ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با مسجد شیخ لطف الله اصفهان

  جمعه، 29 مهر 1401   زمان مطالعه 14 دقیقه
آشنایی با مسجد شیخ لطف الله اصفهان
مسجد شیخ لطف الله یکی از مساجد ایران به شمار می‌رود که به‌واسطه تزیینات بی‌بدیل و معماری فوق‌العاده عالی، بسیار شگفت‌انگیز و تماشایی است. این مسجد در میدان نقش جهان اصفهان قرار دارد و می‌توانید در کنار بازدید از این مسجد، از جاذبه‌های دیگر میدان نقش جهان یعنی مسجد امام، کاخ عالی قاپو و سردر قیصریه دیدن کنید.

اصفهان شهر تماشایی های ایران است، این نصف جهان، دیدنی های بسیاری را در خود جای داده است. بناهایی تاریخی که هر کدام داستان جالبی را در پس خود دارند. شاهکارهای دیدنی در این شهر کم نداریم، با این وجود یکی از چشم نوازترین آنها بدون شک مسجد شیخ لطف الله در میدان نقش جهان است. مسجد شیخ لطف الله اصفهان مسجدی تاریخی و معروف در این شهر است که قدمت آن به قرن یازدهم برمی گردد. این مسجد در میدان نقش جهان که در فهرست میراث جهانی یونسکو هم ثبت شده است، قرار دارد. این مسجد را می توان یک نمونه ی عالی از معماری و کاشیکاری تمام دوران دانست.

آنچه در مورد این مسجد بیشتر از همه زبانزد است، گنبد مدور آن با نقش و نگارهای بی نهایت زیبایش است که می توان گفت در دنیا بی نظیر است. تاریخ ساخت این مسجد به قرن یازدهم و به دوران صفویان می رسد. در آن دوران، این مسجد به دستور شاه عباس اول ساخته شد و بعد از حدود ۱۸ سال ساخت آن به پایان رسید.

مسجد شیخ لطف الله

تاریخچه مسجد شیخ لطف الله

اصفهان در سال ۹۸۲ هجری شمسی پایتخت صفویان بود و در اوج توسعه ساخت وسازهایی همچون خیابان چهارباغ، میدان نقش جهان، مسجد امام و... به سر می برد. در همین دوران بود که شاه عباس دستور ساخت مسجد شیخ لطف الله را داد و به این ترتیب روی خرابه مسجدی که در این محل قرار داشت، بنیان مسجد جدیدی گذاشته شد. محمدرضا اصفهانی مسئولیت ساخت این مسجد را به عهده گرفت که توانست در مدت زمان ۱۸ سال ساختمانی حیرت انگیز بسازد. مسجد شیخ لطف الله فقط مختص شاه عباس و خانواده سلطنتی بود و مردم عادی اجازه ورود به آن را نداشتند. این طور به نظر می رسد که شاه عباس از زمان افتتاح مسجد در سال ۹۹۸ شمسی تا آخر عمر خود هر روز در این مسجد به عبادت می پرداخت.

اطلاعات دقیقی از سرنوشت مسجد شیخ لطف الله در گذر زمان وجود ندارد؛ هرچند طبق منابع تاریخی این مسجد در دوره صفوی اسامی دیگری نظیر ملا فتح الله و صدر نیز پیدا کرد که در ادامه همان شیخ لطف الله خوانده شد. بر اساس نوشته های آرتور پوپ، ایران شناس آمریکایی، وی از رضا شاه خواست تا دستور مرمت مسجد را بدهد و او موافقت کرد و در ادامه طرح های اصلی و کاشی های سردر و گنبد بازسازی شدند. کتیبه نمای خارجی گنبد از مرمت بنا در سال ۱۳۱۵ به دست اداره باستان شناسی حکایت دارد.

