بتن استامپی چیست؟
بتن استامپی را بتن چاپی یا این که بتن بافتی نیز می نامند. این نوع از بتن بعداز پایان کار میتواند ظاهری مشابه سنگ، خشت،کاشی و یا این که حتی چوب داشته باشد. بتن استامپی بهترین انتخاب برای کف پوش استخرها، ایوان خانه و ورودی ساختمان ها میباشد. در واقع بتن استامپی برای استفاده های بیرونی بهترین میباشد. استفاده از بتن استامپی از دهه ی ۱۹۵۰ میلادی شروع شد. در ابتدا، فقط مشکلی که با آن روبه رو بودند، تنوع کم رنگ و شکل های متفاوت آن بود. به گذر زمان و با پیشرفت فناوری، انواع و طرح های مختلفی از بتن های استامپی روانه ی بازار شد. پوشاندن کف به وسیله ی بتن استامپی از زمان معرفی اش به دنیا، مورد توجه بسیاری قرار گرفت و جزو محبوب ترین ها شد. در واقع هزینه ی معدود تر آن سبب شد تا مشتریان از آن بسیار راضی باشند. نصب کف پوش استامپی بسیار آسان میباشد و در نتیجه هزینه ی نصب آن نسبت به اشکال دیگر کف پوش نادر تر میباشد. هم چنین دارای تنوع بسیار متعددی در طرح و رنگ می باشند که منجر می شود تا صاحب و مالک و خریدار گزینش های متعددی داشته باشد. در برابر گونه های دیگر کف پوش ها (سنگ و گرانیت) دارای هزینه ای بسیار کم تری میباشند.
اجرای کفپوش بتنی با بتن استامپی
-
آماده سازی خاک زیربنا: خاک زیرسازی باید کاملاً فشرده و یکدست باشد. در غیر این صورت ممکن است فرسایش خاک رخ دهد که بر روی دال بتنی اثر بگذارد. ما می دانیم که بتن از نظر کششی ضعیف است، هر زمان که ناهمواری در خاک زیر لایه وجود داشته باشد، پس در محل افزایش نیروی کششی، آن منطقه بتنی در معرض خم شدن قرار می گیرد و از کار می افتد. بنابراین، باید در هنگام آماده سازی سطح زیرلایه مراقبت لازم انجام شود.
-
چیدن قالب ها برای بتن استامپی: قالب ها مانند مانعی برای نگه داشتن بتن تازه در یک زمان خاص عمل می کنند. این قالب ها از چوب یا فلز ساخته می شوند. بعد از آماده سازی زیرسازی قاب ها براساس انتخاب ما برای طرح کف یا راه رو مرتب می شوند. قالب ها باید در شرایط مناسبی باشند تا بتن را در جای صحیح نگه دارند. گوشه های ایجاد شده توسط قالب ها باید به شکل تمیز باشد.
-
تهیه آرماتور در بتن استامپی: میله های فولادی یا مش سیم دار به عنوان مواد تقویت کننده بتن استامپی استفاده می شود. برای سطوح کوچک این کار ضروری نیست اما برای عرشه های بزرگتر و مسیرهای رانندگی تقویت ثبات بیشتری می دهد. مزیت دیگر این است که اگر فرسایش خاک در آینده در زیر دال رخ دهد، به دلیل فولاد می تواند مقاومت کششی نیز داشته باشد. بنابراین، تقویت بتن استامپی برای دوام طولانی خصوصاً برای مسیرهای رانندگی یا پارکینگ وسایل نقلیه بهتر است.
- ریختن بتن استامپی: بتن به طور کلی در کارخانه بتن آماده تهیه می شود و توسط لوله داخل قالب های مرتب شده می ریزد. ریختن باید در اسرع وقت انجام شود در غیر این صورت سخت شدن سریع بتن اتفاق می افتد. برای کارهای کوچک، بتن باید با سطل حمل شود و به قالب ها ریخته شود، اما باید در مورد جداسازی بتن دقت شود.
- تسطیح سطح بتن استامپی: پس از ریختن بتن، به سرعت سطح بتن را با ماله پرداخت و تراز کنید. باید به سرعت کامل شود در غیر این صورت آب انداختگی اتفاق می افتد. پس از اتمام پرداخت سطح بتن باید خالی از لکه ها باشد.
رنگ آمیزی بتن استامپی
- در این روش در هنگام اختلاط بتن رنگ به بتن اضافه می شود. مخلوط کامل بتن دارای همان رنگ خواهد بود، بنابراین، اگر شکستگی در دال وجود داشته باشد، همان رنگ را نشان می دهد. اما در این حالت به دلیل اختلاط نمی توانیم مقدار رنگ مورد نیاز را بدست آوریم. این روش کم رنگ و کسل کننده خواهد بود.
- نوع دیگری از رنگ ها که به صورت پودر خشک هستند با دست روی بتن تازه پاشیده می شوند که این نوع رنگ ذرات پودر شده بسار ریزی هستند؛ بنابراین در بین ذرات سیمان و ماسه قرار می گیرند و باعث نفوذ کمتر آن ها می شوند. این ها در طیف گسترده ای از رنگ ها موجود هستند و ظاهر درخشانی به سطح می دهند. اما در این حالت رنگ فقط تا حدی از عمق دال مجاز به نفوذ است.
- در فرآیندهای فوق ما نمی توانیم بتن استامپی چند رنگ ایجاد کنیم اما می توان یک سری رنگ آمیزی ها را به صورت جداگانه در مناطق طراحی شده اعمال کرد. بنابراین، باید پس از فرآیند استامپ زنی انجام شود. آن ها رنگ های طبیعی تولید می کنند و ظاهر بسیار خوبی دارند.
پودر بتن دکوراتیو یا بتن استامپی چه کاربردهایی دارد؟
بتن دکوراتیو از آن جا که از اسمش پیداست، بتنی با خاصیت زیبا سازی و تزیینی می باشد که برای کاربردهای مختلف قابل استفاده است. قابلیت افزودن رنگ پایه، رنگ های طیف دار، قالب ها و طرح های مختلف و ارائه بافت دلخواه باعث شده است که بتن استمپی از نظر رنگ و ظاهر شبیه سایر مواد طبیعی ساختمانی قابل استفاده باشد، به عنوان نمونه طول عمر بسیار بیشتری از سنگهای کف سازی دارد در حالیکه از نظر ظاهری بسیار شبیه است.ازجمله کاربردهای دیگر استمپ کانکریت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوشش تزئینی دیوارها و نما در طراحی های مدرن و مینیمال
- استفاده در ساخت المان های دکوراتیو و کاربردی متنوع از جمله سینک های ظرف شویی و روشویی، کانترکابینت ها، ساخت گلدان بتنی و…
- بیشترین کاربرد بتن های دکوراتیو مربوط به استفاده از آن ها به عنوان بتن استامپی برای کف سازی سطوح با طرح ها و شکل ها و رنگ های متنوع در پیاده روها، محوطه باغ ها، پارک ها، پارکینگ ها و… می باشد.
مزایای استفاده از بتن استامپی چیست؟
- دوام و مقاومت بالا در برابر نیروهای فشاری و سایش هم چون بتن
- یکپارچه گی و زیبایی نهایی کار
- ارزان و مرقون به صرفه نسبت به استفاده از سایر مصالح زیبا سازی
- عدم محدودیت اجرایی در مکان ها یا آب و هوای متنوع
- اجرای سریع و آسان
- تنوع در رنگ بندی و اشکال اجرایی
آیا بتن دکوراتیو معایبی هم دارد؟
به طور کلی نمی توان معایب چندانی برای بتن استامپی یا همان بتن منقش بر شمرد، عمده معایب آن را می توان نیاز بتن استامپی به اصلاح سطوح و زیرسازی آن، ازجمله سابیدن و صیقل دادن و استفاده از اسید های مخصوص با توجه به طرح و نوع پروژه دانست، که قاعدتاً برای تمام سطوح دیگر نیز یک نیاز عمده محسوب می شود.