آموزش و تربیت سگ چیه و چطوری باید انجامش بدم؟
به این امید که با گذشت زمان وضعیت بهتر میشه. اما نکته ای که باید بهش توجه کنین اینه که هرچی زودتر باید مقدمات تربیت سگتون رو فراهم کنین و حتما نسبت به آموزش سگ کوچولون اقدام کنین؛ چون هر چی زمان بگذره و سن سگ بالاتر بره این فرآیند هم سخت تر میشه. توله سگ ها هم مثل بچه های انسانن و آموزش پذیری، تربیت و انعطاف و پذیرششون نسبت به بزرگ تر ها خیلی بیشتره.
آموزش سگ چیزی فراتر از یادگیری فرمان های مختلف مثل بشین و بمان و برو و... هستش. بخش مهمی از تربیت سگ مربوط به یادگیری تعامل با انسان ها و حیوانات دیگه و اصلاح رفتار های ناخواسته و بد سگ ها میشه که اگه این اقدامات صورت نگیره میتونه منجر به اتفاقات ناگواری بشه و زندگی هم برای خود سگ و هم سرپرستش خیلی سخت میشه.
آموزش های ابتدایی که باید به سگ ها داده بشه و جزو واجباته شامل:
آموزش جای ادرار به سگ
آموزش اجتماعی کردن سگ
آموزش هم قدم شدن به سگ
آموزش فرمان بشین
آموزش فرمان بایست
آموزش فرمان دراز بکش
آموزش فرمان بمان
آموزش فرمان نه
آموزش بستن قلاده
هم چنین در بحث تربیت سگ باید از بعضی رفتارهای ناهنجار سگ ها هم جلوگیری بشه. این رفتار ها شامل:
پارس کردن
گاز گرفتن
پرخاشگری
اضطراب جدایی
آموزش های ابتدایی سگ ها
در ادامه به بررسی تک تک این موارد می پردازیم و خلاصه ای از هرکدوم رو خدمتتون میگیم.
آموزش جای ادرار به سگ
آموزش جای ادرار به سگ میتونه ابتدایی ترین و مهمترین مقوله توی تربیت سگ باشه. زمانی به اهمیت این موضوع پی میبرین که توله سگ گوگولیتون روی همه وسایل خونه، از جمله مبل و فرش و تخت دستشویی کنه!
آموزش جای ادرار به توله سگ خیلی راحت تر از سگهای جوون، بالغ و پیره و صبر و حوصله کمتری از صاحب سگ طلب میکنه. اگه نسبت به این موضوع بیتوجه باشیم، در آینده با رفتارهای نامطلوبی در سگ رو به رو خواهیم بود.
برخی از سرپرست ها که توی آپارتمان زندگی میکنن نیاز به آموزش روی پد ادرار دارن؛ چون فضایی رو ندارن که سگشون بیرون از خونه بتونه دستشویی کنه.
معمولا تایم های مشخصی وجود داره که سگ به احتمال زیاد اون موقع ها نیاز به دستشویی کردن پیدا میکنه، بدون این که نشونه خاصی از خودش نشون بده؛ مثل موقعی که سگ از خواب بیدار میشه یا دقایقی بعد از خوردن غذا یا تشویقی.
سگ های کوچولو درست مثل بچه های انسان کنترل زیادی روی اسفنگتر هاشون ندارن؛ پس اگه بخواین منتظر نشونه ی ادرار باشین احتمالا خیلی دیره! وقتی سگتون کم کم سنش زیاد بشه و روی اسفنگترهاش کنترل پیدا کنه به مرور میتونه علائمی از دستشویی داشتن رو بهتون نشون بده. این علائم شامل دور زدن، بو کشیدن، بی قراری، رفتن به سمت در و ... میتونه باشه.
آموزش استفاده از پد برای ادرار کردن به سگ میتونه استرس شما و سگتون رو از بین ببره و دیگه نگران کثیف شدن وسایل خونه و تمیز کردشون نخواهید بود.
شما با کمک تیم وتوریا می تونین به راحتی سگتون رو آموزش بدین و خیال خودتون از بابت رفع رفتارهای نابهنجار سگتون راحت کنین.
آموزش اجتماعی کردن سگ
وقتی سگ به مرور سنش زیاد میشه، اهمیت اجتماعی شدن بیشتر از همیشه مشخص میشه. اجتماعی کردن سگ شامل آشنا کردنش با غریبه ها و انسان های دیگه، حیوانات و محیطهای جدیده. سگی که اجتماعی بشه، رفتارهای نامناسب کمتری از خودش نشون میده.
آموزش هم قدم شدن به سگ
برای این کار باید سگتون رو به طور مرتب به پیاده روی ببرین. این پیاده روی به حفظ سلامت جسمی و روحی سگ کمک میکنه. البته مدت زمان پیاده روی با توجه به نژاد و شخصیت سگ متفاوته. طی پروسه پیاده روی از کشیدن سگ جلوگیری کنین و هرموقع دیدین سگ داره قلاده اش رو میکشه، راه رفتن رو متوقف کنین.
