برخی از مادران در دوران بارداری تجربه خونریزی دارند. این اتفاقی غیرمعمول نیست. اما نیاز به بررسی های دقیق دارد تا مشکلی برای بارداری به وجود نیاید. این شرایط که در بسیاری از موارد علت آن هماتوم و یا خونریزی پشت جفت است، در طول سه ماهه اول بارداری با سونوگرافی قابل تشخیص خواهد بود. از هر ۱۰۰ نفر، ۲۵ نفر تجربه خونریزی واژن در نیمه اول بارداری را دارند. بانوانی که با روش لقاح مصنوعی باردار می شوند بیشتر دچار خونریزی ساب کوریونیک می شوند. در این مقاله به شما خواهیم گفت که برای درمان هماتوم در بارداری چه کاری می توانید بکنید و از نظر پزشکی درمان خونریزی جفت در بارداری چیست.
خونریزی سابکرونیک یا هماتوم چیست؟
خون ریزی سابکرونیک زمانی است که خون بین رحم و غشا حاملگی در دوران بارداری وجود دارد. این یک دلیل مداوم خونریزی واژینال در طول سه ماهه اول و دوم بارداری است. مطالعه ای در حدود 64000 زن باردار انجام شد و نشان داد که در حدود 1.7 درصد افراد از خونریزی سابکرونیک رنج می برند.در حالی که اغلب خطرناک نیستند، اما برخی مطالعات ارتباطی با پیچیدگی های خاصی را پیدا کرده اند. بسیاری از زنان در طول دوران بارداری، خون و یا لکه بینی هایی را تجربه می کنند.لکه بینی، به پد یا تامپون نیاز ندارد و ممکن است که در هر زمانی بین لقاح تا زایمان رخ دهد. هماتوم یکی از علل خونریزی در دوران بارداری است.
عوامل خطر هماتوم بارداری
خونریزی ساب کوریون معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند. با این حال، تحقیق در مورد اینکه آیا هماتوم بارداری می تواند عوارض بارداری مانند زایمان زودرس یا از دست دادن بارداری را ایجاد کند، متفاوت است. به عنوان مثال، یک بررسی در سال 2012 نشان داد که روابط احتمالی بین SCH و خطر بالاتر زایمان زودرس و از دست دادن بارداری وجود دارد. با این حال، یک مطالعه در سال 2013 نشان داد که SCH خطر از دست دادن بارداری را افزایش نمی دهد.
دلایل خونریزی سابکرونیک یا هماتوم بارداری
برخی علل خونریزی یا لکه بینی ها در دوران بارداری زودهنگام، عبارتند از:
- روابط جنسی
- عفونت
- خونریزی جایگذاری
- تغییر گردن رحم
- از دست دادن بارداری
- حاملگی خارج رحمی، که در آن کاشت تخمک بارور شده به جای رحم در جای دیگری دارد.
- بارداری مولار، که توده ای نادر از بافته ای بدن است که به جای جنین شکل می گیرد.
- مشکلات لانه گزینی رویان در دیواره های رحم ممکن است باعث دردهای شدید و خونریزی شود.
- ضربه شدید به شکم مادر
- بیماری های انعقادی خون
- مصرف زیاد دارو در اوایل دوران بارداری
- زخم های ناشی از دیلاتاسیون و کورتاژ (D&C) و سقط جنین
- هنگامی که سن مادر بالای ۳۵ سال باشد
آیا خونریزی ساب کوریونیک به جنین آسیب می رساند؟
در اکثر مواقع خونریزی ساب کوریونیک به خودی خود از بین می رود. این خونریزی در اواخر سه ماهه اول یا در اوایل سه ماهه دوم، باعث جدا شدن بخشی از جفت در حال رشد از محل اتصال آن به رحم می شود. خونریزی های شدید باعث جدا شدن بیش از ۴۰ درصد جفت از آندومتر شده و با بزرگ تر شدن و فشار بر رحم و پارگی کیسه آب، به سقط جنین منجر می شود. خونریزی های ساب کوریونیک که در زیر، در کنار جفت یا در پشت یک ناحیه مجزا از غشای جنینی به وجود می آید، نگران کننده خواهد بود. خونریزی های شدید ساب کوریونیک، باعث محدود کردن رشد جنین و تهدید سلامتی مادر می شود.
نشانه های هماتوم در دوران حاملگی
هماتوم کوچک هیچ نشانه ای ندارد، نشانه رایج این بیماری در سه ماه اول و دوم حاملگی درد شکم، خونریزی واژن و زایمان زود رس است که در واقع از علایم رایج هماتوم در دوران حاملگی خونریزی واژن می باشد بنابراین در صورتی که در هفته اول حاملگی دچار خونریزی شدید سونوگرافی انجام دهید، نشانه های هماتوم در مراحل پایانی حاملگی زیاد تر می شود که از علایم آن درد و فشار بر رحم و جنین می باشد.
تشخیص هماتوم بارداری
هرکسی که در دوران بارداری دچار خونریزی واژینال می شود باید با پزشک صحبت کند. برای تشخیص علت خونریزی، پزشک معمولاً معاینه فیزیکی انجام می دهد و ممکن است آزمایش خون را تجویز کند. آنها همچنین ممکن است معاینه توسط سونوگرافی را پیشنهاد دهند. در سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید یک تصویر سیاه و سفید از جنین و جفت روی مانیتور استفاده می شود. اگر فردی دچار خونریزی پشت جفتی باشد، نواحی خون داخل رحم روی این تصویر نشان داده می شود.
درمان هماتوم در دوران حاملگی
متاسفانه هیچ روش موثری جهت درمان هماتوم وجود ندارد بیشتر پزشکان به منظور درمان هماتوم در دوران حاملگی استراحت را توصیه می کنند و برخی دیگر توصیه می کنند که خانم هایی که دچار هماتوم شده اند به فعالیت روزانه خود ادامه دهند و از برداشتن اجسام سنگین، راه رفتن سریع و نزدیکی جنسی خودداری کنند.با توجه به سلامتی مادر و همچنین شرایط پزشکی او درمان هماتوم در مادران با یکدیگر متفاوت است برخی پزشکان اعتقاد دارند که مادر باید استراحت مطلق داشته باشد اما بعضی دیگر رقیق کننده های خون را تجویز می کنند و به خانم های باردار توصیه می شود که به مقدار فراوان آب بنوشند زیرا کمبود آب در بدن سبب چسبندگی رحم، لخته شدن خون و در نهایت باعث وارد شدن آسیب به حنین می شود و مطالعات نشان داده است نظارت بر هماتوم توسط پزشک کافی می باشد و به درمان احتیاج ندارد
روش های پیشگیری از هماتوم
- از کار و تمرین سنگین پرهیز نمایید.
- به منظور پیشگیری از یبوست به مقدار زیاد آب بنوشید.
- هر گونه خونریزی واژینال را جدی بگیرید.
- استرس نداشته باشید و آرام باشید.
- وعده های غذایی با فیبر بالا مصرف کنید.
- دستور العمل پزشک تان را در مورد استراحت رعایت کنید.