ساعدنیوز
ساعدنیوز

عمارت شهرداری قزوین و جاذبه های آن!

  سه شنبه، 26 اردیبهشت 1402   زمان مطالعه 5 دقیقه
عمارت شهرداری قزوین و جاذبه های آن!
عمارت شهرداری یکی از جاهای دیدنی قزوین است که در دوره قاجار ساخته شد. این عمارت در ابتدا توسط روس‌ها، برای برگزاری مراسم یا اقامت استفاده می‌شد؛ تا اینکه سال‌ها بعد و پس از ترک ایران، عمارت مزبور به دستور رضا شاه به بلدیه تبدیل شد و به این ترتیب، اولین بلدیه رسمی ایران شکل گرفت.

در گوشه ای از شهر قزوین به عمارتی زیبا و تاریخی برمی خورید که اولین شهرداری ایران است و حدود 90 سال پیش توسط یک شرکت روسی ساخته شده است. این عمارت با معماری زیبا و جذاب خود امروز آثار تاریخی زیادی را در خود جای داده و به موزه بلدیه و محلی برای نمایش آثار تاریخی تبدیل شده است. می خواهیم درباره عمارت شهرداری قزوین حرف بزنیم، در ادامه ساعد نیوز را همراهی کنید.

قزوین یکی از شهرهای تاریخی ایران است به طوری که کشفیات باستان شناسی قدمت این شهر را متعلق به هزاران سال قبل می داند. قزوین حتی در دوره ای از حکومت شاه طهماسب صفوی، پایتخت ایران بود و در همان دوران بود که به اوج تحول و شکوفایی رسید و دولتمردان، اندیشمندان و فرهیختگان زیادی را به خود دید. این شهر آثار تاریخی زیادی از دوره های صفویه به بعد را در خود داده و همین آثار است که امروز قزوین را به یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری ایران بدل کرده اند.

در زمان پایتخت شدن قزوین، شاهزادگان و امیران زیادی به این شهر رفتند و برای خود کاخ ها و عمارات های باشکوه ساختند. عمارت شهرداری قزوین از مهمترین و جذاب ترین بناهای تاریخی قزوین است که در سال 1306 به دست روس ها ساخته شده و لقب اولین شهرداری ایران را گرفته است. عمارت شهرداری قزوین که امروز به موزه بلدیه تبدیل شده در خیابان شهرداری قزوین قرار دارد و قدمتش به دوره قاجار برمی گردد.

عمارت شهرداری قزوین

تاریخچه عمارت شهرداری قزوین

این عمارت اولین شهرداری ایران است که حدود 93 سال پیش، یعنی در سال 1306 توسط یک شرکت روسی در شهر قزوین ساخته شد. نام این شرکت شوسه بود که در آن زمان یک جاده (قزوین-تهران) نیز احداث کرده بود. اما در واقع عمارت شهرداری قزوین در آن زمان محل اقامت و برگزاری برخی مراسم روس‌ها بود که آنجا را برای خودشان ساخته بودند. گفته می‌‎شود که این محل بسیار اعیانی، مخصوص سپری کرد اوقاتشان در ایران بود.
بعدها بعد از اتمام جنگ روس‌ها مجبور شدند غرامتی را به ایران بپردازند که دست‌آخر این بنا را به عنوان غرامت، تمام کمال در اختیار مقامات کشورمان قرار دادند و خاکمان را ترک کردند. پس از آنکه عمارت شهرداری قزوین به مقامات ایرانی واگذار شد، تغییر و تحولات و تعمیرهایی در آن شکل گرفت که گفته می‌شود تغییرات زیادی در این بنا به دلیل مرمت و بازسازی ایجاد شد.
پس از گذشت زمان این عمارت که باید به نحو احسن از آن استفاده می‌شد در اختیار شهرداری وقت قزوین قرار گرفت و به فعالیت‌های خود ادامه داد.
در واقع این اولین شهرداری رسمی بود که در ایران شروع به فعالیت می‌کرد و پس از آن همین رویکرد موجب ایجاد شهرداری‌های دیگر در شهرهای متعدد ایران گشت. این بنای جذاب و قجری پس از سپری کردن عمری مفید و پر فراز و نشیب، هم تبدیل به یک موزه و هم در اختیار شهرداری استان قزوین قرار گرفت. یک موزه آثار تاریخی تمام عیار که در آن میراث گران‌بهای گذشتگان و تاریخ آن زمان به طور مکتوب باقیست و می‌توان از آن‌ها دیدن کرد. بسیاری از کسانی که به مطالعات تاریخی و یا تاریخ ایران علاقه زیادی دارند، با بررسی این آثار نفیس می‌توانند اطلاعات بسیار مفیدی را گرداوری کنند. برای مثال می‌توان دریافت که در آن زمان نامه‌نگاری‌های اداری به چه سبک و سیاقی نوشته می‌شدند و یا کهن‌ترین سند‌ها مربوط به چه بناهایی بودند و ...

عمارت شهرداری قزوین

معماری عمارت شهرداری قزوین

عمارت شهرداری دارای 6 ستون در ایوان جنوبی است و در حد فاصل ستون‌ها، پایه‌های سنگی چهارگوشی وجود دارد که به‌جای گلدان استفاده می‌شود. این ستون‌های استوانه‌ای مزین به سرستون‌های تزیینی به‌شکل حلزون همراه با گل هستند. در بالای پیشانی عمارت، چهار مناره کوتاه آجری و مکعبی‌شکل به چشم می‌خورد؛ ضمن اینکه در این بخش می‌توان شاهد طاق تزیینی و تزییناتی از گچ روکار و آجرکاری به سبک گره‌چینی بود. در و پنجره‌های جنوبی، شرقی و غربی ساختمان، قابی تزیینی به‌شکل قوس و شیشه‌های رنگی دارند.

