احوال پرسی چیست و ضرورت آن کدام است؟
یک رابطه موثر از از چهار قسمت تشکیل شده است. شنیدار موثر، تحلیل موثر، بیان موثر، بازخورد موثر. هر قدر شنیدار و بیان موثر در شروع یک رابطه اهمیت زیادی دارد، تحلیل و بازخورد موثر در حفظ یک رابطه موثر است. احوال پرسی قسمتی از آداب معاشرت است که در نگهداری و حفظ یک رابطه از اهمیت بسیاری برخوردار است. احوالپرسی دروازه ی ورود به ارتباط است (چه شخصی و چه حرفه ای و کاری). در دنیای پر از مشغله این روزهایمان فرصت کمتری برای دیدار اطرافیان و دوستانمان وجود دارد؛ بنابراین همان فرصت های کوتاه را هم باید غنیمت شمرد و از حال و روزگار طرف مقابلمان باخبر شویم.
فن بیان در احوالپرسی
یکی از موارد روزمره استفاده از فن بیان ، احوال پرسی های ساده است. البته ما می گوییم ساده. برای برخی همین احوالپرسی ساده با کلی ضعف و خجلت انجام میشود.دانستن مهارت های فن بیان کمک قابل توجهی به توانایی ما در انجام یک احوال پرسی ساده و در عین حال زیبا و دلچسب خواهد کرد. احوالپرسی اگر توسط شخصی که فن بیان می داند انجام شود خیلی زیبا خواهد بود. دلیل آن هم این است که این فرد می تواند از تکنیک ها و فنونی در هنگام صحبت کردن استفاده کند. برای وقتی یک نفر به او میگوید: سلام امروز حالت چطوره در جواب میگوید سلام مثل هر روز عالی جای اینکه بگوید سلام خوبم مرسی. چرا گفتن جواب اول به جواب دوم ارجحیت دارد؟ چون در پاسخ اول نکته ای از نکات فن بیان رعایت شده است. همانطور که می بینید طول جمله پاسخ اول طولانی تر از پاسخ دوم است. انتخاب یک جمله طولانی برای پاسخ به یک سوال طولانی جواب شکیل تری است. درست مانند یک شاعر که دو مصرع شعر او با هم قرینه اند، فکر کنید شاعر هستید و قرار است مصرعی قرینه با مصرع مخاطب خود بسرایید. جای اینکه مصرع طولانی او را با جواب کوتاه سلام مرسی خوبم پاسخ دهید. زیرا در این صورت یک طرف احوالپرسی سنگینی میکند و امری غیر مطلوب را ایجاد میکند. انگار چیزی کم است.
اهمیت فن بیان در احوال پرسی
کیفیت صدا، لحن و دایره واژگان، سه عامل مهم فن بیان در احوالپرسی است.
کیفیت صدا
میزان انرژی و قوت و قدرتی که در صدای فرد وجود دارد می تواند حس بسیار دلپذیر و از طرف دیگر ضعف و نارسایی صدا می تواند حس بسیار آزاردهنده ای را به مخاطب منتقل کند. برخورد با یک صدای پرقدرت و پرانرژی حال دل آدم را خوب می کند و انگیزه دوچندان برای برقراری ارتباط موثر ایجاد می کند. تمرین های صداسازی برای سخنرانی می تواند تمامی نیازهای شما برای ایجاد استانداردهای لازم در کیفیت صدا را برطرف کند.
لحن
لحن، احساسی است که شما هنگام احوالپرسی کردن با صدای خود به مخاطب منتقل می کنید. کسانی که از لحن حرفه ای برخوردارند احساسی را منتقل می کنند که خودشان می خواهند و مبتدیان، احساسی را منتقل می کنند که خودشان نمی خواهند. آموزش لحن مناسب یکی از ضروری ترین و پایه ای ترین آموزش هایی است که هر انسان مدرن امروزی که مدعی ارتباط موثر است باید ببیند.
دایره واژگان
وسعت و کلاس دایره واژگان نشان دهنده کلاس مهارت های کلامی و گفتاری هر شخصی است. تفاوت طبقات مختلف اجتماعی عموما در کلاس و وسعت دایره واژگان است که خود را نشان می دهد. استفاده از واژگان و عبارات زیر می تواند کلاس کلامی و مهارت گفتاری شما را به رخ مخاطب بکشد.
چگونه احوال پرسی کنیم؟
احوال پرسی خود یک نوع برقراری ارتباط است که باید قواعد و تکنیک های ارتباطی در آن رعایت شود.
تاثیرگذاری بر مخاطب و انتقال حس خوب
فراموش نکنید احوال پرسی به شما این امکان را می دهد که طرف رابطه احساس مهم بودن کند. این حس بسیار مطلوب و متبوعی است. نتیجه آن که کسی که در من این حس را ایجاد کرده است مورد احترام قرار می گیرد.
احوال پرسی جای گله گذاری و استفاده از جملات و عبارات طعنه آمیز نیست
بارها مشاهده شده است که احوال پرسی ها به گله گذاری شروع می شود که این مسئله یک اشتباه بسیار مهلک است. گله گذاری حس انزجار و تنفر را بیدار می کند و در عین حال اهمیت و ارزش کار شما را هم زیر سوال می برد.
مخاطب نباید احساس کند که شما حرفی برای زدن ندارید
موارد بسیار اتفاق افتاده است که افرادی تماس می گیرند که اوال پرسی کنند. نحوه احوال پرسی هم اینگونه است که به شما زنگ می زنند و از شما می پرسند چه خبر؟ و منتظر پاسخ شما هستند. این روش احوال پرسی نادرست است. احوال پرسی صرفا برای گرفتن اخبار و حوادث پیرامون زندگی مخاطب شما نیست. اگر مخاطب تمایل داشت می تواند اطلاعات مختلفی را در اختیار شما قرار دهد که در اکثر موارد اگر احوال پرسی به روش درستی صورت بگیرد دقیقا همین اتفاق می افتد.
همیشه به دیگران بگویید چه هستید نه اینکه چه نیستید
این موضوع یکی از اصول اساسی ارتباط موثر انسانی است. وقتی می خواهید از کسی احوال پرسی کنید، به عنوان مثال نگویید “از من دلخور نشوید که دیر تماس گرفتم. عذر می خوام که دیر با شما تماس گرفتم. قصد کوتاهی نداشتم. مشغله کار و زندگی به من این فرصت را نداد که احوال شما را جویا شوم”. به جای آن می توانید بگویید ” هر وقت صدای شما را می شنوم حالم خوب می شود یا دلم واقعا برای شما تنگ شده بود.
یادآوری خاطره ای خوش هنگام احوال پرسی
یکی از جذابترین و اثرگذارترین تکنیک های احوال پرسی همین مورد است. هنگام احوالپرسی می توانید بگویید ” آخرین باری که همدیگر را دیدیم به من بسیار خوش گذشت “. این مسئله باعث ایجاد تصویری مثبت در ذهن طرف رابطه می شود و باعث اهمیت دادن به شخص مقابل می شود. هر کسی این جمله را بگوید دیگران از شنیدنش خوشحال و خرسند می شوند.
تحسین و تمجید از ویژگی های شخصیتی دیگران
این کار در احوالپرسی اعجازآور است. همه افراد از اینکه مورد تمجید و تحسین دیگران قرار بگیرند خوشحال می شوند و نسبت به کسی که این کار را به صورت درست و اصولی انجام می دهد احساس حرمت و احترام می کنند. فراموش نکنید که تمجید از دیگران تبدیل به چاپلوسی نشود. حتما در مورد ویژگی شخصیتی تحسین و تمجید کنید که از یک منطق عقلانی هم برخوردار باشد و چنین ویژگی در طرف رابطه به صورت برجسته و بارز وجود داشته باشد.
مثال:
- فردی غذای لذیذی را با مهارت تمام می پزد. می توانید هنگام احوال پرسی به او بگویید که “هرگز مزه غذایی که شما هنرمندانه آماده کردید را تا امروز فراموش نکردم و دوست دارم حتما یک بار دیگر آن مزه را تجربه کنم”.
به طرف مقابل هم اجازه صحبت کردن بدهید
گاهی از اوقات در احوالپرسی به قدری صحبت می کنیم و از طرف مقابل سوالات مختلف می پرسیم که مخاطب مان گیج می شود و سعی می کند از صحبت با ما فرار کند. بهتر است در معاشرت و احوالپرسی که با دیگران داریم کمی صبورانه رفتار کنیم تا مخاطب ما دچار استرس نشود و بتواند ما را در برقراری ارتباط همراهی کند. در بخش بعدی مقاله جملاتی را برای شما آماده کرده ایم که می توان باعث پیشرفت فن بیان در احوالپرسی شما شود سعی کنید این جملات را روزانه با خود تکرار کنید تا بتوانید در موقعیت های مختلف از آن ها استفاده کنید.
شوخ طبع و خوش برخورد باشید
بعضی از افراد به صورت ذاتی شوخ طبع هستند، در حالی که بقیه می توانند با تمرین آن را در رفتار خود ایجاد کنند. البته در این مورد باید حد و مرزها را رعایت کرد. شوخ طبعی برای همه افراد جواب نمی دهد؛ در حالی که خوش برخورد بودن یک اصل همیشگی است. جوری با مخاطب خود احوالپرسی کنید که حس کند از دیدن او خوشحال هستید و خودش را فرد مهمی در جمع احساس کند.
عبارات و جمله های باکلاس در احوالپرسی
- عرض ادب و سلام
- حال دل شما طور است
- امیدوارم همیشه در صحت و سلامت باشید
- شما را که می بینم برای زندگی کردن انگیزه می گیرم
- حسن رفتار جناعالی بنده را به تحسین وا می دارد
- فهم و کمال سرکار از بیانتان هویداست
- مهربانی در صدای شما امید را در دل ما زنده می کند
- لحن شیرین شما دلگرم و امیدوارمان می کند
- چشمان نافذ شما پاکی دلتان را به نمایش گذاشته
- اراده پولادین شما کارساز و مشکل گشاست
نمونه هایی از جملات مودبانه جهت احوالپرسی
فن بیان در احوالپرسی از مسائلی است که هر فردی برای پیشرفت در زندگی شخصی و حرفه ای خود به آن نیاز دارد. در این بخش به چندین نمومه از جملات مودبانه احوالپرسی ( متن احوالپرسی مودبانه – احوال پرسی مودبانه – از چه کلماتی برای احوالپرسی استفاده کنیم ) و خداحافظی اشاره خواهیم کرد.
- حال تان خوب است؟
- خوش می گذرد؟
- وضعیت کار چه طور است؟
- مشغول به چه کاری هستید؟
- اوضاع و احوال تان خوب است؟
- خوش احوالید؟
- سلام؟خوبید؟ خانواده تان خوب هستند؟
- از دیدن تان بسیار خوشحالم
- چقدر دلم می خواست شما را ملاقات کنم؟
- خوشحالم که شما را از نزدیک می بینم
- چه خبر؟ همه چیز مرتب است؟
- در سلامت به سر می برید؟
- آخر هفته خوبی داشتید؟
- تعطیلات خوبی داشتید؟
- امیدوارم همیشه شاد و سلامت باشید
- خیلی وقت بود که شما را ملاقات نکرده بودم، از دیدار مجدد شما بسیار خرسندم
- همه چیز بر وفق مراد است؟
- امروز همه چیز خوب پیش رفت؟
- من تا حالا شما را این جا ندیده بودم. به تازگی به این جا آمده اید؟
- از دیدن شما خوشحالم. تمام اعضای گروه را می شناسید؟
- امروز بسیار برازنده شده اید
- از این که به گروه ما ملحق شدید بسیار خوشحالم
- امیدوارم بتوانیم همکاری خوبی با یک دیگر داشته باشیم
- در فکر شما بودم، چه تصادفی!
- بیماری تان بهبود یافت؟خوشحالم که شما را در سلامتی کامل می بینم
- ملاقات با شما مایه خرسندی من است
در ادامه این بهش به چند نمونه از جملات مناسب برای خداحافظی اشاره می کنیم:
- به امید دیدار تا هفته آینده
- از مصاحبت با شما لذت بردم امیدوارم باز هم بتوانم با شما ملاقات داشته باشم
- آشنایی با شما برای من باعث افتخار بود
- اجازه مرخصی می فرمایید؟
- اجازه می دهید از حضور شما مرخص شوم؟
- امیدوارم در کار جدیدتان موفق باشید. خدانگهدار.
