وقتی می گوییم دچار مسمومیت غذایی شده اید، این بدان معنی است که شما چیزی را مصرف کرده اید که حاوی باکتری، ویروس یا سمی است که باعث بروز واکنش منفی در بدن شما می شود. مسمومیت های غذایی که اغلب با علائمی همچون استفراغ، حالت تهوع یا اسهال مشخص می شوند، یک تجربه ناخوشایندی برای هرکسی به شمار می روند. مسمومیت غذایی در بارداری، می تواند باعث اضطراب و استرس شما شود. زیرا علاوه بر احساس بیماری و به خطر افتادن سلامت خودتان، باید نگران ایمنی دلبند درون رحمتان هم باشید. در ادامه این مطلب به شما خواهیم گفت که علائم مسمومیت غذایی در بارداری چیست و برای درمان مسمومیت غذایی در بارداری چه می توان کرد.
علل مسمومیت غذایی در دوران بارداری
طبق گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، شما به عنوان یک خانم حامله در دوران بارداری، مستعد ابتلا به بیماری های ناشی از مسمومیت غذایی هستید. زیرا سیستم ایمنی بدن شما تغییر کرده و تقریبا ضعیف شده است.
در دوران بارداری، بیشتر انرژی شما متوجه جنین و تامین منابع لازم برای رشد و تکامل او است. به همین دلیل، زنان باردار باید در مورد آنچه که می خورند و چگونگی تهیه آن ها، مراقب باشند. علاوه بر این، سیستم ایمنی نوزاد شما درون رحم هنوز توسعه نیافته است. اگر دچار مسمومیت غذایی شوید، این مسمومیت می تواند برای او بسیار خطرناک باشد.
علائم مسومیت غذایی در بارداری:
علائم عمومی مسمومیت غذایی ممکن است شامل موارد زیر باشد: ناراحتی معده ، گرفتگی شکم، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، تب
زمان علائم ممکن است بسته به زمانی که فرد غذای آلوده را خورده است و نوع مسمومیت غذایی فرد متفاوت باشد.
نوع مسمومیت غذایی نیز ممکن است علائم مختلفی ایجاد کند. طبق CDC ، انواع زیر مسمومیت غذایی علائم زیر را دارند:
لیستریا
زنان باردار 10 برابر بیشتر از جمعیت عمومی به عفونت لیستریا مبتلا می شوند. علائم ممکن است بین یک هفته تا یک ماه طول بکشد. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تب
- درد عضلانی
- سردرد
- خستگی
سالمونلا
علائم سالمونلا می تواند بین 6 ساعت تا 6 روز شروع شود پس از قرار گرفتن در معرض مواد غذایی آلوده و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دل درد
- استفراغ
- اسهال
- حالت تهوع
نورو ویروس
علائم ویروس معمولاً پس از مصرف غذا یا نوشیدنی آلوده توسط فرد ، از 12 تا 48 ساعت شروع می شود. علائم ویروسی شامل:
- گرفتگی معده
- اسهال
- استفراغ
- حالت تهوع
مواد غذایی یا نوشیدنی آلوده
ممکن است فرد پس از مصرف مواد غذایی یا نوشیدنی آلوده ، علائم را 3-4 روز تجربه کند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گرفتگی معده
- استفراغ
- اسهال
استاف
علائم استاف ممکن است به سرعت ، بین 30 دقیقه تا 8 ساعت اتفاق بیفتد پس از اینکه فرد غذای آسیب دیده را مصرف کند. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- گرفتگی معده
- اسهال
برای مسمومیت غذایی در بارداری چه باید کرد؟
کم آب شدن بدن، یکی از رایج ترین عوارض مسمومیت های غذایی است. این مشکل به دلیل اسهال و استفراغی که تجربه می کنید، رخ می دهد. برای رفع مسمومیت غذایی در بارداری و نیز تأمین مایعات از دست رفته و جلوگیری از کم آب شدن بدن، بالا بردن میزان مصرف مایعات و خصوصا آب بسیار مهم است. اگر در حال بالا آوردن هستید، سعی کنید تا به آرامی و جرعه جرعه آب بخورید تا کم کم بدنتان ورود مایعات را تحمل کند. شروع به نوشیدن یک جرعه آب کنید تا مایعات تحمل شوند.
