ساعدنیوز
ساعدنیوز

آیا تا ابد باید واکسن تزریق کنیم؟

  پنجشنبه، 14 بهمن 1400 ID  کد خبر 190850
آیا تا ابد باید واکسن تزریق کنیم؟
ساعد نیوز: اگر چه تزریق دوز یادآور واکسن کرونا می‌تواند محافظت قوی‌تری در برابر اومیکرون ایجاد کند اما محققان معتقدند نمی‌توان تا ابد واکسن تزریق کرد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از تجارت نیوز، «از چند ماه پیش تحقیقاتی در کشورهای مختلف دنیا شکل گرفت که نشان می داد تزریق دوز سوم واکسن های کووید-۱۹ می تواند تا حدی ایمنی قوی تری برای مقابله با ویروس سارس-کوو-۲ ایجاد کند. این موضوع با شناسایی واریانت جدید کرونا یعنی اُمیکرون داغ تر شد و بسیاری از کشورها از جمله ایران برای مقابله و پیشگیری از موج همه گیری اُمیکرون تزریق دوز سوم یا دوز تقویت کننده واکسن را به شهروندان شان پیشنهاد کردند. حتی این روزها برخی کشورها دوز چهارم واکسن های کووید-۱۹ را برای گروه های حساس پیشنهاد می کنند.

با این حال برخی محققان معتقدند تزریق دوزهای تقویت کننده مکرر و بی پایان احتمالا سازوکار مناسبی برای مقابله با این ویروس نباشد. برخی می گویند طراحی این واکسن ها از ابتدا برای این شکل از استفاده نبوده و به همین دلیل تزریق چندباره واکسن های اولیه نمی تواند اثرگذاری قابل توجهی داشته باشد. با توجه به همه این موارد و قرارگیری در آستانه موج واریانت اُمیکرون ویروس به ظاهر خستگی ناپذیر سارس-کوو-۲ ادامه روند واکسیناسیون علیه کووید-۱۹ باید چگونه دنبال شود؟

دنی آلتمن، ایمنی شناس امپریال کالج لندن، می گوید: «ما در قلمرو کاملا ناشناخته ای از واکسن شناسی هستیم. ما به طور تصادفی به برنامه ای از دوزهای تقویت کننده های مکرر واکسن ها به عنوان اقدامی اضطراری برخورد کرده ایم اما به نظر نمی رسد که این روش واقعا کارساز باشد.»

ران بالیسر، پزشک بهداشت عمومی، می گوید که از حدود یک ماه پیش برخی کشورها شروع به ارائه دوز چهارم به افراد مسن، دارای نقص ایمنی و کادر درمان کردند؛ به این امید که از گروه های آسیب پذیر در برابر موج عفونت واریانت اُمیکرون محافظت کنند. هفته گذشته، داده های اولیه گروهی از محققان نشان داد که دوز چهارم خطر ابتلا به عفونت و بیماری شدید را کاهش می دهد.

با این وجود بحث داغی میان محققان گروه های تحقیقاتی مختلف شکل گرفته است که آیا دوز سوم برای ایجاد مصونیت پایدار در برابر اُمیکرون و سایر واریانت های نوظهور احتمالی این ویروس در بیشتر افراد کافی خواهد بود یا به دوز چهارم یا حتی تزریق دوزهای تقویت کننده با فواصل مشخص مانند واکسن آنفلوآنزا نیاز خواهد بود.

برخی محققان می گویند پاسخ این سوال به تأثیر مورد نظر بستگی دارد: آیا هدف از تزریق تقویت کننده ها جلوگیری از عفونت و کاهش سرعت انتقال ویروس است یا این که هدف کاهش ابتلا به نوع شدید بیماری و دورنگه داشتن افراد از بستری شدن در بیمارستان است. برخی با اشاره به شواهد معتقدند دوزهای اضافی می تواند پاسخ ایمنی را به اندازه کافی برای شناسایی واریانت های جدید این ویروس گسترش دهد اما بیشتر محققان موافقند ما به واکسن های جدیدی نیاز داریم که محافظت گسترده تری را در برابر واریانت های نوظهور آینده ارائه دهند.