مسجد شیخ لطف الله

شیخ لطف الله کیست؟

در دوران صفوی، بسیاری از علما به دستور شاه عباس از کشورهای مختلف به ایران مهاجرت می کردند، شیخ لطف الله جبل عاملی نیز یکی از علمای مشهور مهاجر آن دوران و از اهالی جبل عامل لبنان بود. او در ابتدا مدتی در مشهد و سپس در قزوین به گسترش علوم دینی پرداخت اما در نهایت به اصفهان رفت و آن جا ساکن شد.

توجه زیاد حکومت صفوی به دین اسلام، مذهب و تشیع، مقام علمای آن دوران را بسیار بالا برده بود. به همین دلیل هم شاه عباس صفوی دستور ساخت مدرسه و مسجدی به نام شیخ لطف الله و در محل زندگی شیخ صادر کرد. نماز جمعه به امامت شیخ لطف الله اقامه می شد و در مدرسه به تدریس علوم دینی می پرداخت. جالب است بدانید شیخ لطف الله پدر همسر شاه عباس صفوی نیز بود.

معماری مسجد شیخ لطف الله

معماری مسجد شیخ لطف الله که به شیوه اصفهانی است، گوشه ای از نبوغ معماران اصفهانی را به نمایش می گذارد؛ به خصوص گنبد آن که یکی از زیباترین گنبدهای دنیا به حساب می آید.یکی از نکته های جالب درباره مسجد، نبود شبستان ورودی در آن است؛ در واقع در همه مساجد هنگام ورود باید از یک سری پله عبور کنید و بعد وارد یک صحن ورودی شوید که شما را به فضای گنبد می رساند؛ اتفاقی که در مسجد شیخ لطف الله افتاده، نبود همین صحن یا شبستان ورودی است که با هدف رعایت اصل تقارن در میدان نقش جهان بوده است. از آنجا که این مسجد روبه روی عالی قاپو قرار دارد، امکان جاگذاری یک حیاط یا صحن رو به قبله برای آن وجود نداشت.در طراحی مسجد از نسبت طلایی در برقراری تناسب اجزای بنا استفاده شده و موقعیت شبستان اصلی آن در ارتباط با ورودی بنا، با روش های هندسی تعیین شده است.

 مسجد شیخ لطف الله

ورودی مسجد

فضای جلوی ورودی از ضلع شرقی میدان نقش جهان آغاز می شود که محل قرارگیری آن منجر به تقسیم این ضلع میدان با تناسب طلایی شده است. قسمت شمالی و جنوبی این فضا و همچنین دیوار رو به میدان غربی مسجد با کاشی هفت رنگ پوشیده شده اند.

جلوخان مسجد در زمان نوشتن کتاب «آثار ایران» از آندره گدار به رنگ سفید بوده؛ زیرا ۱۰ سال قبل از نوشتن این کتاب، کاشی های جلوخان به خاطر خرابی به زیرزمین منتقل شده بودند و نمای کنونی حاصل زحمت مرمت کاران است. کتاب «نصف جهان فی تعریف اصفهان» نیز تاکید می کند که مسجد فعلی به جز کتیبه سردر که قابل مرمت نبوده و تعویض شده، تاکنون هیچ عیب و نقصی نداشته است.

کتیبه بالای سردر مزین به کاشی معرق است که به شکل نواری ممتد هر سه دیوار آن را فراگرفته است. این کتیبه بزرگ به قلم علیرضا عباسی با خط ثلث سفید است و سال ۱۰۱۲ هجری قمری را نشان می دهد. بخش های بالایی سردر هم با مقرنس ها و کاشی های هفت رنگ و نقوش گل و گلدان تزیین شده اند. بالای این کتیبه و در قوس طاق شاهد مقرنس کاری شمسه با زمینه آبی خواهید بود؛ علاوه بر این، چشمتان به کاشی های فیروزه ای مارپیچی جلب می شود که حاشیه قوس اصلی سردر را احاطه کرده است.

پس از عبور از آن با گذر از چهار پله به محوطه سردر می رسید. پایین دیوارهای این محل مزین به سنگ مرمر زردرنگ است؛ مضاف بر اینکه سکوهایی از همین سنگ نیز در کناره ها قرار گرفته اند.برای در دو لنگه مسجد از چوب چنار یک پارچه استفاده شده که پس از ۴۰۰ سال هنوز هم پابرجا است. حوضی هشت ضلعی در جلوی مسجد وجود داشت که در فاصله سال های ۱۳۱۶ تا ۱۳۱۸ شمسی برداشته شد.

راهروی ورودی

راهروی ۲۸ متری ورودی مسجد ابتدا به چپ و بعد به سمت راست می چرخد و در نهایت به محوطه اصلی زیر گنبد منتهی می شود. این چرخش راهرو باعث نوعی طواف به دور صحن اصلی می شود. در واقع این راهرو با ایجاد حس آرامشی معنوی و جداکردن دنیای پرهمهمه فضای شهری بیرون از داخل مسجد، شما را برای رازونیاز با معبود آماده می کند. قبل از اینکه به دومین پیچ برسید، دری را در سمت چپ خود خواهید دید که به شبستان زمستانی راه دارد. این شبستان سقف کوتاه و طراحی ساده ای دارد و در فصول سرد برای نماز خواندن استفاده می شد. ۱۴ متر از راهرو را که پشت سر بگذارید، باید به سمت راست بپیچید؛ جایی که راهرو زاویه ای ۹۰ درجه پیدا می کند.این راهرو نور نسبتا کمی دارد و با پرتوهای نوری روشن شده است که از پنجره مشبک سمت راست آن می تابد. به همین دلیل در بدو ورود تقریبا چیز زیادی نمی بینید؛ زیرا از جایی پرنور وارد این محیط کم نور شده اید؛ اما پس از چند لحظه، چشمتان عادت می کند و می توانید از نقش ونگارهای راهرو لذت ببرید که با کاشی کاری های هفت رنگ اغلب سبز و آبی تزیین شده است. این راهرو به شما کمک می کند که به نور کم عادت کنید و به یک باره وارد شبستان نیمه تاریک مسجد نشوید و بتوانید زیبایی های آن را با همه وجود درک کنید.

 مسجد شیخ لطف الله

شبستان اصلی

شبستان اصلی مسجد شیخ لطف الله را می توان نقطه اوج شکوه و زیبایی این مسجد دانست که شما را مبهوت هنر و معنویت خود می کند. این شبستان به شکل یک مربع با اضلاع ۱۹ متر است و پس از اینکه از زمین فاصله می گیرد و بالاتر می رود، به هشت ضلعی تبدیل می شود و وقتی به ساقه گنبد می رسد، به دایره تغییر شکل می دهد. این تبدیل پلان از مربع به دایره جزو ویژگی های مهم معماری مسجد شیخ لطف الله است که از دوره ساسانی به یادگار مانده است. زمانی که به سقف شبستان نگاه کنید، هشت طاق جناغی در سراسر شبستان خواهید دید که گنبد را سر پا نگه داشته اند و دارای مقرنس های چشمگیری هستند که به زیبایی هرچه تمام تر با پیچ های فیروزه ای در لبه طاق ها تزیین شده اند.

در گوشه وکنار این شبستان تزیینات هنرمندانه ای از نقوش هندسی تا طرح گل و بوته، طاووس و... به چشم می خورد که به شکل کاشی هفت رنگ در بخش هایی پایینی و کاشی معرق در بخش های بالایی خودنمایی می کنند. در میان این تزیینات، کتیبه هایی به خط نستعلیق و نسخ نیز وجود دارد که این همه زیبایی را تکمیل کرده اند.

 مسجد شیخ لطف الله

شگفتی های معماری مسجد شیخ لطف الله

سبک معماری بنای مسجد شیخ لطف الله به شیوه سازه های اصفهانی است. اما این مسجد یک تفاوت عمده با تمامی مساجدی که در سراسر کشور ساخته شده دارد و تفاوت در این است که مناره و شبستان ورودی ندارد و از طرفی ورودی آن نیز دارای چند پله است.یکی از عمده دلایلی که این مسجد فاقد شبستان و صحن ورودی است، ایجاد تقارنی با میدان نقش جهان و قرار گرفتن عمارت عالی قاپو روبروی مسجد است.به همین دلیل حیاط یا صحنی رو به قبله روبروی مسجد ساخته نشده است.

جهت بنای مسجد لطف الله نسبت به قبله

در معماری اسلامی- ایرانی، شبستان به گونه ای طراحی می شود که افراد با ورود به آن در جهت قبله قرار گیرند. اما شیوه طراحی در مسجد شیخ لطف الله کمی متفاوت است، به این صورت که با ورود به شبستان روبروی قبله قرار نمی گیرید.علت اصلی این امر این است که میدان نقش جهان در جهت قبله ساخته نشده و در نتیجه معماران در ساخت مسجد مجبور به اعمال چرخشی ۴۵ درجه ای شدند تا مسجد در جهت قبله تنظیم شود.اما این شیوه طراحی و ساخت با چنان ظرافتی اجرا شده که ابداً نمی توانید هیچ زاویه ای یا حتی کجی ای در بنا و نمای بیرونی ببینید.با وجود دردسرهایی که برای قبله یابی و ساخت محراب در راستای جنوب غربی و رو به قبله وجود داشت، معماران تصمیم گرفتند راهرویی بسازند که ورودی مسجد را با یک زاویه ۴۵ درجه به شبستان متصل می کند.

گنبد مسجد شیخ لطف الله

گنبد مسجد شیخ لطف الله در مقایسه با گنبد مساجد دیگر، ارتفاع کمتری دارد و همین امر باعث شده تا ساخت آن دشوارتر باشد.گنبد دارای دو پوسته پیوسته است و ارتفاع رأس آن تا کف زمین ۳۲ متر، قطر بیرونی آن ۲۲ متر و دهانه آن نیز ۱۲ متر است.با توجه به سنگینی گنبد، معمار بنا تلاش کرده تا با ساخت دیوارهای قطور در مجاور گنبد، از فشار وارده به آن جلوگیری کند.

گنبد مسجد شیخ لطف الله روی ۸ طاق جناقی شکل ساخته شده و در قسمت بالایی دارای ۱۶ پنجره مشبک است که نور روز را به داخل صحن وارد می کنند.پنجره ها در فاصله ۱۷۰ سانتی متری از یکدیگر قرار گرفته اند و علاوه بر عبور نور، وظیفه تهویه هوا را نیز بر عهده دارند.وجود نقوش اسلیمی زیبا روی پنجره ها باعث شده تا نور با شکستی زیبا وارد فضا شود.

همان طور که اشاره کردیم، ارتفاع گنبد این مسجد شگفت انگیز در مقایسه با دیگر مساجد، کوتاه تر است و در نتیجه برای بلندتر جلوه دادن گنبد از داخل، ۳۲ نقش لوزی شکل در کنار هم قرار گرفته اند که هر چقدر به مرکز گنبد نزدیک می شوند، کوچکتر شده و در نتیجه باعث بزرگتر دیده شدن گنبد خواهند شد.بخش بیرونی گنبد مسجد به دلیل استفاده از کاشی های رنگارنگ و طرح های ظریف، در زمان های مختلف از روز و با توجه به زاویه تابش خورشید، به رنگ های مختلفی در می آید.

به عنوان مثال، گنبد در نور ملایم سپیده دم، به رنگ صورتی، در نور مستقیم ظهر به رنگ کرم و در زمان غروب خورشید به رنگ آجری است.بخش بیرونی گنبد با کاشی های معرق در زمینه نخودی تزئین شده و در قسمت پایین گنبد می توانید کتیبه هایی به خط ثلث در زمینه لاجوردی ببینید.

محراب مسجد شیخ لطف الله

محراب این مسجد از جمله شاهکارهای بی نظیر معماری است که در آن ترکیبی از کاشی کاری های معرق و مقرنس های ظریف دیده می شود.داخل محراب مسجد دو لوح وجود دارد که روی آن ها عبارت “عمل فقیر حقیر محتاج بر رحمت خدا محمدرضا ابن استاد بنای اصفهان” حک شده است.کتیبه دوم که به خط علیرضا عباسی است در طرف دیگر محراب دیده می شود و روی آن روایتی از پیغمبر اسلام و امام ششم نقش بسته است.غیر از این روایات، روی کتیبه های اطراف محراب، اشعاری از شیخ بهایی (شاعر دوره صفوی) نیز وجود دارد. خطاط تمامی این کتیبه ها، استاد باقر بنا بوده است.

نور در مسجد شیخ لطف الله

شیوه استفاده از پنجره ها، محل قرارگیری آن ها و مکانیسم نورپردازی فضای داخلی مسجد، نشان دهنده دانش بالا و تبحر استاد محمدرضا اصفهانی در استفاده بهینه از نور در معماری است.استاد اصفهانی در طراحی خود از دو پنجره مشبک در زیر گنبد استفاده کرده که منافذ یا سوراخ های آن مقابل یکدیگر قرار نمی گیرند و همین موضوع باعث دو بار شکستن نور قبل از ورود به فضای داخل مسجد می شود.

به دلیل این شکست، تیزی و شدت نور گرفته شده و در نتیجه نوری ملایم وارد فضا می شود که به آرامش و روحانی بودن مسجد کمک می کند.آیات به گونه ای روی دیواره بیرونی مسجد نقش بسته که در تناسب با زاویه نور خورشید باشد. به این مفهوم که در هر ساعت از روز و با گردش خورشید، نور به یکی از آیات تابیده و آن را روشن می کند.

کاشی کاری مسجد شیخ لطف الله

کاشی کاری مسجد شیخ لطف الله از جمله نمونه های فاخر و زیبایی هنر ایرانی است که در جای جای مسجد دیده می شود.توجه به جزئیات، طرح های پیچیده و استفاده از رنگ های زنده و خاص از جمله شگفتی های معماری در عصر صفوی است که به خوبی در مسجد شیخ لطف الله اجرا شده است.کاشی کاری های ظریف و زیبا در کنار عبور نور از پنجره های مشبک، تصویری خارق العاده می آفرینند که نمای داخلی مسجد را به یک اثر هنری تبدیل می کند.

کاشی های هفت رنگی که رنگ غالب در آن ها آبی و سبز است، فضای داخلی مسجد و شبستان را به یک طرح خاص تبدیل کرده اند و کاشی های فیروزه ای مارپیچی که دور طاق ها قرار گرفته، در تضاد با رنگ کاشی ها، صحنه ای زیبا آفریده است.نقش کاشی کاری ها در مسجد شامل نقوش گل و گلدان، لوزی های منظم و آیه هایی است که در زمینه آبی شکل گرفته اند.

