ساعدنیوز
ساعدنیوز

آیا آمریکا و اروپا به فعال کردن مکانیسم ماشه نزدیک شده‌اند؟

  سه شنبه، 27 دی 1401 ID  کد خبر 238683
آیا آمریکا و اروپا به فعال کردن مکانیسم ماشه نزدیک شده‌اند؟
ساعد نیوز: هشتمین سال متوالی است که از آغاز اجرای یکی از مهم‌ترین توافق‌های سیاسی بین‌المللی نیم قرن اخیر می‌گذرد بدون اینکه این توافق به درستی و کامل اجرا شده باشد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از ایسنا، چهار سال از زمانی که آمریکا در اردیبهشت ۹۷ از برجام یک جانبه خارج شد و توافق هسته ای را به محاق برد می گذرد و هنوز کشورهای اروپایی، روسیه و چین برای جبران خسارت محض آمریکا به برجام کاری از پیش نبرده اند.

ایران از دو سال پیش تقریبا اجرای تمامی تعهدات هسته ای خود را کنار گذاشت و فعالیت های صلح آمیز هسته ای اش در چارچوب ان پی تی و موافقت نامه پادمان جامع دنبال می شود.

مساله "مذاکرات برای احیای برجام" ماه هاست که مثل توپ پینگ پنگ میان ایران و آمریکا رد و بدل می شود. دو طرف هم چنان بر سر خواست و مواضع خود ایستادند و هیچ یک از تلاش ها برای میانجی گری میان این دو کشور حتی از سوی اتحادیه اروپا به نتیجه منجر نشده است.

در هشتمین سال اجرایی شدن برجام، با توافقی مواجه هستیم که در عمل کار نمی کند اما طرف ها حاضر به خروج از آن و اعلام پایان کار آن نیستند. قرار بود در پایان سال هشتم اجرایی شدن برجام ایران به اغلب تعهدات هسته ای خود پایان دهد و فعالیت هایش روند عادی داشته باشند و از آن سو اغلب تحریم های بین المللی و ملی هسته ای، تسلیحاتی و اقتصادی برداشته شود. اگر توافق به روال خود اجرا می شد شاید شرایط برای تفاهم و همکاری های منطقه ای و بین المللی در موضوعات مختلف هموار می شد اما نه تنها مفاد برجام اجرا نشد که تنش ها و اختلافات میان ایران و آمریکا و نیز ایران و اروپا بیشتر و بیشتر شده است. اکنون این سوال مطرح است که آیا ادامه این توافق و تلاش برای احیای آنچه هشت سال پیش رقم خورده امکان پذیر است؟

رحمان قهرمان پور در پاسخ به اینکه آیا توافق از همان جا که متوقف شده، می تواند در شرایط فعلی ایران و نیز شرایط بین المللی از سر گرفته شود؟ گفت: امکان از سر گیری توافق برجام از جایی که متوقف شده بسیار اندک است. تغییر شرایط محیطی و نظام بین الملل در این چند سال گذشته قابل توجه است. برخی از این تغییرات بسیار مهم و اساسی هستند به شکلی که نمی شود آنها را نادیده گرفت، مثل جنگ اوکراین که تبعات عمیق و طولانی مدت دارد. از سویی در آمریکا شاهد تضعیف پایگاه ترامپ و روی کار آمدن بایدن و تحولات انتخابات کنگره بودیم و در ایران هم در این مدت دولت تغییر کرده و آرایش و رقابت های سیاسی مهمی اتفاق افتاده است، از این رو به خاطر این شرایط امکان از سرگیری برجام عملا ممکن و میسر نیست.

برجام از جایی که متوقف شده نمی تواند احیا شود

وی در پاسخ به اینکه بسیاری معتقدند این توافق دیگر قابل اجرا شدن و بازگرداندن نیست و باید متنی جدید نوشت؟ تاکید کرد: وقتی می گویم برجام از جایی که متوقف شده نمی تواند احیا شود، به این معناست که احیای برجام ۲۰۱۵ هم در حال حاضر کار دشوار و سختی است.

این کارشناس مسایل بین الملل در پاسخ به این که با این شرایط که برشمردید، توافق ۲۰۱۵ به لحاظ فنی و حقوقی می تواند هم چنان جایگاهی برای احیا داشته باشد؟ اظهار کرد: واقعیت این است که نظام بین الملل مدام در حال تغییر است و وقتی شرایط تغییر می کند، متناسب با آن توافق ها هم تغییر می کنند. از آنجایی که برجام توافقی سیاسی است تا یک پیمان حقوقی محکم بین المللی، تغییر شرایط سیاسی می تواند بر آن هم تاثیرگذار باشد. از طرفی وقتی آمریکا از برجام خارج شد آسیب هایی به ایران وارد کرد، که اگر هر بازیگری به جای ایران باشد، نمی تواند این آسیب ها را نادیده بگیرد. پس مساله فنی و حقوقی برجام متاثر از وضعیت سیاسی برجام است، یعنی محیط نظام بین الملل و روابط ایران و آمریکا و تحولات داخلی ایران و آمریکا هر کدام مهم هستند.

وی در پاسخ به اینکه برخی کارشناسان معتقدند تا دو سال دیگر مذاکره بر سر برجام و احیای آن امکان ندارد، هم به لحاظ شرایط سیاسی بین المللی و هم به خاطر نگاه دولت ایران و تیم مذاکره کننده که این افراد بر این باورند آنها از ابتدا تمایلی به اجرای توافق ۲۰۱۵ نداشته اند؟ خاطرنشان کرد: احیای برجام تابع یک عامل نیست؛ خواست ایران یکی از متغیرهای اثرگذار است و توانایی و اراده دولت و تیم مذاکره کننده و توان فنی آنها یکی از عوامل متعددی است که در رویکرد ایران به احیای برجام موثر است.

جنگ اوکراین بیش تر از توان فنی تیم مذاکراتی در برهم خوردن مذاکرات موثر بود

قهرمان پور افزود: اگر اراده کلی در نظام سیاسی ایران بر احیای برجام باشد، توانایی فنی و دیپلماتیک خیلی مانع جدی نیست. واقعیت این است که با وجود تغییر برخی افراد، برخی کارشناسان از همان دولت قبلی در این تیم بوده و هستند و آنها کار تکنیکی و فنی را پیش می برند، از این رو مساله احیای برجام را نباید به توانایی فنی تیم مذاکره کننده تقلیل داد، هر چند منکر اهمیت آن مساله هم نمی توان شد.

این کارشناس مسایل بین الملل با بیان اینکه در اسفند ۱۴۰۰ با همین تیم دولت آقای رئیسی در آستانه توافق و احیای برجام بودیم افزود: اما آن چیزی که مانع توافق شد، اراده سیاسی و خواست گروه های سیاسی و ملاحظات فرافنی یا ملاحظات غیرفنی بود. پس این ادعا که توانایی فنی تیم مانع احیای برجام است، نوعی تقلیل گرایی است. مساله دیگر این است که وقتی در اسفند ۱۴۰۰ مذاکرات متوقف شد، کمتر کسی فکر می کرد جنگ اوکراین این قدر طولانی شود و تاثیرات گسترده و عمیق بر رویکرد غرب داشته باشد یا غرب را علیه جبهه روسیه منسجم کند. در ایران هم برخی تحلیل ها این بود که روسیه به زودی زلنسکی را شکست می دهد و دولت مطلوب خود را روی کار می آورد.

وی با بیان اینکه "شرایط غیرقابل پیش بینی ناشی از جنگ اوکراین بیش تر از توان فنی تیم مذاکراتی در برهم خوردن مذاکرات و محقق نشدن احیای برجام موثر بود" گفت: با جنگ روسیه علیه اوکراین در عمل آرایش قدرت های جهانی تغییر کرد، انسجام درونی کشورهای غربی بیش تر شد، روسیه ضعیف شد و چین وارد رقابت ملموس تری با آمریکا شد، پس شرایط محیطی کار را برای ما مشکل تر کرد.

هر چه از احتمال احیای برجام کم می شود به همان اندازه امکان توسل آمریکا و اروپا به مکانیسم ماشه بیش تر می شود.

