آداب و رسوم مردم آذربایجان
در جای جای دنیا رسم و رسوماتی وجود دارد که هرکدام ریشه در تاریخی کهن و شنیدنی دارد. در جهان کشورهای زیادی وجود دارند که مردمان هر کدام بر گرفته از تاریخ و تمدن خود آداب و آیین خاصی را نسل به نسل منتقل نموده اند.
فرهنگ مردم آذربایجان
آذربایجان کشوری است که توانسته علاوه بر تعدد آداب و رسوم از تعدد مذاهب نیز برخوردار باشد این کشور مذاهبی چون مسیحیت ، یهودیت و اسلام را در خود جای داده اما اغلب مردم کشور آذربایجان مسلمان هستند و از مذهب شیعه پیروی می کنند که البته این امر در تمام آثار درخشان و باشکوه به جامانده از سالیان قدیم نیز قابل مشاهده است و همچنین مردم کشور آذربایجان به زبان ترکی ( آذری ) صحبت می کنند اما خط رسمی آنان لاتین است .
آذربایجان به عنوان کشوری که از عصر حجر تا به امروز مسکونی بوده دارای رقص های باستانی متعدد و بی شماری است که در زمینه ها و مراسم مختلف به کار گرفته می شوند جالب است بدانید که رقص های باستانی آذربایجان اصلا برای تماشا و سرگرمی طراحی نشده بودند و مانند رقص های امروزی از تماشاچی و رقاص تشکیل نمی شدند در واقع این حرکات زیبا برای عبادت ، آمادگی در جنگ و سایر مراسم های دیگر انجام می شده است که هر کدام از این حرکات لباس های مخصوص به خود را داشته اند .
زبان و مذهب در آذربایجان
قومیت های مختلفی در این کشور زندگی می کنند که ۹۰/۶ درصد آذری، ۲/۲ درصد داغستانی، ۱/۸ درصد روسی، ۱/۵ درصد ارمنی و ۳/۹ درصد سایر اقوام هستند. از جمعیت ۹ میلیونی مردم آذربایجان، ۹۳/۴ درصد مسلمان، ۲/۵ درصد ارتدوکس روسی، ۲/۳ درصد ارتدوکس ارمنی و ۱/۸ درصد هم به مذاهب دیگر معتقدند.
زبان رسمی کشور، ترکی آذربایجانی است، هر چند زبان های روسی، لزگی، تالشی، کردی و تاتی نیز در این کشور صحبت می شود. در هر صورت، کسانی که به ترکی آذربایجانی و ترکی آناتولی مسلط هستند می توانند صحبت یکدیگر را متوجه شوند.
خانواده در آذربایجان
خانواده به عنوان ساختار اصلی اجتماعی در آذربایجان به حساب می آید و این موضوع ریشه در پیشینه آذری ها دارد زیرا ساکنان روستایی با هم یک زمین داشتند و برای تشکیل یک جامعه کوچک با هم همکاری می کردند. خانواده های امروزی خیلی کوچک تر از سابق هستند و یک خانواده معمولا شامل کودکان و احتمالا پدربزرگ و مادربزرگ می شود. خانواده ها همچنان با یکدیگر کار می کنند و انتظار دارند به لحاظ مالی و عاطفی مورد حمایت آنها باشند. تفاوت های جنسیتی نیز تاحدودی به شکل سنتی است و برای مرد نقش نان آوری و برای زن، خانه داری تعریف شده است.
با اینکه زنان در بیرون از خانه کار می کنند، اما اغلب شغل معلمی یا پرستاری دارند و به تنهایی به رستوران یا قهوه خانه (به غیر از باکو) نمی روند. از زنان متاهل انتظار دارند که در خانه بمانند و مراقب خانه و فرزندان شان باشند. خانم های مجرد نیز تا زمان ازدواج، اکثرا با پدر و مادر خود زندگی می کنند.
آداب احوالپرسی در آذربایجان
مردم آذربایجان رفتاری دوستانه و گرم هنگام احوالپرسی دارند. مردها موقع احوالپرسی به هم دست می دهند و یک بار گونه طرف مقابل را می بوسند و «سلام» می گویند. زنان نیز یکدیگر را در آغوش گرفته و گونه سمت چپ را یک بار می بوسند، هر چند مرسوم نیست که به هم دست بدهند (ولی ممکن است در هنگام ملاقات با یک فرد غریبه، با او دست بدهند). مردها برای احوالپرسی با خانم ها باید صبر کنند و ببینند که دستش را برای دست دادن دراز می کند (افراد مذهبی ممکن است دست ندهند) و بعد با ملایمت به او دست بدهند.
هنگام احوالپرسی همیشه برای پرسیدن حال و احوال خانواده، سلامتی و اوضاع کار، وقت می گذارند. در موقعیت های اجتماعی معمولا وقتی افراد هم سن و سال باشند، با اسم کوچک یکدیگر را مخاطب قرار می دهند. اگر طرف تان را نمی شناسید می توانید همراه با اسم کوچک او، از کلمه خانم یا آقا نیز استفاده کنید. علاوه براین، یادتان باشد در این کشور متداول است که جوان ترها همیشه با بزرگ ترها احوالپرسی می کنند.
آداب هدیه دادن در آذربایجان
مردم آذربایجان معمولا در ایام تولد، عروسی و سالگرد ازدواج به هم هدیه می دهند. در فرهنگ آذری، نیت و فکر پشت یک هدیه خیلی بیشتر از قیمت آن اهمیت دارد. معمولا یکی دوبار از پذیرش هدیه امتناع می کنند، اما بعد آن را می پذیرند و همیشه می گویند که نباید برای خرید هدیه، خود را به زحمت می انداختید. معمولا رسم نیست که هدیه را موقع گرفتن، باز کنند. اگر به خانه یک آذری دعوت شدید، گل یا شیرینی به عنوان هدیه برای میزبان ببرید زیرا قدردانی از مهمان نوازی میزبان، رفتاری مودبانه تلقی می شود. اما یادتان باشد که تعداد گل ها همیشه فرد باشد زیرا تعداد زوج برای مراسم تدفین به کار می رود.
فرهنگ غذایی مردم آذربایجان
در هر کشوری غذا به عنوان بخش مهمی از فرهنگ مردم شناخته می شود که این فرهنگ ریشه در تاریخ آن کشور دارد که البته کشور آذربایجان نیز از این فرهنگ مستثنی نیست در فرهنگ آذربایجان غذاها دارای تاریخ و تنوع غذایی متعددی هستند که برای مردم این سرزمین جز ارزش های ملی به حساب می آیند ، آذربایجان کشوری است که به دلیل نزدیکی به سواحل دریای خزر و برخورداری از اقلیم های حاصلخیز دارای تنوع غذایی بالایی است و به دلیل همین تنوع و تعدد در جهان معروف اند و از بالاترین کیفیت و مزه برخوردارند .
کشور آذربایجان علاوه بر اینکه می تواند علاقه مندان به غذاهای چون پلو و کباب را به خود جذب کند می تواند نظر بسیاری از گردشگران علاقه مند به غذاهای دریای رانیز جلب کند ، از جمله غذاهای معروف و مشهور آذربایجان می توان به شاه پلو ، دلمه ، کوفته بز باش ، لاوانگی یا همان مرغ و ماهی شکم پر ، دوگا یا آش دوغ ، قوتاب ، لوله کباب و گیورزا اشاره کرد و این کشور دارای شرینی های از قبیل شکر بوره ، باقلوا ، بامیه و انواع مربا ها می باشد و همچنین درغذاها سنتی آذربایجان از انواع ادویه و چاشنی های طعم دهنده و فوق العاده استفاده می شود و ضمنا در طبخ این غذاها از مواد اولیه تازه و ظروف مسی نیز استفاده می شود .