به گزارش سرویس تاریخی ساعد نیوز، کمبوجیه دوم که در برخی کتب با نام کامبیز هم شناخته می شود پسر کوروش و یکی از پادشاهان سلسله هخامنشی است و در قرن 6 قبل از میلاد بر سرزمین پارس حکومت می کرد. در سال 525 قبل از میلاد در بین دو تمدن بزرگ جهان یعنی ایران و مصر جنگی درگرفت که به نام نبرد پلوزیوم شهرت دارد.
طبق گفته هرودت کمبوجیه به مصر اعلان جنگ کرد. فرعون جوان مصر (Psametik III) که تازه شش ماه بود به حکومت رسیده بود تمام تلاش خود را کرد تا برای نبرد آماده شود. امید او به حمایت متحدان یونانی اش خوش بود که ظاهرا او را تنها گذاشتند. سرانجام فرعون سپاهی گردآوری کرد و در منطقه پلوزیوم در نزدیکی رود نیل منتظر رسیدن سپاه هخامنشیان شد. آن ها در قلعه پلوزیوم که قلعه ای بسیار مستحکم و غیرقابل نفوذ بود و همین موضوع، خیال مصریان را راحت می کرد. اما آن ها خبر نداشتند که سپاه کمبوجیه علاوه بر جنگ آوری و تجهیزات جنگی قرار است از تاکتیکی بسیار هوشمندانه استفاده کند.
مصر باستان بسیار قدرتمند بود و به این سادگی ها تسلیم نمی شد. هرودت بیان کرده که شمار زیادی از افراد هر دو سپاه کشته شده بودند و جنازه آن ها تمام میدان جنگ را پر کرده بود. ظاهرا هرودت از استخوان های باقی مانده از این نبرد بازدید کرده و حتی به تفاوت بین جمجمه ایرانی ها و مصریان هم اشاره کرده است. افراد زیادی از دو طرف کشته شد و هیچ طرف تسلیم نمی شد.
بنابراین کمبوجیه از تاکتیکی هوشمندانه استفاده کرد که باعث پیروزی قاطع و سریع بر لشکر مصر شد. کمبوجیه می دانست که گربه در فرهنگ مصری بسیار مقدس و باارزش است و مصری ها به هیچ وجه، حتی در جنگ هم آسیبی به این حیوان نمی زنند. بنابراین به لشکریانش دستور داد تا گربه هایی را با خود حمل کنند و همین طور روی سپر و پرچم هایشان تصویر گربه نقاشی کنند! لشکر مصر که به خصوص تیراندازانی ماهر داشتند با مشاهده گربه های زنده و تصاویر آن ها به هیچ وجه قادر به حمله و تیراندازی نبودند تا مبادا صدمه ای به گربه ها برسد. به این ترتیب کمبوجیه در نبرد پلوزیوم توانست لشکر قدرتمند مصر را شکست بدهد!
گفته می شود این اولین استفاده گسترده از جنگ روانی در یک نبرد بوده است.