به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از فرارو، آنگلا مرکل یک بار گفته بود که می خواهد پیش از تبدیل شدن به یک «کشتی شکسته» و «نیمه جان» عرصه سیاست را ترک کند. صدراعظم ۶۷ساله آلمان در تاریخ ۸ دسامبر به تعهد خود عمل خواهد کرد و پس از ۱۶ سال تصدی قدرت از مقام خود کناره گیری می کند تا راه برای تشکیل دولت ائتلافی به رهبری «اولاف شولتز» هموار شود. مرکل فراتر از خوابیدن پس از سال ها بیداری و کار سخت باید چه کار هایی را در دوران بازنشستگی انجام دهد؟ او می تواند از دیگر رهبران بازنشسته باید ها و نباید ها را الهام گیرد؟
به نظر می رسد کار صدراعظم آلمان با سیاست تمام شده است. در نتیجه، او در بروکسل که تبدیل به خانه سالمندان نخست وزیران سابق شده است کاری نخواهد داشت! هم چنین، او با پیوستن به صفوف بزرگان خاکستری که در سازمان ملل متحد مقیم می شوند نیز کاری نخواهد داشت. هم چنین، به نظر می رسد مانند برخی از نخست وزیران سابق ایتالیایی که مانند بویی بد به سیاست آن کشور آویزان شده اند و آن را رها نمی کنند چنین مسیری را نیز نخواهد پیمود.
مرکل اشاره کرده بود که به سفر به آفریقا علاقمند است البته شاید نه به سبک «تدی روزولت» بیست و ششمین رئیس جمهوری امریکا که به جان حیوانات از جمله شیر، فیل و کفتار می افتاد و به سوی آنان شلیک می کرد و یا آنان را به دام می انداخت. هم چنین، روزولت اولین رئیس جمهوری امریکا بود که با هواپیما سفر کرده بود. شاید اکنون «ایلان ماسک» که در حال حاضر برای ساخت کارخانه تسلا در خارج از برلین مشکل دارد وسوسه شود و به مرکل پیشنهاد گردش در یکی از کپسول های اسپیس ایکس را ارائه دهد.
شاید پیشنهاد فضایی برای صدراعظم زیاد باشد، اما آیا کیک های فضایی درست شده از ماری جوانا نمی توانند نتیجه بخش تر باشند؟! «جان بونر» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و «ویسنته فاکس» رئیس جمهوری سابق مکزیک پس از سال های در قدرت بودن اکنون خود را به عنوان طرفداران قانونی شدن ماری جوانا نشان داده اند. طرح شولتز برای قانونی کردن ماری جوانا در آلمان نیز ممکن است به سلف اش مرکل فرصتی برای فعالیت در این عرصه را دهد. بدون شک اگر مرکل از خود انعطاف پذیری ایدئولوژیک نشان دهد می تواند یک منطقه را در اوکرمارک برای پرورش ماری جوانا پیدا کند!
هم چنین، بازنشستگی می تواند شهرت هر فرد را خدشه دار کند. «گرهارد شرودر» سلف خانم مرکل صدراعظمی را با اتاق های هیئت مدیره شرکت های انرژی روسیه عوض کرد و با روس ها وارد معامله شد و از آن به بعد به حامی «ولادیمیر پوتین» تبدیل شده است. دو نفر از چهار رئیس جمهوری فرانسه و چندین نخست وزیر آن کشور که مرکل با آنان کار کرده به فساد محکوم شده اند. طیف حیرت انگیزی از روسای جمهوری سابق کره جنوبی به زندان افتاده اند و یکی از آنان برای فرار از تحت پیگرد قانونی و مجازات قرار گرفتن خودکشی کرد.