ورودی بنا دو پله بالاتر از کف حیاط است. اتاق ورودی که از ایوان منشعب می‌شود، ساده و مربعی‌شکل است و کفی با کاشی‌هایی سیاه و سفید و سقف ساده و تخت دارد. در میان چندین اتاق بزرگ و کوچک این ساختمان، سالنی به بزرگی حدود 200 متر با تزیینات گچ‌بری مختصر در سقف خودنمایی می‌کند.

جاهای دیدنی اطراف عمارت شهرداری قزوین

  • سردر عالی قاپو : سردر عالی‌قاپو یکی از آثار تاریخی و گردشگری شهر قزوین است که در ابتدای خیابان سپه قرار دارد. این بنا نخست در دوره شاه طهماسب صفوی ساخته شد و در زمان شاه عباس اول به‌صورت کنونی تغییر شکل یافت. بنای سردر شامل ایوان رفیع ورودی با قوس تیزه‌دار و سه ردیف طاق‌نما در طرفین است.

  • موزه قزوین: موزه قزوین که در شرق دولتخانه صفوی قزوین قرار دارد، در حقیقت یک موزه‌ باستان‌شناسی به حساب می‌آید که اشیای مختلفی از دوره‌های تاریخی گوناگون را در خود جای داده است. برخی از این اشیا که بیشتر ظروف سفالی و اشیای مفرغی هستند، به هزاره‌های سوم و اول پیش از میلاد تعلق دارند. قدمت سایر اشیای موزه به دوران اسلامی از قرون اولیه تا عهد معاصر برمی‌گردد.

  • حمام قجر: حمام قجر که امروزه به موزه مردم‌شناسی قزوین تبدیل شده، یکی از بزرگ‌ترین حمام‌های تاریخی ایران است که در دوره صفوی ساخته شد و در 11 مرداد 1384 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. سربینه، میان‌در و گرم‌خانه، بخش‌های اصلی حمام را تشکیل می‌دهند که به‌لطف وجود تزییناتی همچون کاشی‌کاری و طاق‌های رسمی‌بندی، برای گردشگران جذابیت دارند.

  • کاخ چهلستون: کاخ چهلستون یا کلاه فرنگی یکی از معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری قزوین به شمار می‌رود که در زمان شاه تهماسب صفوی ساخته شد. این کاخ باشکوه و دو طبقه که در سال 1334 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید، در سال 1383 به‌عنوان موزه خوشنویسی آغاز به کار کرد و آثار خوشنویسان معروف ایرانی مانند میرعماد قزوینی، درویش عبدالمجید، محمد حسین عماد کتاب و... را در خود جای داده است.

خلاصه

این بنا متعلق به دوران قاجار است و مجموعه‌ی شهرداری قزوین (موزه‌ی بلدیه‌ی کنونی) قبل از جنگ جهانی اول توسط شرکت روسی «شوسه» که راه شوسه از قزوین به تهران را راه اندازی کرد، احداث شد و متعلق به این شرکت بوده‌ است. این عمارت، ساختمان منبع آب و کلیسای کانتور و ساختمان اداره‌ی راه، یک مجموعه را شکل می‌دهد که هم‌زمان ساخته شده و توسط روس‌ها مورد استفاده بوده‌است. آن‌ها بعد از جنگ موظف به دادن غرامت به ایران شدند و این مجموعه تحویل بلدیه‌ی قزوین شد. عمارت شهرداری قزوین اولین ساختمان شهرداری ایران است.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (124 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (116 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (116 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (81 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (71 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (68 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (66 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (63 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (43 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (40 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (37 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
مونا بانکی پور همسر سابق امین حیایی: من ترنس نیستم و تغییر جنسیت نداده ام
هشدار! کنجد خوبه ولی نه برای شما دوست عزیز / مبتلایان به این بیماری‌ها لب به کنجد لب نزنند
هشدار! دلایل دیگر را بگذارید کنار، به این دلیل مهم هیچ وقت با موبایل به رخت‌خواب نروید!
تصور بچه‌های حزب‌الله از احمدی‌نژاد فراهم کننده مقدمات ظهور بود / وقتی آه احمدی‌نژاد دامن یک ایرانی در لبنان را گرفت!
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز چهارشنبه 7 آذر ماه 1403
باقری: پاسخ به اسرائیل ورای تصورات سران رژیم طرح‌ریزی شده است
فال ابجد روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 7 آذر 1403
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد
قالیباف:قاچاق روزانه 30 میلیون لیتر سوخت سازماندهی شده است
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 7 آذر 1403 + فیلم
تبریک تولد عاشقانه و زیبای امید عالیشاه به همسرش با یک متن احساسی و خاص/ چه اسفندها دود کردیم برای تو...+عکس
جدیدترین خبر از وضعیت سلامتی کاپیتان پرسپولیس بعد ضربه شدید؛ امید عالیشاه باید جراحی شود
منتخب روز   
رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب تصاویر دیده نشده عروسی دختر ناصرالدین شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان + عکس (ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف جادوگر والیبال را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا