آیا میدانید تماشای فیلم های غیر اخلاقی و مبتذل چه حکمی دارد؟
حکم شرعی دیدن فیلم و تصاویر غیر اخلاقی
غریزه جنسی به عنوان قدرتمند ترین نیاز و غریزه انسان شناخته میشود. نیاز جنسی از نیازهایی به شمار میرود که باید مانند نیاز به آب و غذا به روش صحیح ارضا شود. هم زمان با بلوغ جنسی، نیاز جنسی هم در انسان شکل میگیرد و در همین زمان برای نظامند کردن این نیاز فطری و غریزی به قوانینی نیاز داریم. همانگونه که باید از راه حلال و غذاهای مفید، نیاز به غذا را برطرف کرد؛ غریزه جنسی هم باید از راههای صحیح ارضا شود. مشاهده تصاویر و فیلم های غیراخلاقی در صورتی که موجب تحریک شده و شهوت انگیز باشند، طبق نظر همه فقها و علمای دینی حرام است، آیا می توان این فیلم ها را به قصد یادگیری اعمال زفاف نگاه کرد؟ اگر دیدن فیلم های مبتذل هیچ اثر سوئی بر فرد نداشته باشد چطور؟ دیدن فیلم هایی با تصاویر زنان و مردان عریان یا نیمه عریان همراه با همسر مجاز است یا خیر؟ این ها پاره ای از سؤالاتی هستند که ممکن است در خصوص حکم شرعی تماشای فیلم های مبتذل و غیراخلاقی برای بسیاری از افراد ایجاد شود و ما در این گزارش بر اساس احکام و استفتائات مراجع عظام تقلید به آنها پاسخ می دهیم.
نگاه حرام در اسلام
نگاه حرام، نگاه کردن به ناموس دیگران، خواست شیطان است. چشمی که تیرهای آلوده نگاه را به نامحرمان پرتاب می کند، محل کمین شیطان است. شیطان از کمان چشم های او ناموس دیگران را نشانه می گیرد. پس خواست قرآن رعایت عفت عمومی برای زن و مرد است و این کار ضروری و واجب شمرده شده است. در مکتب انسان ساز اسلام، پاکدامنی از ارزش های والای انسانی به حساب می آید و در مقابل، بی عفّتی و بی بندوباری جنسی محکوم شده است. اسلام نخست با راهنمایی و هدایت، مسائل جنسی و شهوانی را کنترل و تعدیل می کند، مسلمانان را به عفاف و پاکدامنی فرا می خواند، سپس با تدابیر حکمت آمیز و اصولی زمینه های انحراف را از میان بر می دارد. هم به پیروان خویش دستور می دهد، بی عفتی نکنند و هم از آنان می خواهد که اسباب لغزش و گناه دیگران را فراهم نسازند.
پرسش و پاسخ هایی در مورد احکام شرعی دیدن فیلم های مبتذل و غیراخلاقی
• سؤال: نگاه کردن به تصویر زن نامحرم و بدون پوشش چه حکمی دارد؟
آیت الله خامنه ای: نگاه کردن به تصویر زن نامحرم، حکم نگاه کردن به خود زن نامحرم را ندارد، بنا بر این اگر نگاه از روى لذّت نبوده و خوف افتادن به گناه نباشد و تصویر هم متعلّق به زن مسلمانى که بیننده آن را مى شناسد نباشد، اشکال ندارد و بنا بر احتیاط واجب نباید به تصویر زن نامحرم که به طور مستقیم از تلویزیون پخش می شود، نگاه کرد ولى در پخش غیرمستقیم تلویزیونى اگر ریبه و خوف افتادن به گناه نباشد، نگاه کردن اشکال ندارد.
• سؤال: آیا دیدن فیلمهای شهوتانگیز برای فرد متأهل جایز است؟
آیت الله خامنه ای: اگر دیدن آنها به قصد تحریک شهوت باشد و یا موجب تحریک آن شود، جایز نیست.
• سؤال :آیا برای زن و شوهر دیدن فیلمهای ویدئویی جنسی در خانه، جایز است؟
آیت الله خامنه ای: برانگیختن شهوت توسط فیلمهاى ویدئویى جنسى جایز نیست.
آیت الله مکارم شیرازی: جائز نیست و غالبا آثار نامطلوبی در آینده بر زندگی مشترک آنها می گذارد.
• سؤال: آیا نگاه به فیلم روابط جنسی حرام است؟
آیت الله مکارم شیرازی: آری، نگاه به فیلم های مبتذل و مفسده دار حرام است. این کار نوعی اشاعه فحشاء است که در قرآن از آن نهی شده است.
آیت الله بهجت: چون موجب تهییج شهوت مى شود، جایز نیست.
• سؤال: دیدن فیلم هایی که راه صحیح نزدیکی با زن باردار را آموزش می دهند، برای مردان متأهل، با توجه به اینکه باعث به حرام افتادن آنان نمی شود، چه حکمی دارد؟
آیت الله خامنه ای: دیدن این فیلم ها که همیشه بانگاه شهوت برانگیز همراه است، جایز نیست.
آیت الله سیستانی: نگاه کردن به نقاشی های مبتذل به منظور یادگیری نحوه جماع با همسر و تنوعات در مقاربت های جنسی برای مردی که ازدواج کرده است و می خواهد تنوعی در جماع با همسرش در زمینه مقاربت جنسی داشته باشد حتی اگر بدون شهوت باشد بنابر احتیاط واجب جایز نیست.
آیت الله بهجت: دیدن فیلم روابط جنسی که بدن زنان هرزه عریان است، چون موجب تهییج شهوت مى شود، جایز نیست.
• سؤال: نظر به بخش هاى مستهجن و وقیح فیلم ها براى کسى که آن ها را سانسور و اصلاح مى کند، چه حکمى دارد؟
آیت الله خامنه ای: دیدن فیلمها اگر به منظور اصلاح فیلم و حذف تصاویر فاسد و گمراهکننده آنها باشد اشکال ندارد به شرط اینکه کسى که اقدام به این کار مىکند مصون از افتادن به حرام باشد.
آیت الله بهجت: سانسور کردن ضرورت نیست، چون مى توانند اصلاً آن را پخش نکنند.
• سؤال: دیدن فیلم مستهجن به تجویز پزشک چه حکمی دارد؟
آیت الله مکارم شیرازی: در صورتیکه به تجویز پزشک حاذق متدین تنها راه درمان باشد به مقدار ضرورت مانعی ندارد.
•سؤال: دیدن عکس زنان بدون حجاب غیرمسلمان، بدون قصد لذّت چه حکمی دارد؟
آیت الله مکارم شیرازی: چنانچه بدون قصد لذّت باشد و منشأ مفاسدی نگردد، اشکال ندارد.
•سؤال :نگاه کردن به عکس برهنه زنان اهل کتاب و مشرکین، بدون لذّت و شهوت و بدون آن که مقدّمه گناه شود، چه حکمی دارد؟
آیت الله مکارم شیرازی: اگر منظور از برهنه این است که موهای سر خود را نپوشانده باشند در فرض مسأله بالا که فسادی بر آن مترتّب نمی شود، اشکالی ندارد؛ امّا اگر منظور، برهنه مادرزاد و یا نیمه عریان است، جایز نیست.
•سؤال : نگاه کردن به اعضای بدن زن کافر غیر ذمّی چه حکمی دارد؟
آیت الله مکارم شیرازی: نگاه کردن به اعضایی که معمولاً در عرف آنها مکشوف است، بدون قصد لذّت اشکالی ندارد.