انواع مشکلات چشمی از جمله عفونت، مشکلی رایج در دوران حاملگی است که می تواند منجر به چشم درد در بارداری شود. با آغاز روند بارداری، بدن این افراد برای انجام زایمان طبیعی و تولد نوزاد آماده می شوند. در چنین شرایطی، موضوع غیرمعمولی نیست که بدن مادران باردار به علت دگرگونی های فیزیکی رخ داده، در معرض ابتلا به انواع عفونت ها قرار گیرد. در واقع، می توان ادعا کرد که این مشکل، عمدتاً به دلیل بروز تغییرات هورمونی عظیم در بدن زنان باردار روی می دهد؛ تغییراتی که بدن مادر را برای تولد فرزند خود آماده می کند. بر همین اساس، افزایش میزان ترشح هورمون ها و افزایش روند گردش خون در بدن زنان باردار، به طور قابل توجهی سیستم ایمنی بدن این افراد را تحت تأثیر قرار داده و آن ها را خیلی راحت به انواع بیماری های جزئی نیز مبتلا می کند. یکی از این موارد، عفونت چشم زنان در 9 ماه دوران بارداری است که مشکل بسیار معمولی می باشد. بنابراین، اگر چشمان شما نیز به عنوان یک زن حامله به طور ناگهانی خشک شده یا دچار آبریزش گردیده است، با این تحولات جدید کنار آمده و زیاد نگران نشوید.
انواع عفونت های چشم و مشکلات پلک در حاملگی که باید بدانید
همان طور که گفته شد آغاز دوران بارداری در بدن زنان موجب بروز تغییرات جسمی و احساسی بسیاری می شود که اندام های حسی این افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. در ادامه این مقاله، چند نمونه از مشکلات رایج چشم زنان در 9 ماه دوران بارداری ارائه شده است که بیشتر از سایر بیماری های چشم مورد توجه قرار می گیرد. این مشکلات عبارتند از:
1. خشکی چشم در بارداری
اکثر زنان باردار در طول بارداری به علت تغییرات هورمونی که باعث تولید آب کمتری در چشم می شوند، چشم های خشک دارند ،چشم ها ممکن است قرمز شوند و احتمالا خشک شوند. اغلب سوزش نیز احساس می شود چشم نیز، ممکن است به نور خورشید حساس شود. به یک چشم پزشک مراجعه کنید، که ممکن است قطره چشم خفیف را برای حل این مسئله پیشنهاد کند. در صورتی که همچنان با وجود قطره چشم مطابق با توصیه پزشک مشکل ادامه پیدا کند، ممکن است بخواهید یک قرار ملاقات دیگر برای بررسی چشم بگیرید ؛ در معاینه، ممکن است مجبور شوید داروهای ضد انقباض عروقی چشم را که ممکن است رگهای خونی موجود در سطح چشم را نازک کند، استفاده کنید.
2. ضعف چشم در بارداری
این وضعیت ممکن است در سه ماهه دوم ایجاد شود، در حالی که به نظر می رسد دیدتون ضعیف شده است ، به علت نوسان هورمون های بارداری نوظهور، چشم بینایی ضعیفی پیدا می کند. در صورت استفاده از لنز، ممکن است دید کاملا تار شود ؛ شما ممکن است دوست داشته باشید، به جای لنز از عینک استفاده کنید. شما همچنین می توانید با چشم پزشک خود در مورد گزینه های ممکن دیگر مشورت کنید ؛ بینایی ضعیف، ممکن است پس از زایمان از بین برود.
3. ورم یا چشم صورتی در بارداری
ورم به شرایطی اطلاق می شود که در آن یک غشاء نازک که پلک را شکل می دهد و از قسمت جلویی چشم محافظت می کند، ملتهب می شود ، چشم ممکن است خونریزی کند یا قرمز شود، زیرا عروق خونی روی سطح چشم گسترش می یابد و خون را به داخل چشم می افزاید. معمولا چشم صورتی علائم دیگری نیز دارد ،مانند؛ درد در چشم، تحریک، سوزش یا خارش، تورم چشم آلوده، تخلیه اشک. ورم چشم در حاملگی ،ممکن است به علت آلرژی، عفونت (ویروسی یا باکتری)، افزایش فشار داخل چشم، ایجاد مجرای اشک و چشم های خشک مزمن ایجاد شود ، ورم چشم ،یک بیماری مسری است و بنابراین باید سریعا درمان شود که چشم پزشک ممکن است ورم چشم شما را تعیین کند و در صورت لزوم آنتی بیوتیک را توصیه کند. روش دیگر ،استفاده از دستمال مرطوب روی چشم آسیب دیده است که باعث تسکین سوزش چشم می شود.
4.لکه خون در چشم در دوران بارداری
اگر زن باردار دچار مشکلات بینایی باشد، زایمان طبیعی می تواند باعث بروز لک های خونی کوچک در شبکیه اش شود که این مشکل خود یکی از دلایل تاری دید است. این مشکل بعد از زایمان حل می شود اما مشاوره با چشم پزشک لازم است.
