به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،بارداری با یک تخمک لقاح یافته شروع می شود. به صورت طبیعی، تخمک لقاح یافته به دیواره ی رحم متصل می شود. اما در بارداری خارج رحمی (ectopic pregnancy) تخمک جایی خارج از حفره ی رحم لانه گزینی و رشد خواهد کرد .
در بیش تر مواقع بارداری خارج رحمی در لوله فالوپ رخ می دهد. لوله ی فالوپ راه ارتباطی بین تخمدان و رحم است و تخمک در آن حرکت می کند . این نوع از بارداری خارج رحمی، بارداری لوله ای (tubal pregnancy) نامیده می شود.
گاهی هم بارداری خارج رحمی در سایر نقاط بدن مانند تخمدان، حفره ی شکمی یا بخش پایینی رحم یا گردن رحم رخ می دهد.
این نوع از بارداری به صورت طبیعی پیش نمی رود. تخمک لقاح یافته، دوام نمی آورد و بافت تشکیل شده اگر بدون درمان رها شود، ممکن است باعث بروز خون ریزی های مرگبار شود.
تشخیص بارداری خارج رحمی به چه صورت است؟
برای تشخیص بارداری خارج از رحم ابتدا تست هورمونی بارداری از طریق انجام آزمایش خون برای بیمار انجام می شود و در صورت مثبت بودن نتیجه تست، نیاز به انجام سونوگرافی بارداریست تا وجود جنین در رحم مورد بررسی قرار گیرد.
در صورتی که در سونوگرافی، جنینی در رحم مشاهده نشد، بارداری خارج از رحم محسوب می شود. گاهی بعلت پایین بودن سن بارداری، امکان بررسی دقیق از طریق سونوگرافی وجود ندارد و تعیین میزان هورمون بارداری در خون مادر بصورت یک روز در میان به تشخیص کمک می کند. در صورتی که میزان این هورمون به میزان کافی افزایش نیابد بارداری خارج از رحم تایید می گردد.
در حاملگی خارج از رحم امکان ادامه بارداری نیست و برای نجات جان مادر نیاز به ختم زودرس بارداری است. اگراین مشکل دیر تشخیص داده شود احتمال مرگ مادر در اثر خونریزی شدید وجود دارد.
علائم حاملگی خارج رحمی
حالت تهوع و استفراغ
لکه بینی
درد تیر کشنده زیر شکم
ضعف و سرگیجه
درد در شانه ها
علل ایجاد حاملگی های خارج رحمی شامل
- عفونت های لگنی
- بیماری های منتقله از راه جنسی
- سابقه جراحی های لگنی
- سابقه حاملگی خارج رحمی قبلی
- مصرف داروهای درمان نازایی
- استفاده از روش های کمک باروری مانند ivf
- حاملگی در صورت وجود IUD
- بستن نامناسب لوله های رحمی
درمان بارداری خارج رحم
چون جنین خارج از حفره رحمی قادر به بقا نیست، فورا باید از بدن مادر خارج گردد تا به بدن مادر آسیبی وارد نشود.
روش های مورد استفاده جهت درمان حاملگی خارج از رحمی شامل استفاده از داروهایی نظیر متوترکسات، جراحی لاپاروسکوپی و جراحی لاپاروتومی می باشد.
پس از درمان حاملگی خارج رحمی شما قادر به بارداری مجدد خواهید بود اما بارداری حتما باید زیر نظر متخصص ناباروری صورت گیرد و حداقل بین سه تا شش ماه پس از درمان حاملگی خارج رحمی می توان اقدام به بارداری نمود.