محدودیت تقویت کننده ها

الخاندرو بالاز، ایمنی شناس موسسه راگون در کمبریج ماساچوست، معتقد است اُمیکرون دیدگاه افراد در مورد عملکرد تقویت کننده ها را تغییر داد. به این دلیل که در مواجهه با این نوع، افرادی که قبلا به عنوان کامل واکسینه شده در نظر گرفته می شدند، اکنون «یک پاسخ آنتی بادی برای جلوگیری از عفونت کافی نیست.»

با گسترش شیوع اُمیکرون، از تقویت کننده ها برای افزایش سطح آنتی بادی های خنثی کننده، کاهش شدت بیماری و فشار بر بیمارستان ها استفاده شده اما مساله اینجاست که تقویت کننده ها عفونت ها را برای مدت طولانی مسدود نمی کنند.

داده های جمع آوری شده در یک گروه تحقیقاتی که بین ماه های خرداد تا آذر ۱۴۰۰ زمانی که واریانت دلتا واریانت غالب همه گیری بود نشان می دهد که مصونیت ناشی از تزریق دوز سوم واکسن های ام آران ای ظرف چند ماه کاهش می یابد و میزان ایمنی باقیمانده در بدن مشابه میزان کاهش ایمنی بعد از تزریق دو دوز است. البته این نتایج مورد بررسی همتا قرار نگرفته است.

داده های دنیای واقعی از بریتانیا که ماه های اخیر جمع آوری شد، نشان می دهد که ایمنی حاصل از تقویت کننده ها ممکن است در مقابل اُمیکرون حتی سریع تر از دلتا کاهش یابد. با این حال یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر – که به صورت پیش چاپ منتشر شده و هنوز مورد بررسی همتا قرار نگرفته است – نشان می دهد آنتی بادی های خنثی کننده ای که با دوز سوم تحریک می شوند، می توانند محافظت در برابر عفونت های اُمیکرون را تا چهار ماه حفظ کنند.

کانتا ساببارائو، ویروس شناس موسسه عفونت و ایمنی پیتر دوهرتی در ملبورن استرالیا، می گوید: «از آنجا که محافظت ایجادشده با دوزهای تقویت کننده ظاهرا کوتاه مدت است، استفاده مداوم و بی پایان دوزهای تقویت کننده که احتمالا به قیمت ایمن نشدن افراد در کشورهای کم درآمد تمام می شود یک استراتژی بلندمدت جهانی قابل اجرا یا معقول نیست.»

سازمان جهانی بهداشت در بیانیه ای که در ۲۱ دی / ۱۱ ژانویه منتشر شد، هشدار داد که «راهبرد واکسیناسیون مبتنی بر دوزهای تقویت کننده مکرر از ترکیب اصلی واکسن ها بعید است مناسب یا پایدار باشد.»

مایلز داونپورت، ایمنی شناس محاسباتی دانشگاه نیوساوت ولز در سیدنی استرالیا، نیز می گوید که کارایی تزریق دوزهای تقویت کننده مکرر واکسن های موجود نیز احتمالا از نظر محافظت در برابر سویه های آینده کمتر و کمتر خواهد شد. او اضافه می کند واکسن های جدیدی که واریانت های خاصی را هدف قرار دهند احتمالا بسیار موثرتر خواهد بود.

داونپورت می گوید این که آیا تزریق دوز چهارم واکسن سطح آنتی بادی های مسدودکننده عفونت را به میزان معناداری بیشتر از دوز سوم افزایش می دهد هنوز مشخص نیست اما با این وجود کشورهایی از جمله شیلی، کامبوج، دانمارک و سوئد را از ارائه دوز چهارم به گروه های خاص منصرف نکرده است.

با این حال، داده های اولیه منتشرشده در هفته گذشته از گروهی از محققان که دوز چهارم را به شرکت کنندگان بالای ۶۰ سال تزریق کرده بودند، نشان می دهد تزریق دوز چهارم حداقل چهار ماه پس از تزریق سوم، سطح آنتی بادی را احیا می کند و در مقایسه با تزریق سه دوز واکسن مقاومت در برابر عفونت اُمیکرون را دو برابر افزایش می دهد و محافظت در برابر بستری شدن را سه برابر ارتقا می دهد.

محافظت گسترده و طولانی مدت

مطالعات دیگری که بخش های مختلف پاسخ ایمنی بدن را بررسی کردند، نشان می دهند که تزریق سوم ممکن است در بیشتر موارد ایمنی طولانی مدتی ایجاد کند. محافظت در برابر ابتلا به نوع شدید بیماری ماندگارتر به نظر می رسد که احتمالا ناشی از به وجودآمدن سلول های B و T خاطره است که حتی با کاهش سطح آنتی بادی در خون قادر به مبارزه با اُمیکرون باقی می مانند.

داده های دنیای واقعی از ایالات متحده، بریتانیا و برخی کشورهای اروپایی دیگر نشان می دهد تزریق سوم (تقویت کننده) واکسن های ام آران ای از بیشتر افراد تا پنج ماه در برابر بستری شدن در بیمارستان در مواجهه با واریانت دلتا و تا سه ماه یا بیشتر در برابر اُمیکرون محافظت می کند. بالیسر می گوید: «این ایمنی بادوام تر نیز قطعا کاهش می یابد، اما به میزان کمتری»، به این معنی که تزریق سوم ممکن است برای پیشگیری از ابتلا به نوع شدید بیماری در افراد کافی باشد.

پژوهش انجام شده در تیم تحقیقاتی بالا نیز نشان می دهد که دوز سوم واکسن های ام آران ای که در کشورهای غربی به طور گسترده ای تزریق شده است، نه تنها سطح آنتی بادی را بازیابی می کند بلکه به طور بالقوه میزان پاسخ به واریانت های مختلف را نیز افزایش می دهد. او می گوید: «پس از تزریق دوز سوم، آنتی بادی ها به مراتب در برابر اُمیکرون اثربخش تر خواهند بود.»

بالاز می افزاید: «به احتمال زیاد تزریق سوم برای بیشتر افراد در جلوگیری از بیماری شدید و محافظت در برابر عفونت کافی باشد.» اما برخی مطالعات نشان می دهد افرادی که با واکسن های ویروس غیر فعال واکسینه شده اند، مانند واکسن های کرونوواک و سینوفارم چین که به طور گسترده در کشورهای با درآمد متوسط و کم استفاده می شود، ممکن است برای مبارزه با اُمیکرون به دو دوز اضافی از واکسن های ام آران ای نیاز داشته باشد.

آلتمن می گوید که با توجه به سطوح متفاوت ایمنی طبیعی نسبت به عفونت های گذشته در جوامع سراسر جهان و افرادی که ترکیب های زیادی از واکسن های مختلف برای بیماری های گوناگون را مصرف کرده اند، شاید بد نباشد پیش از هر اقدام شتابزده ای نفس عمیقی بکشیم و دوباره ارزیابی کنیم که کدام رویکردها واقعا پایدارترین مصونیت را می تواند در برابر این بیماری ایجاد کند.

راه حلی بهتر از تقویت کننده های تمام نشدنی

ران بالیسر، متخصص بهداشت عمومی، می گوید به جای تزریق مکرر و تمام نشدنی واکسن های تقویت کننده، راه بهتر برای کاهش سرعت همه گیری، ساخت واکسن های جدیدی است که اثر طولانی تر و بادوام داشته باشند و امکان محافظت کافی در برابر چند سویه موجود و در حال ظهور را فراهم کنند.

انتظار می رود اولین داده ها در مورد واکسن های خاص اُمیکرون در چند ماه آینده منتشر شود؛ اگر چه حتی ممکن است با توجه به سرعت انتشار این واریانت، چند ماه دیگر هم خیلی دیر باشد. مارم کیلپاتریک، بوم شناس بیماری در دانشگاه سانتا کروز کالیفرنیا می گوید در حال حاضر توسعه واکسن کروناویروس کاملی که همه سویه ها و همچنین ویروس های مرتبط را پوشش دهد، می تواند بسیار اثربخش باشد. اما هنوز این مساله که آیا به طور کلی امکان توسعه چنین واکسنی وجود دارد یا نه مشخص نیست. همیشه در برخورد با ویروس ها عدم قطعیت بسیار زیادی وجود دارد، زیرا در بیشتر موارد رفتار و تکامل ویروس ها غافلگیرکننده است.

پیتر مک اینتایر، متخصص بیماری های عفونی در دانشگاه اوتاگو در دوندین نیوزیلند، استدلال می کند تا زمانی که واکسن های جدیدی نداشته باشیم، سازوکارها باید محافظت از افراد در برابر ابتلا به نوع شدید بیماری و تقویت محافظت از گروه های آسیب پذیر و استفاده از داروهای ضدویروسی برای دورنگه داشتن افراد مبتلا به این بیماری از بیمارستان را در اولویت قرار دهند. او می گوید: «ما باید تمرکز خود را روی محافظت در برابر بیماری شدید حفظ کنیم و آن را به عنوان معیاری برای قضاوت در خصوص میزان موفقیت در مقابله با این بیماری در نظر بگیریم.»

پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری بسیار قدیمی از 17 سالگی آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب/ساده زیستی رهبر از ابتدای زندگی (448 نظر) بهترین گردو ایران متعلق به کدام شهر است (232 نظر) میز عزای ساده و بدون تجملات مادر محسن کیایی، مجری برنامه صداتو +عکس/ روحشون شاد چه چهره دلنشینی داشتن (194 نظر) (عکس) دمپایی‌های لاکچری بچه‌های دهه شصت / هر کی از اینا برای بچش می‌خرید خیلی لاکچری بود ... (186 نظر) حضور چهره های فوتبالی در بیمارستان و روحیه دهی به علی دایی در عیادت از اسطوره فوتبال+ عکس/ مهدی رحمتی، عادل فردوسی‌ پور، کارلوس کی‌روش و ... (131 نظر) (عکس) زیبایی بی حد و اندازه روژان سریال نون خ در عکسی که هدیه بازوند در اینستاگرامش منتشر کرد / مهیار حق داره این قدر عاشقش باشه ... (61 نظر) خلاقیت خنده دار و هوشمندانه قصاب اهوازی برای فریب گوسفند و قربانی کردنش حماسه آفرید+عکس/ مغز تو رو باید طلا گرفت😂 (46 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب/ سرشارم از جوانی، هرچند پیر دهرم...+ویدیو (40 نظر) میز عزای شیک پسر نسرین مقانلو با گل آرایی منحصر به فرد و شمع و تسبیح/ حیف جوونیش+عکس (33 نظر) خونه زندگی رحمان رحیم سریال پایتخت (مصطفی و مجتبی بلال حبشی) در واقعیت به سبک سلیقه 90 درصد ایرانی ها/ خونه نگو سمساری بگو😅 (34 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همیشه عضو خانواده پرسپولیس هستم/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم (31 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب اصفهانی در کشاندن مشتری به مغازه با تزئین فوق خلاقانه کله پاچه‌ها+عکس/ خوش ذوقی از در و دیوار میریزه😂 (28 نظر) خلاقیت بامزه یک پدر ایرانی روی کلید کولر حماسه ساز شد/ این یادداشت بانمک پربازدید شد+عکس (25 نظر) تقسیم وظایف در جلسه مهم به شیوه رهبر معظم انقلاب: من چای درست کردن را خوب بلدم و چای میدهم! (19 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان فریبا نادری/ روحش شاد و یادش گرامی (18 نظر)
دیگران می‌خوانند   
