آموزش خبرنگاری
در این مقاله می خوهیم به صورت کوتاه به آموزش خبرنگاری بپردازیم برای این امر بهتر است ابتدا با برخی مفاهیم کاربردی در خبرنگاری به صورت جزئی آشنا شوید و سپس با نحوه مصاحبه و خبرنویسی آشنا شویم. همانطور که میدانیم خبرنگاری از دو واژه خبر + نگاری ساخته شده است که شما بعنوان یک خبر نگار ابتدا باید بتوانید تشخیص دهید آیا اتفاق رخ داده خبر محسوب می شود یانه؟
خبر چیست؟
چند تعریف مختصر از خبر عبارتند از:
- خبر پخش حقیقت هاست اما هر حقیقتی را نمی توان خبر نامید
- خبر رخدادی است که قرار است اتفاق بیافتد مثل هفته آینده کنکور ارشد برگزار خواهد شد.
- خبر پخش خلاصه و دقیق یک رویداد است
- خبر شامل هر واقعه ای است که برای اکثریت مردم جالب می باشد مثل خبرهایی در رابطه با افراد مشهور
- در واقع می توان گفت خبر مطالبی است که برای عموم از طریق رسانه ها مانند روزنامه، مجلات، رادیو، تلویزیون و اینترنت پخش می شود.
خبرخوب چیست؟
خبر خوب خبری است که توسط عموم دیده شود و بعد از آن اثرگذار باشد، برای دیده شدن باید به فرم توجه کرد فرم می تواند یک لید جذاب و یا یک شروع طلایی و یا پایان حرفه ای و شگف انگیزو همچنین ترکیب بندی عالی باشد و برای اثرگذار بودن خبر باید محتوا داشت
ارکان (عناصر)خبر
عناصر خبری به شما کمک می کنند تا بدانید در یک اتفاق رخ داده شده باید به دنبال چه سوالاتی باشید یک رخ داد هرچند کوتاه شامل مواردی از ارکان خبر می باشد.
- که؟چه کسی؟ افرادی و یا اشیائی که در روی دادن یک رخ داد نقش داشته اند. مانند وزیر نفت رایزنی با کشور چین را آغاز کرده است.
- کجا؟در چه مکانی اتفاق رخ داده است را بیان می کند. مثل سمینار توسعه ی عمرانی شهر های ایران در دانشگاه تبریز برگزار می شود.
- چه چیزی؟چه؟ به بیان موضوع ، ماهیت واینکه چه چیزی در حال اتفاق افتادن است ویا اتفاق افتاده است را نشان می دهد. مثل سمینار توسعه ی عمرانی شهر های ایران در دانشگاه تبریز برگزار می شود.
- چرا؟چه وقت؟یکی از مهم ترین ارکان های خبر می باشد چرا که در نوع پژوهش خبری بیشتر بر روی این عنصر پرداخته می شود. این عنصر به علت اتفاق می پردازد. هواپیمایی ... بعلت اتش سوزی موتور سقوط کرده است و چه وقت؟ به زمان اتفاق می پردازد. نتایج کنکور در تاریخ ... منتشر خواهد شد
- چطور؟چگونه؟ نحوه وقوع اتفاق را توضیح می دهد. زن در حالی که اشک هایش را پاک می کرد ماجرای قتل پسرش را توضیح داد.
ارزش های خبری
ارزش های خبری در واقع پایه های خبر را تشکیل می دهند که خبر بر اساس آن ها شکل می گیرد و در جذابیت خبر نقش به سزایی دارند.
شهرت: اگر خبر در رابطه با شخص، مکان یا یک شئ مشهور باشد برای افراد بسیاری جالب می باشد و این شهرت باعث نفوذ بیشتر خبر در جامعه خواهد شد. مثلا افراد سیاسی ویا بازیگران و یا ورزشکاران ویا هر شخصی که دارای شهرت گسترده می باشد مثل محمد رضا گلزار ویا محمود احمدی نژاد و یا علی دائی و یا تخت جمشید و یا جنگل های آمازون و..
دربرگیری یا فراگیری یک رویداد: بر وسعت اثر گذاری خبر تاکید دارد و خبر منفی و یا مثبت در این ارزش مهم نمی باشد.هرچه خبر بر افراد ویا گروه های بیشتری اثر بگذارد دارای ارزش بیشتری است. مثال: یارانه ی کرونایی به حساب شهروندان واریز شد
برخوردها اختلافات و درگیری: بر اختلافات ودرگیری ها میان ملت ها ،کشور ها وگروه های مختلف اشاره دارد مثلا: جنگ ها ،درگیری میان طرفداران پرسپولیس و تراکتور سازی، و همچنین برخورد میان دو نفر وبلایای طبیعی در این نوع دسته بندی می شوند.
استثنا و شگفتی ها: به نوع خبر ها بعلت نادر بودن اتفاقات روی داده دارای ارزش خبری می باشند مثلا تولد یک نوزاد به دو دست ویا در مورد اکتشافات فرستادن انسان به کره ی ماه ویا قد بلندترین زن جهان ویا شمار تلفات قربانیان کرونا در این نوع خبر ها هر چه تعداد، حجم و ارقام بیشتر باشد دارای ارزش خبری بیشتر است.
مجاورت: خبر های مربوط به محله، شهر و کشور وکشور های مجاور برای مخاطبان مربوط به آن منطقه از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار می باشد. مثلا سیل در یک از استان های ایران برای رسانه ها بیشتر از سیل در چین اهمیت دارد.
زمان، تازگی و یا جدید: هر چه اتفاق روی داده تازه تر باشد از اهمیت بالایی برخوردار است. این نوع ارزش خبری در رسانه ها دارای رقابت بالایی می باشد چرا که اگر خبری بموقع اطلاع رسانی نشود خبر سوخته خواهد شد.
انواع خبر نویسی
- خبر نویسی هرم وارانه
- خبرنویسی تاریخی
- خبرنویسی تاریخی به همراه لید
- خبرنویسی پایان شگف انگیز
- خبرنویسی بازگشت به عقب
- خبر نویسی تشریحی
- خبر نویسی هرم وارانه از مهم ترین نوع خبر نویسی ها می باشدکهچکیده ومهم ترین قسمت مطلب در ابتدا آورده می شود.
لید خبر
مهم ترین وجذاب ترین قسمت خبر که به صورت حرفه ای برجسته می شود تا مخاطب را قلاب کند. در لید به عناصر خبری پاسخ داده می شود.
مصاحبه ی خبری
برای دریافت اطلاعات و عقاید شخصی در رابطه با یک رویداد ویا موضوع انجام می شود.
- نحوه ی انجام مصاحبه
- انخاب سوژه ویا موضوع مصاحبه
- انتخاب شخص مصاحبه شونده
- تحقیق و جمع اوری اطلاعات در رابطه با شخص مصاحبه شونده
- جمع اوری اطلاعات راجب موضوع مصاحبه
- طرح سوالات در رابطه با موضوع وشخص مصاحبه