به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کلاچ در گیربکس های دستی مسئول حرکت و توقف است؛ در واقع پیشرانه باید بدون تکیه بر گیربکس به عملکرد خود ادامه و در مواقع مورد نیاز، پل ارتباطی بین آن ها برقرار شود. مبدل گشتاور جایگزین کلاچ در گیربکس های اتوماتیک است. مبدل گشتاور را می توان یک کوپلینگ هیدرولیک (مدل های هیدرواستاتیک و مکانیکی هم وجود دارد) تعریف کرد که مرز بین پیشرانه و گیربکس را مشخص می کند. زمانی که پیشرانه با سرعت و دور موتور کم فعالیت می کند، مانند هنگام توقف کامل در ترافیک یا چراغ قرمز، گشتاور ورودی به مبدل گشتاور کم است و بنابراین برای متوقف نگه داشتن خودرو با کمی فشار بر پدال ترمز، این کار انجام می شود. به محض اینکه پدال گاز فشرده می شود، با بالا رفتن دور موتور گشتاور بیشتری به مبدل گشتاور وارد شده تا انتقال قدرت به محورها و چرخ ها افزایش پیدا کند.
مبدل گشتاور در گیربکس اتوماتیک چیست؟
مبدل گشتاور یک مجموعه ی انتقال نیرو است که گشتاور، توان و دور موتور را از طریق فلایویل از موتور خودرو دریافت می کند و به شفت ورودی گیربکس منتقل می کند. این قطعه ظاهری شبیه به یک پیراشکی دارد و توسط ۳ یا چهار پیچ بر روی فلایویل خودرو نصب می شود. از روغن هیدرولیک به منظور انتقال گشتاور به شفت ورودی گیربکس استفاده می کند، به همین دلیل به این قطعه کوپلینگ هیدرولیک نیز گفته می شود. منظور از کوپلینگ نوعی اتصال است که تلاش می کند دو شفت هم محور را هم سرعت نگاه دارد.
مبدل گشتاور جایگزین کل مجموعه ی دیسک و صفحه و همچنین بلبرینگ کلاچ و دوشاخه کلاچ می شود. این قطعه با جریان هیدرولیک در دور پایین از خاموش شدن موتور جلوگیری می کند و با گاز دادن به موتور، گشتاور را به گیربکس و چرخ ها می رساند.
قطعات داخلی مبدل گشتاور
به طور کلی مبدل گشتاور در ساده ترین نوع آن از چهار جزء اصلی تشکیل شده.
– ایمپلر، که نام دیگر آن پمپ است : این قطعه همان پوسته ی دونات شکل بیرونی است. ایمپلر توسط سه یا چهار پیچ به صورت ثابت بر روی فلایویل نصب می شود. با استفاده از جوش، این قطعه را به پوسته ی مبدل گشتاور متصل می کنند.
– توربین : این قطعه گشتاور را از روغن دریافت می کند و به شفت گیربکس منتقل می کند. ظاهر این قطعه نیز مانند ایمپلر دونات شکل است اما در داخل مجموعه ی مبدل گشتاور قرار دارد و از بیرون قابل مشاهده نیست. در مرکز آن یک هزارخاری برای اتصال به شفت گیربکس وجود دارد و پره های آن تفاوت اندک اما بسیار هائز اهمیت نسبت به ایمپلر دارد.
– استاتور : این قطعه یک پروانه ی فلزی در مرکز مبدل گشتاور است که توسط یک کلاچ یک طرفه با پوسته ی بیرونی مبدل گشتاور در ارتباط است. استاتور در جهت موافق با مبدل گشتاور آزادانه حرکت می کند و حتی میتواند با سرعت بیشتر از مبدل نیز در همان جهت چرخش کند ، اما در جهت معکوس قفل می شود و اجازه ی حرکت ندارد.
– روغن هیدرولیک : روغن هیدرولیک در واقع همان سیال ویسکوز (سیال منتقل کننده نیرو) است که دوران ایمپلر که به فلایویل متصل است را به توربین که به گیربکس متصل است ، منتقل می کند.
در مبدل های گشتاور جدید قطعات دیگری نیز وجود دارد ، مانند صفحه ی گریز از مرکز ، کلاچ قفل کننده ، گشتاور گیر کلاچ ، کلاچ استاتور و … .