آیا این هشت بروکر فارکس کلاهبردارند؟ بررسی حقایق و شایعات کلاهبرداری در فارکس
انتخاب یک بروکر معتبر پیش از شروع فعالیت در بازار فارکس یکی از نکات مهمی است که معامله گران باید به آن توجه داشته باشند. امروزه با وجود نهادهای ناظر (رگولاتور) در بازار جفت ارزها امکان کلاهبرداری فارکس بسیار کم شده است چون معامله گران می دانند که قبل از ثبت نام در بروکر، باید به این نکته دقت کنند که آیا یکی از این نهادهای ناظر معتبر، فعالیت های بروکر را تایید کرده است یا نه. با این وجود هنوز هستند کسانی که به این نکات دقت نمی کنند و در دام بروکرهای کلاهبردار فارکس گرفتار می شوند. در این مقاله قصد داریم برای آگاهی بیشتر شما، هشت بروکر فارکس که در مظنه اتهام قرار دارند را معرفی کنیم.
چطور بروکرهای معتبر را شناسایی کنیم؟
پیش از آن که کلاهبردار بودن بروکرهای فارکس را بررسی کنیم، بهتر است نحوه تشخیص یک بروکر خوب را توضیح دهیم.
برای شناسایی بروکرهای معتبر فارکس باید به ویژگی هایی مثل نوع رگولاتوری بروکر، بیمه مسئولیت، خدمات پشتیبانی و سرعت انجام معاملات در بروکر توجه کرد.
در مورد نوع رگولاتوری باید بگوییم که هر کدام از این مجوزها فقط در محدوده جغرافیایی خاصی قابل استفاده هستند. بنابراین بروکرهای معتبر فارکس معمولا بیش از یک مجوز فعالیت دارند. این نکته به خصوص برای ما که ایرانی هستیم بسیار مهم است. اگرچه ما فقط می توانیم از رگوله های با درجه پایین بروکرها استفاده کنیم داشتن یک مجوز معتبر دیگر هم تا حدود زیادی به اعتبار بروکر اضافه می کند.
در نظر گرفتن همه موارد بالا برای تشخیص بروکرهای معتبر فارکس برای کسانی که قصد دارند به تازگی وارد عرصه معامله گری در بازار جفت ارزها شوند بسیار پیچیده و زمان بر است چون تعداد بروکرها در فارکس روز به روز بیشتر می شود. در این میان سایت هایی مثل دنیای ترید با بررسی دقیق بروکرها به شما این امکان را می دهند تا اطلاعات بروکرهای معتبر فارکس را به صورت یکجا و منظم ببینید و هر کدام از آن ها را که متناسب با سبک معاملاتی خود بود، انتخاب کنید.
آیا این هشت بروکر فارکس کلاهبردار هستند؟
در ادامه قصد داریم کلاهبردار بودن یا نبودن هشت بروکر فارکس را بررسی کنیم. تعدادی از این بروکرها واقعا کلاهبرداری کردند و تعدادی دیگر به دلیل شایعات بی اساس بدنام شدند.
کلاهبرداری بروکر فیبوگروپ
فیبوگروپ یک بروکر فارکس است که در سال ۱۹۹۸ میلادی فعالیت خود در عرصه بازارهای مالی را آغاز کرد. این بروکر در دهه ۹۰ شمسی بین کاربران ایرانی محبوبیت زیادی داشت ولی با این حال به تدریج کیفیت خدماتش کمتر و کمتر شد و محبوبیت خود را از دست داد.
این بروکر از سازمان FSC (جزایر ویرجین بریتانیا) مجوز فعالیت گرفته است. همان طور که می دانید FSC جزو نهادهای ناظر با درجه اعتبار متوسط رو به پایین است که در اصلاح به آن ها «آفشور» می گویند. البته ما که در ایران زندگی می کنیم فقط می توانیم از این بروکرهای آفشور استفاده کنیم.
البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که صرف آفشور بودن به معنای کلاهبردار بودن بروکر نیست.
بروکر فیبوگروپ از جمله بروکرهایی است که اخیرا افرادی از خدمات پشتیبانی آن شکایت داشته اند. بیشتر این شکایت ها مربوط به مسدود کردن حساب مشتری برای برداشت وجه بوده است. البته این مسدودی حساب برای مدت زمان خاصی بوده و بعد از آن پول به حساب مشتری واریز شده است اما چنین مشکلاتی در یک بروکر باعث می شود که کسی آن را برای معامله گری در فارکس انتخاب نکند.
در واقع بروکر فیبوگروپ کلاهبردار نیست و فقط به دلیل پایین بودن کیفیت خدماتش بدنام شده است.
کلاهبرداری بروکر هات فارکس
از میان بروکرهای کلاهبردار فارکس خیلی ها به بروکر هات فارکس (HotForex) اشاره می کنند اما آیا این قضیه واقعا صحت دارد؟
بروکر هات فارکس در سال ۲۰۰۷ میلادی وارد بازار مالی فارکس شد و علاوه بر جفت ارزهای فارکس شروع به ارائه خدماتی مرتبط با ابزارهای معاملاتی نفت، سهام، شاخص ها، معاملات CFD و ... را به مشتریانش کرد.
این بروکر از Cysec مجوز دریافت کرده بود؛ Cysec یک نهاد ناظر بر فعالیت بروکرهای فارکس است که از درجه اعتبار بالایی برخوردار است. البته ایرانیان تحت پوشش مجوز FSA سنت وینسنت هستند که درجه اعتبار متوسطی دارد.
هات فارکس یکی از بروکرهای معتبری بود که قبل از دوران تحریم، خدماتش را به ایرانیان ارائه میکرد و بسیاری از کاربران از آن راضی بودند اما پس از تحریم های اقتصادی مدیران ارشد این کارگزاری تصمیم گرفتند همکاری خود را با ایران قطع کنند.
هات فارکس برای تمام کاربران ایرانی مهلت زمانی مشخصی تعیین کرد که طی آن می بایست معاملات باز خود را ببندند و وجه موجود در حساب خود را به صورت کامل برداشت کنند. از آن موقع تاکنون بروکر هات فارکس به ایرانیان خدماتی ارائه نداده است.
از این جهت بروکر هات فارکس یک بروکر کلاهبردار نیست؛ این بروکر فقط خدمات خود به ایرانیان را مسدود کرده است.
کلاهبرداری بروکر فارکس تایم
بروکر فارکس تایم (FXTM) در سال ۲۰۱۱ تاسیس و وارد عرصه فعالیت در بازار فارکس شد. این بروکر با داشتن بیش از ۲ میلیون کاربر و مجوز فعالیت از مرجع معتبرِCySec قبرس یکی از بهترین بروکرهایی بود که ایرانیان می توانستند در آن حساب باز کنند. البته ایرانیان برای استفاده از خدمات این بروکر تحت مجوزهای دو سازمان FSP (نیوزیلند) و FSCA (سازمان رفتار بخش مالی) با درجه اعتبار متوسط قرار داشتند.
فارکس تایم هم با شروع تحریم ها در ایران خدمات دهی خود را به ایرانیان قطع کرد در عوض حساب کاربران ایرانی خود را به بروکر آلپاری که یکی از برندهای فارکس تایم به حساب می آید منتقل کرد. بروکر فارکس تایم هدف از این کار را ارائه خدمات بهتر به کاربران ایرانی و پشتیبانی فارسی در بروکر آلپاری اعلام کرد. پس اگر به دنبال ثبت نام در فارکس تایم هستید باید از بروکر آلپاری که یکی از زیرمجموعه های این کارگزاری است، استفاده کنید.
با توجه به مطالب گفته شده، بروکر فارکس تایم هم یک بروکر کلاهبردار نیست، بلکه فقط به دلیل تحریم های اقتصادی خدمت دهی خود را مسدود کرده است.
کلاهبرداری بروکر PCM
بروکر پی سی ام در سال ۲۰۰۶ میلادی فعالیت های مالی خود را در دبی آغاز کرد. این بروکر تحت نظارت ESCA امارات فعالیت می کند. سازمان ESCA یک نهاد ناظر بر فعالیت بروکرهای فارکس است. این نهاد نظارتی که متعلق به کشور امارات است در سطح بین المللی اعتبار چندانی ندارد و همین موضوع ریسک سرمایه گذاری در این بروکر را به شدت بالا می برد.
با وجود این که بروکر PCM از زبان فارسی پشتیبانی می کند و واریز و برداشت وجه در آن به صورت ریالی امکان پذیر است اما از امنیت لازم برای سرمایه گذاری و معامله گری در فارکس برخوردار نیست.
کاربران ایرانی زیادی در سال های اخیر از این بروکر شکایت کرده اند که از جمله آن ها می توان به کاربران حساب های پَم (PAMM) اشاره کرد. حساب بیشتر این کاربران، کال مارجین شده و ضرر بسیار زیادی را متحمل شده اند.
همان طور که می دانید در حساب های پم، شما سرمایه تان را به مدیران و تریدرهای حرفه ای بروکر می سپارید تا آن ها با انجام معاملات به شما سود بدهند. البته در صورت ضرردهی این مدیران، شما نیز متضرر می شدید. در همه بروکرها ریسک فعالیت در حساب های پم به عهده خود مشتری است. با این حال ضرردهی مستمر پم یکی از نشانه های بی اعتبار بودن بروکر است.
از مشکلات دیگری که باعث شده مشتریان ایرانی بروکر PCM را کلاهبردار بدانند کند بودن سرعت اجرای سفارشات، تاخیر در برداشت وجه مشتریان و بسته شدن خود به خودی سفارش های باز بدون هماهنگی قبلی بوده است.
باتوجه به نکات گفته شده میتوان نتیجه گیری کرد که بروکر PCM کلاهبردار است.
کلاهبرداری اکسپرت آپشن
بروکر اکسپرت آپشن (ExpertOption) در سال ۲۰۱۴ میلادی تاسیس و در زمینه معاملات باینری آپشن شروع به کار کرد. این بروکر هم اکنون بیش از ۹ میلیون کاربر دارد و مجوز فعالیت خود را از سازمان های VFSV (جمهوری وانواتو) و FMRCC (روسیه) گرفته که درجه اعتبار پایینی دارند.
همان طور که می دانید معاملات باینری آپشن نوع ساده شده ای از معاملات بازار فارکس است. در این نوع از معاملات شما فقط دو گزینه برای انتخاب کردن دارید. دارایی مورد نظر شما (جفت ارزهای فارکس، سهام، نفت و ...) یا با رشد قیمت مواجه می شود و یا با اُفت آن. برای این پیشبینی هم معمولا زمان مشخصی مثلا ۱۵ دقیقه فرصت دارید.
انجام معاملات باینری آپشن بسیار پر ریسک است و هر کسی توانایی کسب سود از این معاملات را ندارد.
بروکر اکسپرت آپشن که در آن معاملات آپشن باینری انجام می شود، دیگر به ایرانیان خدماتی ارائه نمی دهد پس بهتر است به دنبال ثبت نام در آن نباشید و برای شروع فعالیت در فارکس از سایر بروکرهای معتبر فارکس یکی را انتخاب کنید.
کلاهبرداری بروکر FBS
یکی دیگر از بروکرهایی که با کلاهبرداری فارکس شناخته می شوند، بروکر اف بی اس است. در واقع بروکر FBS یکی از بروکرهای معتبری است که همچون بسیاری از بروکرهای دیگر به علت تحریم های اقتصادی، از کاربران ایرانی پشتیبانی نمی کند.
این بروکر در سال ۲۰۰۹ میلادی تاسیس شده و هم اکنون بیش از ۹ میلیون کاربر از کشورهای مختلف دنیا دارد. فعالیت بروکر FBS تحت نظارت سازمان های معتبری چون CySec در قبرس و سازمان IFSC در بلیز که درجه اعتبار متوسطی دارد، قرار گرفته است.
در گذشته این بروکر یکی از بهترین بروکرها برای ایرانیان محسوب میشد که واریز و برداشت ریالی را هم پشتیبانی می کرد اما با شروع تحریم ها در ایران، FBS نیز همچون بیشتر بروکرهای معتبر دیگر خدمات دهی خود را به ایرانیان قطع کرد و علت آن را تغییر رگولاتوری (سازمان ناظر) خود اعلام کرد.
پس میتوان نتیجه گرفت که بروکر FBS هم کلاهبردار نیست و فقط به دلیل شرایط تحریمی به ایرانیان خدمت ارائه نمیدهد.
کلاهبرداری بروکر آمارکتس
گاهی افراد برای اطمینان از کلاهبردار نبودن یک بروکر، نام بروکر را به همراه واژه کلاهبردار در اینترنت جستجو می کنند تا از اعتبار آن آگاهی یابند. در مورد بروکر آمارکتس (AMarkets) هم وضع به همین منوال است.
بروکر آمارکتس یکی از معتبرترین بروکرهای فارکس است که خدمات خود را به ایرانیان ارائه می دهد. این بروکر که از سال ۲۰۰۷ فعالیت های خود را در فارکس شروع کرده است با ارائه بیش از ۲۰۰ نماد معاملاتی و واریز و برداشت ریالی آسان و سریع توانسته همواره مشتریان خود به خصوص کاربران ایرانی را راضی نگه دارد.
بروکر آمارتکس علاوه بر داشتن مجوز FSA (جمهوری سیشل) عضو سازمان The Financial Commission (کمیته مالی) هم هست.
کمیته مالی یکی از نهادهای مستقلی است که قوانین سختگیرانه ای برای عضوگیری دارد. عضویت در این کمیته بدین معناست که بروکر در صورت بروز هر گونه مشکلی که مقصرش باشد باید خسارت مشتری را پرداخت کند ولی اگر این کار را انجام ندهد، از عضویت کمیته مالی حذف شده و خودِ کمیته خسارت مشتری را جبران می کند.
بروکر آمارکتس با عضویت در این نهاد مالی هر یک از مشتریان خود را در صورت بروز هرگونه اختلاف و ادعایی، تا سقف ۲۰ هزار یورو تحت پوشش بیمه قرار می دهد و همین موضوع اعتبار این بروکر را تا حد زیادی افزایش می دهد.
کلاهبرداری بروکر HYCM
بروکر HYCM یکی دیگر از کارگزاری های موجود در لیست بروکرهای کلاهبردار فارکس است که اخیرا کاربران زیادی از ایران با آن به مشکل برخورده اند؛ البته لازم به ذکر است که در سطح جهانی هم از این بروکر شکایت هایی شده است.
این شکایت ها در سطح جهانی با توجه به مجوزهایی (رگوله ها) که این بروکر از سازمان های معتبر دارد به راحتی قابل پیگیری است ولی برای ما که در ایران زندگی می کنیم و فقط می توانیم از رگوله های آفشور (درجه اعتبار متوسط رو به پایین) استفاده کنیم، شکایتمان به جایی نمی رسد.
با این وجود، HYCM یکی از بروکرهایی است که از نهادهای مختلفی مجوز فعالیت گرفته است و سابقه ای بیش از ۴۰ سال در بازارهای مالی دارد.
از میان این نهادها می توان به دو سازمان معتبر SySec (قبرس) و FCA (انگلستان) اشاره کرد اما مجوزی که کشور ایران را پوشش می دهد از سازمان DFSA (امارات) که درجه اعتبار پایینی دارد، گرفته شده است.
از جمله شکایت هایی که کاربران ایرانی از بروکر HYCM داشته اند می توان به افزایش سطح استاپ لول (Stop Level) بدون اطلاع رسانی قبلی، طولانی شدن مدت زمان برداشت وجه، عدم اجازه برای باز و بسته کردن پوزیشن ها یا موقعیت های معاملاتی جدید، عدم پشتیبانی درستِ بخش فنی سایت و عدم انجام سفارشات برداشت وجه اشاره کرد.
پس به شما هشدار می دهیم اگر به سرمایه خود علاقه مند هستید با بروکر اچ وای سی ام کار نکنید یا پیش از ثبت نام در آن بیشتر تحقیق کنید.
نتیجه گیری
در این نوشته سعی کردیم هشت بروکر کلاهبردار فارکس را بررسی و معرفی کنیم. هر چند در این لیست بروکرهای کلاهبردار، بروکرهایی بودند که به اشتباه توسط عامه مردم کلاهبردار در نظر گرفته شده بودند و تعداد محدودی واقعا کلاهبرداری کردند.
در این مقاله مطالعه کردیم که تعدادی از بروکرهای به ظاهر کلاهبردار از اعتبار بالایی برخوردار بودند اما به دلیل شرایط تحریمی ایران، خدمات دهی خود به کاربران ایرانی را قطع کرده اند؛ از جمله آن ها می توان به بروکر هات فارکس و فارکس تایم اشاره کرد.
کلاهبرداری توسط برخی از اعضای این بروکرها غیر قابل اغماض است؛ به طوری که تعداد کاربران شاکی به دلیل پشتیبانی نامناسب روز به روز در حال افزایش است؛ از جمله این بروکرها می توان به بروکر HYCM اشاره کرد که توصیه میکنیم سرمایه خود را وارد این بروکر فارکس نکنید.