آیا جوش روی بیضه طبیعی است؟
جوش ها ممکن است در هر نقطه ای از بدن دردناک و ناراحت کننده باشند. با این وجود، آیا تا به حال روی آلت تناسلی خود جوش داشته اید؟ به عنوان مثال روی بیضه ی خود؟ علت جوش روی بیضه چیست؟ آیا نیاز به نگرانی است؟
به گفته محمد جباری دکتر متخصص دستگاه تناسلی مردان در تهران وجود دانه های سفید روی اندام تناسلی بسیار شایع است. ممکن است دانه های سفید روی اندام تناسلی، در اثر آکنه، کورک مرواریدوار آلت تناسلی، یا برآمدگی هایی به اسم دانه های فوردایس باشند. به هر حال نباید این دانه ها را با برجستگی های گوشتی زگیل تناسلی اشتباه گرفت. زگیل تناسلی ظاهری کوچک، سفید و گوشتی دارد و در تنه، سر آلت تناسلی و زیر ختنه گاه ایجاد می شود.
آیا امکان جوش زدن روی بیضه وجود دارد؟
بله! روی پوست ناحیه بیضه ی شما، فولیکول های مو وجود دارند. این یعنی ناحیه ی تناسلی شما مستعد جوش، بسته شدن منافذ پوست، به دام افتادن مو در پوست و بثورات پوستی است.
آیا جوش روی بیضه طبیعی است؟
بله! جوش زدن روی هر ناحیه از پوست طبیعی است! با این حال، جوش ها را می توان از ظاهرشان تشخیص داد.
علائم جوش روی بیضه چیست؟
جوش بیضه را می توان با مشاهده ی قرمزی پوست، برآمدگی، تغییر شکل یا تغییر بافت پوست و ترشح چرک سفید رنگ تشخیص داد.
- جوش سفید رنگ چرکی روی بیضه با نام «جوش سر سفید» شناخته می شود. گاهی اوقات ترکیدن جوش چرکی روی بیضه، منجر به خارج شدن مایع سفید از جوش ها می شود. این مایع چرکی می تواند با گذشت زمان خشک شده و جوش سر سفید به یک جوش سیاه رنگ تبدیل می شود که به آن «جوش سر سیاه» گفته می شود.
- جوش ها می توانند به صورت تکی یا چند تایی ظاهر شوند.
- جوش ها همچنین می توانند به صورت برآمدگی های کوچک و قرمز روی بیضه دیده شوند.
انواع جوش روی بیضه
جوش های روی بیضه می توانند جزء دو یا سه نوع زیر باشند:
- جوش های سر سیاه که معمولاً با منافذ باز مشخص می شوند.
- جوش های سر سفید که چرکی هستند.
- جوش های قرمز رنگ که با بثورات پوستی همراه اند.
به طور کلی جوش های سر سفید یا سر سیاه، نشان دهنده ی انسداد منافذ پوست هستند. در حالی که بثورات یا لکه های قرمز، نشانه ی عفونت یا بیماری های مقاربتی می باشند.
-انسداد منافذ پوست
یکی از علل شایع جوش بیضه، بسته شدن منافذ پوستی است. پوست بیضه دارای منافذ زیادی است که تعریق زیاد، تجمع سلول های مرده ی پوست و چربی اضافی در این منافذ، می تواند آنها را مسدود کند. مسدود شدن منافذ پوست، محیط مناسبی را برای رشد باکتری ها فراهم می کند که در نتیجه ی آن، جوش ظاهر می شود.
-بثورات یا دانه هایی که بر اثر گرما ایجاد می شوند
این دانه ها معمولاً در تابستان روی پوست بیضه ظاهر می شوند. عرق به دام افتاده در زیر پوست و منافذ، یا مسدود شدن مجاری عرق، از علل شایع این نوع دانه ها است. البته، این بثورات در اغلب موارد روی گردن و پشت ایجاد می شوند، اما بیضه ی شما هم می تواند از دیگر نواحی ایجاد این دانه ها باشد!
-موهای به دام افتاده
پوست بیضه معمولاً دارای مو های زائد می باشد. گاهی اوقات، این گیر افتاده و در همانجا رشد می کنند. این مو ها که به اصطلاح «مو های زیر پوستی» نیز شناخته می شوند، می توانند باعث ایجاد جوش های قرمز رنگ شوند، که با ناراحتی، درد و خارش در ناحیه ی اطراف جوش همراه هستند.
