به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از ایسنا، دکتر بهرام صلواتی امروز در نشست تخصصی بررسی آینده جمعیتی ایران با نگاه به روند مهاجرت ایرانیان مه در محل رصدخانه مهاجرت ایران برگزار شد، با بیان اینکه ایران در فراز مهاجرتی قرار دارد، افزود: ما بعد از ۷ تا ۸ سال در تراز ۵۰ هزار دانشجوی مهاجر قرار گرفتیم و اکنون وارد تراز بالاتر از ۶۶ هزار نفر دانشجوی مهاجر رسیدیم که این عدد نشان می دهد با سرعت پدیده افزایش جمعیت دانشجویی خارج از کشور را تجربه می کنیم.
وی با بیان اینکه این آمارها با تاخیر یکی دو ساله منتشر می شوند، اظهار کرد: متاسفانه آمارهای ما در این زمینه به روز نیست و این امکان وجود ندارد که بدانیم در حال حاضر چقدر دانشجوی ایرانی در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند، به گونه ای که چندی پیش رییس سازمان امور دانشجویان اعلام کرد ما آمارهای دقیقی از خروج نخبگان در دست نداریم، ولی جای نگرانی نیست؛ اما این گفته نوعی تناقض آماری است.
صلواتی با تاکید بر اینکه در سال های آینده آمارهای مربوط به فرازهای مهاجرتی را دقیق تر شاهد خواهیم بود، اضافه کرد: ۸۶ هزار ویزا یا اقامت غیر توریستی در طی سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ برای ایرانیان در ۱۲ سال اخیر صادر شده که به طور متوسط ۱۶ هزار ویزای تحصیلی و ۱۲ هزار ویزای اقامت دائم برای مقاصد امریکا و کانادا بوده، ضمن آنکه ۲ هزار ویزای استارتاپی برای کشورهای امریکا و انگستان صادر شده است.
مهاجرت پناهجویی
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران در خصوص مهاجرت های پناهجویی، اظهار کرد: در سال ۲۰۲۱، ۳۵ درصد افزایش داشتیم، در حالی که این عدد برای دنیا حدود ۳۰ درصد بوده است و این عدد نشان می دهد که میزان مهاجرت پناهجویی ایرانیان از میانگین جهانی بالاتر بوده است و در طول سال ۲۰۲۱، میزان درخواست پناهجویی جدید ایران به ۲۰ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است و در رتبه نخست پناهجویی بریتانیا قرار داریم.
صلواتی با بیان اینکه ایرانیان بالاترین میزان ثبت درخواست پناهجویی در بریتانیا را داشتند، ادامه داد: میانگین نرخ رشد جمعیت دانشجویان بین المللی ایران در خارج بعد از ۱۰ سال بالاتر از میانگین جهانی شده است.
وی با تاکید بر اینکه دنیا به ویژه کشورهای توسعه یافته به سمت افزایش جمعیت و پیری جمعیت به پیش می روند، خاطر نشان کرد: از این رو این کشورها نیاز به جذب نیروی کار جوان دارند که قادر باشند با تغییرات تکنولوژی خود را سازگار کنند و هر چه میزان جمعیت کشور را افزایش دهیم، با توجه به وضعیتی که داریم، به سبد جهانی مهاجرت افزوده خواهیم کرد.
گروه های مهاجران کشور
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران اضافه کرد: زمانی که درباره مسائل کلان اجتماعی از جمله مسائل جمعیتی صحبت می کنیم، لازم است به اندازه اهمیت و کلان بودن آن مساله، نظام های آماری و پشتیبانی آن را تهیه کنیم که متاسفانه، دستگاه های مختلف، عدد ابتدایی از میزان مهاجرت نیروهای خود ندارد و این در حالی است که وقتی ما به سمت افزایش جمعیت حرکت می کنیم، یکی از مهمترین فاکتورهای آن داشتن بیلان ورود و خروج مهاجران است.
وی افزود: علی رغم این مسائل در سالنامه مهاجرتی، آمارهای بین المللی و داخلی مهاجرتی را در آن لحاظ کردیم، ولی نه وزارت بهداشت و نه سایر دستگاه ها و نهادها، آمار دقیقی از میزان خروج ندارند و ما بر اساس پیمایش هایی که در اقشار مختلف کشور انجام دادیم، نرخ های تمایل و تصمیم به مهاجرت و اقدام به مهاجرت را به دست آوردیم.
صلواتی با اشاره به برخی از نقدها در خصوص مهاجرت ایرانیان به خارج، گفت: دفاع و نقد کورکورانه در این زمینه، هیچ کمکی به کشور نخواهد کرد و در سال "اقتصاد دانش بنیان" باید این سوال مطرح شود که آیا می خواهیم بر اساس دانش و آگاهی، اقتصاد کشور را توسعه دهیم؟ در سال جاری به دلیل همین نامگذاری باید بحث های ما بسیار دقیق و علمی و مبتنی بر شواهد آماری باشد.
وی ایران را چهارمین کشور دانشجوی دکتری فرست به امریکا توصیف کرد و ادامه داد: ایران اولین کشوری است که نرخ ماندگاری را در این کشور دارند، ضمن آنکه ۹۰ درصد فارغ التحصیلان PHD ایرانی در کشور امریکا می مانند.
صلواتی با تاکید بر اینکه ما از سال های پیش اقدام به اصلاح آمارهای ارائه شده در این زمینه کردیم، یادآور شد: کشوری با ۸۵ میلیون نفر جمعیت که ظرفیت اصلی آن نه نفت و گاز بلکه نیروی انسانی است، با نرخ مشارکت اقتصادی ۴۰ درصدی مواجه است و باید این سوال پرسیده شود که چه بلایی سر نیروی انسانی آورده ایم. از تعداد ۸۵ میلیون نفر جمعیت که ۶۳ میلیون نفر آنها در سن کار هستند، ۴۰ درصد آنها می توانند فعالیت اقتصادی داشته باشند.
مراقب ظرفیت انسانی کشور باشیم
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران خاطر نشان کرد: ما مشکلات زیادی داریم که اگر اراده ای باشد، این مسائل مرتفع می شوند و این کشور به همان اندازه که متعلق به خانواده های شهدا، جانبازان و ایثارگران است، به سایر مردم نیز تعلق دارد و اگر می خواهیم اقتصاد دانش بنیان داشته باشیم، باید برای کل کشور نقشه کلان ترسیم شود.
وی خشکسالی، ازدیاد مصرف انرژی، آلودگی محیط زیست، حاشیه نشینی و عدم تعادل میان کار و زندگی را از جمله چالش های کشور مطرح و خاطر نشان کرد: با تغییراتی که در حوزه فناوری رخ داده است، منابع طبیعی دیگر تامین کننده آینده و خوشبختی یک اقتصاد نیست و اگر چنین بود، امسال، سال نفتی تعریف می شد نه اقتصاد دانش بنیان.
صلواتی با تاکید بر اینکه ما نیاز داریم تا به سمت بهره وری و استفاده از نیروهای انسانی برویم، گفت: اما کاری که برای سرمایه های انسانی انجام شده، این است که ما هیچ ظرفیتی برای آنها ایجاد نکردیم. نمونه عینی آن تسهیلات خودروسازها برای فرزندآوری است و به هر کسی که دو یا بیشتر فرزند داشته باشد، ۵۰ درصد تخفیف ارائه می دهند، ولی مساله مهاجرت این است که ما برنامه منسجمی برای به کارگیری سرمایه انسانی برای حال حاضر و آینده نداریم.
مدیر رصدخانه مهاجرت ایران ادامه داد: بر اساس بررسی های ما متاسفانه افراد چشم انداز روشنی برای کشور نمی بینند و آینده کشور روشن نیست و این هشداری است.
وی با اشاره به سیاست افزایش جمعیت در کشور، گفت : در دنیا ۲۵ و ۳۰ سال برای حل مشکلات، زمان زیادی تلقی می شود و آنها تلاش می کنند ظرفیت استفاده از نیروی انسانی در لحظه را ارتقاء دهند و ما برای این منظور باید ضریب ظرفیت انسانی را در کشور بالا ببریم و افراد را بر اساس شایستگی انتخاب کنیم و به آنها این امید را بدهیم که اگر تلاش خود را کنند، حقوق بیشتری را دریافت خواهند کرد، در این صورت است که میل ماندگاری آنها در کشور بیشتر خواهد شد.
به گفته وی، به همان میزانی که از ظرفیت های نیروی انسانی غافل شویم، یا دچار فرار مغزها خواهیم شد و یا اتلاف نیروی انسانی! و هر کدام از این ها اتفاق بیفتد، خسرانی برای کشور است.