طرح طاووس در مسجد

علاوه بر تزئینات هنرمندانه ای که به شکل طرح بوته، گل و گلدان هستند، با کمی دقت می توانید طرحی از پرهای طاووس را ببینید.این طرح به شکل کاشی های هفت رنگ در بخش پایینی شروع شده و به کاشی های معرق در بخش بالایی ختم می شود.نقش طاووس که در فضای داخلی گنبد شکل گرفته شامل ۳۲ لوزی است که با نزدیک شده به مرکز، کوچک تر می شوند.با توجه به اینکه استفاده از نقوش حیوانات در طراحی داخلی مساجد معمول نیست، برای نمایش طرح طاووس از زاویه تابش نور استفاده شده است. بنابراین زمانی که نور از لابلای پنجره مشبک به داخل می تابد، شکل لوزی ها به صورت پرهای یک طاووس دیده می شود.با گذشت زمان و تغییر زاویه و شدت نور ورودی، تصور می کنید که پرهای این طاووس زیبا به مرور در حالی باز و بسته شدن هستند.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (24 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روزنامه کیهان: ایران 13 سال بشار اسد را حفظ کرد، اما او یک هفته به ایران پشت کرد و سقوط کرد
بعد از سقوط سوریه نوبت یمن است؟ / انصارالله هدف بعدی اسرائیل!
سهم دقیق کنکور و سوابق تحصیلی در کنکور 1404؛ راهنمای کامل برای داوطلبان
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز دوشنبه 3 دی 1403 + جدول
واکنش جنجالی عضو هیئت رئیسه مجلس به ادعای دستکاری رأی نمایندگان: دستگاه با اثر انگشت کار می کند کسی نمی تواند به جای کسی رأی دهد
جهاد دانشگاهی، پیشرو در ساخت نیروگاه‌های خورشیدی داخلی
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز دوشنبه 3 دی 1403
ویدیو / جادوی صدای "خسرو شکیبایی" در ترانه بی‌نظیر «مادر من»؛ زمزمه‌ای که در دلها ماندگار شد!
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز دوشنبه 3 دی 1403
صف غذای خیریه در نیجریه جان 32 نفر را گرفت
ویدیو آموزشی / یادگیری زبان انگلیسی با انیمیشن پرطرفدار «زندگی مخفی حیوانات خانگی» همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه 3 دی 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه 3 دی 1403 + جدول
(ویدیو) "بهنام تشکر" عین بلبل روسی صحبت می‌کنه بعد میگه هیچی بلد نیستم! / نعیمه نظام دوست: روسی‌ها چرا انقدر لوبیا دارن توی زبانشونن؟😂😂
حقوق بازنشستگان در مسیر صعودی؛ افزایش 50 درصدی حقوق تا پایان سال 1404
منتخب روز   
آلبوم امروز/ حضور بازیگران در جشن یلدای مدرسه دخترانشان با استایل یلدایی/ یکتا ناصر، آرزو افشار و همسر مهران غفوریان شباهت حیرت‌انگیز و باورنکردنی بهنوش بختیاری و خواهرش در استایل قاجاری یلدایی/ به نظرتون کدوم بهنوشه؛ کدوم بهناز؟🤔 صحبتهای جالب و اشکبار مهران مدیری درباره عشق عمیق مادرانه/ خودش چه بغضی هم کرد! استوری احساسی احسان علیخانی به مناسبت روز مادر/ خدا به حضرت مادر نه نمیگه+ عکس جدول زمانبندی قطعی برق امروز دوشنبه 3 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک پایتخت 7 مهمان ویژه نوروز رمضانی 1404/ رکوردزنی پایتخت بدون بهتاش و ارسطو با روح بابا پنجعلی ریمیکس خوانندگی زیبای مانی رهنما با صدای دلنشین همسرش صبا راد به بهانه شب یلدای 1403 /حافظ خوانی صبا راد ارزش هزار بار دیدن رو داره +فیلم کیک شکلاتی مخصوص روز مادر/ طرز تهیه کیک شکلاتی با گاناش با بافتی نرم و طعم بی نشیر به بهانه روز مادر نگاهی می‌اندازیم به تصویر خواننده‌های محبوب کشورمان در کنار مادرانشان/ از همایون شجریان و محسن چاوشی گرفته تا بهنام بانی و رضا صادقی شعر خوانی ترکی در وصف حضرت فاطمه زهرا (س) در حضور مقام معظم رهبری +ویدئو (ویدئو)عاشقانه‌های ناب دخترانه نعیمه نظام‌دوست برای مادر مهربانش به مناسبت روز مادر/ زحمت‌کش بی‌مزد، قربون اون دستای پینه‌بستت که همیشه رو به آسمونه بدترین پرسپولیس تاریخ ؛ پرسپولیس در مسیر سقوط؟/ از صدر تا قعر؛ کابوس قرمزها در زمستان با گاریدو ادامه دارد