-فولیکولیت
این حالت، نوع شدید تر موهای به دام افتاده در زیر پوست است. زمانی که فولیکول های مویی که زیر پوست بیضه در حال رشد است عفونی یا ملتهب شود، فولیکولیت ایجاد می شود. با گذشت زمان این پوست ملتهب، پر از چرک و عفونت شده که می تواند با درد و تحریک پوست همراه باشد.
-بیماری های مقاربتی
جوش های بیضه در برخی از موارد می توانند به دلیل بیماری های مقاربتی مثل هرپس، شپش ناحیه تناسلی یا سفلیس ایجاد شوند.
-مولوسکوم کانتوژیوزوم (زگیل آبکی)
بر اساس مطالعات، مولوسکوم کانتوژیوزوم نوعی درماتوز عفونی است که در کودکان اتفاق می افتد. از علائم این بیماری می توان به لکه های کوچک، برجسته و زبر روی پوست بیضه اشاره کرد.
جوش روی بیضه چگونه درمان می شود؟
یک جوش معمولی روی بیضه را می توانید با استفاده از برخی از داروهای بدون نسخه و درمان های خانگی از بین ببرید. در ادامه به برخی از درمان های خانگی متداول جوش بیضه اشاره خواهیم کرد:
1-پوست بیضه را خوب تمیز کنید.
حداقل روزی 3 یا 4 بار ناحیه ی آسیب دیده را با یک پارچه ی مرطوب و نرم تمیز کنید.
2-روغن درخت چای
روغن درخت چای یک آنتی بیوتیک گیاهی قوی است. شما می توانید از این روغن برای درمان جوش های صورت و همچنین، بیضه ی خود استفاده کنید. چند قطره روغن درخت چای را روی جوش بیضه ی خود بمالید. سپس، با استفاده از یک دستمال مرطوب ناحیه ی مورد نظر را تمیز کنید.
3-نشاسته ذرت
یک قاشق غذا خوری نشاسته ی ذرت را با مقداری آب مخلوط کنید تا یک خمیر مناسب تهیه شود. حالا این مخلوط را روی جوش و ناحیه ی اطراف جوش بمالید. اجازه دهید که خمیر به طور کامل خشک شود. بعد از 15 دقیقه، پوست را با آب ولرم (دمای اتاق) بشویید و بلافاصله آن را با یک حوله ی نرم و تمیز خشک کنید.
4-پماد ضد باکتری بدون نسخه (OTC)
اگر مشکل شما حاد است، شما می توانید برای درمان جوش های بیضه از پودرها، پماد ها یا کرم های آنتی باکتریال بدون نسخه استفاده کنید.
چگونه از ایجاد جوش روی بیضه پیشگیری کنیم؟
شما با رعایت بهداشت صحیح می توانید از جوش های روی بیضه پیشگیری کنید. موارد زیر را همیشه در نظر داشته باشید:
- هر روز حمام کنید
- لباس زیر نرم بپوشید
- به جوش های بیضه دست نزنید
- از اپیلاسیون، فشار دادن و کندن جوش های بیضه خودداری کنید؛ زیرا ممکن است منجر به عفونت شود.
- رابطه ی جنسی محافظت شده داشته باشید (از کاندوم استفاده کنید)
چه زمانی باید برای جوش های روی بیضه به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت داشتن هر یک از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- عفونت ویروسی
- بازگشت جوش ها
- بیماری های مقاربتی
- خارش شدید، تب، درد در هنگام ادرار
- زخم در اطراف آلت تناسلی
- تاول های بزرگ، برآمدگی های قرمز یا توده های زبر روی پوست بیضه
حتماً می پرسید برای جوش های روی بیضه باید به چه پزشکی مراجعه کنم؟ در صورت مشاهده ی جوش روی کیسه ی بیضه باید به یک اورولوژیست مراجعه کنید.
در آخر... چگونه جوش های روی بیضه ی خود را از بین ببریم؟
همانطور که پیش از این گفتیم، جوش های روی بیضه می توانند بسیار عادی و خوش خیم بوده، و یا علائم یک بیماری جدی باشند! در بیشتر موارد، شما با رعایت بهداشت فردی، پماد های آنتی باکتریال و درمان های خانگی می توانید از شر این جوش ها خلاص شوید. اما اگر جوش های شما با عفونت، خارش شدید و تب همراه بود، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.