پروانه اشتغال نظام مهندسی چیست؟
برای کسب اجازه فعالیت رسمی مهندسی در زمینه طراحی، نظارت، اجرا و کارشناسی ساختمان در رشته های هفت گانه مصوب سازمان نظام مهندسی، به پروانه اشتغال به کار حرفه ای نیاز است که هر سال از طریق برگزاری آزمونی سراسری در سطح کشور برای افراد دارای صلاحیت علمی و تجربی صادر می گردد. با توجه به تعداد بسیار زیاد فارغ التحصیل مهندسی و ناکافی بودن پروژه های عمرانی و متعاقب آن رقابت بسیار زیاد در کسب جایگاه های شغلی، اخذ پروانه اشتغال به کار حرفه ای می تواند گشایشی مناسب در شرایط اقتصادی و افزایش اعتبار شغلی مهندسین جوان باشد.
با توجه به افزایش تنگاتنگ رقابت در این عرصه، اخذ هر چه زودتر پروانه اشتغال موجب کسب سود مالی، تجربه کاری و اعتبار حرفه ای روز افزون برای مهندسین خواهد شد. بنا به تعبیری و فارغ از سایر جنبه های حرفه ای، تاخیر در اخذ این پروانه باعث زیان چندین میلیون تومانی داوطلبین در هر سال خواهد گردید.
انواع پروانه اشتغال نظام مهندسی
1- پروانه اشتغال به کار مهندسي
طبق ماده 4 آئين نامه اجرايي قانون نظام مهندسي و کنترل ساختمان دارندگان مدرک تحصيلي کارشناس و بالاتر، در هر يک از رشته هاي اصلي يا رشته هاي مرتبط مي توانند از طريق تقاضاي صدور پروانه اشتغال به کار مهندسي با توجه به مدارک تحصيلي و سوابق کار و تجربه در يک يا چند زمينه خدمات مهندسي از قبيل طراحي ، محاسبه ، نظارت ، اجرا ، بهره برداري ، نگهداري ، کنترل و بازرسي امور آزمايشگاهي ، مديريت ساخت و توليد ، نصب ، آموزش و تحقيق درخواست تشخيص صلاحيت نمايند پروانه هايي که در حال حاضر براي مهندسين صادر مي شود عبارتند از : پروانه اشتغال به کار مهندسي حقيقي و پروانه اشتغال به کار مهندسي حقوقي .
2- پروانه اشتغال به کار کارداني و تجربي
طبق ماده 26 آئين نامه اجرايي قانون نظام مهندسي و کنترل ساختمان براي دارندگان مدرک تحصيلي کارداني فني ، ديپلم فني و همچنين معماران تجربي در صورت قبول شدن در آزمون علمي و عملي مربوط ، دريکي از رشته هاي موضوع قانون حسب مورد پروانه اشتغال در سه درجه پايه 3، پايه 2 ، پايه 1 به شرح مندرج در قانون صادر مي شود . در حال حاضر فقط پروانه اشتغال به کار کارداني حقيقي صادر مي شود.
شرایط ارتقاء پایه
پروانه اشتغال به كار مهندسي در 4 درجه پايه 3 و پايه 2 و پايه 1 و ارشد صادر ميشود. براي متقضيان پروانه اشتغال با داشتن سوابق تجربي يا كارآموزي صادر ميگردد.
جهت ارتقا از پايه 3 به پايه 2،داشتن 4 سال و از پايه 2 به پايه يك،5 سال و از پايه يك به ارشد 6 سال سابقه كار حرفهاي در پايه قبلي و موفقيت در آزمون مربوط ضرروي است.