ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردم مراکش

  شنبه، 29 آذر 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردم مراکش
آداب و رسوم مردم مراکش به شدت تحت تاثیر مذهب این کشور یعنی اسلام است که می‌توان تاثیر آن را در امور شخصی، اقتصادی، حقوقی و... مشاهده کرد.

مراکش یا مغرب کشوری است در شمال غربی آفریقا، این کشور ساحلی طولانی با اقیانوس اطلس دارد که از شمال به جبل الطارق و دریای مدیترانه می رسد و کشور مغرب از سوی خاور با کشور الجزایر، از غرب با اقیانوس اطلس، از جنوب با کشور موریتانی و از شمال با دریای مدیترانه همسایه است؛ در سال پنجاه هجری قمری با رسیدن دعوت اسلامی به آن منطقه مراکش با این دین آشنا شد، اما به طور مشخص در سال ۱۷۰ هجری قمری پس از گریز یکی از نوادگان پیامبر(ص) با نام مولا ادریس بن عبداللّه بن الحسن بن الحسن ابن علی از دست حاکمان عباسی بغداد به صورت ریشه ای و نبیادین در منطقه گسترش یافت تا اینکه مراکشیان وی را به امیرالمومنین بودن برگزیده و پس از بیعت و اعلام وفاداری با کمک او، اولین دولت اسلامی مستقل از خلافت مشرق عربی را برپا کردند که نام دولت ادریس یان به خود گرفت.

تصویر

آداب و رسوم مردم مراکش

درصد بیشتری از جمعیت کشورم را زنان تشکیل می دهند، حدود پنجاه و چهار درصد. تقریبا مردم کشورم مثل بقیه کشورها زندگی می کنند با اندکی تفاوت فرهنگی و آداب و رسوم که باعث شده زنان بیشتر در خانه مشغول فعالیت باشند اما با پیشرفت علم و کارآمدی زنان تقریبا آنها هم مثل مردان به فعالیت بیرون از خانه و تحصیل می پردازند هر چند در روستاها و شهرهایی که هنوز بافت قدیمی دارند سنت های قبل بیشتر رعایت می شود اکثر دختران مراکشی تحصیل می کنند و معمولاً دیپلم می گیرند و وارد دانشگاه می شوند گروهی هم در حین تحصیل ازدواج می کنند.

جریانات زیادی در کشور مراکش هست که مثلاً همه آنها در جهت تلاش برای حقوق زنان است اما نمی توان گفت که همه آنها واقعی است چرا که گاهی منظور و مقصود فقط رسیدن به اهداف سیاسی است و به هر حال می توان گفت با این جریانات وضعیت زنان کمی تغییر کرده است و مخصوصا از موقعی که پادشاه جدید مراکش محمد ششم روی کار آمده است، منشور خانواده نوشته شد و بعضی از حقوق زن در آن لحاظ شد، هر چند همه حقوق و قوانین رعایت نشده است.

انزانیا بیش از ۱۲۰ اقلیت قومی دارد و همه ی آن ها به زبان سواحلی صحبت می کنند تا بینشان اتحاد برقرار شود و همین موضوع، تجارت و بحث های سیاسی را آسان تر کرده و باعث شده آرامش در کشوری با این تنوع قومی برقرار باشد. البته بیشتر مردم تانزانیا به زبان انگلیسی هم صحبت می کنند. با این حال بهتر است چند مورد از جمله های کاربردی به زبان سواحلی را یاد بگیرید تا کارتان راحت تر شود. همچنین بیش از ۴۰% مردم تانزانیا، مسیحی و حدود ۳۵% آن ها مسلمان هستند؛ اما می توانید آیین اسماعیلیه و هندو را نیز میان آن ها پیدا کنید که در مجموع، دین در زندگی مردم نقش مهمی دارد و مسیحیان در کریسمس و عید پاک، بهترین لباس هایشان را می پوشند و به کلیسا می روند و این روزها را کنار عزیزانشان جشن می گیرند و مسلمانان نیز برای رمضان و عید اهمیت ویژه ای قائل هستند.

اگر برای قرار کاری به تانزانیا نمی روید، از لحاظ پوشش نیازی نیست زیاد نگران باشید و معمولاً همه ی مردم سعی می کنند خوش لباس باشند؛ زیرا این موضوع، ناخودآگاه برایشان احترام می آورد ولی اما نزدیک زنگبار که بیشتر جمعیتش مسلمان هستند، مردم پوشیده تر لباس به تن می کنند و حتی خانم ها مویشان را هم می پوشانند و شما هم بهتر است برای احترام به میزبانتان، لباس های بیش از حد باز را در این ناحیه نپوشید و در مجموع، خانم ها در تانزانیا معمولاً کانگا می پوشند که در زبان سواحلی به معنی مرغ شاخدار است و لباس سنتی آن ها به حساب می آید و این لباس، در طرح ها و رنگ های شادی دوخته می شود و به دلیل به آن کانگا می گویند که طرح های اولیه اش به بال و پر مرغ شاخدار شبیه بوده است و در طراحی های جدیدش، معمولاً از یک ضرب المثل یا معما بر روی آن استفاده می کنند و البته لباس های سنتی دیگری نیز در تانزانیا وجود دارد که معمولاً از لحاظ جنس با کانگا متفاوت هستند.

آشنایی با فرهنگ در مراکش

مراکش در فرایند تاریخی خود همواره از فرهنگی نسبتا غنی و متنوعی برخوردار بوده است و هر نقطه آن نیز ضمن وابستگی به این میراث فرهنگی، ویژگی های خاص خود را دارد. بربرهای مراکش در تشکیل و تداوم فرهنگ و تمدن سازی کشور خود به میزان اعراب شریک بوده اند. از لحاظ تاریخی، مراکش در زمان هارون الرشید از سلطه بغداد خارج شد و تحت تسلط ترکان عثمانی نیز درنیامد. از این رو با حفظ عنصر اسلامی ـ ملی، بر فرهنگ مراکشی خود تاکید کرده اند.

بطور کلی می توان اذعان داشت که مردم مراکش در مسیر تاریخی خود، از تبادلات فرهنگی با بیگانگان جز تمایلات خود، سرباز زده اند و هویت فرهنگی خویش را در اولویت اول قرار داده اند. مردم مراکش همواره تلاش نموده اند در گذر زمان به سنت های مذهبی ـ ملی خود حتی در پوشیدن لباس سنتی پایبند باشند.

اخلاق مردم مراکش

مردم مراکش انسان های خونگرم و مهربانی هستند که آوازه مهمان نوازی آنها در جهان پیچیده است. در همان دیدار اول بدون اینکه شناختی از شما داشته باشند از سلامتی و احوال خانواده تان سوال می پرسند، شما را به خانه خود دعوت کرده و هر غذایی که دارند پیشکش تان می کنند. برای روابط شخصی ارزش قائل بوده، از کمک به دیگران لذت می برند و در این راه به دنبال منافع خود نیستند. احترام و عزت فردی بیشترین اهمیت را برای آنها دارد پس مواظب باشید از این مرز قرمز عبور نکنید که در غیر این صورت باعث خراب شدن یک رابطه دوستی شده اید.

تصویر

خانواده در مراکش

خانواده، مهم ترین واحد زندگی در مراکش است و نقش مهمی در روابط اجتماعی دارد. به همین دلیل، منفعت گروه یا خانواده بر شخص ارجحیت دارد. افراد پیر و مسن مورد احترام هستند و اغلب تاثیر زیادی روی بقیه اعضای خانواده دارند. در نتیجه فرزندان موظف به نگهداری از پدر و مادر سالخورده خود هستند و تعداد خانه ی سالمندان در مقایسه با فرهنگ غربی بسیار کم است.

حقوق زنان در مراکش، در سال ۲۰۰۴ با اصلاح قانون احوال شخصیه ی کشور، گام بزرگی رو به جلو برداشت. با این اصلاحات زنان مراکشی می توانند حضانت فرزندان خود را بگیرند، طلاق یک جانبه زنان لغو و گرفتن زن دوم برای مردان، فقط با اجازه ی زن اول امکان پذیر شد. با این حال، زنان حق ورود به مکان هایی نظیر چایخانه ها را ندارند و در سایر مکان ها مثل دادگا ه نمی توانند به صورت مختلط بنشینند.

لباس سنتی و ازدواج در مراکش

لباس سنتی این کشور جیلابا (Djellaba) است، البته لباس دیگری به نام کفتان (Caftan) دارند که مخصوص عروسی است و معمولاً با صندل چرمی می پوشند. البته زن ها در مراسم عروسی کفتان را با کفش پاشنه دار ست می کنند. امروزه نسل جوان معمولاً از این لباس ها استفاده نکرده و لباس های غربی مانند تی شرت و شلوار جین و کت و شلوارهای جدید می پوشند. مراسم عروسی در این کشور خیلی جالب است. داماد باید قبل از عروسی یکسری هدیه به همسرش بدهد که در این میان باید هدایای خاصی مثل حنا یا شیرینی نیز باشد. طبق رسم، عروس همراه با فامیل خود به حمام سنتی مراکشی می رود. بعد نوبت به مراسم معروف حنای مراکشی می رسد که یک فرد ماهر طرح های معناداری را روی دست و پای عروس با حنا می کشد. عروسی در همه جای کشور 4 تا 8 ساعت ادامه دارد و از یک نوع صندلی تزئینی سنتی به نام آماریا (Amariya) برای جابجایی عروس و داماد استفاده می کنند.

آداب غذا خوردن در مراکش :

اگر به خانه ی یک مراکشی دعوت شدید، حتما کفش خود را درآورید. لباس مناسب بپوشید که نشانه ی احترام به میزبان تلقی می شود.خانواده های محافظه کار مراکشی اغلب مهمانی مختلط نمی گیرند و به همین دلیل باید مطمئن شوید که همسرتان نیز جزو مدعوین باشد. غذا معمولا روی میزهای کوتاه سرو می شود و مهمان در اغلب مواقع کنار میزبان می نشیند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (105 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (104 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (61 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (32 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (26 نظر) پژمان جمشیدی: من رفتم بانک یه چک برگشتی داشتم متصدی منو نشناخت گفت کارت شناسایی لطف کن یا میرفتم سوپرمارکت...+فیلم (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس