آموزش تدوین مقالات علمی
چهارچوب ها و قواعد حاکم بر مجلات انتشار تحقیقات علمی در دنیا موجب به وجود آمدن شیوه نامه های اصولی برای تدوین مقاله شده است. امروزه با توجه به اهمیت یافته ها و تحقیقات علمی در دنیا قواعد و چهارچوب های منطقی و اساسی برای تدوین مقالات به وجود آمده است. مقالات حامل به روز ترین و تخصصی ترین اطلاعات در رابطه با همه علوم تخصصی در دنیا میباشند و اهمیت بالای مقالات دلیل بر این امر مهم میباشد. تقریبا تمامی دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی مجبور به ارائه مقاله میباشند و روش های اصولی تدوین مقاله باید برای همه دانشجویان بیان شود تا با این اصول و قواعد بتوانند امر تدوین را پیش ببرند. البته قابل ذکر است که هر مقاله شیوه ها نگارش اصولی خاص خود را دارا میباشد اما قواعد و اصول یکپارچه ای وجود دارند که همه مجلات را شامل میشوند و در این مطلب تمام ویژگی های مقاله و شیوه های اصولی تدوین را برای شما آموزش خواهیم داد.
نکات کلیدی در رابطه با اصول استاندارد تدوین مقاله
مقاله باید دارای محتوای ناب باشد و قبلا مقاله در هیچ ژورنال رسمی چاپ نشده باشد.
اگر مقاله به صورت گرد آوری و استخراج میباشد باید کلیه اطلاعات منبع و نویسنده اصلی ذکر گردد.
مقاله ها باید به ترتیب دارای بخشهای زیر باشند :
صفحه اول شامل عنوان کامل مقاله (عنوان مقاله باید کاملاً گویا و بیانگر محتوای مقاله باشد)، نام و نام خانوادگی نویسنده یا نویسندگان ، نام موسسه یا محل اشتغال، نشانی، شماره تلفن، شماره دورنگار، پست الکترونیکی
چکیده فارسی حدود ۲۰۰ کلمه (چکیده باید به تنهایی بیان کننده تمام مقاله و شامل بیان مسأله، سوال تحقیق، اهداف و روش تحقیق، مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری باشد)
کلید واژه: ۴ تا ۷ کلمه پس از هر چکیده (فارسی و انگلیسی) نوشته شود.
مقدمه شامل: طرح موضوع (بیانگر مسأله پژوهش، فرضیه های پژوهش و ارتباط آن با موضوع مقاله) اهداف تحقیق و معرفی کلی مقاله
متن مقاله شامل: مبانی نظری، مطالعات و بررسی ها، یافته ها و نتیجه گیری تحقیق
نتیجه تحقیق باید به گونه ای منطقی و مستدل(همراه با جمع بندی موارد طرح شده) و شامل پاسخ سوال تحقیق در قالب ارایه یافته های تحقیق باشد.
پی نوشت ها شامل معادل های لاتین و توضیحات ضروری درباره اصطلاحات و مطالب مقاله، که با شماره داخل کروشه در متن مشخص می شوند.
فهرست منابع فارسی و لاتین به ترتیب حروف الفبا بر حسب نام خانوادگی نویسنده
شیوه درج منابع:
در متن مقاله به صورت: (نام خانوادگی نویسنده، سال انتشار: صفحه)
در فهرست منابع پایان مقاله به صورت:
- کتاب ها: نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده، (سال انتشار)، عنوان کتاب، نام مترجم یا مصحح، نام ناشر، محل انتشار.
- مقاله ها: نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده، (سال انتشار)، عنوان مقاله، نام مجله، جلد، شماره مجله، شماره صفحه های مقاله در مجله.
- سند اینترنتی: نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده، (تاریخ)، عنوان سند، بازیابی شده در تاریخ، از آدرس اینترنتی به طور کامل.
- مقاله ها باید درمحیط word 2007 (با فونت B-nazanin سایز ۱۴)، حداکثر در ۲0 صفحه قطع A4، به همراه فایل pdf آن از طریق سایت، به دبیرخانه همایش ارسال شود.
- تصاویر، نمودارها و جدول ها در حداقل تعداد ضروری، با کیفیت مناسب (تصاویر با دقت ۳۰۰ dpi و با فرمتjpg )و با اشاره به منبع مورد استفاده شامل نام خانوادگی نویسنده، سال انتشار، صفحه) تهیه شوند. محل دقیق تصاویر و جداول در مقاله نیز مشخص شود.
آموزش انتشار مقالات علمی
انتشار بعد از تدوین یقینا انتشار تحقیقات در مجلات معتبر دنیا جز وظایف اصلی نویسنده میباشدو در بسیاری از موارد برای نویسندگان تدوین به مراتب ساده تر از انتشار به حساب می آید و گمان میکنند قادر به مدیریت مراحل انتشار مقاله نمیباشند در صورتی که چنین نیست و هر نویسنده ای بهترین منتشر مقاله خود میباشد در صورتی که تخصص های لازم را فرا گیرد. البته در مرحله انتشار همکاری با موسسات علمی پژوهشی معتبر هیچگونه ممنوعیتی ندارد و نویسنده در صورت تمایل میتواند از این موسسات در زمینه انتشار تحقیقات همکاری بخواهد. با مطالعه ادامه مطلب میتوانید قواعد اصولی انتشار مقاله را یادبگیرید و خودتان با کمترین هزینه و در مناسبترین زمان مقاله را منتشر کنید. این نکته را همیشه مد نظر داشته باشید که مرحله داوری مجلات برای بررسی مقاله از لحاظ سطح علمی حوزه موضوعی و چهارچوب و ساختار مقاله میباشد برای اینکه در مرحله چاپ و سابمیت نتیجه مثبت حاصل شود باید همه اصول و قواعد را به دقت پشت سر هم طی کنید. داوران نسبت به کیفیت مقاله حساسیت بسیار بالایی دارند و از این رو باید مقاله با دقت کافی بررسی و اصلاح شود.