ناشران قطعا برای نوشتن خاطرات خانم مرکل با یکدیگر رقابت کرده و به او پیشنهاداتی را ارائه خواهند داد. او باید تمام این پیشنهادات را رد کند. سیاستمداران به ندرت وقایع نگاران خوبی درباره حرفه خود هستند. نمونه آن «دیوید کامرون» نخست وزیر اسبق بریتانیا که از هرج و مرجی که برگزیت به راه انداخته بود به باغ پناه برد تا کتابی ناخوانا را بنویسد. «جونیچیرو کویزومی» نخست وزیر سابق ژاپن نمونه بهتری را ارائه داد. او با خواندن فیلمنامه ای از نویسنده ای حرفه ای، صداپیشگی شخصیت «اولترامن کینگ» را در یک فیلم انیمیشن ژاپنی انجام داد.
یک صدراعظم متوسط ممکن است به دنبال بازنشستگی ای متوسط نیز باشد. «ماریانو راخوی» متحد خانم مرکل در طول هفت سال نخست وزیری اسپانیا در سال های پس از دست دادن منصب اش از سال ۲۰۱۸ میلادی به این سو، کارش را به عنوان مسئول ثبت اسناد و املاک شهرداری از سرگرفت شغلی که سه دهه پیش آن را ترک کرده بود. مثال دیگر، «فرد تیون» وزیر دادگستری سابق هلند است که به صورت پاره وقت راننده اتوبوس شهری نیز بود.
مورد دیگر «سوفی هرمانسون» رهبر سیاستمدار حزب سوسیال دموکرات است که پس از برکناری از منصب شهردار در شهرداری گوتنبرگ سوئد به شغل جمع آوری زباله مشغول شد که البته اقدامی بیش از اندازه رادیکال محسوب می شود!
اگرچه مرکل از دوران دانشجویی خود در لایپزیگ لذت برده بود بعید است که او را در خیابان های آن شهر در حال عرضه پیتزا پیدا کنید سرنوشتی که برای «سید احمد سادات» وزیر مخابرات سابق افغانستان رقم خورد او که تا سال ۲۰۱۸ میلادی در افغانستان وزیر بود اکنون پیک است و پیتزا را به مشتریان می رساند. بی شک سادات می تواند آن چه می خواهد در موردعدم پذیرش درخواست پناهندگی مهاجران به صدراعظم پیشین آلمان بگوید.
ممکن است فعالیت آکادمیک در دانشگاه برای مرکل برای مرکل جذابیت بیش تری داشته باشد. او دانش آموخته دکترای شیمی کوانتومی در سال ۱۹۸۶ میلادی بوده است به ویژه آن که همسرش نیز شیمیدان است و یک سال از قرارداد تحقیقاتی اش در دانشگاه هومبولت برلین باقی مانده است.
صدراعظم آلمان گفته که ۱۹ دانشگاه در سراسر جهان به او مدرک افتخاری داده اند احتمالا آن دانشگاه ها از این پس از او بیش تر خواهند شنید. اگر مرکل بخواهد دوباره به تحقیق بپردازد ممکن است «ویگدیس فینبوگادوتیر» رئیس جمهوری ایسلند که اولین رئیس جمهوری زن جهان محسوب می شود الگوی خوبی برای او باشد که همانند مرکل ۱۶ سال در قدرت بود و ۲۵ سال بازنشستگی را صرف آموزگاری، زبان شناسی و کارگردانی تئاتر کرد که تخصص اصلی اش بود.
مرکل اگر بخواهد می تواند ثروتمند شود. با این وجود، مشخص نیست که او بخواهد این کار را انجام دهد. او مطمئنا از برعهده گیری سمت پرسود مشاوره و سمت های مدیریتی مانند بسیاری دیگر از رهبران اسبق که وسوسه انجام این کار شدند خودداری خواهد کرد. مستمری ماهیانه ۱۵ هزار یورویی او به راحتی فاکتور خرید از خواروبار فروشی را پوشش می دهد! با نگاهی به سراسر جهان او نمونه های زیادی را برای اجتناب از تکرار اشتباهات سیاستمداران سابق پیدا خواهد کرد. شاید در عوض رهبران دیگر باید از او درس بگیرند.