- مراقب خودتان باشید
- امیدوارم از این مهمانی لذت ببرید
- در برنامه بعدی شما را خواهم دید
- از این که وقت تان را در اختیار من گذاشتید بسیار خوشحال شدم
- اگر اجازه بدهید کم کم از حضور شما مرخص می شوم
- این کارت من است، امیدوارم بتوانم در آینده شما را باز ملاقات کنم
- خوشحال شدم صدای تان را شنیدم
- به خانواده سلام برسانید
- ببخشید من باید یک تماس بگیرم اگر اجازه بدهید از حضور شما مرخص شوم
- ببخشید من یک قرار کاری دارم از دیدن شما بسیار خوشحال شدم تا هفته دیگر خدانگهدار
- بسیار خوش گذشت
- بیش تر از این مزاحم اوقات شریف نمی شوم
- بیش تر از این وقت تان را نمی گیرم
- امیدوارم همیشه شاداب و سلامت باشید
- بابت پذیرایی بی نظیرتان ممنونم
- اوقات خوشی داشته باشید
جملات احوال پرسی عاشقانه
- هر که مجنون نیست از احوال لیلی غافل است. عشق من حالت چگونه است؟
- عزیز من احوال دل خوبست؟
- من مثل سایه دنبالتم / گفتی مال توام / حالا که رفتی / فقط جویای احوال توام
- دمت گرم و سرت خوش باد / سلامم را تو پاسخ گوی در بگشای
- دستان شما را می فشرم / نه برای احوالپرسی / به یاد خاطرات جوانی / برای رفاقت و یکرنگی
- یه سلام دارم، یه دنیا محبت. حالت چطوره مهربان من؟
- این روزها کسی احوال کس را نمی پرسد / اگر پرسی همه گویند / بدک نیست حالمان خوب است / حال شما چطور است زیبای من؟
- سلامی چو بوی خوش آشنایی / به آن مردم دیده آشنایی
- سلامی به گرمی نان و تنور / سلامی به یاران سنگ صبور
- ای صاحب کرامت شکرانه سلامت / روزی تفقدی کن درویش بی نوا را
- تنت به ناز طبیبان نیازمند مباد / وجود نازکت آزرده گزند مباد
- سلامت همه آفاق در سلامت توست / به هیچ عارضه شخص تو دردمند مباد
- هر آن که روی چو ماهت به چشم بد بیند / بر آتش تو به جز جان او سپند مباد
- ای ظریف جهان سلام علیک / ای غریب زمان سلام علیک
احوالپرسی تلفنی
آیا شما هم گاهی از جواب دادن به تماس تلفنی بعضی افراد طفره می روید؟ شاید علت آن حس بدی است که از لحن صحبت کردن و جملات او می گیرید. احوالپرسی تلفنی هم راه و روش خودش را دارد. به نکات زیر توجه کنید:
تون صدای مناسب داشته باشید
همگی می دانیم پشت تلفن نباید به قدری آرام حرف بزنیم که صدایمان شنیده نشود؛ اما پرانرژی بودن به معنای داد زدن نیست! برای اینکه به طرف مقابل نشان بدهید با نشاط و سرحال هستید لازم نیست تون صدای خود را بیش از حد بالا ببرید.
جملات مثبت و کوتاه انتخاب کنید
از پشت تلفن شما نمی توانید با طرف مقابل ارتباط چشمی برقرار کرده یا به او لبخند بزنید. پس برای حفظ حس خوب، از جملات مثبت و کوتاه استفاده کنید.
خوب گوش بدهید
بعضی ها پشت تلفن مثل یک نوار ضبط شده، به صورت رگباری یک سری جملات را تکرار می کنند و اصلا به طرف مقابل گوش نمی دهند: «سلام! خوبی؟ خانواده خوبن؟ چی کار می کنی؟ کجایی؟ خبری ازت نیست!»
و به جوابی که مخاطب به پرسش می دهد توجه نمی کنند. به هر پاسخی که او به جملات احوالپرسی می دهد خوب گوش بدهید و سپس جمله بعدی را بگویید.
مطمئن شوید زمان خوبی تماس گرفته اید
این قسمت از احوالپرسی مختص صحبت های تلفنی است. در مهمانی ها و مراسم رسمی شما و فرد دیگر با اطلاع قبلی در آنجا حضور دارید؛ اما زمانی که به کسی زنگ می زنید نمی دانید مشغول انجام چه کاری است یا چه حس و حالی دارد. پس بهتر است درست بعد از سلام و احوالپرسی اولیه از او بپرسید موقعیت مناسبی برای صحبت کردن دارد یا نه.