳۵سالگی دوباره زیاد می شود.
  • ۳۵ تا ۴۴ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۱۰۱ است.
  • ۴۵ تا ۵۴ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۱۰۶ است.
  • ۵۵ تا ۶۴ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۱۰۹ است.
  • ۶۵ تا ۶۹ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۱۱۴ است.
  • ۷۰ تا ۷۴ سال: متوسط ضریب هوشی نرمال ۱۱۹ است.

ضریب آی کیو

هوش

۱۱۰ تا ۱۱۹

هوش بالا یا بالاتر از نرمال
۱۲۰ تا ۱۴۰ هوش بسیار بالا
بیشتر از ۱۴۰ نابغه
بین ۸۰ تا ۸۹ هوش زیر متوسط
زیر ۷۰

هوش کم

کاربرد آزمون ضریب هوشی چیست؟

  • سنجش توانایی های ذهنی فرد برای انتصاب به موقعیت شغلی؛
  • ارزیابی توانایی های تحصیلی افراد؛
  • تشخیص ناتوانی های ذهنی؛
  • پیشبرد تحقیقات روان شناسی؛
  • ارزیابی مهارت های شناختی افراد مانند میزان توجه، وضعیت حافظه، مهارت های ریاضیاتی، توانایی حل مسئله و سرعت عمل.

بیشترین آی کیو چقدر است؟

مشخص نیست بیشترین آی کیو چقدر است، یعنی حدومرزی برایش وجود ندارد. مشخص نیست که چه کسی در این دنیا بیشترین ضریب هوشی را دارد. تغییراتی که در آزمون های آی کیو در طی سال ها رخ داده است، مانع از آن می شود که بتوان نتایج را در سال های مختلف با هم مقایسه کرد. ترنس تائو (Terence Tao) ریاضی دانی است که می گویند ضریب هوشی او ۲۲۰ یا ۲۳۰ است. او در ۷سالگی به مدرسه رفته و در ۱۶سالگی مقطع کارشناسی و در ۲۱سالگی دکتری را تمام کرده است. در سال ۲۰۱۷، نشریه ایندیا تایمز (India Times) خبر از وجود دختری ۱۱ساله با آی کیوی ۱۶۲ داد. ضریب هوشی انیشتین و استیون هاوکینگ فقید هم ۱۶۰ بوده است.

کودک باهوش

آی کیو چطور اندازه گیری می شود؟

تست آی کیو برای سنجش هوش متبلور و هوش سیال طراحی شده است. هوش متبلور شامل توانایی ها و مهارت هایی است که در طول زندگی کسب می شوند. هوش سیال هم شامل توانایی ذهن در استدلال، حل مسائل و درک مفاهیم و اطلاعات انتزاعی است. نوع سیال هوش ربطی به یادگیری ندارد و در بزرگ سالی کاهش پیدا می کند. هوش متبلور مستقیم وابسته به تجربه ها و یادگیری است و در بزرگ سالی هم افزایش پیدا می کند. روان شناسان خبره می توانند آزمون های تعیین آی کیو را برگزار و تحلیل کنند. تست آی کیو فقط یک شکل و روش ندارد و موارد زیر در قالب آزمون های مختلفی سنجیده می شوند:

  • حافظه؛
  • مهارت های ریاضی؛
  • توانایی استدلال؛
  • سرعت پردازش مغز؛
  • توانایی های زبانی مانند دایره واژگان؛
  • توانایی فرد در پردازش دیداری فضایی (Visuospatial).
پردازش دیداری فضایی یعنی توانایی فرد برای دریافت، تجزیه وتحلیل، به یادآوردن و دست کاری تصاویر در فضا و دنبال کردن موقعیت اشیای متحرک است. بعضی از آزمون های سنجش ضریب هوشی عبارت اند از:
  • وکسلر (Wechsler) مخصوص ارزیابی هوش بزرگ سالان؛
  • آزمون وکسلر برای کودکان؛
  • استنفورد-بینه؛
  • باتری ارزیابی کودکان کافمن؛
  • سیستم ارزیابی شناختی؛
  • آزمون های مهارت های شناختی وودکاک-جانسون (Woodcock-Johnson).

