ساعدنیوز
ساعدنیوز

آیا برجام تمام شده و باید منتظر باشیم پرونده هسته ای ایران دوباره به شورای امنیت سازمان ملل برود؟

  سه شنبه، 05 اسفند 1399 ID  کد خبر 137925
آیا برجام تمام شده و باید منتظر باشیم پرونده هسته ای ایران دوباره به شورای امنیت سازمان ملل برود؟
ساعد نیوز: اگر مصوبه هسته‌ای مجلس در یکی، دو روز آینده اجرائی شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ دست‌اندرکاران پرونده هسته‌ای در داخل کشور در کلیت آن باید پاسخ این سؤال را بدهند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از شرق، اگر مصوبه هسته ای مجلس در یکی، دو روز آینده اجرائی شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ دست اندرکاران پرونده هسته ای در داخل کشور در کلیت آن باید پاسخ این سؤال را بدهند.

مخاطب اول این سؤال مجلس شورای اسلامی است. نمایندگانی که بانی و مبتکر «اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها» بودند. آن را در قالب قانون به دولت «تکلیف» کردند و دو روز قبل نیز در بیانیه ای با 220 امضا مجدد بر آن تأکید کردند، چه تصویری از آینده دارند؟ اجازه دهید اندکی به عقب برگردیم و مروری بر تحولات منتهی به توافق هسته ای موسوم به برجام داشته باشیم.

15 سال قبل دولت اصلاحات در آخرین روزهای کار، با شکستن پلمپ تأسیسات اتمی ایران تعلیق دوساله فعالیت های هسته ای و توافق سعدآباد با سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان (EU-3) پایان یافت. پرونده هسته ای وارد فاز جدیدی شد. شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی 15 بهمن 1384 (چهارم فوریه 2006) به ایران اخطار داد و پس از آن در هشتم مارس 2006 (18 اسفند 1384) پرونده هسته ای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع داد. اجماعی جهانی علیه ایران شکل گرفت. شش قطع نامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد در رابطه با پرونده هسته ای ایران به تصویب رسید که از قضا روسیه و چین هم به هر شش قطع نامه رأی مثبت دادند. فضای جهان علیه ایران و به شدت امنیتی شد و اختاپوس تحریم های نامحدود، گریبان اقتصاد کشور را گرفت. ایران هراسی کشورهای جهان را از هرگونه تعامل اقتصادی و سیاسی با کشورمان بازداشت و قس علیهذا. طرفه آنکه، محمود احمدی نژاد که خود را مبتکر شکستن پلمب تأسیسات هسته ای اعلام کرده و در روز ۲۲ اسفند 1388 گفته بود: «خدمت رهبری گفتیم قبل از تنفیذ ما پلمب ها را باز کنیم و ایشان نیز موافقت کردند»، هرگز نگفت ارجاع پرونده هسته ای به شورای امنیت و شش قطع نامه که او «ورق پاره» می دانست، چه تبعاتی برای معیشت مردم و توسعه کشور آورد.
باراک اوباما در مقام دفاع از عملکرد خود در رویکرد دیپلماسی برای به قول او جهت ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته ای به منتقدان داخلی و کشورهای دیگر خود گفته بود «قبل از روی کارآمدن من، در پرونده هسته ای ایران جهان متفرق در مقابل ایران متحد قرار داشت. اکنون شاهد جهان متحد در مقابل ایران متفرق هستیم».

در دوره ترامپ، معادله برعکس شد. با خروج آمریکا از برجام و پایبندی ایران به توافق هسته ای، گزارش های مکرر مدیر کل آژانس به اعضای شورای حکام و تأکید بر التزام ایران به توافق برجام، آمریکا را در جهان منزوی کرد. با وجود نبود توانایی کشورهای اروپایی در تعاملات تجاری - اقتصادی با ایران، آنان آمریکا را به خاطر نقض برجام نکوهش می کردند. موضع ایران در همه جای جهان مورد پذیرش بود. درست است که مقاومت سرسختانه دولت و ملت شکست خفت باری را نصیب سیاست فشار حداکثری ترامپ کرد، با وجود این نمی توان فضای عمومی جهان و حمایت ولو صوری کشورهای جهان را از ایران و مخالفت با رویکرد قلدرمآبانه آمریکا در برابر ایران (و بیشتر کشورها جهان) انکار کرد.
با روی کارآمدن جو بایدن، بار دیگر در نقطه عطفی تاریخی در پرونده هسته ایران قرار گرفته ایم. با گذشت حدود یک ماه هنوز وعده رئیس جمهور جدید آمریکا در بازگشت به برجام محقق نشده است. چند هفته قبل در همین ستون دو عامل «تغییر شرایط در منطقه و جهان و فقدان عزم ملی در ایران برای احیای این توافق و تسهیل بازگشت آمریکا به این توافق» را دلیل کندی پیشرفت در احیای برجام برشمردم. دلیل اول مشکلات عدیده آمریکا در داخل و فشارهای مخالفان توافق با ایران بر بایدن است. برخلاف دوره ترامپ، امروز موضع اروپا در برابر ایران بسیار سخت تر از موضع آمریکاست. امری که در دور قبلی مذاکرات منتهی به برجام کاملا برعکس بود. اسرائیل و عربستان، دو مدعی و مخالف جدی توافق هسته ای در کنار هم صدای واحدی دارند و فشار مضاعفی را بر واشنگتن می آورند. بایدن نمی خواهد یا نمی تواند مانند سلف خود اوباما بی اعتنا به مخالفت های داخلی و متحدان منطقه ای در مسیر احیای توافق در شاکله سابق آن حرکت کند. بایدن در هر تصمیمی درباره ایران این ملاحظات را پیش رو دارد.

