رله استارت قطعه ای مهم در خودرو که نقشی مهم در روشن شدن خودرو دارد . در واقع رله استارت قطعه ای است که وظیفه آن رساندن برق از باتری به آهن ربای استارت می باشد که موجب چرخیدن استارت میشود که در نهایت این عمل موجب روشن شدن خودرو میشود. درواقع اگر رله استارت فعال باشد استارت شروع به چرخیدن میکند که این امر موجب روشن شدن موتور خودرو میباشد. به طور کل خراب شدن این قطعه در کمتر خودرو ای به چشم می آید اما به هنگام خرابی میتواند عملکرد خودرو را مختل کند و به این نکته توجه داشته باشید که تمام قطعات خودرو عمری مشخص دارند و پس از تمام شدن عمر مفید آن قطعه باید به دنبال قطعه ای جایگزین بود. با ما در این مقاله همراه باشید تا با این قطعه بیشتر آشنا شویم و به عوامل و نشانه هایی که موجب خرابی رله استارت میشوند اشاره کنیم.
نشانه های خراب شدن رله استارت
رله استارت وسیله ای است که وظیفه انتقال برق از باتری خودرو به استارت خودرو را دارد تا خودرو بتواند روشن شود. همانطور که گفته شد این قطعه در واقع یک قطعه ای است که با برق سروکار دارد یا مولفه برق است که خرابی آن میتوانند برای خودرویتان دردسرساز باشد که در ادامه به نشانه هایی که بیانگر خرابی رله استارت هستند خواهیم پراخت.
عدم روشن شدن خودرو
یکی از آشکارترین نشانه های خراب شدن قطعه رله استارت این است که هنگام پروسه جرقه زنی، خودرو روشن نمی شود. همانگونه که می دانید کلیدهای برقی، فاقد سوییچ احتراق دستی هستند. با این وجود، بعد از این که کلید چرخانده شود یا دکمه استارت فشار داده شود، جریان نیروی خودرو، سیگنالی را به رله استارت ارسال می کند.در صورتی که دکمه را فشار داده یا کلید در سوییچ دستی چرخانه شود اما خودرو روشن نشود، این احتمال وجود دارد که رله استارت خراب شده باشد. علت این موضوع ممکن است ناشی از اتصال مدار فرسوده بوده از این رو مهم نیست چند مرتبه کلید چرخانده می شود زیرا خودرو روشن نمی شود.در صورتی که هنوز مدار کاملا خراب نشده باشد، این امکان هست که موقع تلاش برای چرخاندن کلید، صدایی شنیده شود. به هر ترتیب باید خودرو را به یک مکانیکی برده تا علائم را بررسی و علت دقیق مشکل مشخص شود.
استارت نامنظم
استارت نامنظم، از دیگر نشانه های خراب شدن رله استارت می باشد. موضوعی که در رله استارت خراب دیده می شود این است که برخی مواقع به طرز درستی کار می کند اما در مواردی کاملا از کار می افتد. رله غالبا در معرض خرابی می باشد زیرا فاقد محافظی در محفظه موتور بوده از این رو گرد و غبار و گرمای زیادی آن را احاطه کرده و می تواند بر عملکرد آن اثر بگذارند.در صورتی که خودرو را روشن نموده و بدون هیچ نقصی موتور شروع به کار کرد و مجددا استارت زده و این بار اصلا روشن نشد، نشان می دهد رله استارت مشکل پیدا کرده است. با مشاهده این مشکل حتما خودرو را در اولین فرصت به تعمیرگاه ببرید.
روشن ماندن رله استارت پس از احتراق موتور
هنگامی که ماشین روشن شود باید سوییچ یا کلید استارت را رها نمایید. در صورتی که جریان برق قطع شد، ممکن است سبب قطع برق استارت موتور نیز شود. اگر استارت پس از احتراق موتور روشن ماند، احتمالا اتصالات اصلی موجود در رله استارت، در محلی بسته به یکدیگر وصل شده اند. اگر این اتفاق رخ داد رله استارت در شرایط خطرناکی قرار گرفته و در صورت عدم رسیدگی به موقع، استارت، مدار، ربه و انتقال فلایویل آسیب می بیند.
شنیدن صدای کلیک مانند در استارت
رایج ترین نشانه خرابی رله استارت شنیدن صدایی کلیک مانند(ضربات آرام و پیوسته) در استارت می باشد. هنگامی که باتری، دارای آمپر کمی باشد؛ نشان می دهد رله استارت نمی تواند انتقال را صورت دهد. رله شامل همه جریان یا کلا بی هیچ جریانی است. به این معنی که جریان الکتریکی را به صورت کامل ارسال نموده یا اصلا هیچ جریانی به استارت فرستاده نمی شود.با این وجود مواردی هست که یک رله استارت صدمه دیده سبب می شود استارت موقع چرخیدن کلید، صدای کلیک مانندی بروز می دهد. رله استارت یک بخش مکانیکی بسیار با دوام و قابل اطمینان بوده با این حال می توانید در صورت صدمه دیدن،؛ نسبت به جایگزینی آن توسط یک مکانیک اقدام کنید.
مشکلات پی در پی موقع استارت خودرو
در صورتی که رله استارت به علت گرمای زیاد یا گرد و غبار بیش از حد کارکرد درستی نداشته باشد، نمی تواند نیرو را به استارت ارسال کند. در صورتی که می خواهید ماشین را روشن نموده و استارت سریعا فعال نمی شود ولی کلید استارت را یک بار دیگر چرخانده و این بار روشن می شود، به احتمال زیاد در رله نقصی ایجاد شده است. در این شرایط بهترین کار مراجعه به یک مکانیکی می باشد. در بیشتر موارد مشکل استارت متناوب به یک سیم اتصال معیوب مربوط است.