عوارض و موارد مصرف داروی اومالیزومب
آلرژی یا حساسیت واکنشی است که سیستم ایمنی بدن در مقابل محیط اطراف نشان میدهد. درواقع وظیفه سیستم ایمنی، حفظ سلامت بدن هنگام مواجهه با عواملی همچون میکروبها، باکتریها و ویروسها است؛ بنابراین سیستم ایمنی شخصی که دچار آلرژی شده در حال انجام واکنشهای مختلف در برابر مواد حساسیتزایی مثل گرده گیاهان یا گردوغبار است.
هنگام قرار گرفتن در معرض عوامل حساسیتزا، سیستم ایمنی بدن مولکولهایی به نام آنتیبادی تولید میکند که پاسخ بدن به آنها، علائمی همچون خارش، آبریزش بینی و عطسه خواهد بود. زمانی که بیماران مبتلا به آسم آلرژیک در معرض عوامل حساسیتزا قرار میگیرند، عضلات دیواره مجاری تنفسی منقبض شده، مجاری تنفسی تنگ و ملتهب میشوند و ترشحات مخاطی در این مجاری افزایش مییابد.
موارد مصرف داروی اومالیزومب
اومالیزومب (omalizumab) یک آنتیبادی است که باعث کاهش واکنشهای حساسیتی میشود. از این دارو در افراد بالای 6 سال برای درمان آسم متوسط تا شدید ناشی از آلرژی که به کمک اسپریهای استروئیدی قابل درمان نیستند، استفاده میشود. این دارو در درمان حملات آسمی کاربردی ندارد. همچنین اگر داروهای آنتیهیسامین برای درمان کهیر مزمن (کهیر ایدیوپاتیک) در افراد بالای 12 سال مفید واقع نشوند، از این دارو استفاده میشود. کابرد دیگر این دارو درمان پولیپ بینی در افراد بالای 18 سال است و در صورت عدم عملکرد مناسب سایر استروئیدهای استنشاقی مورد مصرف قرار می گیرد.
عوارض مصرف داروی اومالیزومب
برخی از افرادی که از این دارو استفاده میکنند بعد از تزریق دارو و یا تا چند ساعت بعد دچار یک حساسیت شدید و خطرناک میشوند. این حساسیت حتی بعد از مصرف منظم اومالیزوماب به مدت یک سال یا بیشتر نیز محتمل است، از این رو تا مدتی بعد از هر نوبت تزریق دارو تحت مراقبت خواهید بود تا از عدم بروز واکنش حساسیتی اطمینان حاصل شود. در صورت بروز علائم حساسیت فورا به پزشک مراجعه کنید:
کهیر، خارش
اضطراب یا ترس، از حال رفتن
گر گرفتگی (گرما، قرمزی یا گزگز)
گرفتگی سینه، خسخس سینه، سرفه، تنگی نفس، تنفس سطحی
ضربان قلب ضعیف یا تند
تورم صورت، لبها، زبان یا گلو
در صورت بروز موارد حاد زیر فورا با پزشک تماس بگیرید:
تهوع یا استفراغ مزمن، اسهال شدید یا رقیق
تنگی نفس
بیحسی یا گزگز در دست یا پا
تب، درد عضلات، راش پوستی چند روز بعد از تزریق دارو
علائم عفونت گوش (تب، درد یا گرفتگی گوش، مشکل در شنوایی، ترشحات گوش، بیتابی در کودک)
علائم حمله قلبی (درد یا فشار در قفسه سینه، درد منتشر به فک یا شانه)
علائم لخته خون (بیحسی یا ضعف ناگهانی، مشکلات بینایی یا تکلم، سرفه خونی، تورم یا قرمزی در دست یا پا
عوارض جانبی متداول اومالیزومب عبارتاند از:
راش پوستی
تب
خونریزی بینی
درد مفاصل، شکستگی استخوان
درد دست یا پا
تهوع، استفراغ، اسهال، درد معده
سردرد
سرگیجه، خستگی
درد گوش، عفونت گوش
درد، کبودی، تورم یا تحریک محل تزریق
علائم سرماخوردگی مانند گرفتگی بینی، عطسه، درد سینوس، سرفه، گلو درد
سخن آخر
اگر باردار هستید یا تصمیم دارید که باردار شوید، به پزشک خود اطلاع دهید. شما باید در مورد فواید و خطرات مصرف دارو بر خود و فرزندتان، با پزشک صحبت کنید.
در صورت شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید. شما باید در مورد فواید و خطرات مصرف دارو برای خود و فرزندتان در دوران شیردهی، با پزشک صحبت کنید.