از سوی دیگر رویکرد ایران از تغییر در آمریکا متناسب با آن نبود. اکثر کشورهای جهان از پیروزی بایدن استقبال و از تغییر در سیاست های کلان آمریکا اظهار خرسندی کردند. آمادگی خود را برای ایجاد فضای جدیدی در روابط با آمریکا بیان کردند؛ اما واکنش ایران به این تحول مهم به گونه ای بود که گویی هیچ اتفاقی نیفتاده و قرار نیست تغییری در رویکرد آمریکا نسبت به ایران شاهد باشیم.
اگر سیاست را امری یکپارچه در نظر بگیریم، گام های اولیه دولت جدید آمریکا در کلیت آن به نحو روشنی همراهی با ایران است. بایدن تیمی منعطف و مؤید برجام را در رأس کابینه سیاسی – امنیتی خود قرار داد. چینش مهره های اصلی تیم بایدن به گونه ای بود که اعتراض علنی نتانیاهو و حامیان او در داخل آمریکا را درپی داشت. ناو هواپیمابر خود را از خلیج فارس بیرون برد. درخواست ترامپ برای استفاده از مکانیسم ماشه را از شورای امنیت پس گرفت. حوثی ها را از فهرست گروه های تروریستی خارج کرد. فروش تسلیحات به عربستان و امارات را موقتا لغو کرد. عزم جدی خود را برای پایان دادن به جنگ یمن و نسل کشی در این کشور از سوی عربستان اعلام کرد. پرونده قتل فجیع جمال خاشقچی و نقش محمد بن سلمان را بازگشایی کرد و... .
واکنش ایران در مقابل این اقدامات ولو نمادین کاخ سفید به گونه ای بود که گویی هیچ اتفاقی نیفتاده و در همچنان بر پاشنه قبلی می چرخد. کتمان واقعیت های سیاسی و اتهام خوش خیالی درباره آنها، گرهی را نمی گشاید. گشوده شدن گره کور پیوند پرونده هسته ای و نوع تعامل با مسئله آمریکا با رقابت های سیاسی داخلی راهگشای بسیاری از مشکلات داخلی و ناکامی دشمنان خارجی است.
اینک در نقطه عطفی دیگر مانند سال 84 قرار گرفته ایم. با وجود توافق با رافائل گروسی و بیانیه ای که از سوی دو طرف صادر شد، ایران براساس مصوبه مجلس از امروز (سه شنبه پنجم اسفند) اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را تعلیق خواهد کرد. مفهوم چنین اتفاقی این است که برجام عملا پایان یافته است. ایران درگام های پنج گانه از موضعی قوی برخوردار بود. تعلیق اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی که از تعهدات اصلی ایران در توافق نامه است، فضای بین المللی را علیه ایران خواهد کرد.
پیام تعلیق اجرای پروتکل الحاقی، پایان برجام از سوی ایران است. اگر اصرار بر این تصمیم وجود دارد، باید تبعات آن نیز بررسی شده و تصویری روشن از روزها و ماه های آینده به مردم ارائه شود. ظاهر قضیه «اعمال سیاست فشار حداکثری» البته این بار از سوی ایران به آمریکا با هدف لغو تحریم ها کلید خورده است. موفقیت این رویکرد در برخورداری از تصویری روشن در مقابل سیاست هوشمندانه و چندوجهی بایدن در مقابل ایران است.

در غیر این صورت، ممکن است پرونده مجدد به شورای امنیت ارجاع و قطع نامه های شش گانه احیا شود. موضع روسیه و چین، دو متحد ظاهری ایران چه خواهد بود؟ آیا می توان انتظار داشت این دو که در آن شرایط به قطع نامه ها رأی مثبت دادند و در دوره ترامپ نیز ملاحظاتی جدی در همکاری با ایران داشتند، از ایران در مقابل غرب متحد حمایت کنند؟


