گرانولوم پیوژنیک رشد یا پرولیفراسیون خوشخیم عروقی شایع است که در اغلب موارد بیمار آن را در ارتباط با یک ضربه خفیف میداند. این بیماری به علت ناشناخته و تکثیر مویرگهای خونی ایجاد میشود. ضایعه به صورت توده برجسته عروقی شکننده و بدون درد که سطح گل کلمی دارد، معمولا با کوچکترین ضربه وارد شده این ضایعه عروقی، دچار خونریزی میشود و روی سطح ضایعه دلمه (کراست) میبندد. سایز ضایعه معمولا 1 تا 2 سانتیمتر است و به طور معمول منفرد میباشد و ندرتا بصورت متعدد نیز دیده شده است که گاهی بصورت اقماری دور ضایعه اولیه رخ میدهد. به تودههایی که بر اثر پیوژنیک گرانولوما ایجاد میشود همانژیوم مویرگی لوبولار نیز گفته میشود.
گرانولوم پیوژنیک بیشتر در کودکان و نوجوانان مشاهده می شود، اگرچه ممکن است سایر افراد را نیز تحت تاثیر قرار دهد. جالب است بدانید که وقوع توده پیوژنیک گرانولوما در زنان باردار نیز نسبتا رایج است. دانشمندان معتقدند که تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ می دهد می تواند باعث رشد این توده شود.
علائم گرانولوم پیوژنیک عبارتند از:
یک توده قرمز کوچک روی پوست که به راحتی خونریزی می کند.
اغلب در محل آسیب(ضربه یا جراحت) اخیر یافت می شود.
معمولاً روی دستها، بازوها و صورت دیده میشود، اما ممکن است در دهان نیز ایجاد شوند (اغلب در زنان باردار).
نام “پیوژنیک گرانولوما” از دو کلمه “پیوژنیک” و “گرانولوما” مشتق شده است. کلمه پیوژنیک اشاره به ترشح چرک دارد و کلمه گرانولوما به معنی توده حاوی سلول های ایمنی است. گرانولوم های پیوژنیک یک نوع زیر مجموعه گرانولوم ها هستند.
این توده ها حاوی رگ های خونی هستند نه گلبول های سفید خون. توده های ایجاد شده در این بیماری به جای تراوش چرک، دچار خونریزی می شوند.این توده ها معمولا بعد از آسیب ایجاد می شوند. اما علت دقیق آن ها هنوز کشف نشده است. گاهی نیز در اثر آسیب ناشی از نیش حشرات و خراشیدگی پوست شاهد این توده ها هستیم. همان طور که گفتیم این توده ها در زمان بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و بیشتر بر روی لثه ها ظاهر می شوند.
خونریزی مکرر شایع ترین عارضه جانبی ناشی از این تومورها است. این تومورها گاها بعد از برداشته شدند مجددا رشد می کنند. محققان American Osteopathic College of Dermatology می گویند عود مجدد این تومور در نیمی از موارد، مخصوصا در بزرگسالان جوان که در ناحیه بالای کمر شاهد این تومور هستند، رخ می دهد.
در موارد نادر هم دیده شده است که بعد از برداشتن این توده ها، چندین ضایعه جدید مجددا ظاهر شده است. اگر گرانولوم به طور کامل برداشته نشود، قسمت های باقی مانده بافت آن می توانند به رگ های خونی در همان منطقه گسترش یابند.
گرانولومهای پیوژنیک کوچک ممکن است به طور ناگهانی و خودبخود از بین بروند. برجستگی های بزرگتر با موارد زیر درمان می شوند:
تراشیدن یا برداشتن جراحی
الکتروکوتر یا آراف سرجری
انجماد
لیزر
کرم های اعمال شده روی پوست (ممکن است به اندازه جراحی موثر نباشند)
اگر باردار بوده و شاهد این ضایعات هستید، معمولا به شما توصیه می شود تا صبر کنید. این ضایعات ممکن است بعد از زایمان از بین بروند. اما اگر بعد از زایمان شاهد بهبود ضایعات نبودید می توانید آن ها را با کمک روش های ذکر شده در بالا درمان کنید.