باید کاری کنین که سگ شما راه رفتن کنار شما رو به چشم یه سرگرمی ببینه. پس سعی کنین هرموقع که سگتون کار مثبتی انجام داد و به حرفتون گوش کرد تشویقش کنین.
آموزش فرمان بشین
فرمان بشین ، بایست و دراز بکش ، سه فرمان ابتدایی برای آموزش سگ هستن.
آموزش فرمان بشین به سگ یکی از اولین فرمان هایی هستش که هر سرپرست سگی سعی داره که به سگش یاد بده. وقتی که سگ شما نشسته باشه، دیگه نمیتونه شیطونی کنه و خونه رو بهم بریزه.
بهترین روش برای آموزش این فرمان به سگ استفاده از روش پاداش با تعداد زیادی از خوراکی های خوشمزه ست. همچنین داشتن یه کلیکر میتونه برای مشخص کردن لحظه دقیق نشستن سگ شما کمک کننده باشه.
یادتون باشه که مهم ترین اصل توی آموزش و تربیت سگ استمراره. شما باید اینقدر یک فرمان رو تکرار کنین تا سگتون کامل بهش مسلط بشه.
شما با مشورت دامپزشک آنلاین می تونین از دلیل رفتارهای سگتون آگاه بشین و بهترین مسیر رو برای آموزشش انتخاب کنین.
آموزش فرمان بایست
فرمان بایست مواقع خاص اهمیت خودشو نشون میده؛ مثل زمان ایستادن روی ترازو و یا میز معاینه. این فرمان شامل فرمان کلامی بایست و علامت دسته.
مهمترین مشکلی که توی آموزش فرمان بایست ممکنه به وجود بیاد اینه که سگ برای گرفتن تشویقی به سمت جلو حرکت کنه. برای جلوگیری از این کار نباید دست خودتونو زیاد از سگ دور نگه دارین.
آموزش فرمان دراز بکش
وقتی که سگتون دوتا فرمان قبلی، یعنی بشین و بایست رو یاد گرفت حالا نوبت آموزش فرمان دراز بکشه. این فرمان زمانی اهمیت پیدا میکنه که سگ هیجان زده و یا مشغوله. این فرمان شامل دستور دراز بکش و یک علامت دسته.
دراز کشیدن موقعیتی آسیب پذیر برای سگ ها محسوب میشه و نیازمند اعتماد بین سگ و صاحبشه. در موقعیت پر استرس، سگ ممکنه از انجام این کار امتناع کنه. سگ های خجالتی یا ترسو ممکنه دیرتر فرمان دراز بکش رو انجام بدن.
بعد از این که سگتون به درستی فرمان رو اجرا کرد و دراز کشید بهش تشویقی بدین. بعد از مدتی میتونین به مرور علامت دست رو جایگزین تشویقی کنین.
آموزش فرمان بمان
فرمان بمان به شما اجازه میده سگتون رو از طریق دستوری که بهش میدین، نشسته، ایستاده یا دراز کشیده تا زمانی که بهش اجازه حرکت بدین سر جاش نگه داره. این فرمان به صورت روزانه خیلی کاربردیه و استفاده میشه. اگه سگتون با فرمان شما 5 ثانیه سر جاش بمونه میتونین مقدار زمانش رو تا 1 دقیقه در حالت نشسته، 1 دقیقه در حالت دراز کشیده و 30 ثانیه در حالت ایستاده افزایش بدین اما اگه سگتون از موندن امتناع میکنه باید زمان موندنش رو کاهش بدین.
آموزش فرمان نه
آموزش این فرمان و آموزش فرمان پذیر کردن سگ، یه آموزش خیلی ضروریه که سگتون رو در عین اینکه نسبت به خوب بودن و بد بودن کارها هوشیارتر میکنه باعث میشه که رفتارشون اونجوری باشه که شما دوست دارین و در کل خوش اخلاق تر بشن.
آموزش دادن “نه” به سگ ها یکی از دستورات رایج و البته اساسی در آموزش سگ هاست. فرمان نه میتونه جاهایی که دوست ندارین سگتون درگیر یه رفتار ناخواسته مثل درگیری با سایر حیوانات، غریبه ها و یا … بشه کمک و از بروز رفتار اشتباه جلوگیری کنه.
آموزش بستن قلاده
آموزش این کار به سگ ها کار سختی نیست و با شیوه های مختلفی میشه اینکار رو انجام داد. اکثر مردم نمیدونن که سگ ها برای شروع استفاده کردن از قلاده نیاز به آموزش دارن، اما این آموزش و نحوه بستن قلاده سگ اونقدر سادست که همه ما به سرعت یاد می گیریم.
سگ شما باید یاد بگیره که در فضای باز شجاع باشه و در حالی که قلاده داره با شما راه بره. سگ ها معمولا نسبت به قلاده بستن گارد دارن از قلاده خوششون نمیاد. اگه بتونین سگتونو برای استفاده صحیح از قلاده آموزش بدین، پیاده روی شما با پتتون بدون استرس و آرامش بخش خواهد بود.
قلاده برای خروج از خونه و ارتباط با افراد و سگ های دیگه ضروریه؛ بنابراین ارزش وقت گذاشتن و یادگیری رو داره. یکی از مهمترین فرهنگ ها که در جوامع پیش رفته جا افتاده و یه سرپرست پت، بخصوص سگ، باید اونو رعایت کنه بستن قلاده توی مکان های عمومیه که خب طبیعتا قبل از اون خود سرپرست باید آموزش بستن قلاده رو گذرونده باشه. با این کار آسایش خودتون، پتتون و باقی مردم جامعه رو تضمین میکنین و از خطرات و اتفاقات احتمالی و غیر منتظره به راحتی جلوگیری میکنین.
تربیت سگ و مقابله با رفتارهای ناهنجار
پارس کردن
هر سگی به شیوه خاص خودش صدا درمیاره و با بقیه ارتباط برقرار میکنه. اونا ممکنه پارس کنن، زوزه بکشن و یا ناله کنن. پارس کردن بیش از حد یه مشکل رفتاری محسوب میشه. پارس کردن میتونه دلایل مختلفی داشته باشه و قبل از اینکه بخوایم باهاش مقابله کنیم باید بدونیم علتش چی بوده. دلایل رایجی که منجر به پارس کردن سگ میشه شامل:
تلاش برای اگاه کردن شما
بازیگوشی و هیجان
توجه طلبی
استرس
کلافگی
پاسخ دادن به سگهای دیگه
کسایی که توی آپارتمان زندگی میکنن و همسایه هاشون خیلی صبور نیستن میدونن که باید جلوی پارس کردن سگ رو بگیرن! شما باید حین آموزش سگ صبوری زیادی کنین و از هر عاملی که باعث پارس کردن سگ میشه جلوگیری کنین.
گاز گرفتن
رفتار گاز گرفتن میتونه دلایل مختلفی توی سگ ها داشته باشه اما بیشترین دلیلش غریزیه. از طرفی توله سگ ها برای آشنایی و تعامل با محیط، بازی کردن یا زمانی که میخواد دندوناشون در بیاد و لثه هاشون میخاره اقدام به گاز گرفتن میکنن. اگه توله سگ همراه خواهر و برادر هاش و مادرش بزرگ بشه؛ به مرور در ارتباط با هم نوع هاش یاد میگیره که بی دلیل گاز نگیره و فشار دندون هاش رو تنظیم میکنه که باعث آسیب نشه. اما اگه توله سگ خیلی زود از دوستاش جدا بشه این چیز هارو یا نمیگیره و در نتیجه نیاز به آموزش و تربیت سگ داره.
علاوه بر گاز گرفتن توله سگ، سگهای بالغ هم ممکنه به دلایل مختلفی گاز بگیرن. یکی از دلایل گاز گرفتن سگ های بالغ پرخاشگریه اما همیشه اینطور نیست. یه سگ ممکنه به دلایل مختلفی از جمله ترس، حالت دفاعی، حفاظت از وسایل و قلمرو، درد یا بیماری یا غریزه درندگی اقدام به گاز گرفتن کنه.
یه مربی خوب میتونه به سگتون کمک کنه که از این غریزه جلوگیری کنه و شرایط زندگی رو برای شما و سگ بهبود ببخشه.
پرخاشگری
پرخاشگری سگ میتونه به حالت های مختلفی بروز کنه. این حالت ها شامل غر غر کردن، نشون دادن دندون، گاز گرفتن، کمین کردن و ... هستش. البته این مدل رفتارها خیلی به شخصیت و نژاد سگ هم بستگی داره و توی بعضی از سگ ها که تهاجمی ترن بالقوه بیشتر بروز میکنه. از طرفی محیط هم تاثیر مهمی توی رفتار سگ داره. پرخاشگری مشکل اساسا جدی ای هستش که میتونه دلایل پزشکی هم داشته باشه و ناشی از بیماری یا درد حیوان باشه. در نتیجه بهتره در این موارد اول با دامپزشک مشورت کنین و بعد از کنار گذاشته شدن احتمال مشکلات سلامتی، با یه مربی و رفتار شناس خوب برای آموزش و تربیت سگ صحبت کنین.
اضطراب جدایی
اضطراب جدایی یکی از مشکلات معمول توی سگ هاست که وقتی میخوان از صاحبشون جدا بشن دچارش میشن. سگ میتونه این اضطرابشو با واق واق کردن، گاز گاز کردن و دستشویی کردن در جای اشتباه بروز بده. این مشکل نیاز جدی به آموزش و تربیت سگ داره و حتی در موارد پیشرفته ممکنه نیاز به دارو هم داشته باشه.
در کل سگ هایی که به درستی آموزش دیدن و تحت نظر یه مربی خوب تربیت شدن زندگی شادتر، بی دردسرتر و با کیفیت تری دارن و میتونن خیلی راحت تر با انسان ها تعامل کنن. همین مورد باعث میشه زندگی مسالمت آمیزی با شما داشته باشن و دو طرف از کنار هم بودن لذت ببرن.