قهرمان پور خاطرنشان کرد: تغییر تیم مذاکراتی مساله ای فرعی و ثانویه است، تیم تابع تصمیم کلی نظام و اجماع برای احیای برجام است. البته این حرف به معنی نفی تاثیرگذاری عملکرد تیم نیست، قاعدتا میز مذاکرات میدان اصلی مواجهه ایران و طرف های مذاکراتی است و آنها حتما بر اساس نوع رفتار و استراتژی مذاکراتی ایران رفتارشان را تنظیم می کنند، در عین حال معتقدم نباید روی این مساله بیش از حد اغراق کرد.

وی در پاسخ به این که راه حل بازگشت طرف ها به میز مذاکره در چیست؟ گفت: اگر یکی از دو طرف یا هر دو طرف از خواست های قبلی خود کوتاه بیایند و به سمت نقطه بهینه برای مذاکرات حرکت کنند و فاصله کمتر شود امکان بازگشت به برجام وجود دارد، اما وضعیت طوری است که احساس می کنم بعد از جنگ اوکراین به رهبری غرب و آمریکا و برخلاف چند ماه گذشته و اسفند ۱۴۰۰، انگیزه و تمایل زیادی برای احیای برجام وجود ندارد و ارزیابی آمریکا از موقعیت ایران بعد از جنگ اوکراین در این بی میلی بی تاثیر نیست.

مرگ برجام تبعات زیادی برای ایران خواهد داشت

این کارشناس مسایل بین الملل در پاسخ به اینکه آسیب ها و صدمات ناشی از مرگ برجام برای ایران در شرایط فعلی چیست؟ اظهار کرد: مرگ برجام تبعات زیادی برای ایران خواهد داشت؛ اول اینکه ایران هراسی تشدید می شود به ویژه اگر ما مقصر مرگ برجام جلوه کنیم. در آن صورت باید انتظار اعمال فشار و افزایش فشار بین المللی و منطقه ای و سوءاستفاده همسایگان از این وضعیت و سخت شدن شرایط اقتصادی را انتظار داشته باشیم. مرگ برجام امیدها در اقتصاد ایران را کمرنگ می کند و بخشی از جامعه به این نتیجه می رسد که توان مذکراتی ایران اندک است که آثار خوبی در جامعه نخواهد داشت.

قهرمان پور درباره تهدید مکانیسم ماشه علیه ایران به ویژه در شرایطی که اروپایی ها فضای سیاسی را علیه ایران به لحاظ حقوق بشری تشدید کرده اند، گفت: به نظرم رفتن آمریکا و اروپا به سمت استفاده از مکانیسم ماشه چندان دور از ذهن نیست. اگر آنها احساس کنند شرایط برای این کار فراهم است و یک اجماع حداقلی ایجاد کنند و مطمئن شوند روسیه و چین واکنش تندی نشان نخواهند داد، احتمالا به سمت استفاده از مکانیسم ماشه حرکت کنند، این بستگی به ارزیابی آنها از شرایط و محیط سیاسی بین المللی و شرایط ایران دارد. اما هر چه از احتمال احیای برجام کم می شود به همان اندازه امکان توسل آمریکا و اروپا به مکانیسم ماشه بیش تر می شود.

خروج از وضعیت کنونی با تصمیم های کوچک و معمولی امکان پذیر نیست

وی در پاسخ به اینکه علاوه بر شرایط حاکم بر موضوع هسته ای و برجام در چند ماه اخیر تحولات سیاسی ایران جبهه جدیدی علیه ایران در بحث مسایل حقوق بشری و سیاسی ایجاد کرده است، به عبارتی ایران از دو جبهه مسایل حقوق بشری و نیز موضوعات فنی و پادمانی باقی مانده تهدید به ارجاع به شورای امنیت است، با این تهدیدات چه باید کرد؟ خاطرنشان کرد: به نظر در کنار پرونده هسته ای و تعریف ایران به عنوان تهدیدی برای امنیت بین الملل ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل، پرونده دیگری درباره حقوق بشر در جریان است که در چند ماه آینده می تواند به یکی از چالش های جدی ایران در صحنه بین المللی تبدیل شود.

این کارشناس مسایل بین الملل افزود: البته در مورد حقوق بشر اجماع نظر بین المللی معمولا کمتر از مسایل هسته ای است اما واقعیت این است که اگر موضوع حقوق بشر و هسته ای را کنار هم بگذاریم، خروجی آنها ساختن یک تصویر تهدیدآمیز از ایران برای جامعه بین الملل از یک طرف و برای شهروندان ایران از طرف دیگر است. یعنی خواسته اروپا و آمریکا از طرح مساله حقوق بشر این است که به جهانیان بقبولانند که ایران نه تنها برای همسایگان و جامعه بین الملل یک تهدید است بلکه مردم خودش را هم سرکوب می کند. این تصویرسازی پیامدهای بلندمدت خطرناکی به لحاظ سیاسی و اقتصادی و بین المللی برای ایران خواهد داشت و سناریوهای خطرناکی را به اذهان می آورد، از این رو ضروری است تا تصمیم گیران حساس بودن شرایط را به درستی درک کنند و توجه داشته باشند که خروج از این وضعیت با تصمیم های کوچک و معمولی امکان پذیر نیست و هر چه بیشتر تاخیر کنیم، به همان اندازه مجبور می شویم در آینده تصمیمات سخت و دشوارتری بگیریم.


1 دیدگاه


  دیدگاه ها
سعید
2 سال پیش

به مردم خودش رحم نکند با دیگران چه ها کند
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: برای صبحانه مهمان داشتیم و پنیری در خانه نداشتیم مجبور شدم از دوستان یک مقدار پنیر بخواهم+ویدیو (666 نظر) (فیلم) استاد تحصیلکرده در آمریکا: اگر در مورد حجاب سخت گیری نشود، ایران تبدیل به سوریه می‌شود! (252 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: کارِ من شرعی و قانونی و عُرفیه، من کشورمو ترک نمی‌کنم، کار من فرهنگ‌سازیه/ با مازیار خانوم گفتن لج من درنمیاد! (160 نظر) شادی مختاری: بارها مخالف کمک به سوریه بودم، مگه ما خودمون کم مشکل و دردسر داریم؟! (103 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی:حتما به وقتش قصد ازدواج دارم، با اینکه 56 سالمه ولی هورمون‌هام اندازه پسر 15 سالست/ بیشتر از جمع‌های زنونه دوست دارم تو جمع‌های مردونه باشم (57 نظر) دست رد علی دایی به سینه سیاستمداران؛ از عکس نگرفتن با استاندار و نرفتن به ضیافت شام تا سفر با هزینه شخصی و نرفتن به هتل تدارک دیده شده (46 نظر) مریم امیرجلالی خطاب به مازیار لرستانی: برای ادب و شخصیت تو خیلی ها ارزش قائلند خودتو درگیر حرف های احمقانه نکن+عکس (46 نظر) تعریف تمجید ساعد سهیلی از چهره همسرش: فتبارک الله احسن الخالقین/ بزرگ و پر برکت است خدایى که بهترین خلق‌کنندگان است+عکس (39 نظر) نعیمه نظام دوست تاریخ عقد و عروسی اش را مشخص کرد/ گلوریا هاردی: من خیلی دوست داشتم نعیمه یکشنبه عروسی بگیره (37 نظر) عاملی از موافقان فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی: دو پسرم در خارج هستند، همسر یکی از آن‌ها ایرانی نیست! (34 نظر) (عکس) بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری استان آذربایجان شرقی در دانشگاه تبریز (33 نظر) (عکس) نگاهی به باکسِ گل فوق لاکچری و منحصربه‌فرد شب یلدای بهرام رادان و همسرش مینا مختاری/ باکسِ گل با مینا خانوم هم‌قدوقوارست/ چه کرده بهرام خان (30 نظر) ارسلان قاسمی: من عاشق ترلان نیستم و هم اکنون شخص دیگری در زندگی من هست خوشم نمی آید اسمم را کنار ترلان پروانه بیاورید+فیلم (30 نظر) الهه منصوریان: یکبار عاشق شدم ولی آن فرد حاضر به ازدواج با من نشد ؛ بعد یه مدت همو دیدیم الان از خداشه با من ازدواج کنه ولی دیگه وقتش نیست ؛ حداقل منو واسه مسابقه ممنوع الخروج نکنه! (30 نظر) (فیلم) گزارش خبرنگار بی بی سی از داخل حرم حضرت زینب (س) (30 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز جمعه 30 آذر 1403
خبر تعطیلی مدارس و دانشگاه ها شنبه 1 دی و یکشنبه 2 دی، روز مادر
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ام؛ قصه عاشق و دلاک (قسمت پایانی)
کارمندان دولت بخوانند: جدول افزایش حقوق 1404
فال ابجد روزانه جمعه 30 آذر 1403
پیام امیدبخش یلدایی وزیر امور خارجه از مصر: شب سیاه و طولانی، خواهد گذشت
این تیم برزیلی از ایرانی‌ها دل خوش ندارد!
آیت الله مکارم: حجاب با فشار و سخت‌گیری قابل حل نیست
فال انبیاء روزانه جمعه 30 آذر 1403
جولانی شبه‌نظامیان مورد حمایت آمریکا را تهدید کرد
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 30 آذر 1403 + فیلم
کامبیز دیرباز ثابت کرد که مولانا هم پرسپولیسی بود/ ای مانده زیرِ شش جِهَت هم غم بِخور هم غم مَخور!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: ضحاک - بخش 6؛ فریدون به خورشید بر برد سر/ متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
ارزانترین لپ تاپی که یک دانشجو می تواند بخرد
چرا رویه تجاری واردات آیفون‌ تعیین‌ تکلیف نمی‌شود؟
منتخب روز   
(ویدئو) آوای جادویی سینا سرلک، روح تازه‌ای به سریال «شهرزاد ترکیه‌ای» بخشید/ سینا سرلک خواننده سریال شهرزاد شد خطای دید در ویدئویی از پزشکیان که به عنوان بی احترامی به هدیه عنوان شد+ویدیو ویژه‌ روز مادر/ عاشقانه‌های هنرمندان ایرانی با مادرانشان+ شعر معروف و خاطره‌انگیز استاد شهریار برای مادربزرگش/ از احسان علیخانی و بازیگران جوکر2 تا همایون شجریان و سحر دولتشاهی اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 4- آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا/ ترانه‌ی "آمدی" با صدای استاد بنان+ ماجرای واقعی سروده شدن این شعر زیبا کشف موجودات عجیب‌الخلقه ناز و دوست‌داشتنی در کوهستان‌های اقیانوس کانادا+ تصاویر مجموعه غزلیات حافظ و سایر شعرهای یلدایی دلنشین مخصوص شب یلدا برای ساخت یک شب فراموش نشدنی + ویدئو عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور مهراوه شریفی‌نیا و مهدی پاکدل؛ کیمیا و پیمانِ سریال «کیمیا» بعد از 9 سال در 43 و 44 سالگی (ویدئو) تیکه‌های خنده‌دار نعیمه نظام‌دوست به مخاطب خاصش در جوکر/یه مرد باید درست‌و حسابی بره خواستگاری، آن مرد با اسب آمد/ مدیونین اکه فک کنین منظورش احسان علیخانیه😁 اشک‌های پزشکیان و اشعار استاد شهریار؛ حکایتی از عشق از دست رفته+ویدیو نوستالژی روز/ به بهانه روز مادر، شعرخوانی دلنشین و بی نظیر استاد شهریار از قطعه مشهور «خان‌ننه»/ به همراه زیرنویس فارسی/خان ننه ، هایاندا قالدین بئله باشیوا دولانیم نئجه من سنی ایتیردیم (ویدئو)خلاقیت بی‌نظیر هوش مصنوعی در شب یلدای اجدادمان حماسه آفرید/ از حافظ و سعدی تا خشایارشا و کوروش کبیر با لباس پلوخوری سر سفره یلدا/ آخ تو شب یلدای منی برف بازی جانانه حاج قاسم سلیمانی در مسیر رفتن به عملیات برون مرزی؛ قابی که دیده نشده بود+عکس