دلایل استعفای کارمندان گوناگون است و کارمندانی که روی آن ها سرمایه گذاری کرده اید، ممکن است به دلایل مختلفی با نوشتن متن استعفا محل کار خود را ترک می کنند. در این حالت شما مجبور هستید تمامی هزینه های سرمایه گذاری شده روی آن فرد را مجدد روی دیگری انجام دهید. ابتدایی ترین کاری که باید انجام دهید، شناخت دلایل استعفای کارمندان خوب است. مسلما دلیلی وجود دارد که کارکنان شما حاضر به از دست دادن شغل خود به جای کار کردن در سازمان شما هستند. اما این دلایل کدامند؟
1. نداشتن انگیزه
یکی از بزرگ ترین و مهم ترین دلایل استعفای کارمندان، نداشتن انگیزه است. حتما از خود می پرسید که چرا روند کاری کارمندان شما کاهشی شده است. بهتر است در ابتدا امر مشکل را در سازمان خود جست و جو کنید. بدون تردید وجود انگیزه در کارکنان می تواند سبب افزایش کارایی و بهره وری آن ها شود. کمی کند و کاو در سازمان می تواند شما را به پاسخ های خوبی برساند. مثلا شاید پیشرفتی در کارها حاصل نمی شود و یا روند شغل فرسایشی است. هیچ چیز به اندازه بی چالش بودن یک شغل نمی تواند کارمند را فرسوده و بی انگیزه کند.
2. کارهای بی پاداش
کارهای بی پاداش نیز یکی از دلایل استعفای کارمندان است. اگر شما وظایف مضاعفی را بر عهده کارکنان خود قرار دهید و در صورت با موفقیت به سرانجام رساندن آن ها، پاداشی برایشان در نظر نگیرید، مطمئن باشید رفته رفته کارمندان از شما و فعالیت هایی که درون سازمان انجام می دهند، دلسرد خواهند شد. قانون تنبیه و مجازات را به خاطر داشته باشید؛ تقویت یک رفتار خوب با پاداش انجام خواهد شد و از بین بردن رفتار بد، با تنبیه.
3. تبعیض
مسلما شما هم به عنوان یک کارفرما و یا بهتر بگوییم به عنوان یک انسان، از تبعیض بیزارید. پس بهتر است همین قانون را در سازمان خود نیز پیاده سازی کنید. از ایجاد مهره های متفاوت در شرکت بپرهیزید و تبعیض میان کارمندان قائل نشوید. این ها بدون تردید سبب می شود تا در دانستن حقایق دچار اشتباه شوید چرا که به طور ناخودآگاه نمی توانید آنچه که به واقع در سازمان شما می گذرد را، ببینید.
4. ارجحیت روابط بر ضوابط
در محیط های کاری، بهتر است ضوابط را حکم فرما کنید. اگر دوستان و آشنایانی دارید که با آن ها کار می کنید، بهتر است تفویض اختیارات را براساس شایستگی هایشان صورت ندهید نه صرفا براساس روابطی که با آن ها دارید. تمامی این ها انگیزه های کارمندان را از بین می برد و به دلایل استعفای کارمندان بدل می شوند.
5. حقوق کم
یکی دیگر از دلایل استعفای کارمندان خوب، پایین بودن میزان حقوق دریافتی است. واضح است که اگر میزان حقوق دریافتی مطابق با میزان فعالیتی که کارمندان انجام می دهند، نباشد، بدون تردید منجر به ترک آن ها از سازمان خواهد شد.
6. محیط ناسالم
آیا تا به حال به فرهنگ سازمانی خود اندیشیده اید؟ شاید وقت آن رسیده است که فرهنگ سازمانی خود را بهبود ببخشید. بسیاری از افراد با تمامی قابلیت هایی که دارند، نمی توانند در محیط های ناسالم شکوفا شوند. وچود چاپلوسی ها، خبرچینی ها و موارد دیگر، محیط سازمان شما را مسموم می سازد.
7. عدم رفع نیازهای اولیه و اساسی
گاهی شما فضایی را در سازمان برای کارمندان خود به وجود می آورید که هیچگونه آسایشی در آن وجود ندارد. آیا شما خود می توانید روی صندلی های سفت و معذب بنشینید، در محیطی کثیف، گرم یا سرد کار کنید؟ مسلما نه. یکی از مهم ترین دلایل استعفای کارمندان همین است. از آنجایی که قرار است افراد روزی 8 ساعت در شرکت شما بمانند و کار کنند، موظف هستید تا راحتی آن ها را فراهم سازید. مطمئن باشید نشان دادن توجه شما به کارمندان، آن ها را مشتاق تر به کارکردن خواهد کرد.
8. اجازه ندادن به افراد که به دنبال آرزوها و خواسته هایشان بروند
کارکنان باهوش و مجرب، افراد پرحرارت و احساساتی هستند. فراهم کردن فرصت و شرایط برای آن ها تا به دنبال احساسات و خواسته هایشان بروند، باعث افزایش بهره وری و رضایت شغلی در کارکنان می شود. اما بیشتر مدیران به دنبال کارکنانی هستند که فضایی برای دنبال کردن خواسته های خود نداشته باشند. این مدیران می ترسند که اگر افراد نقطه دید وسیع تری داشته باشند و به دنبال خواسته ها و احساسات خود بروند، بهره وری آن ها کاهش پیدا کند. ترس و هراسی که هیچ پایه و اساسی ندارد. مطالعات نشان می دهند افرادی که امکان دنبال کردن آرزوهایشان در محیط کار را داشته اند، پنج برابر بیشتر از حد معمول رضایت شغلی و بهره وری دارند.
9. متوقف کردن حس شادابی در فضای کار
کارمندان باهوش، پرشور و پر هیجان اند. فراهم کردن زمینه ای برای شکوفایی استعداد و ذوق کاری این افراد می تواند بازدهی و رضایت شغلی آنان را بیشتر کند. اما متاسفانه بسیاری از مدیران، کارمندان باهوش ، خود را محدود می کنند. این مدیران می ترسند که اگر به کارمندان خود اجازه دهند شور و شوقشان را دنبال کرده و روی مسائل مختلف تمرکز کنند، بازدهی شان با کاهش رو به رو شود. اما این ترس بی دلیلی است. تحقیقات جدید نشان داده افرادی که در محل کارشان با شور و اشتیاق فعالیت دارند، پدیده ای بنام “سیال بودن ذهن” را تجربه می کنند. یک حالت سرخوشی در ذهن ایجاد شده که پنج برابر بیشتر از حالت عادی، بازدهی افراد را بالا می برد.
10. نداشتن بستر همفکری
تصور اشتباهی است که اثر تشویق کارمندان را در افزایش راندمانشان نادیده بگیرید، مخصوصاً اگر آن ها ذاتا توانایی بالایی در انجام وظایف خود داشته باشند. مطمئنا هیچ کس به اندازه شخصی که تمام تلاش خود را کرده و زحمت کشیده، دوست ندارد از او قدردانی شود. از همین رو، لازم است که مدیران با کارمندان خود ارتباط موثری داشته تا بفهمند چه چیزهایی آنان را خوشحال می کند (برای بعضی با ترفیع درجه و برای برخی با تشویق در معرض عموم) و سپس بر اساس کار خوبی که انجام داده اند، به آنان پاداش بدهند. تنها در این صورت است که انتظار افرادی که عملکرد بالایی دارند را برآورده ساخته اید.
11. عدم ایجاد فضای پیشرفتی برای نیروها
هنگامی که از مدیران درمورد عدم توجهشان به کارمندان سوال می شود، آن ها تلاش می کنند با بیان عباراتی مانند اعتماد، استقلال عمل و توانمند سازی، آن را توجیه کنند. این بهانه ها واقعاً مضحک است! یک مدیر خوب فارغ از اینکه کارمندش چقدر استعداد دارد، به مدیریتش می پردازد. آن ها همواره به زیردستانشان توجه کرده و برای انتقادات و پیشنهادات، گوش شنوایی دارند. شاید برای مدیریت آغازی تعریف شود اما پیشرفت در آن پایانی ندارد. هنگامی که شما کارمند باهوشی دارید، توانایی تان در زمینه سازی برای شکوفایی استعدادها و مهارت هایش به هنر مدیریتی شما بستگی دارد. حتی باهوش ترین کارمندان نیز به بازخورد گرفتن نیاز دارند (شاید بیشتر از سایر افراد) و این مدیریت شماست که بتوانید چنین فضایی را فراهم کنید؛ اگر نتوانید، اغلب کارمندان خسته شده یا دچار خودپسندی خواهند شد.
12. بی توجهی به ایده های فکری کارمندان
اغلب روسای بزرگ کارمندانشان را برای انجام کارهایی که در آغاز ناممکن به نظر می رسند، به چالش می کشند. آن ها بجای هدف های معمول و رو به پیشرفت، برای کارمندان هدف هایی بلند پروازانه را درنظر می گیرند تا آنان را از حریم آسایش و امنشان بیرون بکشند و آنگاه تمام تلاش خود را می کنند تا کارمندانشان به موفقیت برسند. اما زمانی که افراد با استعداد، کارشان را خسته کننده و بیش از اندازه ساده بیابند، به فکر تغییر شغل می افتند تا بتوانند داشته های ذهنی شان را به چالش بکشند. با همه این تفاسیر، اگر می خواهید کارمندان خوبتان استعفا ندهند، باید بدانید که چگونه با آن ها رفتار کنید. شاید آن ها کمی سرسخت به نظر برسند اما استعدادهایشان فرصت های زیادی را پیش رویتان قرار می دهد؛ کافی است که آن ها برایتان کار کنند.
13. نبود تعامل و همکاری میان کارمندان یک مجموعه
برخلاف مورد قبلی، نبود همکاری نیز یک مشکل بزرگ است و باعث می شود که کارمندان تصمیم بگیرند که مجموعه را ترک کنند. طبق مطالعاتی که در سال ۲۰۱۵ انجام شد مشخص شد که یکی از پنج دلیل اصلی استعفای کارمندان نبود تعامل در محل کاری است.عدم تشویق کارمندان به همکاری با یکدیگر باعث شده تا ۷۱ درصد از کسانی که در آمارگیری شرکت داشته اند به این موضوع اشاره کنند.
14. نبود امنیت شغلی
هیچ کس کار کردن در شرکت بدون آینده را دوست ندارد. شرکتی که از لحاظ مالی شفاف نیست و برنامه ها، اهداف و دستاوردهای مشخصی ندارد، محکوم به ترک کردن است. کارمندان باید بدانند که چه نتایجی از پروژه هایشان حاصل شده است و برنامه ی بعدی چیست. راه حل پیشگیری از این وضعیت، تنها شفاف سازی است. می توانید گزارش های آماری مالی و دستاوردی را در دوره های منظم با کارمندان در میان بگذارید تا آن ها نیز حس مشارکت در دستاوردها را تجربه کنند.
چه کنیم کارمندان استعفا ندهند؟
1. کارهای آن ها را ارج دهید
ستایش و قدردانی از فعالیت کارکنان، همیشه به معنی دادن پول و پاداش نیست. گاهی اوقات عدم قدردانی از آن ها سبب ترک کارکنان می شود.
2. اهداف مشخصی تعیین کنید
بهتر است برای جلوگیری از استعفای کارمندان، اهداف مشخصی تعیین کنید. انتظارات خود را به وضوح اعلام کرده و اختیاراتی به آن ها تفویض نمایید تا اهداف سازمانی را پیش ببرند.
3. به پیشرفت کارکنانتان فکر کنید
به جای تمرکز مداوم روی پیشبرد اهداف سازمانی، خوب است تا به پیشرفت کارمندان خود نیز فکر کنید. کلاس های آموزشی برگزار کنید، اطلاعات و دانش آن ها را به روز کنید و آن ها را تشویق به کسب دانش و مهارت نمایید. این کار هم برای شما سود خواهد داشت و هم انگیزه کارکنان را برای پیشرفت بیشتر می کند. هیچ کس از درجا زدن خوشحال نمی شود.
4. برای رفع دلایل استعفای کارمندان ؛ ایده های جدید را بشنوید
چطور است به جای برگزاری جلسات مداومی که شما در آن سخن می گویید و نظرات خود را دیکته می کنید، جلساتی برگزار کنید که در آن ها این شما باشید که ساکت نشسته و شنونده هستید. ایده ها را بشنوید و به کارکنانتان را این حس را القا کنید که پذیرای نظرات آن ها هستید. ریشه های خلاقیت را در آن ها نخشکانید.
5. مبصر نباشید
به جای مدیریت و مبصر بودن، رهبری و دوستی را در سازمان برقرار کنید. هیچ کس دوست ندارد فردی مانند مبصر چوب در دست بالای سرش قرار گیرد. جاری بودن حس خوب در سازمان است که می تواند روحیه ها را تقویت کرده و انگیزه ها را بیشتر کند.
6. برنامه های تفریحی گروهی داشته باشید
7. رفع دلایل استعفای کارمندان ؛ مودب باشید
باور داشته باشید که ادب و نزاکت در محیط کار بسیار مهم است. هرچقدر که حقوق خوبی پرداخت کنید، نمی توانید با خورد کردن شخصیت کارکنان و تحقیر آن ها، از استعفای کارمندان جلوگیری نمایید. احترام بگذارید تا متقابلا به شما و سازمان شما احترام گذاشته شود. این حقیقت را هرگز دست کم نگیرید.