امامزاده قِل قِلی! قِل بخورید حاجت بگیرید!
به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از ایرنا، از شمال تا جنوبیترین مناطق ایران حدود یازده هزار امامزاده به ثبت رسیده است. یکی از این امامزادهها، امامزاده حنیفه در شهر قزوین است که به امامزاده قل قلی یا غلتان معروف میباشد. با ما در این نوشتار همراه باشید تا شما را با تاریخچه این امامزاده و علت نامگذاری آن آشنا کنیم.
تاریخچه امامزاده قلقلی
تاریخچه ساخت این امامزاده به زمان آل بویه بر میگردد. شکل این بنای سنگی و گچی به صورت هشت ضلعی بوده و شامل کفشکن، ایوان وسیع و یک اتاق برای حرم است. بر اساس شجرهنامهای که بر دیوار امامزاده نصب شده، محمد حنفیه پسر علی است که به همراه پسرش سید هاشم و نیز بعدها شخصی بنام سید ابوالقاسم حمزه یکی از پسران موسی کاظم در این حرم دفن شدهاند. بر روی چهار دیوار این حرم چهار نور گیر کوچک مشبک نصب شده تا روشنایی بیرون را به داخل منتقل کند.
این بنا در زلزلهی سال 1368 تخریب شده و مجدد بازسازی شد. در جریان بازسازی بنا بصورت ساختمانی با نمای آجری و منارههایی طلایی، در و پنجرههای فلزی سبز رنگ و ساختمانی مکعبی شکل درآمد.
علت نامگذاری امامزاده قل قلی
متاسفانه هیچ سند معتبری از علت نامگذاری این امامزاده وجود ندارد اما روایتهای گوناگونی وجود دارد از جمله اینکه؛ محمد ابن حنیفه در زمان حیاتش درون چاهی میافتد و اسبش طنابی را درون چاه انداخته و با غلتیدن بر روی زمین طناب را بالا میکشد و او را بیرون میآورد و یا روایت دیگری که میگوید: بین حنیفه و یکی از کفار جنگی در میگیرد و در محلی به نام شهیدگاه ضربتی به او خورده و او به زمین افتاده و تا محل مدفنش غلتان میرود. مردم محلی معتقدند با غلتیدن طی مسیری که حنیفه غلتیده حاجت خود را میگیرند. این مسیر رفت و برگشت از جلوی ورودی امامزاده شروع شده و تا پایین پلهها ادامه پیدا میکند. مردم معتقدند اگر طی مسیر آسیبی به آنها نرسد، آنها حاجت خود را میگیرند.
کتیبه نوشتهای در این امامزاده نصب شده که عنوان میکند کرامات این امامزاده در روزهای جمعه و بخصوص در 28 صفر به اوج خود میرسد و چنانچه فردی با ایمان خالص به آنجا برود و خلوص نیت داشته باشد از خود بی خود شده و در حالت خلسه غلتان از پلهها پایین افتاده و با عنایت الهی حاجت خود را میگیرد.
آنچه که مشخص است، هیچیک از این روایات و داستانها سند مکتوب و مستدلی ندارد. اما هر ساله تعداد زیادی از فرسنگها دورتر به این امامزاده میآیند تا با انجام خرافات و اعتقاداتی که بین عامه رایج شده است، حاجت خود را بگیرند.
موقعیت امامزاده قلقلی
این امامزاده درنزدیکی دریا و در اقلیم سبز گیلان است. موقعیت دقیق آن در حد فاصل جاده قزوین _گیلان و در فاصله 15 کیلومتری شهر لوشان در روستایی به نام بیورزن واقع شده است. چنانچه قصد زیارت این امامزاده را دارید، با توجه به آب و هوای آن منطقه بهتر است در بهار و تابستان به آنجا بروید تا از آب و هوای ملایم آنجا نیز لذت ببرید.