به خاطر داشته باشید که بدن شما در درجه اول از آب تشکیل شده است. این مایع حیاتی، پاک کننده، شستشو دهنده و سم زدایی کننده اصلی بدن ما انسان ها است و به همین دلیل است که مصرف مداوم مایعات و به ویژه آب، نقش مهمی در بهبودی بدن از بیماری ها دارد.
آب مقرون به صرفه ترین و موثرترین راه برای کمک به رفع کم آبی و بازیابی بدن است. در حالت ایده آل، شما می توانید آب تمیز و تصفیه شده را از طریق یک فیلتر خانگی قابل اعتماد و یا یک بطری آب معدنی نوشیدنی مصرف کنید. به یاد داشته باشید که در صورت کم آب شدن بدن، این مشکل را به پزشک اطلاع دهید. کم آبی شدید در دوران بارداری، برای سلامت مادر و جنین درون رحم او مشکل آفرین خواهد شد و بنابراین گاهی اوقات ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان و یا تزریق و دریافت وریدی مایعات داشته باشید تا این کمبود جبران شود.
پیشگیری از مسمومیت غذایی در دوران بارداری
- از ایمنی و سلامت مکانی که از آن خرید می کنید، مطمئن شوید. گوشت خام، مرغ و ماهی را جدا از سایر مواد غذایی نگهداری کنید. پس از خرید کردن بلافاصله این مواد را به خانه برده و در یخچال و یا فریز قرار دهید.
- مواد غذایی را به طور صحیح آماده کنید. قبل و بعد از حمل مواد غذایی، دست های خود را خوب بشویید.
- تخته گوشت، همچنین چاقو و سینک ظرفشویی را در پایان کار به خوبی بشویید.
- در ذخیره کردن مواد غذایی، دقت کنید. در پختن و فریزکردن گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی و همچنین در مصرف غذاهای آماده دقت کنید.
- در پخت غذاها دقت کنید. هیچ گاه گوشت نپخته را نخورید. از خوردن گوشت هایی که کمتر از اندازه هم پخته شده اند، مانند کالباس و همبرگر اجتناب کنید.
- برچسب روی مواد غذایی را به دقت بخوانید؛ زیرا اطلاعاتی درباره زمان استفاده و شیوه ذخیره آنها به شما می دهد.
- غذاهای خام را از غذاهای آماده و پخته شده، جدا نگه دارید.
- از خوردن لبنیات محلی یا غیرپاستوریزه اجتناب کنید.
- گوشت را کاملا بپزید و در صورتی که درون گوشت خام مانده بود، هرگز آن را نخورید. در صورت نیاز از دماسنج مخصوص استفاده کنید. خوشبختانه برخی از باکتری های مضر نمی توانند در دمای بالا زنده بمانند و بنابراین پختن مواد غذایی به صورت کامل و با دمای بالا، راه حل خوبی برای جلوگیری از مسمومیت با این عوامل بیماری زا است.
- تا حد امکان از مصرف گوشت های بسته بندی شده (به دلیل تازه نبودن)، خودداری کنید.
- میوه ها و سبزیجات را قبل از خوردن، به خوبی بشویید.
- غذاهای فاسدشدنی را به شکلی ایمن ذخیره و نگهداری کنید.
- پیش از استفاده از هر محصول، به تاریخ انقضای آن توجه کنید.
- مواد غذایی را در فریزر نگه دارید تا طراوت آن ها به صورت مطلوب حفظ شود.
- به جای اینکه اجازه دهید مواد غذایی منجمد شده، در دمای اتاق از حالت انجماد خارج شوند، از روش یخ زدایی استفاده کنید.