انواع کفپوش ساختمان
در تعریف کفپوش می توان گفت به پوششی که از آن برای کف ساختمان استفاده می شود، کفپوش می گویند. کفپوش ها را می توان پوشش های تقریبا دائمی دانست که امکان تعویض آن ها نیز وجود دارد. کفپوش های ساختمانی از تنوع بالایی در جنس برخوردار هستند که از آن جمله می توان به سنگ، سرامیک، پی وی سی، لمینت، چوب و … اشاره کرد.
انتخاب کفپوش مناسب در طراحی دکوراسیون داخلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در هنگام خرید کفپوش باید به مواردی نظیر میزان رفت و آمد و مکانی که قصد استفاده از کفپوش را دارید توجه کنید. برای مثال در مکان هایی که میزان رفت و آمد در آن جا زیاد است، از کفپوش های سخت و با دوام و در مکان های کم رفت و آمد از کفپوش هایی که بیش تر حالتی تزئینی دارند استفاده نمائید.
عوامل مؤثر در انتخاب پوشش کف
هیچ کفپوشی وجود ندارد که تمام ویژگیهای یک پوشش ایده آل را تامین نماید. عواملى که در انتخاب پوشش کف مؤثر هستند عبارتند از:
۱- نوع زیرسازى
۲- مقاومت در مقابل آتش سوزى و مواد شیمیایى
۳- ایمنى و راحتى در حرکت (بدون سر خوردن)
۴- نماى ظاهری و سلیقه شخصی
۵- هزینه ى ساخت و نگهدارى
انواع مصالح مورد استفاده در پوشش کف
پر استفاده ترین سطح در طراحی به کف اختصاص دارد. جنس کف و نحوه ی اجرا براساس شرایط جوی و نحوه ی استفاده از فضا کاملا متفاوت است. مثلا جنس کف در انبار و پارکینگ تفاوت بسیاری با داخل واحد مسکونی دارد. بنابراین مصالح مصرفی و جزییات مربوط به اجرا در مورد کف های مختلف دارای تفاوت اساسی می باشد. انواع مصالح مورد استفاده برای کفپوش عبارتند از:
موزاییک
موزاییک از تراکم و قالب زدن ملاتى شامل مصالح سنگى و سیمان به وجود می آید. معمولا موزاییک ها به صورت چهار گوش ساخته شده و در انواع سنگ دار، شیار دار، شسته و پلاکى تولید می شود.
سرامیک
سرامیک نوعی کاشی است. فراورده ای متشکل از دانه های ظریف بلورین و متخلخل است که معمولا در حرارتی بالا تر از۱۰۰۰ درجه ی سانتی گراد پخته شده و در انواع لعاب دار و بدون لعاب تولید می شود و مقاومت آن در فشار بالاتر از کاشی های دیوار است.
مزایای کفپوش های سرامیکی
- تمیزکاری و نظافت آسان
- انعطاف بسیار بالا در زمینه طراحی و چیدمان
- مقاومت و دوام بسیار بالا
- مناسب برای شرایط اقلیمی متفاوت
معایب کفپوش های سرامیکی
- نصب سرامیک کمی زمانبر است و بهم ریختگی ایجاد می کند
- سرد بودن کف ساختمان به ویژه در پاییز و زمستان
- لغزندگی و احتمال سر خوردن (مخصوصا وقتی خیس یا مرطوب باشند)
- امکان شکستن یا لب پر شده در صورت ضربه شدید
کاربرد کفپوش های سرامیکی
کفپوش های سرامیکی یکی پرکاربردترین انواع کفپوش داخل ساختمان و کفپوش فضاهای بیرونی مثل حیاط و تراس هستند. به عنوان مثال انواع کاشی و سرامیک برای سرویس بهداشتی، کاشی و سرامیک بین کابینتی، کاشی و سرامیک آشپزخانه و پذیرایی و… نمونه هایی از کاربرد کفپوش های سرامیکی در خانه می باشند.