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) ساعد سهیلی: دعوای من و گلوریا اینطوری نیست، مثلا یه حرفی من میزنم متوجه نمیشه یه جواب دیگه میده، خندمون میگیره دعوا تموم میشه+ویدئو (4 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن ظروف چینی خارجی در منزلشان: غذاهایی که ما می‌خوریم، با این ظرف‌ها جور درنمی‌آید، این‌ها را رد کنید (3 نظر) (ویدئو) مهران مدیری: شب یلدا برای پدری که دست خالی میره خونه، بلندترین شب ساله، برای مادری که شبکه‌های تلوزیون رو عوض میکنه تا بچه‌هاش اون چیزایی رو که ندارن، نببینن، بلندترین شب ساله (2 نظر) علی دایی تغییر چهره داد ؛ قیافه آقای اسطوره بانمک شد (2 نظر) ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 (2 نظر) قاب تاریخ امروز/ عکس یلدایی ملکه ژست‌های عکاسی حرمسرای قاجار با انار/ زیباترین دختر ناصرالدین شاه قاجار در شب یلدا+ ترانه شب یلدای حرمسرای قاجار (2 نظر) پرستو بازی ابطحی در لبنان و عکس با مایو در ساحل! / هر چه گشتم در لبنان پرستو پیدا نکردم! (2 نظر) بغض خداداد عزیزی هنگام صحبت درباره علی انصاریان و مهرداد میناوند/خداداد عزیزی: طبیعتا حق داره مادر علی که بیهوش بشه و غش کنه از گریه و ناراحتی (2 نظر) اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
نظر گلوریا هاردی در مورد بانوان ایرانی: خانم های ایرانی خیلی خانم ها و مادرهای خوبی هستند و بلدند خانواده حفظ کنند
خوشمزه ترین آش رشته لعاب دار با این 10 نکته خیلی مهم/ سنتی که از مادربزرگهامون بجا مونده
2 سامانه بارشی در راه است؛ بارش شدید برف و باران در 8 استان از جمعه/ فردا هم منتظر برف باشیم؟
جزئیات تعطیلی پنجشنبه 6 دی و پیش‌بینی تعطیلی مدارس و ادارات این استانهای کشور شنبه 8 دی1403/ برف سنگین در راه است
اعجوبه آسیا با پرسپولیس به توافق رسید
رشد 48 درصدی خانوار‌های مستاجر درگیر «فقر» طی 6 سال
اژه‌ای درباره رفع فیلتر: باید در مذاکره با سکو‌های خارجی، از موضع قدرت وارد شویم
گره‌گشایی از پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری با 200 همت
پژوپارس یک میلیاردی شد؟
فرار سرمایه در اکوسیستم استارتاپی ایران؛ چرا بنیان‌گذاران استارتاپ‌ها مهاجرت می‌کنند؟
اعداد حیرت‌انگیز قاچاق سوخت؛ هر لیتر سوخت قاچاق در بازار‌های خارجی 50 هزار تومان!
مبلغ یارانه سال آینده مشخص شد؛ روند پرداخت یارانه‌ها چه تغییری می‌کند؟
اوج‌گیری آلت کوین‌ها؛ رالی کریسمس بازار کریپتو نزدیک است؟
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 6 دی ماه 1403/ شهریورماهی ها منتظر تغییرات جذاب هستین؟
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ مژده به اردیبهشت ماهی‌های خوش شانس
منتخب روز   
عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بُهت‌آور ملیکا زارعی و علیرضا جعفری بازیگران سریال «متهم گریخت» بعد از 20 سال در 38 سالگی و 31 سالگی (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / کفتارها و تمساح (ویدئو) نعیمه نظام دوست: همه رژیم‌ها رو واسه لاغر شدن امتحان کردم ، بالن معده گذاشتم و معدمو گشادتر کرد و شدم 150 کیلو/ فک کنم بمیرم لاغر میشم! آدم‌کُشانی با لباس رسمی: نگاهی به 3 تروریست‌ کت شلواریِ اتوکشیده! +عکس 8 تا از برترین فیلم های زنده یاد ژاله علو که همیشه در خاطره ها باقی ماند + عکس (ویدئو) بهزاد فراهانی در مراسم تشییع ژاله علو در تالار وحدت: نیازی به سخنرانی نیست، کسایی که با ایشون کار کردن و کنار میز آموزش ایشون نشستن میدونن چه عزیزی رو از دست دادیم! نگاهی به کریسمس سلبریتی‌های خارجی، از جنیفر لوپز گرفته تا ستاره‌های موسیقی ترکیه، سیبل جان و حادیثه/ از روی استیج تا مسافرت و خونه‌نشینی سیدمحمد خاتمی: همه ما ریشه زرتشتی داریم +ویدیو (ویدئو) صحبت‎‌های جنجالی رامبد جوان: اخراجی‌ها از نظر من بسیار فیلم‌های بدی هستند، ممکنه ساختار بلد نباشه، بسته‌بندی بلد نباشه ولی مردم دیدنش، نمیتونم بگم مردم بدسلیقه هستند! (ویدئو) چشم سینمای ترکیه به جمال، سوپراستار ایرانی، بهرام رادان روشن شد/ وقتی شازدمون از خارجیا خوش‌تیپ‌تر و جذاب‌تره پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی چهارشنبه 5 دی 1403 در یک نگاه! /اصرار از علی پروین انکار از کریم باقری (ویدئو) میکسی جذاب از لحظه عقد شهرزاد ترکیه‌ای و ایرانی/کدام عاشقانه اجباری هیجان‌انگیزتر است؟ ایرانی یا ترکیه‌ای؟