مراحل انتشار مقاله در مجلات معتبر به ترتیب زیر میباشد:
- ترجمه تخصصی
ترجمه یکیک از کراحل اصلی در تکمیل فرآیند انتشار به حساب می آید و نویسنده باید تحقیقات خود را تبدیل به زبان استاندارد بین المللی قابل پذیرش برای ژورنالها کند. ترجمه مقالات علمی از فارسی به انگلیسی نیاز به پیش زمینه های خاصی دارد و هر مترجمی قادر به ترجمه مقالات علمی نخواهد بود.
مترجم باید تحصیل کرده زمینه تخصصی مقاله باشد. مترجم باید با سابقه و ماهر باشد و قادر به درک و ارائه مفاهیم متن باشد. در امر ترجمه به هیچ عنوان از مترجمین کم تجربه یا ابزارهای ترجمه کمک نگیرید در این صورت اعتبار مقاله خود را از دست خواهید داد. حفظ کیفیت ترجمه ارتباط مستقیم با کیفیت متن مقاله دارد. بنابراین کیفیت ترجمه را نادیده نگیرید. ترجمه مقالات تخصصی باید با کیفیت طلایی و کاملا منسجم و یکپارچه انجام شود.
- ویرایش و اصلاحات اولیه
یقینا مقاله در مرحله نگارش کاملا خام میباشد و اصول و قواعد تدوین در متن آن رعایت نشده است از این رو بالاجبار ویرایش و اعمال اصلاحات یکی دیگر از مراحل ضروری قبل از سابمیت میباشد. مقاله باید با دقت ویرایش شود و همه ایرادات دستور زبانی و محتوایی آن اصلاح گردد. بهتر از است ویرایشات بعهد از ترجمه انجام شود. دقت کگنید که وجود اشتباهات راییج در مقاله از جمله اشتباهات دستور زبانی املایی و یا نگارشی نشانن دهنده ضعف نویسنده میباشد و حتما باید برطرف شوند. با دقت و خط به خط همه بخش های مقاله باید ویرایش و اصلاح شود.
- پارافریز مقاله
رفع تشابهات علمی از مقاله بسیار بسیار مرحله ضروری میباشد که به هیچ عنوان نباید چشم پوشی شود. تشابهات علمی در متن مقاله ممکن است به صورت خواسته یا ناخواسته افتاق بیفتد از این رو همه مقالات میبایست قبل از مرحله سابمیت توسط قویترین ابزارهای تشخیص سرقت علمی بررسی شوند و توسط کارشناسان مجرب و متخصص پارافریز شوند و سرقت علمی آنها از بین برود متاسفانه در سالهای اخیر خبرهای بسیاری در رابطه با ریجکت مقالات به دلیل سرقت علمی به گوش رسیده است که اهمیت این مرحله را به مراتب افزایش میدهد به هیچ عنوان این بخش را نادیده نگیرید.
- انتخاب ژورنال
مجلات که بخش پر اهمیت تحقیق میباشند باید با شناخت و آگاهی انتخاب شوند. مجلات داخلی و خارجی بسیاری برای انتشار تحقیقات علمی شما به وجود آمده است اما این مجلات تفاوت های چشم گیری از لحاظ سطح اعتبار علمی و حوزه موضوعی با یکدیگر دارند بنابراین تا زمانی که شناخت کافی از مجلات حاصل نشده است اقدام به سابمیت مقاله نفرمایید. مجله باید از لحاظ حوزه موضوعی و سطح اعتبار با مقاله مطابقت داشته باشد در غیر اینصورت ریجکت میشود. از مجلات معتبر داخلی و خارجی میتوان به مجلات ISI, ISC, SCOPUS, PUBMED, JCR اشاره کرد که شهرت جهانی دارند. اما شناخت و اعتبار سنجی مجلات قبل از سابمیت کاملا ضروری میباشد. با توجه به اینکه مجلات هر سال اعتبار سنجی و به روز میشوند باید مجلات را قبل از سابمیت اعتبار سنجی کنید.
- فرمت بندی مقاله
همه مجلات فرمت و چهارچوب به خصوصی برای مقالات دارند و از این رو همه مقالات باید با کسب اطلاع از فرمت هر مجله فرمت بندی و اصلاح شوند. فرمت بندی و اصلاح مجلات بهتر است تحت نظر یک مشاور متخصص انجام شود و نحوه قرار گیری استاندارد بخش های مقاله اعم از سرتیتر ها جداول و تصاویر و ... جز مواردی هستند که باید با توجه به فرمت مجلات اصلاح و ویرایش شوند.
- سابمیت مقاله
سابمیت مقاله به مجله دو روش دارد از طریق مکانیزه و سایت خود ژورنال میتوانید مقاله را سابمیت کند و همچنین با ارسال ایمیل نیز میتوانید مقاله خود را سابمیت کنید تعیین روش وابسته به نوع ژورنال میباشد.
- نتیجه داوری مقاله
بلافاصله بعد از سابمیت مقاله به بخش داوری ارسال خواهند شد و در مرحله داوری کلیه عملکرد شما برای تدوین و انتشار مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت و کیفیت عملکرد شما در هر مرحله نظرات در نظر داوران تاثیر خواهد داشت هر مجله چندین نفر داور دارد که نتیجه نهایی با توافق نظر داوران اعمال خواهد شد.
امیدواریم کلیه مطالب این مقاله برای تدوین و انتشار مقاله برای شما مفید بوده باشد.