چند عامل جنجال برانگیز اثرگذار بر آی کیو

آزمون های مختلفی برای سنجش ضریب هوشی وجود دارند. این آزمون ها در طول زمان تغییراتی کرده اند و باز هم تغییر خواهند کرد. بنابراین شاید نتوانیم ضریب هوشی را معیاری کاملا قابل اتکا در نظر بگیریم. در ادامه، چند عاملی را بررسی می کنیم که جنجال برانگیز شده اند.

۱. نژاد

پژوهش ها نشان داده اند که نژاد می تواند روی آی کیوی افراد اثر بگذارد. با این حال، تحقیقات اثبات نکرده اند که تفاوت های نژادها بیشتر به خاطر اقلیم و محیط است یا ژنتیک. ارتباطِ تعریف نشدنی محیط و ژنتیک کار را برای تفسیر دشوار می کند.

۲. ملیت

میانگین ضریب هوشی ملیت های مختلف هم شبیه هم نیست. تحقیقات نشان می دهند که میزان سواد، عوامل اقتصادی اجتماعی، تحصیلات و امید به زندگی بر آی کیوی افراد اثرگذارند. بر اساس آمار و پژوهش ها، هنگ کنگی ها بیشترین ضریب هوشی را در دنیا دارند. میانگین این ضریب برای آنها ۱۰۸ است. کمترین میانگین آی کیو هم متعلق به مردمان سرزمین گینه استوایی و در حدود ۵۹ است.

۳. جنسیت

تفاوت هایی میان زنان و مردان وجود دارد، اما پژوهش ها نشان داده اند که متوسط ضریب هوشی این دو جنس تقریبا یکسان هستند. زنان در مهارت های کلامی از مردان بهتر هستند. مردان هم در فعالیت های عملی کمی قوی ترند. البته نباید فراموش کرد که تفاوت های جنسیتی تحت تأثیر فرهنگ، تحصیلات، محیط و تجربه های افراد هم هست. واقعیت این است که نمی توانیم به آزمون های ضریب هوشی چندان اتکا کنیم. برای سنجش هوش آدم ها باید عوامل مختلف و پیچیده ای را در نظر بگیریم. آزمون های آی کیو از پس چنین کار دشواری به خوبی برنمی آیند. البته نمی توانیم ارزش شان را هم کاملا نادیده بگیریم، اما نباید تمام و کمال به آنها استناد کنیم. مسیر زندگی ما آنچنان پیچیده است که با سنجش هوش با آزمون های آی کیو نمی توانیم پیش بینی خاصی درباره آینده داشته باشیم. بسیاری از افراد ضریب هوشی بالایی دارند اما در زندگی دستاوردهای چشمگیری نداشته اند. برعکس این حالت هم وجود دارد.

ضریب هوشی

امکان افزایش آی کیو وجود دارد؟

مغز عضوی پیچیده است. دانشمندان هنوز دقیق نمی دانند که هوش، یادگیری و دانش چه ارتباطی با هم دارند. امکان دارد فردی با ضریب هوشی بالا، تحصیلات و معلومات عمومی اندکی داشته باشد. بعضی ها هم تمام مدارج تحصیلی را پشت سر گذاشته اند، اما هوش آن چنانی ندارند. پژوهشی در سال ۲۰۱۱ انجام شد که نشان داد ظرفیت هوش افراد می تواند در سال های نوجوانی کاهش یا افزایش پیدا کند. توانایی هایی مانند تمرکز یا حافظه بهبودپذیرند و بهبودشان روی ضریب هوشی هم اثرات مثبت می گذارد. مطالعه کتاب های تخیلی و غیرتخیلی، حل معما، شرکت در جلسات بحث گروهی و یادگیری موسیقی از راه های افزایش آی کیو هستند. با یادگیری مداوم، امکان بهبود این توانایی ها نیز وجود خواهد داشت:

  • درک مفاهیم تازه؛
  • تخیل ؛
  • تحقیق کردن.

کسانی که ضریب هوشی بالاتری دارند در موقعیت های پیچیده زندگی تصمیمات بهتری می گیرند. ظرفیت بالای مغز می تواند عاملی برای کسب موفقیت های متعدد در زندگی شخصی و حرفه ای باشد. اگر هم ضریب هوشی کسی بالا نیست، نباید فکر کند که نمی تواند به موفقیت دست یابد. آی کیوی نه چندان بالا نباید دلیلی برای حرکت نکردن به سمت خواسته ها باشد. همیشه فرصت یادگیری برای همه آدم ها وجود دارد. ارتباط خاصی میان دستاوردها و ضریب هوشی وجود ندارد. نمی توانیم هیچ چیز را درباره سرنوشت و زندگی پیش بینی کنیم. پس فارغ از معیارهایی مانند آی کیو، باید مدام در حال یادگیری و تلاش برای کسب تجربه های تازه باشیم.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (3 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) هنرنمایی خنده دار نعیمه نظام دوست و احسان علیخانی در ورژن کارتونی برنامه جوکر با میکس آهنگ عاشقانه/ صد بار هم ببینی کمه!😂 (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر)
تیتر امروز   
ترکیب بازیکنان شاد و پرانرژی تیم خیبر خرم آباد مقابل پرسپولیس
اولین ترکیب جدید و تهاجمی تیم آقا کریم، پرسپولیس، مقابل خیبر خرم آباد
از دستمزد تا فقر؛ کاهش قدرت خرید کارگران ایرانی در برابر دلار 80 هزار تومانی
نتانیاهو، رهبری در محاصره دادگاه‌ها؛ داستان فساد و جنایت یک نخست‌وزیر
ادعای تکان‌دهنده و جدید درباره ترور شهیدهنیه در تهران/ این ترور از طریق کارگذاشتن یک بمب داخل...
آیا هوش مصنوعی هم دچار آلزایمر می‌شود؟
جلسات 1+4 پزشکیان با مطرح‌ترین چهره‌های سیاسی اصلاح طلب؛ آیا این چهره‌ها به رئیس‌جمهور کمک خواهند کرد؟
عراقچی از علت حضورش در رستوران معمولی در سوریه و شاورما خوردنش پرده برداشت
کله‌پاچه میلیونی؛ صبحانه‌ای که از سفره‌ها پر کشید
آئین تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید "دانشگاه تبریز" با حضور مشاور وزیر علوم برگزار شد
ضرایب کنکور 1404؛ همه آنچه باید بدانید
با این 8 کانال یوتیوب، زبان انگلیسی را سریع‌تر از همیشه یاد بگیرید؛ از BBC تا Shaw English!
عملکرد مثلث هجومی پرسپولیس به انتخاب کریم باقری در بازی امروز چگونه خواهد بود؟!
اظهارات جنجالی نماینده دانشجویان خراسان شمالی مقابل رئیس‌جمهور؛ از درخواست اقدام قاطع علیه شرارت رژیم صهیونیستی تا تأکید بر چالش‌های دانشگاه و انتصاب مدیران مجرّب + ویدئو
ویدیو آموزشی / یادگیری آسان زبان انگلیسی با انیمیشن پرطرفدار و جذاب «Angrny Bird» همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
منتخب روز   
اولین مسافرت تکرار نشدنی منوچهر هادی با عشق زندگی اش+عکس/آقای بازیگر از عشق گفت... ویدئو/ پاسخ تندوتیز کمند امیر سلیمانی به خبرنگاری که او، سروش صحت و هوتن شکیبا را اقلیت خز سینما خواند! (ویدئو) مطمئنا با شنیدن این حقایق درباره زندگی شخصی احسان علیخانی، از تعجب شاخ درمیارین!/ یه چیزی شبیه ویروسم😱 (ویدئو) خلاقیت منحصربه‌فرد و دیدنی هنرمند ایرانی در ساخت مجسمه زن‌‌ و شوهر جوکری، سحر ولد بیگی و نیما فلاح/ حلقه‌های ازدواجشونو ببین آخه😍 (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد وحشیانه فیل و شیرها/ فقط چشمای نگران توله شیرها به خاطر مادرشون دیدنیه😍 نگاهی به عجیب و غریب‌ترین گریم صبا راد در ترکیه/ عمرا اگه بتونی بشناسیش! عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر و خیره‌کننده هوتن شکیبا و عرفان برزین؛ حبیب و حمید سریال «لیسانسه‌ها» بعد از 8 سال در 40 سالگی و 17 سالگی رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر