مراکش یا مغرب کشوری است در شمال غربی آفریقا، این کشور ساحلی طولانی با اقیانوس اطلس دارد که از شمال به جبل الطارق و دریای مدیترانه می رسد و کشور مغرب از سوی خاور با کشور الجزایر، از غرب با اقیانوس اطلس، از جنوب با کشور موریتانی و از شمال با دریای مدیترانه همسایه است؛ در سال پنجاه هجری قمری با رسیدن دعوت اسلامی به آن منطقه مراکش با این دین آشنا شد، اما به طور مشخص در سال ۱۷۰ هجری قمری پس از گریز یکی از نوادگان پیامبر(ص) با نام مولا ادریس بن عبداللّه بن الحسن بن الحسن ابن علی از دست حاکمان عباسی بغداد به صورت ریشه ای و نبیادین در منطقه گسترش یافت تا اینکه مراکشیان وی را به امیرالمومنین بودن برگزیده و پس از بیعت و اعلام وفاداری با کمک او، اولین دولت اسلامی مستقل از خلافت مشرق عربی را برپا کردند که نام دولت ادریس یان به خود گرفت.
آداب و رسوم مردم مراکش
درصد بیشتری از جمعیت کشورم را زنان تشکیل می دهند، حدود پنجاه و چهار درصد. تقریبا مردم کشورم مثل بقیه کشورها زندگی می کنند با اندکی تفاوت فرهنگی و آداب و رسوم که باعث شده زنان بیشتر در خانه مشغول فعالیت باشند اما با پیشرفت علم و کارآمدی زنان تقریبا آنها هم مثل مردان به فعالیت بیرون از خانه و تحصیل می پردازند هر چند در روستاها و شهرهایی که هنوز بافت قدیمی دارند سنت های قبل بیشتر رعایت می شود اکثر دختران مراکشی تحصیل می کنند و معمولاً دیپلم می گیرند و وارد دانشگاه می شوند گروهی هم در حین تحصیل ازدواج می کنند.
جریانات زیادی در کشور مراکش هست که مثلاً همه آنها در جهت تلاش برای حقوق زنان است اما نمی توان گفت که همه آنها واقعی است چرا که گاهی منظور و مقصود فقط رسیدن به اهداف سیاسی است و به هر حال می توان گفت با این جریانات وضعیت زنان کمی تغییر کرده است و مخصوصا از موقعی که پادشاه جدید مراکش محمد ششم روی کار آمده است، منشور خانواده نوشته شد و بعضی از حقوق زن در آن لحاظ شد، هر چند همه حقوق و قوانین رعایت نشده است.
انزانیا بیش از ۱۲۰ اقلیت قومی دارد و همه ی آن ها به زبان سواحلی صحبت می کنند تا بینشان اتحاد برقرار شود و همین موضوع، تجارت و بحث های سیاسی را آسان تر کرده و باعث شده آرامش در کشوری با این تنوع قومی برقرار باشد. البته بیشتر مردم تانزانیا به زبان انگلیسی هم صحبت می کنند. با این حال بهتر است چند مورد از جمله های کاربردی به زبان سواحلی را یاد بگیرید تا کارتان راحت تر شود. همچنین بیش از ۴۰% مردم تانزانیا، مسیحی و حدود ۳۵% آن ها مسلمان هستند؛ اما می توانید آیین اسماعیلیه و هندو را نیز میان آن ها پیدا کنید که در مجموع، دین در زندگی مردم نقش مهمی دارد و مسیحیان در کریسمس و عید پاک، بهترین لباس هایشان را می پوشند و به کلیسا می روند و این روزها را کنار عزیزانشان جشن می گیرند و مسلمانان نیز برای رمضان و عید اهمیت ویژه ای قائل هستند.
اگر برای قرار کاری به تانزانیا نمی روید، از لحاظ پوشش نیازی نیست زیاد نگران باشید و معمولاً همه ی مردم سعی می کنند خوش لباس باشند؛ زیرا این موضوع، ناخودآگاه برایشان احترام می آورد ولی اما نزدیک زنگبار که بیشتر جمعیتش مسلمان هستند، مردم پوشیده تر لباس به تن می کنند و حتی خانم ها مویشان را هم می پوشانند و شما هم بهتر است برای احترام به میزبانتان، لباس های بیش از حد باز را در این ناحیه نپوشید و در مجموع، خانم ها در تانزانیا معمولاً کانگا می پوشند که در زبان سواحلی به معنی مرغ شاخدار است و لباس سنتی آن ها به حساب می آید و این لباس، در طرح ها و رنگ های شادی دوخته می شود و به دلیل به آن کانگا می گویند که طرح های اولیه اش به بال و پر مرغ شاخدار شبیه بوده است و در طراحی های جدیدش، معمولاً از یک ضرب المثل یا معما بر روی آن استفاده می کنند و البته لباس های سنتی دیگری نیز در تانزانیا وجود دارد که معمولاً از لحاظ جنس با کانگا متفاوت هستند.
آشنایی با فرهنگ در مراکش
مراکش در فرایند تاریخی خود همواره از فرهنگی نسبتا غنی و متنوعی برخوردار بوده است و هر نقطه آن نیز ضمن وابستگی به این میراث فرهنگی، ویژگی های خاص خود را دارد. بربرهای مراکش در تشکیل و تداوم فرهنگ و تمدن سازی کشور خود به میزان اعراب شریک بوده اند. از لحاظ تاریخی، مراکش در زمان هارون الرشید از سلطه بغداد خارج شد و تحت تسلط ترکان عثمانی نیز درنیامد. از این رو با حفظ عنصر اسلامی ـ ملی، بر فرهنگ مراکشی خود تاکید کرده اند.
بطور کلی می توان اذعان داشت که مردم مراکش در مسیر تاریخی خود، از تبادلات فرهنگی با بیگانگان جز تمایلات خود، سرباز زده اند و هویت فرهنگی خویش را در اولویت اول قرار داده اند. مردم مراکش همواره تلاش نموده اند در گذر زمان به سنت های مذهبی ـ ملی خود حتی در پوشیدن لباس سنتی پایبند باشند.
اخلاق مردم مراکش
مردم مراکش انسان های خونگرم و مهربانی هستند که آوازه مهمان نوازی آنها در جهان پیچیده است. در همان دیدار اول بدون اینکه شناختی از شما داشته باشند از سلامتی و احوال خانواده تان سوال می پرسند، شما را به خانه خود دعوت کرده و هر غذایی که دارند پیشکش تان می کنند. برای روابط شخصی ارزش قائل بوده، از کمک به دیگران لذت می برند و در این راه به دنبال منافع خود نیستند. احترام و عزت فردی بیشترین اهمیت را برای آنها دارد پس مواظب باشید از این مرز قرمز عبور نکنید که در غیر این صورت باعث خراب شدن یک رابطه دوستی شده اید.
خانواده در مراکش
خانواده، مهم ترین واحد زندگی در مراکش است و نقش مهمی در روابط اجتماعی دارد. به همین دلیل، منفعت گروه یا خانواده بر شخص ارجحیت دارد. افراد پیر و مسن مورد احترام هستند و اغلب تاثیر زیادی روی بقیه اعضای خانواده دارند. در نتیجه فرزندان موظف به نگهداری از پدر و مادر سالخورده خود هستند و تعداد خانه ی سالمندان در مقایسه با فرهنگ غربی بسیار کم است.
حقوق زنان در مراکش، در سال ۲۰۰۴ با اصلاح قانون احوال شخصیه ی کشور، گام بزرگی رو به جلو برداشت. با این اصلاحات زنان مراکشی می توانند حضانت فرزندان خود را بگیرند، طلاق یک جانبه زنان لغو و گرفتن زن دوم برای مردان، فقط با اجازه ی زن اول امکان پذیر شد. با این حال، زنان حق ورود به مکان هایی نظیر چایخانه ها را ندارند و در سایر مکان ها مثل دادگا ه نمی توانند به صورت مختلط بنشینند.
لباس سنتی و ازدواج در مراکش
لباس سنتی این کشور جیلابا (Djellaba) است، البته لباس دیگری به نام کفتان (Caftan) دارند که مخصوص عروسی است و معمولاً با صندل چرمی می پوشند. البته زن ها در مراسم عروسی کفتان را با کفش پاشنه دار ست می کنند. امروزه نسل جوان معمولاً از این لباس ها استفاده نکرده و لباس های غربی مانند تی شرت و شلوار جین و کت و شلوارهای جدید می پوشند. مراسم عروسی در این کشور خیلی جالب است. داماد باید قبل از عروسی یکسری هدیه به همسرش بدهد که در این میان باید هدایای خاصی مثل حنا یا شیرینی نیز باشد. طبق رسم، عروس همراه با فامیل خود به حمام سنتی مراکشی می رود. بعد نوبت به مراسم معروف حنای مراکشی می رسد که یک فرد ماهر طرح های معناداری را روی دست و پای عروس با حنا می کشد. عروسی در همه جای کشور 4 تا 8 ساعت ادامه دارد و از یک نوع صندلی تزئینی سنتی به نام آماریا (Amariya) برای جابجایی عروس و داماد استفاده می کنند.
آداب غذا خوردن در مراکش :
اگر به خانه ی یک مراکشی دعوت شدید، حتما کفش خود را درآورید. لباس مناسب بپوشید که نشانه ی احترام به میزبان تلقی می شود.خانواده های محافظه کار مراکشی اغلب مهمانی مختلط نمی گیرند و به همین دلیل باید مطمئن شوید که همسرتان نیز جزو مدعوین باشد. غذا معمولا روی میزهای کوتاه سرو می شود و مهمان در اغلب مواقع کنار میزبان می نشیند.