ساعدنیوز
ساعدنیوز

آیا واکسن روسی کرونا را ریشه کن می کند؟

  یکشنبه، 19 مرداد 1399 ID  کد خبر 95904
آیا واکسن روسی کرونا را ریشه کن می کند؟
ساعد نیوز: رسانه های روسیه این روزها حجم بالایی از اخبار را در ارتباط با واکسن کرونای ساخت این کشور منتشر می کنند؛ موضوعی که به سرعت در همه رسانه های مطرح جهان بازتاب میابد. داشتن دست بالا در ساخت این واکسن، به تازه ترین حوزه رقابت ابرقدرت ها تبدیل شده و حداقل در کوتاه مدت، میتواند چهره ای برتر از کشوری ارائه دهد که در این زمینه پیشرو است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از خبرآنلاین، درحالیکه وزارت بهداشت روسیه چند روز پیش به صراحت اعلام کرد که این کشور مراحل آزمایش بالینی واکسن کرونا را پشت سر گذاشته و در روزهای آینده آن را ثبت می کند، کشورهای دیگر تردیدهایی جدی به این ادعا وارد می کنند.

واکسن روسی کرونا در چه مرحله ای است؟

بر اساس گفته تاتیانا گالیکووا، معاون نخست وزیر روسیه، دانشمندان این کشور با همکاری وزارت بهداشت، وزارت دفاع و مراکز تحقیقاتی-بهداشتی در حال کار روی ساخت چند ده واکسن کرونا هستند که از بین آنها دو پروژه چشم انداز بهتری دارند و اصلی ترین آنها نیز در مرکز ملی تحقیقات میکروبیولوژی و اپیدمی شناسی "گامالئی" در جریان است.

میخائیل موراشکو وزیر بهداشت روسیه اخیرا اعلام کرد که تست بالینی نخستین واکسن روسی کرونا در مرکز گامالئی با موفقیت انجام شده و در دو ماه آینده دو واکسن کرونای دیگر هم در این کشور تست بالینی خواهند داشت. در مرحله تست بالینی تعداد از کادر درمانی و مقامات شهرداری مسکو به صورت داوطلبانه این واکسن را دریافت کرده اند.

همچنین اعلام شده که این واکسن در روز 22 مرداد به صورت رسمی در مرکز گامالئی مسکو ثبت خواهد شد و سپس ابتدا به کادر پزشکی و سالمندان تزریق می شود. در گزارش های دیگر از روسیه میخوانیم که در ماه اکتبر (مهر ماه) واکسناسیون عمومی کرونا در روسیه آغاز خواهد شد. در حال حاضر نظام بهداشت روسیه تمام توان خود را برای تولید عمده این واکسن بکار گرفته است.

فناوری تولید واکسن روسی کرونا چیست؟

وادیم تاراسوف، مدیر موسسه بیوتکنولوژی دانشگاه سچنووا میگوید که برای ساخت این واکسن نوعی فناوری بکار گرفته شده که 20 سال است استفاده می شود. منظور تاراسوف همان فناوری "وکتورهای ژن درمانی" (Adenovirus Vectors) است که پیش تر برای ساخت واکسن ابولا و "سندروم تنفسی خاورمیانه" هم مورد استفاده قرار گرفته بود.

پاول ولچکوف ویروس شناس روس نیز اینگونه توضیح می دهد که در استفاده از روش "وکتورهای ژن درمانی"، دانشمندان ذرات ویروسی را جدا کرده، ترکیبات بیماری زا را از آنها زدوده و مواد ژنی کووید-19 را در جای آنها قرار می دهند. ولچکوف می گوید دقیقا از همین روش برای ساخت ویروس هپاتیت ب هم استفاده شده بود.

واکسن روسی کرونا چه آزمایش هایی پشت سر گذاشته و تا چه حد مطمئن است؟

وزارت بهداشت روسیه اعلام کرده که با وجود موفقیت آمیز بودن تست بالینی این واکسن، عملکرد دقیق آن زمانی مشخص می شود که واکسناسیون عمومی صورت گرفته و شاهد ایمنی دسته جمعی جامعه در برابر کرونا باشیم. الکساندر گینتسبورگ معاون مرکز گامالئی در این باره می گوید: با توجه به اینکه این واکسن هنوز دوره آزمایش روی بزرگسالان را پشت سر نگذاشته، فعلا نمی توان آن را بی خطر برای کودکان دانست و تست روی کودکان پس از پایان سومین مرحله تست روی بزرگسالان صورت خواهد گرفت.

از این 3 مرحله تاکنون یک مرحله با موفقیت پشت سر گذاشته شده و افراد داوطلب باید دو بار دیگر دوزهایی از واکسن کرونا را دریافت کنند و با گذشت حداقل دو هفته، اگر نشانه های خاصی در آنها مشاهده نشد، میتوان آن را موفقیت آمیز دانست. البته همین رویه باید برای گروه های مختلف سنی و همچنین بیماران کرونایی هم طی شود که نیازمند زمان زیادی است.

انتقادات و تردیدها به واکسن روسی کرونا

هرچند دانشمندان و محققان روسی که روی این پروژه کار می کنند دائما می گویند رقبای خارجیِ آنها هنوز به مرحله تست بالینی هم نرسیده و در همان مراحل اولیه نتایج خوبی نگرفته اند، اما سیاسی شدن این رقابت در عرصه بین المللی باعث شده تردیدهای جدی به واکسن روسی کرونا وارد شود. علاوه بر آن، سازمان بهداشت جهانی واکسن های روسی کرونا را همچون پروژه های دیگر کشورها، واکسن هایی در مرحله آزمایش بالینی میداند که کارایی نهایی آنها مشخص نیست.

اول از همه انتقاداتی جدی در داخل روسیه به تبلیغات گسترده رسانه ها از کارآمدی این واکسن مطرح شده است. ویتالیا زوِروا عضو آکادمی علوم روسیه در مصاحبه با رادیو کامسامولسکایا پراودا می گوید: "شروع ساخت یک واکسن تا انجام واکسناسیون عمومی جامعه، به طور متوسط 4 تا 5 سال طول می کشد. شاید بتوان این روند را کوتاه کرد اما نه آنطور که طی 6 ماه به نتیجه برسد. دور زدن و حذف برخی مراحل هم خطرناک است پس به هیچ وجه با چند آزمایش اولیه نمی توان گفت که عملکرد مناسب واکسن روسی کرونا ثابت شده است. در چین در فاز نخست آزمایش بالینی 500 نفر شرکت کرده اند و آمریکایی ها می خواهند در فاز سوم روی 30 هزار نفر تست کنند. پس نمی شود تنها با آزمایش روی چند پزشک داوطلب، درباره موثر بودن این واکسن نظر قطعی داد."

نیکلای کریوچکوف ایمنی شناس روس هم می گوید: یک واکسن موثر و ایمن کرونا در بهترین حالت در بهار سال 2021 می تواند عرضه شود و زودتر از آن ممکن نیست.

دکتر «مینو محرز» متخصص بیماری های عفونی و عضو کمیته علمی مبارزه با کرونا معتقد است روس ها در زمینه ساخت واکسن هنوز موفق نشده اند و این یک نمایش است. به گفته او امکان ندارد ایران از واکسن ساخت روسیه استفاده کند چراکه ایمن بودنش اثبات نشده است.

کشورهای غربی هم از طرف دیگر به جنگ رسانه ای با روسیه برخواسته اند. در روزهای اخیر آمریکا، انگلیس و کانادا اعلام کرده اند که هکرهای مرتبط با روسیه تلاش کرده اند تا اطلاعات و تحقیقاتی که در مراکز این کشورها برای ساخت واکسن کرونا جریان دارد را به سرقت ببرند.

صدای آمریکا با مقایسه تلاش روسیه برای نخست شدن در این مسابقه با اولین ماهواره ای که شوروی در سال 1957 به فضا فرستاد، در گزارشی نوشته است: ثبت کردن واکسنی که هنوز مراحل آزمایش بالینی را به طور کامل پشت سر نگذاشته، نه تنها ممکن است موثر نباشد بلکه میتواند خطراتی در پی داشته باشد.

تعجیل در ساخت واکسن کرونا چه خطراتی دارد؟

ویتالیا زوروا دو خطر عمده را برای تعجیل در ساخت واکسن کرونا بر می شمرد. اول از همه ممکن است یک سال یا یک سال و نیم بعد از واکسناسیون، نشانه هایی عجیب و ناشناخته در بدن افراد بروز پیدا کند چراکه در طولانی مدت آزمایش نشده است. دوم اینکه در صورت عجله، مشخص نیست بدن تا چه زمانی در برابر این ویروس ایمن می ماند.

امیدی به واکسن روسی کرونا هست؟

مشخص است که روسیه تمام توان علمی خود را برای اول شدن در این رقابت بکار گرفته و مرکز گامالئی مسکو با همکاری وزارت دفاع این کشور حداقل یک گام از رقبای چینی و آمریکایی خود در آزمایش بالینی واکنس کرونا جلو هستند به طوریکه مرحله نخست تست روی چند ده نفر را هم با موفقیت و نتایج مثبت پشت سر گذاشته اند اما تا ثابت شدن اثر قطعی این واکسن هنوز راه درازی در پیش است. همچنین روشن است که رسانه های روسیه به صورت هدفمند برای ارتقای جایگاه بین المللی این کشور دائما اخباری مثبت و امیدوار کننده از این روند به جهان مخابره می کنند در حالیکه رقبای چینی و آمریکایی آنها در این زمینه دست به عصا حرکت می کنند.
البته که این تبلیغات گسترده روی رئیس جمهور آمریکا هم تاثیر گذاشته تا جایی که ترامپ هم ابراز امیدواری کرده که واکسن آمریکایی کرونا تا پیش از انتخابات در این کشور آماده شود؛ ادعایی که دانشمندان آمریکایی آن را غیر ممکن می دانند. با این حال در شرایطی که هنوز اسناد علمی معتبری برای اثبات دقت واکسن روسی کرونا ارائه نشده و با در نظر گرفتن طبیعت ویروس کویید-19 که دائما جهش میابد، ادعای وزارت بهداشت این کشور مبنی بر اینکه واکسناسیون عمومی کرونا حدود دو ماه دیگر در روسیه صورت می گیرد، هرچند ابهام آور است ولی این امیدواری را به همراه دارد که قطعا دانشمندان روسی پیش از ارائه این واکسن در کشور خود، از ایمنی و تاثیر آن اطمینان خواهند داشت.

