به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از شرق، از سوی دیگر میانگین اجاره بهای هر مترمربع مسکن تهران مطابق اعلام معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در بهار امسال با ۵۰ درصد رشد نسبت به اواخر سال گذشته به حدود ۱۲۶ هزارو ۹۰۰ تومان رسیده است که با این حساب یک کارگر برای اجاره یک آپارتمان ۷۰ متری در تهران ناچار است حدود ۱.۵ برابر حقوق خود اجاره بپردازد.
اگر حداقل حقوق و مزایای کارگران ایرانی یعنی دستمزد ماهانه حدود پنج میلیون و ۶۸۰ هزار تومان را در نظر بگیریم، درآمد سالانه یک کارگر حدود ۶۸ میلیون و ۱۶۰ هزار تومان می شود که این میزان درآمد نه تن ها برای خرید خانه مناسب نیست بلکه درحال حاضر معادل حدود یک سوم قیمت پراید به عنوان ارزان ترین خودروی بازار داخلی است!
درحال حاضر و بر اساس اعلام بانک مرکزی میانگین قیمت یک مترمربع مسکن در شهر تهران به حدود ۴۳ میلیون و ۲۱۶ هزار تومان رسیده است.
در واقع میانگین قیمت یک آپارتمان ۷۰ متری در تهران حدود سه میلیاردو ۲۵ میلیون تومان است که اگر بخواهیم آن را به دستمزد سالانه کارگران ایرانی تقسیم کنیم، باید گفت که یک کارگر ایرانی برای خانه دارشدن در تهران نیاز به ۴۴ سال پس انداز دارد!
البته برای محاسبه استاندارد شاخص طول انتظار برای خانه دارشدن، یک سوم درآمد افراد را در نظر می گیرند که با این حساب یک سوم درآمد سالانه کارگران ایران درحال حاضر حدود ۲۲ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان است. با این حساب طول انتظار یک کارگر برای خانه دارشدن در تهران به حدود ۱۳۳ سال می رسد و باید گفت عملا تهران کارگران را رانده است و آن ها قدرت خرید خانه در پایتخت ایران را ندارند.
حالا کارگران ایران نه تن ها امکان خرید خانه در تهران را ندارند بلکه حتی قدرت اجاره در پایتخت را هم از دست داده اند.
بر اساس اعلام معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی میانگین اجاره هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در بهار امسال به حدود ۱۲۶ هزارو ۹۰۰ تومان رسیده که در مقایسه با رقم ۸۴ هزارو ۸۰۰ تومان پایان سال ۱۴۰۰ رشد نزدیک به ۵۰درصدی داشته است.
با این حساب یک کارگر برای اجاره یک آپارتمان ۷۰ متری در تهران ناچار است ماهانه و به طور میانگین حدود هشت میلیون و ۸۸۳ هزار تومان بپردازد که این میزان اجاره تقریبا حدود ۱.۵ برابر تمام حقوق و مزایای کارگران است.
نگاهی به ارقام اجاره خانه در محلات جنوبی تهران نشان می دهد که اجاره خانه در جنوب شهر هم برای کارگران دشوار شده است.
یک آپارتمان ۶۴ متری در هزار دستگاه نازی آباد درحال حاضر با رقم ۷۰ میلیون تومان رهن و ۴.۵ میلیون تومان اجاره ماهانه آگهی شده است و یک آپارتمان ۷۰ متری در محله شوش به ۱۲۰ میلیون تومان ودیعه و ماهانه ۳.۵ میلیون تومان اجاره نیاز دارد. یک آپارتمان ۴۵ متری در خزانه هم با ۶۰ میلیون تومان رهن و سه میلیون تومان اجاره ماهانه آگهی شده است.
قیمت هر متر خانه از ۴۳ میلیون تومان عبور کرد
حالا بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی در شهریور امسال متوسط قیمت یک مترمربع مسکن در شهر تهران، ۴۳ میلیون و ۲۱۶ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۱ و ۳۶.۳ درصد افزایش یافته است.
علاوه براین، تعداد معاملات انجام شده در این ماه حدود شش هزار فقره بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه در سال ۱۴۰۰ به ترتیب ۲۲.۹ و ۲۲.۵ درصد کاهش را نشان می دهد و بررسی توزیع تعداد واحد های مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا حاکی از آن است که واحد های تا پنج سال ساخت با سهم ۲۸.۴ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند.
این در حالی است که در میان مناطق ۲۲ گانه شهر تهران، بیشترین قیمت هر متر خانه ۸۷ میلیون و ۱۳۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در منطقه ۱۸ بوده است که هریک از آن ها با افزایش ۲۶.۴ درصدی در منطقه یک و ۱۸.۸ درصدی در منطقه ۱۸ مواجه شده اند.
توزیع فراوانی تعداد واحد های مسکونی معامله شده بر حسب قیمت یک مترمربع بنا در شهریور امسال نیز حاکی از آن است که واحد های مسکونی در دامنه قیمتی ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان به ازای هر مترمربع بنا با سهم ۱۱.۸ درصد بیشترین سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص دادند و دامنه قیمتی ۲۵ تا ۳۰ و ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان با ۱۱.۲ و ۱۰.۴ درصد سهم در رتبه بعدی قرار دارد.
از سوی دیگر، در شهریور امسال توزیع فراوانی تعداد واحد های مسکونی معامله شده بر اساس ارزش هر واحد نشان دهنده آن است که واحد های مسکونی با ارزش یک میلیارد تا یک میلیاردو ۵۰۰ میلیون تومان با اختصاص سهم ۱۳.۹ درصد بیشترین سهم از معاملات انجام شده را داشته اند.
همچنین، توزیع معاملات انجام شده مسکن بر اساس مناطق شهری در تهران حاکی از آن است که منطقه ۵ با ۱۴.۴ درصد از کل معاملات، بیشترین سهم معاملات شهر تهران را به خود اختصاص داده است.
اوضاع اجاره خانه در شهریور امسال
بررسی شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری در شهریور امسال نشان دهنده رشدی معادل ۴۰.۹ و ۴۶.۸ درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته است.
لازم به توضیح است که رشد ماهانه شاخص مزبور در شهریور در شهر تهران و کل مناطق شهری به ترتیب معادل ۴.۶ و ۴.۷ درصد است.
به گزارش ایسنا متوسط اجاره بها در شهر تهران در یک ماه گذشته ۴.۶ درصد افزایش داشت که از دلایل اصلی آن می توان به رکود در بخش فروش، افزایش سطح عمومی قیمت کالا ها و انتقال فشار تورمی از قیمت مسکن به بخش اجاره اشاره کرد.
در واقع تنها در یک ماه گذشته اجاره بها در شهر تهران ۴.۶ درصد افزایش داشته بلکه رشد بیش از چهاربرابری را در مقایسه با میزان افزایش قیمت مسکن به ثبت رسانده است. شاخص رشد سالانه کرایه مسکن نیز در پایتخت ۴۱ درصد و در کل مناطق شهری کشور حدود ۴۷ درصد بود.
این در حالی است که تورم نقطه به نقطه مسکن در تهران طبق شاخص بانک مرکزی ۳۶.۳ درصد و در کل کشور (مطابق گزارش مرکز آمار) ۳۲.۶ درصد بود. تورم ماهانه در هر دو شاخص فروش مسکن و اجاره بها در کل کشور نیز ۳.۵ درصد به ثبت رسید.
با فروکش کردن انتظارات کاهشی در حوزه فروش، رشد قیمت خانه در آخرین ماه از نیمه اول سال به پایین ترین سطح خود از فروردین تاکنون رسید و افزایش ماهانه ۱.۱ درصد را به ثبت رساند.
طبق اعلام بانک مرکزی شهریور امسال رشد ماهانه و سالانه قیمت مسکن در تهران به ترتیب ۱.۱ و ۳۶.۳ درصد بود.
آمار و ارقام نشان می دهد که با وجود ثبات نسبی قیمت مسکن در شهر تهران، بازار اجاره در پایتخت و کل کشور تا حدودی ملتهب است. عواملی مانند تورم عمومی (۴۲ درصد)، میزان افزایش دستمزد (۵۷ درصد)، جبران عقب ماندگی بازار اجاره نسبت به قیمت مسکن، پرشدن ظرفیت بازار ملک، رکود معاملات، انتقال انتظارات تورمی از بخش خرید و فروش به سمت بازار اجاره و کاهش بازدهی بازار های رقیب مسکن از دلایل رشد اجاره بها ارزیابی می شود.
روند کاهشی معاملات شهر تهران که از تیرماه امسال آغاز شده، در شهریور نیز ادامه پیدا کرد. شهریور امسال شش هزارو ۳۳ فقره معامله مسکن در تهران منعقد شد که از کاهش ۲۳ و ۲۲.۵ درصدی به ترتیب نسبت به مرداد امسال و شهریور سال گذشته حکایت دارد. تجربه نشان می دهد در زمان استراحت بازار مسکن و ثبات قیمت ها، بازار اجاره به تدریج عقب ماندگی خود را جبران می کند.