چراغ های راهنمایی بدون شک از اصلی ترین وسایل راهنمایی و رانندگی هستند، زیرا میتوانند به نظم و کنترل جریان رفت و آمد وسایل نقلیه یا عابرین پیاده کمک کنند. حال بسیاری از افراد با شنیدن نام چراغ راهنمایی یاد چراغ هایی که معمولا در چهار راه ها نصب می شوند می افتند، اما باید گفت این چراغ ها انواع مختلفی دارند که هرکدام برای هدف خاصی مورداستفاده قرار میگیرند. از همین رو در ادامه انواع چراغ های راهنمایی برقی را معرفی می کنیم تا با آن ها و ویژگی هایی که دارند آشنا شوید.
دسته بندی چراغ های راهنمایی و کاربرد آن ها
چراغ های راهنمایی به طورکلی در محل هایی چون چهار راه ها، تقاطع ها، محل های مربوط به عبور عابر پیاده و مکان های خاصی که احتمال ایجاد ترافیک وجود دارد نصب می شوند. هرکدام از چراغ ها سیستم مخصوص به خود را دارند و با توجه به سیستمی که در آن ها استفاده شده است به کنترل جریان ترافیک کمک می کنند. حال ما در ادامه این چراغ ها را براساس نوع ساخت و شکل ظاهر موردبررسی قرار خواهیم داد و با کاربرد هرکدام آشنا خواهیم شد.
دسته بندی چراغ های راهنمایی براساس نوع ساخت
چراغ های راهنمایی هالوژنی یا لامپی
اولین مدل چراغ راهنمایی برقی که مورداستفاده قرار گرفت، نوع لامپی یا هالوژنی بود. در این مدل چراغ، لامپ های رشته ای استفاده می شوند که این لامپ ها پس از مدت کوتاهی فرسوده خواهند شد و در نهایت خواهند سوخت. علاوه براین لامپ های رشته ای کم نور هستند و ممکن است از فاصله ای دور به خوبی دیده نشوند. از همین رو امروزه کمتر از این نوع چراغ راهنمایی استفاده می شود و شاهد جایگزینی آن با چراغ های راهنمایی LED هستیم.
چراغ های راهنمایی LED
دومین مدل چراغ راهنمایی براساس نوع ساخت، چراغ راهنمایی ال ای دی است. در این نوع از چراغ دیودهای نوری بکار رفته و مجموعه ای از لامپ های ال ای دی کنار یکدیگر قرار گرفته اند؛ در نتیجه زمانی که از دور به چراغ نگاه کنید، یک منبع نور یکدست را مشاهده خواهید کرد. لامپ های LED علاوه بر آنکه مصرف برق کمتر و طول عمر بیشتری دارند از قیمت مناسبی نیز برخوردار هستند و انتخابی به صرفه محسوب خواهند شد، لذا می توان آن ها را جایگزینی مناسب برای چراغ های هالوژنی درنظر گرفت.
نوع دیگری از چراغ راهنمایی وجود دارد که نمی توان آن را از انواع چراغ های راهنمایی برقی درنظر گرفت، زیرا اساس کار آن نور و انرژی خورشید است. چراغ راهنمایی سولار برای جاده ها و مناطقی که به برق دسترسی ندارند بسیار مناسب خواهد بود. این چراغ راهنمایی دارای منبع مخصوصی است که این منبع می تواند در طول روز انرژی خورشید را جذب کند و این انرژی را در شب یا هوای ابری در اختیار سیستم چراغ قرار دهد.
دسته بندی چراغ های راهنمایی براساس شکل ظاهری
چراغ های راهنمایی برقی که در سراسر جهان مورداستفاده قرار می گیرند، همگی تکنولوژی یکسانی دارند و کاربرد و کارایی آن ها نیز مشابه است؛ اما باید گفت که انواع چراغ های راهنمایی برقی از لحاظ ظاهر بایکدیگر متفاوت هستند و ممکن است شما آن ها را با ظاهرهای متفاوتی مشاهده کنید.
چراغ راهنمایی فلش دار
چراغ راهنمایی فلش دار یک گزینه مناسب برای سه راه و چهار راه های بسیار شلوغ است، زیرا در این محدوده ها چراغ راهنمایی ساده نمی تواند نظم را به خوبی برقرار کند. این مدل از چراغ با استفاده از فلش هایی که دارد مسیر حرکت خودروها در هر سمت را مشخص می کند؛ به طوری که اگر فلش سمت مسیر شما سبز بود اجازه حرکت دارید و در غیر این صورت باید پشت چراغ بایستید تا رنگ فلش سبز شود. این مدل چراغ راهنمایی برقی در کشورهای مختلف دیده می شود و لازم است تمام چهار راه ها و سه راه ها به این چراغ مجهز شوند.
چراغ راهنمایی چشمک زن
دیگر مدل چراغ راهنمایی که در خیابان ها و تقاطع ها بسیار دیده می شود، چراغ راهنمایی چشمک زن یا Wig Wag است. این چراغ معمولا لامپ های زرد و قرمز دارد که با دیدن هرکدام باید عملکرد مخصوصی داشته باشید. برای مثال اگر در مسیر با چراغ راهنمایی چشمک زن زرد مواجه شدید، باید رانندگی را با احتیاط ادامه دهید و سرعت خود را کم کنید. این چراغ نیازی به ایست ندارد و تنها نشان دهنده احتیاط است. از چشمک زن زرد معمولا قبل از رسیدن به عوارضی، پلیس راه و همچنین مسیر خروج از اصلی به فرعی استفاده می شود.
چراغ چشمک زن قرمز معنای متفاوتی دارد، به طوری که شما باید هنگام مشاهده آن ایست کوتاهی داشته باشید تا بتوانید ابتدا مسیر را بررسی کنید و سپس به حرکت خود ادامه دهید. این چراغ راهنمایی برای تقاطع ها ضروری و مناسب است، البته می توان از آن در محل های نزدیک به ایستگاه های آتش نشانی یا آمبولانس ها نیز استفاده کرد.
چراغ راهنمایی مخصوص افراد کور رنگ
چراغ راهنمایی مخصوص افراد کور رنگ یکی از انواع چراغ های راهنمایی برقی پرکاربرد و ارزشمند است، زیرا به افرادی که مشکل کور رنگی دارند بسیار کمک می کند. افرادی که دچار مشکل کور رنگی هستند، نمی توانند به درستی متوجه رنگ چراغ ها شوند و همین موضوع می تواند خطرساز باشد. چراغ راهنمایی مخصوص افراد کور رنگ بهگونه ای طراحی و تولید می شود که علاوه بر استفاده از رنگ از اشکال مخصوصی نیز استفاده می کند تا با آن ها مفهوم ایست و حرکت را به افراد انتقال دهد.
باید گفت که در برخی کشورها و مناطق از چراغ راهنمایی مخصوص نابینایان نیز استفاده می کنند. این چراغ های راهنمایی به یک دستگاه سخنگو مجهز هستند که افراد نابینا می توانند با استفاده از آن ها متوجه شوند که چراغ سبز است یا قرمز. امروزه از این چراغ راهنمایی در برخی مناطق ایران نیز استفاده می شود و امیدوار هستیم که روزی تمام چراغ های راهنمایی به چنین سیستمی مجهز شوند.
چراغ های راهنمایی برقی با اشکال خاص
چراغ های راهنمایی را می توان از المان های اصلی زیبایی شهر درنظر گرفت و به همین دلیل در بسیاری از قسمت های شهر از انواع چراغ های راهنمایی برقی با اشکال خاص استفاده می کنند. برای مثال برخی از چراغ ها به جای نمایش رنگ سبز و قرمز، شکلک های شاد و غمگین را نشان می دهند یا در برخی مدل ها خانواه ای به نمایش در می آید که در حال حرکت یا توقف هستند.
مدل خاص دیگری که کمتر شاهد استفاده از آن هستیم، چراغ راهنمایی شنی است. این چراغ به گونه ای طراحی شده که راننده ها می توانند تشخیص دهند که مدت زمان تغییر رنگ ها به چه شکل است. همان طورکه مشاهده می کنید، امروزه چراغ های راهنمایی خاصی در دسترس است که شما می توانید با کمک آن ها هم به نظم دهی و هم به زیبایی محیط کمک کنید.
جمع بندی
چراغ راهنمایی یک وسیله ضروری برای برقراری نظم و کنترل ترافیک در خیابان ها، تقاطع ها، چهار راه ها و ... است و امروزه در انواع مختلفی وجود دارد. از همین رو ما در این مقاله شما را با انواع چراغ های راهنمایی برقی آشنا کردیم تا با کارایی و ویژگی های هریک آشنا شوید و بتوانید بهترین تصمیم گیری را در رابطه با انتخاب چراغ های راهنمایی داشته باشید.
منبع : ترافیک کالا