5.تورم پلک در بارداری
یکی از علل اصلی تورم پلک ها در بارداری تغییرات هورمونی است که غالبا این تورم خوش خیم و بدون عارضه است و فقط از نظر زیبایی مشکل ساز می شود. اگر دچار تورم پلک شدید، حتما با پزشک تماس بگیرید ،درصورتی که دلیل تورم پلک حساسیت یا افزایش فشارخون باشد، درمان سریع ضروری است تا عارضه ای برای مادر و جنین به دنبال نداشته باشد. برای رفع و کاهش تورم پلک در بارداری افزایش مصرف آب و کاهش مصرف نمک توصیه می شود.
6.افتادگی پلک در بارداری
شل شدگی عضلات یکی دیگر از عوارض بارداری است گاهی این مشکل خود را در پلک بالا هم نشان می دهد که اصطلاحا به ان "پتوز" می گویند، گرچه اهمیت چندانی ندارد اما به طورموقت می تواند باعث اختلال دید شود و ظاهر شخص را خسته نشان دهد.
نکات مهم در مورد عفونت چشم در بارداری
مهم است که با توجه به نوع عفونت چشم زنان در دوران بارداری، فرد بیمار اقدامات خاصی را برای درمان مشکل خود دنبال کند. رعایت نکات بهداشتی، اولین گام حیاتی در چنین مواردی محسوب می شود. مهم ترین این نکات عبارتند از:
در بارداری چشم های خود را پاک کنید
در هنگام مبتلا شدن به عفونت چشم در 9 ماه دوران بارداری، چشم های خود را مرتب با آب سرد بشویید. این کار کمک می کند تا ذرات خارجی موجود در چشم های شما خارج شده و رگ های خونی موجود در این ناحیه خنک شوند. همچنین، اگر شما به عنوان یک زن حامله مستعد ابتلا به عفونت و آلرژی هستید، از آرایش سنگین چشمان خود در این دوران حساس خودداری کنید.
گرم کردن چشم ها در بارداری با کیسه آب داغ
به خاطر بسپارید که یک روش مناسب برای کاهش درد و عفونت، در زمان ابتلا به بیماری های چشم در 9 ماه دوران بارداری، استفاده از کیسه آب گرم است. این روش کمک می کند تا عروق خونی چشم های زنان باردار گشادتر شده و میزان آلودگی موجود در آن کاهش یابد. برای این کار، کافی است پارچه شسته و مرطوب شده با آب گرم را برای چند ثانیه بر روی چشمان خود قرار دهید.
استفاده از قطره های چشم برای بهبود عفونت در بارداری
معمولاً قطره هایی که توسط پزشک متخصص چشم برای درمان عفونت چشم زنان در دوران بارداری تجویز می شود، ملایم و امن هستند. در چنین مواردی، پزشک متخصص چشم کونژنوکتیویت را که یک قطره آنتی بیوتیکی است، به بیمار خود توصیه خواهد نمود. استفاده مرتب از این قطره، میزان عفونت را در چشمان بیمار کاهش خواهد داد.
استفاده از داروهای مناسب در بارداری
داروهایی را که توسط پزشک متخصص چشم برای زنان باردار تجویز می شود، مربوط به گروه داروهای T بوده و باید به طور دقیق با وضعیت چشم زنان حامله تطابق داشته باشد. البته فراموش نکنید که در این شرایط، انجام مراقبت های بهداشتی، بیشتر از مصرف دارو برای تسریع روند درمان زنان باردار تأثیرگذار است.
محافظت از چشم ها در بارداری
به عنوان یک زن حامله سعی کنید در 9 ماه دوران بارداری، در هنگام بیرون رفتن از خانه در روزهای آفتابی، از عینک آفتابی مناسب استفاده کنید. استفاده از این وسیله علاوه بر محافظت از چشم های شما، از ورود هر نوع گرد و غبار و اشعه مضر UV به داخل چشم ها نیز جلوگیری می کند.در نهایت، به عنوان یک مادر باردار به خاطر بسپارید که مبتلا شدن به عفونت های چشمی در دوران بارداری موقتی بوده و نباید شما را وحشت زده و نگران کند؛ مگر اینکه بروز این مشکل به تناوب تکرار شده، انجام اقدامات بهداشتی و پیروی از دستورات پزشک متخصص چشم برای درمان کارساز نباشد. در چنین شرایطی، عفونت چشم های مادر باردار جدی بوده و او بلافاصله باید با پزشک متخصص چشم در این مورد مشورت کند.
چند نکته برای حفاظت از چشم ها در بارداری
- عفونت های چشم بارداری ،معمولا موقت هستند که ممکن است بعد از زایمان به طور خودکار درمان شوند.
- در دوران بارداری، باید از خوردن دارو برای درمان عفونت چشم یا استفاده از قطره های بدون مجوز جلوگیری کرد تا از عوارض احتمالی حاملگی جلوگیری شود.
- در حین مصرف داروها، مخصوصا آنتی بیوتیک ها، باید مراقب باشید بنابراین، همیشه با پزشک خود برای درمان عفونت های چشم در دوران بارداری مشورت کنید.