قدرت شفیعی، دبیر ایراس و کارشناس مسائل روسیه

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ستاره سادات قطبی؛ 27 سال داشتم که با شهرام شکیبا آشنا شدم، به پسر شهرام گفتم علی ،من مامانت نیستم،اما همه جوره هواتو دارم، تمام سعیمو میکنم تا راضی باشی (158 نظر) نگاهی به خونه زندگی ساده ولی باکلاس و امروزی الهام چرخنده/ سلیقه بیستِ الهام چرخنده برای چیدمان کاناپه+عکس (155 نظر) قباد ایرانی یا قباد ترکیه‌ای؛ نگاهی به استایل و چهره اسماعیل حاجی اوغلو بازیگر نقش شهاب حسینی در سریال شهرزاد+عکس/ بنظرتون کدوم یکی خوشتیپ‌ترن؟ (127 نظر) جشن تولد ساده و بدون تجملات نتیجه امام خمینی (ره) با خلاقیت قناد خوش ذوق تهرانی/ انتخاب زیبای شاخه های گل رز همرنگ با کیک+عکس (118 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (110 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا با طراحی توالت در سقف حمام حماسه آفرید / هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (108 نظر) علی دایی: من پنت هاوس ندارم یه خونه 418 متری دارم؛ اگر می‌خواستم جور دیگری زندگی کنم 20 برج 20 طبقه داشتم+ویدیو (103 نظر) قاب امروز | چهره واقعی مجریان خانم خارج از تلویزیون / نجمه جودکی، صبا راد، مژده لواسانی و مبینا نصیری (102 نظر) دارا حیایی: به پول امین حیایی احتیاجی ندارم؛خونه 50متری خودمو به خونه 300متری بابام ترجیح میدم؛ کمک خانواده خیانته، فردا همسرم چه فکری در مورد من میکنه+ ویدئو (98 نظر) حدیث فولادوند بازیگر نقش فوزیه: من خیلی شبیه فوزیه هستم همین باعث شد گریم سنگینی نداشته باشم/ رسیدن به نقش خیلی مشکل بود (92 نظر) فریبا نادری؛ اتفاق عجیبی نیست که دخترم رو خارج از ایران به دنیا آوردم، ما تونستیم و این امکان رو به فرزندمون دادیم که اگه خواست یک جای بهتری بدون کنکور و استرس زندگی کنه (85 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (80 نظر) رهبر معظم انقلاب:هم پدرم، هم مادرم و هم خود من می‌خواستم طلبه بشم؛ از کلاس پنجم دبستان، عملاً درس طلبگی را در داخل مدرسه شروع کردم (79 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز میوه فروش تهرانی با نوشته جالب در مغازه حماسه آفرین شد/ نمونه واقعی یک فرشته زمینی+عکس (76 نظر) مهران مدیری: رفته بودم مراسم ختم برگشتم دیدم یه خانوم زده به ماشین من داره گریه میکنه خواستم جنتلمن باشم گفتم اشکالی نداره اما بعدش که رفت نشستم گریه کردم🤣+ویدیو (75 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت! اعتراف شوم به قتل در باغ / انتقام جویی برای فیلم سیاه دست دو برادر تهرانی را به خون آغشته کرد! وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند کشف جسد مرد میاندوآبی در زرینه‌ رود / او 14 روز گم شده بود! اتهام آدم‌ربایی برای زنی که می‌خواست شوهرش را سورپرایز کند! قرار شرم آور سیامک برای رسوایی دختر 22 ساله / اعتراف سیاه در کلانتری 4 کشته و 14 مجروح در واژگونی اتوبوس زائران حسینی در مسیر قروه به زنجان با 45 سرنشین قتل ناموسی دختر با شلیک گلوله در جنوب تهران توسط پدرش / از دامادم حرفی شنیدم که خونم را به جوش آورد پشیمان نیستم سگ هار جان کودک 9 ساله را در خوزستان گرفت/بیشتر مراقب کودکان باشید ننه لیلا، مادر جیب‌برهای ایران بود | جزئیات گفت و گو با دختر جیب‌بری که مدعی است نزد حرفه‌ای ترین جیب‌بر ایران آموزش دیده است! مردی سر همسرش را با کلنگ شکافت/ «10 روز بود به خاطر اختلاف خانوادگی با من روابط عاطفی نداشت»