دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / موفقیت / مهارت های ارتباطی /

آشنایی با آداب معاشرت در محیط کار 

یکشنبه، 27 تیر 1400
دفتر کار، جایی است که بخش قابل توجهی از روزهای زندگی ما در آن و در کنار همکارانمان سپری می شود. ناگفته پیدا است که چگونگی رفتار و برخورد ما در این محیط، از اهمیت بسزایی برخوردار است.

رفتار غیرحرفه ای می تواند تهدیدی برای شغل شما باشد. بسیار مهم است که با آداب معاشرت در محیط کار آشنا باشید تا بتوانید حرفه ای رفتار کنید و در محل کار موفق باشید. البته با گذر زمان، هنجارهای مربوط به رفتارهای فردی و حرفه ای تغییر می کنند، اما اساس آداب معاشرت در محیط کار همچنان ثابت است. فراموش نکنید بیشترِ کسب وکارها ارتباط مستقیمی با مردم دارند و رفتارها و شیوه ی برخورد افراد در هر کسب وکار، می تواند باعث رشد و تفاوت آنها با سایرین شود.

اهمیت رعایت آداب معاشرت محیط کار

همه ما باید در محیطی مشخص، رفتار مشخصی را از خودمان نشان دهیم. همه محیط هایی که در طول زندگی در آن قرار می گیریم طالب نوع خاصی از رفتار هستند که محیط کار هم از این قاعده مستثنی نیست. برای این که به خوبی بتوانید در یک محیط کار کنید و به نتیجه خوبی برسید بهتر است یک سری آداب و معاشرت را رعایت کنید که هم خودتان و هم اطرافیانتان از کار کردن لذت ببرند و چیزی آن ها را آزار ندهد. در نتیجه این کار می تواند از شما فردی متشخص، مودب، قابل اعتماد و تاثیرگذار بسازد.

آداب معاشرت در محیط کار چیست؟

آداب معاشرت در محیط کار شامل همان فرهنگ و قوانینی است که نانوشته هستند ولی باید رعایت شوند. وقتی صحبت از کار در یک اداره یا هر محیط حرفه ای دیگری می شود، مهم ترین نکته ای که عنوان می شود، آداب معاشرت است. نحوه ای که شما با اطرافیانتان – چه همکاران و چه زیردستان و مدیران خود- تعامل یا خودتان را به آن ها معرفی می کنید، نشان می دهد که شما هم به عنوان یک فرد مستقل و هم به عنوان عضوی از گروه واقعاً چه کسی هستید و این معاشرت به طور مستقیم بر مسیر شغلی تان تأثیرگذار است. ازآنجاکه آداب معاشرت برای موفقیت شغلی بسیار مهم است. همین ابتدای کار به شما کاربران اطلاع دهیم که گاهی آداب معاشرت و نوع برخورد و رفتار شما در محیط کار، در کنار مهارت و توانایی می تواند مهمترین شاخص برای ارتقای شغلی و بهبود جایگاه شغلی باشد که نبایددست کم گرفته شود.درست است که حالا اغلب محیط های کاری دیگر آن فضای خشک و رسمی سابق را ندارند، اما بعضی از اصول و آداب محیط های کاری هیچوقت تاریخ انقضا ندارند. این آداب گاهی نکات جزئی ای هستند که ممکن است از آن ها غفلت شود، اما رعایت نکردن همین نکات به ظاهر جزئی ما را به شخصی بی نزاکت، بی ملاحظه، غیر حرفه ای و حتی غیر قابل تحمل در نزد همکاران مان تبدیل می کند. در ادامه با آداب معاشرت در محیط کار خواهیم پرداخت.

1. از کلمات محترمانه مانند لطفا استفاده کنید

باید بدانید در گفتگوهای متداول بهترین کاری که می توانید انجام دهید، این است که از کلمات محترمانه استفاده کنید. این کار باعث می شود تا فرد موردنظرتان به این نکته برسد که شما فردی محترم بوده و برای اطرافیانتان همواره ارزش قائل هستید. برای همین پیشنهاد می شود همیشه جملات خود را با واژه های محترمانه بیان کنید.شاید تصور کنید چون طرف مقابلتان وظیفه دارد که کار محوله از سمت شما را انجام دهد، پس باید درخواست خود را به صورت جسورانه و حالت امری به او انتقال دهید ولی این کار بسیار اشتباه است و درواقع رفتار و شخصیت شما را نشان می دهد. پس لازم است در جملات خود از لطفا و سپاسگزارم استفاده کنید و هرگز این نکته ی مهم را فراموش نکنید تا بتوانید آداب معاشرت خود را حفظ کنید.

2. احساسات خود را وارد محیط کارتان نکنید

بهتر است قبل از ورود به محل کار، احساسات شخصی تان را در منزل جا بگذارید. همکار بغلی تان مایل به شنیدن غرولندتان به خاطر تمام شدن تعطیلات آخر هفته نیست. اگر به خاطر اتفاقات شخصی، واقعاً نمی توانید روی کارتان متمرکز شوید، بهتر است کمی وقت بگذارید و به احساساتتان رسیدگی کنید. یا اگر موضوعی در محل کار شمارا آزار می دهد، برای حل آن به بخش منابع انسانی یا سرپرست خود مراجعه کنید تا این موضوع تداخلی در کارتان ایجاد نکند.

3. افراد را با یکدیگر آشنا کنید

زمانی که در محیط کار هستید و به عنوان واسطه بین دو نفر قرار گرفته اید، این وظیفه ی شماست که این افراد را به یکدیگر معرفی کنید. تفاوتی ندارد که افراد از قبل با یکدیگر آشنایی داشته اند یا نه، این وظیفه ی شماست که به آن ها ثابت کنید به دور از جایگاه و موقعیتی که در شغل خود دارند، به آن ها ارزش و احترام می گذارید.

4. در مکاتبات دقت زیادی به خرج دهید

یکی از نکاتی که در رعایت آداب معاشرت درست باید به آن توجه کنید این است که نوشته ها هم درست به اندازه ی کلام محاوره ای روزمره از اهمیت خاصی برخوردار هستند. حتی گاهی این اهمیت بیشتر هم می شوند چون وقتی شما یک متن را می نویسید نسبت به زمانی که صحبت می کنید ماندگاری بیشتری خواهد داشت. به همین دلیل ممکن است لازم باشد که بارها متنی که نوشته اید را مورد بازبینی قرار دهید تا به دست افراد دیگر برسد. بنابراین بهتر است با اصولی که در این زمینه وجود دارد آشنا شوید.قبل از این که متنی را برای کسی ارسال کنید آن را از نظر غلط املایی چند بار بررسی کنید تا عاری از هرگونه غلط باشد. زیرا این نوع غلط ها این مفهوم را به طرف مقابل منتقل می کند که شما از سواد کافی برخوردار نبوده و فرد بی حواس و نامنظمی هستید و این کار به نوعی می تواند شخصیت حرفه ای شما را زیر سوال ببرد.

5. به صفحه کامپیوتر همکار خود نگاه نکنید

بسیاری از ما نمی دانیم که نگاه کردن به صفحه کامپیوتر دیگران ورود به حریم شخصی آنان است. شاید کنجکاوی ما و حس رقابت ما قلقلک داده شده که ببینیم در کامپیوتر همکارمان چه می گذرد. هرچه هست این کار را ترک کنیم زیرا این کار ورود به حریم شخصی همکارمان است. در بسیاری از مواقع احتمالاً همکار ما متوجه کنجکاوی ما بشود و همین اتفاق می تواند اعتماد متقابل ما را از بین ببرد. به طور کلی بهتر است در محیط کار سرمان به کار خودمان باشد.

6. منبع آلودگی صوتی نباشید

زمانی که می خواهید ویدئویی در گوشی تان تماشا کنید یا آهنگی با آن گوش دهید، حتماً از هدفون استفاده کنید و پیش از پخش ویدئو یا آهنگ از وصل بودن هدفون مطمئن شوید. علاوه بر این، دقت کنید که صدای ویدئو یا آهنگ آنقدر زیاد نباشد که حتی با هدفون هم همکاران تان را اذیت کند.

7. لباس مناسب بپوشید و بهداشت را رعایت کنید

هر محیط کاری لباس مناسب خود را دارد. بعضی از فضاهای کاری هستند که فرم مخصوص خود را دارند. در هر شرایطی و با هر پوششی همینطور که ما از بوی زننده دیگران اذیت می شویم، بهتر است حواسمان به آسایش همکارانمان هم باشد و مراقب بهداشت لباس و بوی بدنمان و منظم بودن موی خود باشیم. لباس و کفش مناسب و تمیز در محیط کار، به نحوی که از پوشیدن آن اذیت نشویم و مجبور نباشیم در میانه روز در محیط رسمی کاری کفش خود را درآوریم، اهمیت زیادی دارد.

8. بدون اطلاع قبلی، وارد اتاق دیگران نشوید

ایجاد وقفه در کار دیگران، غیرمحترمانه است. شما حق ندارید بدون در زدن و تنها به دلیل باز بودن در، وارد اتاق دیگران بشوید! اگر احساس می کنید کاری که با طرف مقابل دارید بیش از چند دقیقه طول می کشد، باید از قبل برای صحبت کردن با او وقت بگیرید.

9. به دیگران کم محلی نکنید

وقتی شخصی به شما نزدیک می شود، به او توجه کنید. سلام وعلیکی ساده را فراموش نکنید و اگر فعلا سرتان شلوغ است، از او بخواهید چند دقیقه صبر کند.وقتی در راهرو و … آشنایی را می بینید، به بهانه ی کمبود وقت به او بی محلی نکنید که اصلا بهانه و دلیل خوبی برای بی توجهی به دیگران نیست.

10. وقت و بی وقت مزاحم همکارتان نشوید

صرف اینکه میز شما و همکاران تان کنار هم قرار گرفته دلیل نمی شود هر زمان که خواستید با آن ها صحبت کنید. به حریم شخصی همکاران تان احترام بگذارید. طوری رفتار کنید که انگار یک در بین شما وجود دارد و اگر درگیر کار به نظر می رسند، از آن ها بپرسید که می توانند چند لحظه ای صحبت کنند یا نه.

11. دور بحث های مذهبی و سیاسی را خط بکشید

به هیچ وجه درباره ی این دو موضوع بحث نکنید. بهتر است عقاید و نظرات تان را پشت در اداره بگذارید و بعد به آنها رسیدگی کنید.

12. فضول نباشید

وقتی متوجه می شوید همکارتان درگیر یک مسأله ی شخصی شده هرگز درباره ی مشکلش کنجکاوی نکنید. اگر یکی از همکاران تان به دلایل نامعلومی چند روزی را به سر کار نیامد، می توانید با یک پیغام ساده از او احوال پرسی کنید و به او بگویید که اگر کمکی از دست تان برمی آید از او دریغ نخواهید کرد. به همین جا بسنده کنید و سعی نکنید سر در بیاورید که چه مشکلی برایش پیش آمده. اگر مایل باشد خودش برایتان تعریف خواهد کرد.

13. در جلسات تلفن را کنار بگذارید

وقتی در جلسه هستید، از تلفن تان استفاده نکنید. پیام ردوبدل نکنید، تماس نگیرید و … . این کار شما بسیار آزاردهنده و به منزله ی بی احترامی به سایرین است. علاوه بر اینها، باعث می شود که جلسه به خاطر از دست رفتن تمرکز افراد، طولانی تر بشود.

14. پشت سر رئیس و یا همکارانتان بدگویی نکنید

بدگویی و شایعه پراکنی یکی از بزرگ ترین خطاهایی است که می توان در محیط کار مرتکب شد؛ به هیچ وجه این کار را انجام ندهید. اگر وسوسه شوید که در مورد رئیس، همکاران یا به طورکلی در مورد سازمان بدگویی کنید، درواقع با انجام این کار به هیچ کس جز خودتان آسیب وارد نمی کنید.شایعه پراکنی و بدگویی باعث می شود به عنوان شخصی غیرقابل اعتماد یا جدا از گروه شناخته شوید که این موضوع شمارا از رسیدن به اهداف حرفه ای تان بازمی دارد. همچنین اگر بدگویی ها به گوش همان شخص برسد قطعاً برایتان گران تمام می شود.

