موهای بدن انسان در کل سطح پوست می رویند؛ به جز کف پا، کف دست، لب ها و بخش هایی از ناحیه ی شرمگاهی. این موها در دوران کودکی بسیار نازک و کم تراکم هستند و بعد از دوران بلوغ واضح تر و متراکم تر می شوند. تغییرات موهای بدن در آقایان چشمگیرتر است. به ویژه در آقایان ایرانی که معمولا بدن های پرمویی دارند. بخشی از این پرمویی به خاطر تراکم بالا و بخشی هم به دلیل تیره رنگ بودن و ضخیم بودن موهای بدن است. در خانم ها نیز بعد از سن بلوغ موهای زائد افزایش می یابند. برخی خانم ها ممکن است به دلایل ژنتیکی یا ارثی پرموتر باشند و موهای ضخیم یا موهای تیره رنگی داشته باشند. گاهی هم علت پرمویی در خانم ها یک بیماری است. مثلا سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان یکی از مشکلات شایع در بین خانم ها است که باعث پرمویی یا هیرسوتیسم می شود. اگر بگوییم تمام انسان های جهان موهای بخشی از بدن خود را به طریقی حذف می کنند، بی راه نگفته ایم. همه ما موهایی داریم که دنبال خلاص شدن از دست شان هستیم. در مورد آقایان موهای زیربقل و ناحیه ی شرمگاهی، ریش روی گونه ها یا زیر گردن موهای زائد محسوب می شوند و به زعم بسیاری از خانم ها تمام موهای بدن، موهای زائد و اضافی هستند.
بکارگیری الکترولیز در رفع موهای زائد بدن
یکی از روش های رفع موهای زائد الکترولیز است که احتمال اثربخشی در هر جلسه درمان فقط 15 تا 50 درصد است. در الکترولیز موهای زائد، فرکانس رادیویی با موج کوتاه برای تخریب مرکز رشد مو به کار می رود. این روش به وسیله وارد شدن الکترودی بسیار نازک به فولیکول مو صورت می گیرد و مرکز رشد مو را تخریب می کند و پس از آن بدون ایجاد درد مو با استفاده از موچین برداشته می شود. قبل از شروع درمان بایستی معایب الکترولیز به دقت در نظر گرفته شوند. تخریب فولیکول موهای زائد حدود 15 دقیقه تا یک ساعت به طول می انجامد. بنابراین الکترولیز روشی است کند، کــسل کننده که باید هر مو جداگانه تخریب شود. پس در صورت داشتن موهای زاید زیاد، برای حصول نتیجه قابل قبول، دو، سه یا چند سال درمان هفتگی یا دوهفته یک بار لازم است.
جریان الکتریکی با فرکانس تعدیل شده ی بالا امروزه در الکترولیزها را به کار گرفته می شوند که هدف آن از بین بردن مو به شیوه الکتروکوآگولاسیون است. گرچه الکتروکوآگولاسیون این برتری را دارد که زمان کمتری نسبت به الکترولیز واقعی می برد و در نتیجه سرعت الکتروکوآگولاسیون در تخریب فولیکول موهای زائد بیشتر از الکترولیز واقعی است، اما با الکترولیز واقعی موارد رشد مجدد مو بعد از درمان، احتمالا خیلی پایین تر است. کارشناسان بهداشت توصیه چندانی در خصوص به کارگیری دستگاه های الکترولیز خانگی و موچین های الکترونیکی نمی کنند. به عقیده ی آن ها الکترولیز و لیزر، به دلیل ماهیت داشتن تخصصی، حتما باید توسط پزشکان مجرب یا افرادی که دوره های مربوطه را گذرانده باشند، انجام شود. حال اجازه بدهید کارکرد لیزر را شرح و انواع آن را بررسی کنیم.
لیزر کم درد ترین و سریع ترین راه حل برای رفع موهای زائد بدن
لیزر کانون نور متمرکزی است و به دلیل داشتن انرژی خیلی زیاد در بافت ها متمرکز می شود و قسمت مورد نظر را از بین می برد، برای حذف همیشگی و دائمی موهای زائد، پرتو نورى بر ریشه مو متمرکز و موی زائد بدون کمترین آسیب به بافت های اطراف برطرف می شود، لیزر به دلیل داشتن خصوصیاتی همچون داشتن انرژى زیاد و تک رنگ بودن، استفاده های گوناگون و مختلفی در علم پزشکى داشته و دارد. یکى از محبوب ترین و پر طرفدارترین کارکردهاى لیزر، رفع موهاى زائد است.
عملکرد لیزر موهای زائد، براساس قانون جذب استوار است خاصیتی که به صورت انتخابى رنگدانه ملانین موجود در موها را جذب مى کند. به عبارت بهتر، تابش لیزر روى سطحی از بدن که دارای موهاى زائد است، موجب جذب رنگدانه هاى ملانین موجود در موها شده و در نتیجه تابش به عمق ٢ تا ٣ میلیمترى پوست صورت می گیرد، دقیقاً جایى که ریشه موها و سلول هاى تولیدکننده مو در آنجا قرار گرفته اند، بنابراین سلول هاى تولیدکننده موی زائد تخریب مى شوند. ولی لیزر برای همه ی افراد مناسب نیست و افرادی با شرایط زیر نمی توانند لیزر انجام دهند و باید از لیزر کردن موهای زائد خود پرهیز کنند و یا باید با نوع خاصی از لیزر درمان شوند. مثلاً افراد با رنگ پوست تیره قادر به انجام لیزر نبودند و این امر تنها برای افرادی با رنگ پوست روشن ممکن بود برای رفع موهای زائد تحت لیزر درمانی قرار گیرند ولی با پیشرفت تکنولوژی و ظهور لیزر دایود، این امر برای بیماران با رنگ پوست تیره هم ممکن شد. هر کس اعم از زن و مر می تواند در تمامی قسمت های بدن خود از لیزر استفاده کند، ولی افراد با مشخصه های زیر باید از انجام لیزر پرهیز کنند:
- نور لیزر باعث تشدید بیماری لوپوس در افراد مبتلا می شود.
- افراد مبتلا به پورفیری نیز به لیزر واکنش نشان می دهند.
- افرادی که در قلب خود باتری دارند.
- افرادی که سولاریوم کرده اند یا حمام آفتاب گرفته اند
- افرادی که پوست های بسیار تیره ای دارند.
- افراد زیر 12 سال
تفاوت لیزر و الکترولیز
- در الکترولیز واقعی درمان، برای نواحی محدوده ی بالای لب و چانه چند ماه طول می کشد که بنابراین برای از بین بردن موهای نواحی بزرگ مثل بازو و ساق پا الکترولیز توصیه نمی شود.
- الکترولیز بسیار دردناک است و حتی در برخی نواحی حساس بایستی از بی حسی موضعی استفاده شود ولی در لیزر، درد خفیف و به مراتب کمتری احساس می شود و گاهی پس از لیزر پوست دچار قرمزی می شود اما بعد از چند روز از بین می رود.
- به هرحال ماهیت الکترولیز جریان الکتریکی است و این جریان الکتریکی باعث ایجاد حرارت در ریشه شده و از بین بردن مو می شود. بنابراین دور از انتظار نیست اگر این جریان بدلیل فعل و انفعالات یونی، منجر به عوارض ناخوشایندی نظیر اسکار، زخم های زشت و مقاوم به درمان شود.
- مسلط نبودن به تنظیمات دستگاه و انجام لیزر یا الکترولیز توسط شخص غیر متخصص باعث تغییرات رنگدانه ای در پوست شده و به ندرت اسکار یا جوشگاه روی پوست می شود.
- کاربری الکترولیز محدود و صرفاً برای حذف موهای زائد استفاده می شود اما لیزر در مصارف عمده ای همچون از بین بردن موهای زائد، برطرف کردن جوش ها، ضایعات عروقی مادرزادی و جوان سازی پوست قابل استفاده است.
- لیزر زمان را می توان در زمان کوتاه و سریع انجام داد بنابراین در عرض چند دقیقه پوست عتری از هر گونه موی زائد می شود ولی الکترولیز فرآیندی طولانی، وقت گیر و زمان بر است و مدت زمان آن بستگی به تعداد موهای زائد دارد.
بنابراین با توجه به آنچه گفته شد تکنولوژی لیزر نسبت به الکترولیز دقیق تر است و بافت های اطراف محل مورد نظر کمتر آسیب خواهند دید. همچنین نور لیزر را می توان برای عمق خاص تنظیم کرد. درمان موهای زائد با لیزر از الکترولیز مفیدتر خواهد بود. ولی به این دلیل که سلول هدف در لیزر بافت رنگدانه است، برای حذف موهای سفید چاره ای جز الکترولیز نیست، چون لیزر بر روی موهای سفید یا بور تاثیری ندارد اما در سایر موارد لیزر همیشه بهترین و سریع ترین انتخاب است.