سنگ
سنگ از جمله مصالح ساختمانی طبیعی است که از کانی های مختلف تشکیل شده و در صنعت ساختمان به شکل های گوناگون در پی سازی، کف سازی و سنگ پله، نماسازی و… به مصرف می رسد.
پارکت (فرش چوبی)
نوعی کفپوش چوبی که برای فرش نمودن کف از آن استفاده شده و دارای خصوصیت هایی از قبیل مقاومت در برابر سایش و زیبایی خاص است. پارکت را به کف اتاق می چسبانند و پس از خشک شدن چسب، سطح روی آن را ساب و سپس لاک می زنند تا صاف و صیقلی شود.
کفپوش هاى بامبو
نوعى کف پوش چوبى که از جنس نى بوده و داراى استحکام و زیبایى منحصر به فرد است. کاربرد این نوع کفپوش ها در فضاهاى داخلى منازل مسکونى یا شرکت هاى تجاری است.
کفپوش هاى PVC
کفپوش پی وی سی ضد آب است و راه رفتن با پاى برهنه روى آن بسیار راحت است. معمولاً از این کفپوش ها در آشپزخانه ى منازل مسکونى استفاده می شود.
لینولیوم
این کفپوش از چوب پنبه ساخته می شود. از روغن برزک براى چسباندن لینولیوم استفاده می شود.
گرانولیت
مخلوطی از ماسه و سیمان و سنگریزه ی گرانیتی که پس از آماده کردن ملات، آنرا بر روی کف ریخته و با استفاده از ماله آنرا صاف و صیقلی می کنند.
آرملات
محصولی است که از کانی های معدنی سخت و سرباره های صنعتی طی مراحل دقیق و کنترل شده و طبق استانداردهای بین المللی تهیه می شود.
اپوکسی
کفپوشی یکپارچه و پلیمری با مقاومت بسیار بالا در برابرحلال های شیمیایی و سایش است. کفپوش اپوکسی غیرقابل نفوذ در برابر مایعات بوده و به صورت کاملا یک دست بر روی سطوح مختلف مثل سطوح بتنی با ضخامت های مختلف تا ۴میلیمتر قابل اجرا است.
مزایای کفپوش های بتنی
- کفپوش های بتنی مقاوم و با دوام هستند
- این کفپوش ها سرعت اجرای بالایی دارند
- دارای طرح های متنوعی هستند و در ابعاد مختلفی تولید می شوند (حتی سفارشی و به صورت پیش ساخته)
- صرفه ی اقتصادی دارند
- برای مناطق سردسیر بسیار مناسب اند
- در برابر آتش سوزی و حرارت مقاوم هستند
معایب کفپوش های بتنی
- تنوع کمتر نسبت به سایر کفپوش ها
- بیشتر برای استفاده در فضاهای بیرونی مناسب اند
- امکان جذب رطوبت و ایجاد کپک در صورت نصب غیر حرفه ای و زیرسازی نامناسب
- سرد شدن کف ساختمان در صورت استفاده در فضاهای داخلی
کاربرد کفپوش های بتنی
درست است که استفاده از کفپوش های بتنی بیشتر در فضاهای بیرونی کاربرد دارند، اما امروزه به دلیل تنوع طرح بسیار گسترده ی این کفپوش ها و همچنین سازگاری آن ها با سایر متریال ها از نظر بصری، کفپوش های بتنی در فضاهای داخلی ساختمان، اتاق خواب ها، سرویس های بهداشتی، لابی ها و راهروهای ورودی، طراحی داخلی رستوران ها و کافه ها، سالن های ورزشی و بسیاری از ساختمان های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.
سخن آخر
وجود انواع کفپوشهای ساختمانی، تنوع بسیار زیاد هر یک از مدل ها و همچنین شرکت های بسیار زیاد تولیدکننده ی انواع کفپوش ساختمانی باعث شده که انتخاب و تصمیم گیری درباره نوع کفپوش ساختمان سخت گردد. در چنین شرایطی داشتن شناختی کلی از انواع کفپوش های ساختمانی می تواند بسیار کمک کننده باشد.