آشنایی با آداب و رسوم مردم هند در عاشورا

  شنبه، 17 آبان 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
آشنایی با آداب و رسوم مردم هند در عاشورا
ارادت مردم هند به امام حسین(ع) و واقعه کربلا، ریشه در تاریخ دارد و بخش مهمی از فرهنگ مردم هند را تشکیل می دهد در این زمین با ما همراه باشید.

آداب و رسوم مردم هند در عاشورا

هند سرزمین عجایب است. در این کشور که به آن کشور هزار مذهب و هزار فرهنگ هم می گویند، اقوام مختلف با دین ها و زبان های مختلف در کنار هم زندگی می کنند. هند سال ها مستعمره انگلیسی ها بود که با مبارزات مردم هند استعمارگران انگلیس مجبور شدند فرار کنند و هند به استقلال برسد.

رهبر بزرگ هند، مهاتما گاندی بود که روحی حقیقت طلب و آزادی خواه داشت. او با این که مسلمان نبود، اما از اسلام و شیعه درس های بسیاری برای مبارزه با ظلم گرفته بود. او در سخن رانی های بسیاری، از اسلام و شیعه نام برده و از درس هایی که از دین اسلام گرفته بود، حرف زده.

او در یکی از سخن رانی هایش گفته بود: «من زندگی امام حسین، آن شهید بزرگ اسلام را به دقت خوانده ام و به صفحات کربلا توجه کرده ام. بر من روشن شده که اگر هندوستان بخواهد پیروز شود، باید از امام حسین(ع) پیروی کند.»

گاندی پس از پیروزی ملتش و استقلال هند در سال ۱۹۴۷میلادی از سلطه بریتانیا، از شاگردی خود در مکتب امام حسین (ع) می گوید: «من برای مردم هند چیز تازه ای نیاوردم، فقط نتیجه ای را که از مطالب و تحقیقات درباره تاریخ زندگی قهرمان کربلا به دست آورده ام، برای ملت هند بیان کردم.»

عاشورا، روز دهم از ماه محرّم. اهمیت این روز برای شیعیان به دلیل واقعه عاشورای سال ۶۱ قمری است و امام حسین(ع) در روز عاشورا به همراه یارانش در سرزمین کربلا در جنگ با سپاه کوفه به فرماندهی عمر بن سعد به شهادت رسید.

شیعیان همه ساله با آغاز ماه محرم به عزاداری می پردازند. مراسم عزاداری در بیشتر مناطق تا روزهای ۱۱ و ۱۲ محرم و در بعضی مناطق تا پایان ماه صفر ادامه می یابد. اوج این عزاداری ها در روز عاشوراست. این روز در تقویم رسمی ایران، عراق، افغانستان، پاکستان و هند، تعطیل است.

تصویر

عزاداری محرم در میان شیعیان هند

شیعیان هند با خانه تکانی و نظافت حسینه ها، مساجد و احداث تکیه ها و آماده سازی مکان های عزاداری به منظور برگزاری آیین بزرگداشت یاد و خاطره سالار شهیدان و یارانش چند روز قبل از آغاز ماه محرم با شور و هیجان خاصی به استقبال این ماه می روند. شیعیان هند که حدود ‪ ۱۰‬درصد جمعیت نزدیک به یکصد و پنجاه میلیونی مسلمانان این کشور را تشکیل می دهند، در ماه های محرم و صفر و بویژه در دهه عاشورا با علاقه ی وصف نشدنی، برنامه های مختلف و ویژه ای را برگزار می کنند. این برنامه ها از روز اول محرم آغاز می گردد و تا پایان روز عاشورا و مراسم ویژه شام غریبان در تمامی روز و تا ساعاتی از شب ادامه می یابد.

در مناطق شیعه نشین هند از جمله شهرهای “لکنهو”، “امرهه” و “کشمیر” عموما مکان های ویژه ای ساخته می گردد که به “امام باره” معروف است و تقریبا مکانی همچون تکیه و حسینیه در ایران است که عزاداری ماه محرم در آنها برگزار می گردد.

امام باره شهر لکنهو مرکز ایالت “اوتارپرادش” واقع در شمال هند که پر جمعیت ترین ایالت هند است از جمله بزرگترین امام باره های هند است که قدمت آن به حدود چهارصد سال می رسد و در شمار آثار باستانی هند ثبت شده است. بیشتر مراسم عزاداری در هند در ماه های محرم و صفر در امام باره ها برگزار می گردد.

مجالس عزاداری امام حسین (ع) عموما شامل سخنرانی توسط علمای محلی و نیز نوحه خوانی به زبان محلی است. همانند دیگر مناطق شیعه نشین جهان در هند نیز چند روزدهه اول محرم هرکدام به نام اهل بیت و یاران امام حسین (ع) نام گذاری شده است و هر روز به نام خاصی مراسم برگزار می گردد.

عزاداری امام حسین(ع) عموماً شامل سخنرانی توسط علمای محلی و نیز نوحه خوانی به زبان محلی است، همانند دیگر مناطق شیعه نشین جهان در هند نیز چند روز دهه اول محرم هر کدام به نام اهل بیت(ع) و یاران امام حسین(ع) نامگذاری شده است و هر روز به نام خاصی مراسم برگزار می گردد.

از روز چهارم محرم به نام حضرت حر عزاداری می شود که همراه با برگزاری مجالس عزا؛ مردم نذورات خود را نیز در قالب غذاهای ویژه ای که برای این ایام می پزند، ادا می کنند.
روز پنجم به نام فرزندان حضرت زینب(س)؛ روز ششم به نام حضرت علی اکبر؛ هفتم محرم به نام حضرت قاسم؛ هشتم به یاد حضرت ابوالفضل؛ نهم به نام حضرت علی اصغر و دهم به نام سالار شهیدان حضرت اباعبدا... الحسین(ع) گرامی داشته می شود.

از روز اول محرم عزاداران با شربت پذیرایی می شوند، اما در روزهای تاسوعا و عاشورا مردم همراه با دیگر غذاها نذورات خود را به صورت غذایی که به حاضری معروف است و شامل مقداری نان و کباب و یا غذایی شبیه به قیمه ایرانی است در اختیار عزاداران قرار می دهند.

در روز نهم که به یاد حضرت علی اصغر گرامی داشته می شود توزیع شیر میان مردم بسیار رایج است.

از اول تا ششم محرم عموماً مجالس عزاداری در منازل و یا امام باره ها انجام می گردد، اما از این روز به بعد دسته های عزادار بعد از ظهرها به خیابانها آمده و مراسم خود را به صورت راهپیمایی در خیابان انجام می دهند،

در عزاداری روز نهم که به نام حضرت علی اصغر برگزار می شود؛ عزاداران گهواره ای را به صورت نمادین روی دستان خود حمل می کنند، شیعیان هند شب عاشورا را نیز همانند شبهای قدر گرامی می دارند و تا صبح بیدار می مانند و به عزاداری و مرثیه سرایی می پردازند.

عزاداری روز عاشورا نیز که از بامداد این روز آغاز می گردد تا عصر ادامه می یابد و عموماً مردم در این فاصله به حرمت شرایطی که در این ساعات در روز عاشورا بر خاندان امام حسین(ع) گذشته است از خوردن پرهیز می کنند و بعد از اتمام رسمی مراسم به هنگام عصر روزه نمادین خود را با غذاهای نذری که با عدس و برنج پخته می شود افطار می کنند که به این عمل «فاقه شکنی» گفته می شود.

سینه زنی، زنجیرزنی از جمله کارهایی است که عزاداران عاشورا در بزرگداشت این روز انجام می دهند، بعد از نماز مغرب و عشا مراسم شام غریبان آغاز می شود و مردم هر شهر یا محله در یک محل جمع می شوند، اما رسوم ویژه ای برای این شب آنچنان که در ایران معمول است وجود ندارد و تنها مرثیه خوانان به ذکر مصیبت بازماندگان عاشورا می پردازند.

در مراسم سینه زنی و زنجیرزنی از بعضی سازها همچون طبل و تعدادی ادوات موسیقی محلی نیز هماهنگ با نوای مرثیه استفاده می شود، از جمله آداب و رسوم ویژه ماههای محرم و صفر در بین شیعیان هند این است که هیچ گونه مراسم ازدواجی در این ماه انجام نمی گیرد و مردم ترجیح می دهند لباس نو خریداری نکنند و از برگزاری مراسمی همچون جشن تولد نیز پرهیز می کنند، زنان نیز علاوه بر آنکه در مجالس عمومی که در امام باره ها برگزار می گردد.

شرکت می کنند مجالس ویژه ای را در منازل خود به مورد اجرا می گذارند که در آن زنانی که به «حدیث خوان» معروفند برای شرکت کنندگان در مراسم، سخنرانی و مرثیه سرایی می کنند. تا پیش از سال ۱۹۷۸ در هند حرکت دسته های عزادار در خیابانها ممنوع بود اما از این سال به بعد شیعیان اجازه یافتند مراسم خود را در مکانهای عمومی نیز انجام دهند.

یکی از باورهای مردم هند درباره مراسم عاشورا این است که همه کسانی که در این ایام دور از خانه هستند، در آغاز ماه محرم به خانه های شان بر می گردند، حتی اگر در کشورهای خارجی مشغول به کار باشند. هندی ها معتقدند باید در زادگاه خودشان عزاداری کنند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (114 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (112 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (106 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (80 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (62 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (46 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (29 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (26 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
وزیر نیرو: خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود/ در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم
افشاگری سخنگوی دولت حسن روحانی درباره پشت پرده قطعی برق در کشور
دانستنی های پزشکی / آیا پیاز جوانه زده برای بدن مضر است یا مفید؟
علیرضا افتخاری: به‌خاطر احمدی‌نژاد طناب خریدم تا خود‌کشی کنم؛ نوشته‌ای زیر در منزل من گذاشتند که اینجا بمب‌گذاری خواهد شد و هرچه سریع‌تر باید این خانه را تخلیه کنید!
فاجعه ای به نام سرمایه در شرف انفجار؟/ ناترازتر از آینده!
چرا پزشکیان حاضر نشد در منزل شهید رئیسی ساکن شود؟
ایلان ماسک از دولت ترامپ چه انتظاری دارد؟
چرا محمدجواد ظریف به خوار چشم دشمنان دولت مسعود پزشکیان نبدیل شده است؟
کاخ سفید ارائه مجوز به اوکراین برای استفاده از موشک‌های دوربرد علیه روسیه را تایید کرد
پس‌انداز با جیب خالی!؛ راهکارهایی ساده و کاربردی برای پس‌اندازی هوشمندانه حتی با درآمدی کم
شام مرموز دو نفره‌ پسر جوان را به کام مرگ کشید/ قرار دونفره‌ای که عزائیل مهمان ناخوانده‌اش شد
رونمایی از مُعرف معروف و سرشناس علی دایی به دنیای فوتبال/ اسطوره ایرانی روحت شاد+عکس
4 نکته مهم درباره مصاحبه خبرساز علی لاریجانی درباره مذاکرات ایران با غرب/ چرا برجام وحی منزل نیست؟
مقایسه خودرو / مقایسه کامل پژو پارس با سمند LX
جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد
منتخب روز   
ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد جزئیات وضعیت کاپیتان عالیشاه / 24 ساعت باید تحت نظر باشد خبر تاسف برانگیز امروز/ حدس میزنید در جهان تکنولوژی زده‌ی امروز هر ساعت چند زن بدست نزدیکانش به قتل میرسد؟ مفاخر ورزشی ایران/ سعید معروف را بیشتر بشناسیم (فیلم) بیش از 60 درصد ایرانی‌ها تمایل دارند مهاجرت کنند / حس تعلق به ایران به شدت کاهش یافته ... تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم