عراقچی در انتخابات 88 کجا بود؟
به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از خبر آنلاین، انتخابات جنجالی سال88 در ایران رویدادی بود که بعد از آن سیاستمداران و رجل سیاسی را نسبت به آن ارزیابی میکنند. حالا با معرفی عباس عراقچی به عنوان وزیر پیشنهادی دولت چهاردهم، این سوال مطرح شد که وی در انتخابات88 چه مسئولیتی داشت؟
از فردای انتخابات88، این رویداد و صف بندیهای موجود در آن که به حوادثی حول صحت نتایج انتخابات منجر شد، سیاستمداران و رجل سیاسی در ایران را در بزنگاهی قرار داد تا عیار وفاداری آنها نسبت به مواضعشان حول این انتخابات، مورد ارزیابی قرار گیرد. از بین تمام سیاستمداران آن زمان، این دیپلماتهای وزارت خارجه بودند که با تمرکز بر منافع ملی و خاستگاههای قدرت ملی، کوشش کردند مشارکت در انتخابات را به عنوان راهبردی محوری دنبال کنند.
سید عباس عراقچی دیپلمات برجسته کشورمان که آن روزها به عنوان سفیر ایران در ژاپن فعالیت میکرد در کتاب خاطراتش که از سوی انتشارات روزنامه اطلاعات با عنوان «ایران تایشی» منتشر شده در صفحه 171-172 درباره چگونگی برگزار انتخابات در سال88 و تلاش سفارت ایران برای افزایش مشارکت در آن سال به خاطرهای عجیب برای اخذ رای از زندانیان ایرانی محبوس در زندانهای ژاپن اشاره میکند که خواندنی است.
عراقچی مینویسد «برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سال 1388، برنامه ریزی وسیعی کرده بودیم برای اولین بار صندوقهای سیار درست کردیم و به شهرهای اوساکا، ناگویا و سندای که میدانستیم ایرانیان بیشتری دارند اعزام کردیم. از قبل اطلاع رسانی که صندوق سیار توسط همکاران سفارت جمهوری اسلامی ایران در فلان نقطه شهر مستقر میشود. چهار صندوق سیار هم به چهار زندان فرستادیم دولت ژاپن خیلی در این مورد مقاومت کرد، ولی گفتیم رأی دادن حق دمکراتیک هر ایرانی است و اگر آنها را محروم کنید موضوع را رسانهای خواهیم کرد. بالاخره موافقت کردند. حدود 450 ایرانی در 16 یا 17 زندان ژاپنی محبوس بودند و متأسفانه به لحاظ امکانات و کمبود زمان انتخابات، حتماً بایست در یک روز برگزار میشد، امکان حضور در بیشتر از چهار زندان را نتوانستیم ایجاد کنیم. این خبر مثل یک بمب در زندانها ترکید و حتی زندانیان دیگر کشورها تعجب کرده بودند که چطور دوست ایران، شرایط را برای رأی دادن اتباع خود ایجاد میکنند. برای همه صندوقهای رأی گیری اعم از ثابت و سیار با استفاده از همکاران در برخی ایرانیان مقیم هیأتهای اجرایی و نظارتی درست کردیم و الحمد لله انتخابات به خوبی و با حضور چشمگیر ایرانیان برگزار شد مجموع کل آرای ماخوذه از همه صندوقها، 1050 رأی بود که عدد معتنابهی به شمار میآید. به جهت مقایسه، در انتخابات سال 1392 مجموعاً 244 نفر و در انتخابات سال 1396 مجموعاً 505 رأی در ژاپن به صندوق انداخته شده بود البته وضعیت سیاسی در زمان هر انتخابات را هم باید در نظر داشت.»
عراقچی در ادامه با اشاره به رویکرد فراگیرش برای ارتباط با تمام ایرانیهای خارج از کشور به چگونگی این ارتباط با ایرانیها در ژاپن پرداخته و مینویسد:
«ارتباط قوی با جامعه ایرانیان مقیم ژاپن یکی از اهدافم در مأموریت ژاپن بود. این کار را هم با هدف حمایت از هموطنان انجام میدادم که یکی از اشتغالات اصلی سفارتخانه هاست و هم با هدف ارزش دهی و هویت بخشی به ایرانیان مقیم ژاپن افزون بر آن، استفاده از توان ایرانیان مقیم برای تسهیل مأموریتهای سفارت هم یک فرصت بود، گرچه افرادی که بشود روی نفوذشان یا قدرت لابی گری آنها حساب باز کرد، بسیار اندک بودند. دو سه نفری در زمینه تجاری کاری از دستشان برمی آمد و چند نفر در حوزه دانشگاهی صاحب نفوذ. بودند به هر حال ظرفیت همین گروه کوچک را نادیده نمیگرفتم و با استفاده از توان آنها کارهای خوبی انجام شد. با همه ایرانیها از هر قشر و سنخی که بودند ارتباط داشتم و در سفارت با هر کس با حال و هوای خودش رفتار میکردیم میدانستم که ارتباط با جامعه ایرانیان میبایست فراگیر باشد و با همۀ ایرانیها به فراخور حالشان ارتباط داشت. قاعده این بود که هر کس به سفارت میآید مستحق احترام است و شئونات او باید رعایت شود. همین موجب میشد که ایرانیان هم با احترام وارد شوند و شئونات سفارت را رعایت کنند.»
عباس عراقچی بعد از سال1386 و با تصمیم احمدی نژاد مبنی بر پاکسازی تمام اعضای تیم مذاکره هستهای و جایگزینی آنها با افرادی دیگر از هیات دیپلماتها کنار گذاشته و محل ماموریت او سفارت ژاپن تعیین شد.