15. در ایمیل های کاری از ایموجی و یا علامت تعجب (در صورت وجود) استفاده نکنید

این توصیه به ویژگی های محل کار شما بستگی دارد. برخی از محیط های کاری از استفاده از ایموجی و داشتن مکالمات غیررسمی تا حدی استقبال می کنند، در مقابل برخی دیگر درهرصورت انتظار مکالماتی در سطح کاملاً رسمی را دارند. صرف نظر از این، هنگام برقراری ارتباط، شناخت و تعمق داشته باشید و با آگاهی تصمیم بگیرید. لازم نیست که تمامی ایمیل های کاری همیشه جدی باشند، اما همیشه سعی کنید احساس حرفه ای بودن را در پیام های خود حفظ کنید تا دیگران شمارا به عنوان یک متخصص شایسته در شغلی که هستید در نظر بگیرند.در صورت تردید، همیشه در ایمیل های کاری تان، به صورت حرفه ای و رسمی ارتباط برقرار کنید، صرف نظر از اینکه مافوق شما چقدر راحت تر از شما با دیگران ارتباط برقرار می کند. بعد از مدتی که در شغلتان تجربه کسب کردید، دید بهتری نسبت به آنچه در محل کارتان مناسب است به دست خواهید آورد.

16. هنگام صحبت با رئیستان حاضرجوابی نکنید

ممکن است نیازی به این توصیه نباشد، اما بااین وجود توصیه بسیار مهمی است. حتی اگر اختلاف سنی شما و رئیستان زیاد نیست، هرگز نباید حاضرجوابی کنید. همیشه به او احترام بگذارید و وظایفتان را به خوبی انجام دهید تا طعنه نشنوید و نیازی به چرب زبانی کردن نداشته باشید.این بدان معنی نیست که شما حق ندارید در مورد یک پروژه، استراتژی و یا راجع به جنبه های شغلی با او مخالف باشید. برعکس همیشه باید در مورد بیان افکار و عقاید و نگرانی هایی که دارید، آزادباشید؛ اما نحوه بیان شما بسیار حائز اهمیت است.اگر بخواهید صعود از نردبان شغلی را تجربه کنید و در کارتان پیشرفت قابل توجهی داشته باشید، باید رئیستان را برای خود نگه دارید تا بتوانید در این مسیر از او کمک بگیرید.

17. با افرادی که خارج از اتاق شما هستند نیز ارتباط برقرار کنید

البته که مهم است کارتان را به موقع و با استانداردهای لازم انجام دهید؛ اما باید یادآوری کنیم که مزیت کار کردن در شرکتی که در آن رشد می کنید این است که می توانید با افراد دیگر با علایق مشابه تعامل داشته باشید. در این صورت آن ها می توانند تجارب گذشته خود را در اختیارتان قرار دهند تا از آن ها در پیشبرد اهداف شغلی تان بهره مند شوید.به همین دلیل باید فرصت برقراری ارتباط در شبکه هایی که دارید را جدی بگیرید، مخصوصاً زمانی که به تازگی کاری را شروع کرده اید. نوشیدن قهوه یا گذراندن وقت ناهار با همکارانتان، حضور داشتن در لحظات شاد آن ها یا سایر فعالیت های شرکت و همچنین در دسترس قرار دادن خودتان برای آن ها در موفقیت شما تأثیر بسزایی خواهد داشت.

چرا روش هایی که در محیط کار پیش می گیریم حائز اهمیت هستند؟

در ادامه به دیگر روش های آداب و معاشرت در محیط کار می پردازیم. رفتار شما در محیط کار می تواند از جهات مختلف بر شغل شما و نیز بر سلامت شرکت تاثیرگذار باشد. رفتار شما می تواند برای شرکت هزینه در پی داشته باشد و به دنبال آن می تواند برای شغلتان هزینه در برداشته باشد. برخی از کارفرمایان برای جلوگیری از رفتار اشتباه کارمندان و محدود کردن مشکلات احتمالی کتابچه ای درمورد رفتار مناسب در محیط کار در اختیار کارکنان قرار می دهند. علاوه بر این دستورالعمل مکتوب، فرهنگ شرکت و قوانین عمومی جاری شرکت نیز به افراد دیکته می شود.

تصویر شرکت

کارمندان یک شرکت در حقیت چهره ی آن هستند و نظر عموم مردم در مورد یک شرکت بر اساس رفتارهای کارمندان آن شرکت است. مشترتان می توانند بر اساس رفتارهای یک کارمند تصمیم بگیرند کار خود را در آن شرکت و یا شرکت دیگری انجام دهند. از آنجائیکه مشتریان تجربیات بد را با یکدیگر به اشتراک می گذارند، و عملکرد شرکت می تواند تاثیر قابل توجهی بر تعداد مشتریان و در نتیجه درآمد شرکت داشته باشد. کارفرمایان می توانند برای حفظ وجهه مطلوب شرکت خود کارمندان بد رفتار را از مجموعه حذف کنند.

اخلال در کار

رفتار نامناسب در محیط کار سبب ناراحتی سایرین شده و کار را مختل می کند. این اخلال ایجاد شده برای کافرمایان هزینه دارد و در نتیجه ادامه این روند خاتمه همکاری با فرد خاطی پیش می آید.

فرصت های از دست رفته

برخی از کارمندان با رفتار نامناسب غالباً فرصت های پیشرفت را از دست می دهند. به عنوان مثال موقعیت های مناسب شغلی به ندرت به افراد لوده و یا مسخره داده می شود. چنین موقعیت هایی معمولا به کارمندانی داده می شود که در کار خود جدی بوده و به کار خود احترام می گذارند و معمولاً کارهایشان نتیجه بخش است.

امنیت

رفتار نامناسب در محیط کار می تواند ناشی از نحوه برخورد کارمندان مسئول اطلاعات حساس و مهم باشد. انجام بی دقت کار و به اشتراک گذاری تعمدی اطلاعات می تواند سبب از بین رفتن فرصت های بازار کار شده و نیز به تبع آن مشکلات حقوقی و مالی فراوانی برای شرکت به وجود می آید. کارمندان نه تنها مسئول خسارت وارد شده هستند؛ بلکه علاوه بر اخراج ممکن است با اقدامات قانونی مواجه شوند.

تعامل دفتری

رفتار مناسب در کار در تعامل با همکاران نیز مهم است. رفتار مودبانه با همکاران محیط کار را دلپذیر می کند. نگرش های منفی سبب ایجاد سوء تفاهمات و اختلافات شده که می تواند محیط کار را به محیطی خصمانه بدل کند. همچنین می تواند منجر به ایجاد مشکلات متعدد از جمله بهره وری کم، از دست دادن نیروی کار خوب و وقوع مشکلات قانونی احتمالی برای کارفرما گردد.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز چهارشنبه 19 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
نگاهی به تغذیه مدرسه ساده و سالم پناه و نبات دخترای شاهرخ استخری در بلژیک+عکس/ مثل همیشه مقوی و مفید
عکس قدیمی دیده نشده از جواد نکونام و لیلا اوتادی با یک ژست عجیب و غریب! / واقعا مغز طراح این ژست رو باید تو موزه نگه داشت!
(فیلم) بالکن زیبا و پر از گل سوگل طهماسبی با ویویی ابدی رو به کوه / چقدر خوش سلیقه‌اس ...
ماجرای تسبیح رایگانی که به زائران حج امسال هدیه داده می شود!
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب + ویدئو آموزشی
رونمایی از چهره واقعی و زیبای کیمیا خاتون و شمس تبریزی برای اولین بار/ چشمان بادامی و ابروی کمانی دختر مولانا+عکس
(فیلم) داماد کم شعور گریه عروس را درآورد! / وقتی مامان و بابات برات زن می‌گیرن و تو جنبه نداری!
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم
استخراج مقاله از پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری و چاپ در مجلات isi، علمی پژوهشی، Scopus + پاورپوینت آموزشی
هزینه چاپ یک کتاب