جشن تولد ساده و خلوت ماشاالله وروایی، عمو کاووس 74 ساله سریال نون خ در گوشه شیک خونه‌اش+عکس رونمایی از عجیب الخلقه‌ترین سگ های دنیا/ از موهای کراتینه شده تا پوست ماکارونی شکل+عکس رونمایی از شغل دوم و باکلاس ابوالفضل پورعرب، حشمت سریال شهرزاد+عکس تصاویری از چیدمان دکورهای خاص خانه بهرام رادان و مینا مختاری و آینه چشم نواز روی دیوار/ چای در کنار این دسته گل زیبا قطعا لذت بخشه! ایده تاثیرگذار یک راننده تاکسی برای بهتر کردن حال مسافرها/ چقدر خوش بحال مسافرهاشه! ماجرا عاشق شدن سوسن پرور روی پشت بام خانه/ رفته تیرچراغ برق رو بترکونه عاشق شده🤣 4 عارضه مخرب مصرف خودسرانه ویتامین دی / اگر تو هم خودسر ویتامین D مصرف میکنی این مطلب برای توست! این قلعه ایرانی در قزوین زمانی تحت نظر میمون اداره می‌شد+عکس ویدئو وحشتناکی از غارت گنجینه ارزشمند جیرفت در جنوب کرمان/ گنجینه ای که بدست قاچاقچیان از وطن ما خارج شد برنامه عالی صداوسیما که توسط رهبر معظم انقلاب تحسین شد/ خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم+عکس (ویدئو) روش‌های نوین محسن تنابنده، نقی سریال "پایتخت" برای انتخاب بازیگر / تو دستشویی رحمان و رحیم رو انتخاب کرد 😂 (عکس) صندلی خاص بهار افشاری، بیتای سریال "فاصله ها"، که برادرش واسش طراحی کرده/ بیشتر تخت پادشاهی مدرنه عکس خانواده 3 نفره حدیث میرامینی در کنار همسر و پسر بانمکش/ چه ژستی هم گرفتن😎 (عکس) خواهر ناز رحمان و رحیم سریال پایتخت / موهاش مثل داداشاش فرفریه! عکس تازه منتشر شده از نعیمه نظام دوست در کنار سه خواهر و مادرش/ هرسه خواهر کپی همند، فقط نعیمه شبیه هیچکدوم نیستا 7 عکس مشهور از لحظه دلخراش اعدام در طول تاریخ با شیوه های متفاوت/ میدانید علت اعدام این افراد چه بود؟ (ویدئو) لحظه اشکبار خداحافظی شهاب حسینی و هانده ارچل در سینمایی "مست عشق"/ سکانس فیلم (ویدئو) ایده غافلگیرکننده عروس و داماد جوان، جشن عروسی را به عزا تبدیل کرد😔/ اگه دلشو نداری، نبین! (عکس قدیمی) تغییر جنسیت اولین پسر ایرانی رسانه ای شد آخرین وضعیت 6 مرزبان ایرانی که توسط طالبان بازداشت شدند خلاقیت تحسین برانگیز یک خانم معلم دلسوز برای دانش آموز بیمارش/ دست مریزاد واقعا+عکس تست هوش / این خانواده چند فرزند دارد؟ تصاویر جالب و شکارشده از کنکور سال 1403/ از نوشته خلاقانه روی تخته تا مدل موی متفاوت شرکت کننده پسر به سبک پایتخت (ویدئو) ترکیب هندسه با بازی مافیا، واقعاً چه می‌کنه جواد خیابانی!/ بهرنگ علوی تمام تلاششو می‌کنه که از خنده منفجر نشه😂 (تصویر) دانستنی‌های عجیب اما واقعی (29) (ویدئو) تعجب بازپرس از نتیجۀ تست هوش متهم/ جواب تست هوش تو 53 شده یعنی از اورانگوتان که 61 بوده کمتر زدی!! (ویدئو) کشف اسکلتِ انسان‌های عظیم‌الجثه/ یکی بود یکی نبود!؟ قبل از انسان فقط دایناسور نبود... یک خبر خوش برای کنکوری هایی که در سیل گیر کردند (تصویر) اولین ماشین لباسشویی فضایی! (ویدئو) مستحکم‌ترین سازۀ ماکاورنی ساخته شده در پروژۀ دانشجویی (ویدئو) ایلان ماسک موقع مصاحبه استخدامی چه سوالاتی میپرسه؟! رونمایی از اولین چهره واقعی میرزا تقی خان فراهانی/ عکس منحصر به فرد امیرکبیر ایران رو ببینید! (ویدئو) حیوانات چه چیزی می‌بینند که انسان نمی‌بیند؟/ دنیا از نگاه حیوانات... اولین تصاویر از دانشجویان پزشکی دارالفنون در دوران قاجار/ تدریس عملی در خانه بیماران انجام می‌شد! آوازخوانی زیبا و دلنشین منوچهر هادی برای دخترش/ حواشی داغ امروز جمعه 7 اردیبهشت 1403 روایت جالب کاظم نوربخش، سلمان سریال نون خ از ماجرای خواستگاری‌اش از دختر ترامپ+ویدیو حرکت جالب اما عجیب رونالدو در عربستان حرص تیم رقیب را درآورد/ ابرستاره فوتبال بودن یعنی همین!+عکس خوانندگی عاشقانه منوچهر هادی برای دختر خوشگلش در استودیوی موسیقی+ویدیو سکانس خنده دار بیرانوند: وقتی بیرانوند متوجه سوال خبرنگار نمیشه+فیلم/آخه مرد حسابی نمیگی از خنده میمیریم...😂 خلاقیت عجیب و شگفت انگیز یک رستوران چینی برای غذا خوردن مشتریان روی آب/ با دیدنش زبون آدم بند میاد+عکس
تیتر امروز   
این قلعه ایرانی در قزوین زمانی تحت نظر میمون اداره می‌شد+عکس 4 عارضه مخرب مصرف خودسرانه ویتامین دی / اگر تو هم خودسر ویتامین D مصرف میکنی این مطلب برای توست! برنامه عالی صداوسیما که توسط رهبر معظم انقلاب تحسین شد/ خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم+عکس آخرین وضعیت 6 مرزبان ایرانی که توسط طالبان بازداشت شدند یک خبر خوش برای کنکوری هایی که در سیل گیر کردند اولین تصاویر از دانشجویان پزشکی دارالفنون در دوران قاجار/ تدریس عملی در خانه بیماران انجام می‌شد! آوازخوانی زیبا و دلنشین منوچهر هادی برای دخترش/ حواشی داغ امروز جمعه 7 اردیبهشت 1403 فال روزانه امروز جمعه 7 اردیبهشت ماه 1403 فال شمع روزانه امروز جمعه 7 اردیبهشت 1403 کشف حیرت‌انگیز «فکّ انسان» در یک سنگ 1 میلیون ساله خلاقیت نشاط‌آور و تحسین برانگیز یک راننده تاکسی با ماشین پر از گل برای مسافران/ ذوق و شوق آقا رحمان پربازدید شد+عکس فال ابجد روزانه جمعه 7 اردیبهشت 1403 (تصاویر) حواشی بازدید وزیر علوم از برگزاری کنکور در دانشگاه الزهرا (س) رونمایی از لوگوی جدید دانشگاه تهران در جشن تولد نود سالگی فال انبیاء روزانه جمعه 7 اردیبهشت ماه 1403
منتخب روز   
عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر، همای سریال پایتخت فیک و تقلبی از آب درآمد / هوش مصنوعی داره وارد مراحل ترسناکی میشه! (عکس) تیپ و استایل فوق‌العاده شیک و لاکچری یاورِ سریال فاصله‌ها بعد از 14 سال در عربستان سعودی / ببینیدش نمی تونید بشناسید! فروش ویلای روف گاردن دار و استخر دار حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله‌ها توسط دخترش در شمال ! / در منطقه‌ای تهرانی نشین!!! سلفی دونفره نعیمه نظام دوست با سلطان کمدی ایران که یکسال حق نداشت منتشرش کنه! / چه ست آدیداسی پوشیده مهران مدیری ... سلفی آسانسوری علیرضا نیکبخت با همسر دومش که بیشتر از جانش او را دوست دارد / کراش دهه هشتاد فوتبال ایران حالا مرد زندگی شده ... (عکس) تعجب کاربران خارجی فضای مجازی از حجاب کامل همسر ستاره لیورپول / دنیا با حجاب جای زیباتری نیست؟ (عکس) بیتابی همسر و فرزندان شهرام عبدلی، بازیگر نقش مهران در سریال فاصله‌ها، بر سر پیکر بی جان او / تو کاری با دلم کردی که فکرشم نمی کردم ... (عکس) همبازی بودن آقای بیاتی، خواستگار فهیمه در پایتخت 5 با بازیگر معروف در فیلم نوستالژیک دهه شصتی / روحش شاد ... ویدئویی باورنکردنی از مرد سومالیایی که با نصف مغزش زندگی می کند/ بیچاره چه بلایی سرش اومده رودررویی با یک تمساح آن‌ هم فقط با یک ماهیتابه +فیلم متقاضیان عمره بخوانند/ آخرین وضعیت و شرایط ثبت‌نام حج عمره 1403 اعلام شد طرح 100 میلیارد پوندی برادر اسامه بن لادن برای ساخت طولانی ترین پل معلق جهان+عکس