امروزه یکی از رایج ترین و محبوب ترین مصالح مورد استفاده در نماسازی سیمان ها می باشند. که علاوه بر مقاومت و استحکام بالا، زیبایی و مقاوم در برابر حرارت، از قیمت بسیار مقرون به صرفه ای نیز برخوردار می باشند. از طرفی نمای سیمانی را می توان با انواع سیمان ها و به روش های مختلفی اجرا نمود. که استفاده از روش سیمانکاری آبساب رایج ترین روش اجرای نماهای سیمانی می باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با ویژگی های سیمانکاری آبساب و نحوه اجرای آن، بیشتر آشنا کنیم.
نمای آبساب
سیمان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است و استفاده از آن در نماسازی بر زیبایی و جلوه ساختمان می افزاید و نمایی جذاب ایجاد می کند. نما آبساب نوعی از نما است که با سیمان اجرا می شود. ترکیبات سیمان درنما آبساب در مجاورت هوا محکم و سخت شده و مقاومت خوبی در برابر ضربه و عوامل جوی پیدا می کند. در دسترس بودن سیمان، هزینه پایین آن و استحکام و سختی که دارد باعث شده تا نمای سیمان آبساب به یکی از محبوب ترین و پر کاربرد ترین انواع نماسازی تبدیل شود. نمای آبساب از لایه آستر با نمای ماسه سیمان سفید یا رنگی و لایه نهایی سیمانی تشکیل می شود. اما روش پرداخت خاصی دارد. در پرداخت نما آبساب ، صبر شده تا سطح نما به طور کامل خشک شود. سپس نما را با آب خیس کرده و سابیده می شود. عمل سابیدن نمای سیمانی آبساب تا نمایان شدن سطح سنگ های استفاده شدن در ملات ادامه پیدا می کند. به محض مشخص شدن سنگ ها، اجرای نمای سیمانی آبساب به اتمام می رسد.
اجرای سیمانکاری آبساب در نما سازی
همانطور که گفته شد یکی از روش های رایج سیمانکاری در ایران روش آبساب است. آبساب نوعی سیمانکاری اندودی محسوب می شود که، پس از اتمام سفت کاری نما اجرا می شود. پس از اجرای این سیمانکاری روی دیوار نما، با استفاده از ابزارهای مختلف مانند تخته ماله سطح سیمانکاری را صاف و صیقلی می نمایند. از طرفی همزمان با صاف نمودن سطح سیمانکاری روی آن آب پاشیده می شود. به طور کلی سیمانکاری آبساب علاوه بر مقاومت بسیار بالا از قیمت ارزان تری نسبت به سایر روش های سیمانکاری برخوردار است. معمولا این روش سیمانکاری با استفاده از سیمان سفید انجام می شود. اما می توان آن را به صورت تلفیقی و با استفاده از سیمان های متنوع اجرا نمود. فراموش نکنید که کیفیت و زیبایی نهایی سیمانکاری به روش آبساب، کاملا به مهارت و تخصص استادکاران وابسته است.
اجرای نمای سیمان شسته به دو روش زیر صورت می گیرد:
- پس از زیرسازی، ملات خمیری سیمان و پودر سنگ نسبتا روانی را با توجه به رنگ مورد نیاز روی دیوار قرار می دهند سپس اقدام به پاشیدن سنگدانه های ریز رنگی (سنگدانه جوشقان از کیفیت مناسبی جهت این امر برخوردار است) می نمایند. بوسیله فشار بسیار کمی این سنگدانه ها را داخل ملات خمیری مقداری فرو میبرند و در نهایت بوسیله کشیدن اسفنج آغشته به آب روی سطح آن، سنگدانه ها شسته شده و تا حدودی نمایان می گردد.
- پس از زیرسازی، ملاتی خمیری بوسیله ترکیب نمودن سیمان، پودر سنگ و سنگدانه های رنگی ساخته شده و با ضخامت یک الی سه سانتیمتر روی سطح کشیده می شود. سپس قبل از خشک شدن و همزمان با پاشیدن آب روی آن، بوسیله ماله سطح آن را صیقلی کرده و در نهایت سطح آن را با اسفنج آغشته به آب تا حدی ماساژ می دهند که سنگدانه های رنگی آن کاملا نمایان گردند.
ویژگی های نما اجرا شده با سیمانکاری آبساب
مواد مورد استفاده در ساخت ملات سیمانکاری آبساب شامل سنگ، پودر سنگ و سیمان سفید می باشد. انتخاب سنگ های مورد استفاده در تولید این ملات را می توان بر اساس رنگ آن ها به انواع جیگری، لیمویی، سفید، مشکی، قهوه ای، کرم، سفید استخوانی و سبز دسته بندی نمود. از آنجایی که این نما از مقاومت بسیار خوبی در برابر سرما و گرما برخوردار است و نور خورشید را بازتاب می نماید. می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای نماهای سنگی باشد.
مزایای اجرای نمای سیمان آبساب
- استحکام و ماندگاری خوب
- هزینه بسیار کم
- امکان اجرای طرح های گوناگون نما
- تنوع رنگی بالا
- قابلیت استفاده از مواد عایق بدون رنگ در سطح پایانی
- مقاومت مناسب در برابر گرما و سرما
معایب اجرای نمای آبساب
- سرعت اجرای کم (حدود ۱۰ مترمربع در روز)
- نفوذپذیری در برابر آب
- جمع شدن آلودگی و کثیفی در محل درزها
مقاومت بالای سیمانکاری آبساب در برابر گرما و سرما
علاوه بر اینکه سیمانکاری آبساب در انواع طرح و رنگ قابل اجرا است، صرفه اقتصادی بالاتری دارد و کم خطرتر تلقی می شود، این نوع نماسازی دارای مزیت قابل توجه دیگری نیز می باشد و آن عایق بودن سیمانکاری شسته نسبت به سایر انواع نماسازی است. نمای سیمان شسته از آنجایی که به صورت یه تکه اجرا می شود. در مقایسه با سایر انواع نماسازی در مورد مقاومت در برابر عبور سرما و گرما موفق تر عمل می نماید. این موضوع از نظر کارشناسان مصرف انرژی نیز به اثبات رسیده و مورد تاکید می باشد. در سیمانکاری های مدرن در برخی موارد از مواد نانو نیز بر روی نما در مرحله پایانی کار استفاده می کنند که بر صاف و صیقلی بودن سطح نما کمک و از آلودگی آن به انواع آلاینده ها از جمله گرد و غبار و ذرات ریز آلاینده موجود در جو جلوگیری می کند.