حکم خوردن قرص در ماه رمضان چیست؟
رَمَضان یا رَمَضان ُ المُبارَک نهمین ماه قمری که روزه در آن بر مسلمانان، واجب است. عبادت و روزه داری در ماه رمضان را بخشی از هویت مسلمانان در جهان امروز برشمرده اند. روزه، خودداری از انجام برخی کارها از جمله خوردن و آشامیدن از اذان صبح تا اذان مغرب است. دستور روزه گرفتن در ماه رمضان و بسیاری از احکام مربوط به آن در آیات ۱۸۳-۱۸۵ و ۱۸۷ سوره بقره آمده است. وجوب روزه ماه رمضان را از ضروریات دین و منکر آن را مرتد دانسته اند.در قرآن و احادیث برای روزه آثار بسیاری از جمله کسب تقوا، وسیله امتحان و تثبیت اخلاص، یادآوری گرسنگی و تشنگی قیامت، و استجابت دعا هنگام افطار ذکر شده است.دین اسلام روزه گرفتن را بر مسلمانان واجب نموده است اما افراد بیمار و افراد ناتوان از این امر مستثنی هستند. و روزه گرفتن افراد بیمار مخالفت از دستورات الهی می باشد.همانطور که می دانید، از یکی از مبطلات روزه خوردن و آشامیدن است. این خوردن و آشامیدن هر چیزی می تواند باشد، قرص، شربت و ... حتی اگر قرصی که حتما باید در طول روز خورده شود، روزه را باطل می کند. در ادامه شما را با حکم خوردن قرص و دیگر داروها در حال روزه آشنا می کنیم.
نظر آيت الله خامنه ای درباره خوردن قرص در حال روزه
۱۸۲. آيا خوردن قرص فشار خون در حال روزه جايز است يا خير؟
ج) اگر خوردن آن در ماه رمضان براى درمان فشار خون ضرورى باشد، اشکال ندارد، ولى با خوردن آن روزه باطل مى شود.
۱۸۳. اگر من و بعضى از مردم بر اين عقيده باشيم که بر استفاده از قرص ها جهت مداوا عنوان خوردن و آشاميدن صدق نمى کند، آيا عمل به آن جايز است و به روزه ام ضرر نمى زند؟
ج) خوردن قرص روزه را باطل مى کند.
۱۸۴. آيا کسى که بيمار مى باشد و طبق دستور پزشک بايد در بين روز سه بار قرص مصرف نمايد مى تواند روزه بگيرد؟
ج) نمى تواند روزه بگيرد.
نظر آيت الله سيستانی درباره خوردن قرص در حال روزه
برای معالجه به دکتر مراجعه کردم، قرص تجویز کرد. حالا این قرص ها را باید موقع افطار بخورم؟ یا می توانم در وقتش (وقتی که روزه ام) بخورم و دیگر چیزی نخورم؟
پرسش: همسر اینجانب برای اینکه بتواند تمام ماه مبارک رمضان را روزه بگیرد از قرص ضد بارداری استفاده می کند . اما متاسفانه در یک شب که نتوانسته بودیم سحر بیدار شویم و نتواتنسته بود از قرص استفاده کند در اثر غفلت و عدم اشنائی با مساله شرعی (بخاطر اینکه دوره ماهانه اش اغاز نشود و حداقل ۱ هفته از ماه مبارک را از دست ندهد ) صبح بعد از اذان ازقرص استفاده کرده و بعد برای رفع ناراحتی معده که در اثر استفاده از قرص بوجود امده اندکی غذا نیز مصرف نموده است . حال سوال این است که آیا به خاطر این اشتباه باید کفاره هم بدهد ؟ با توجه به اینکه بعد از وقوف به مساله تا افطار امساک کرده است . در ضمن در صورتی که کفاره واجب گردد آیا بعد از ادای آن از گناه مبرا هست یا خیر ؟
مصرف چه داروهایی روزه را باطل نمی کند؟
آنچه بیشتر مورد توافق علمای دین و مراجع عظام است این است که روزه در صورت استفاده از داروهای زیر باطل نمی شود:
- استفاده از قطره های چشم، گوش و بینی:تمام داروهایی که از طریق پوست جذب بدن می شوند یا به صورت موضعی اثر می کنند، مثل کرم ها، پمادها و پلاسترها و مشمع های دارویی
- استعمال انواع شیاف ها و پمادهای مقعدی یا واژینال:تزریقات زیرپوستی، عضلانی، مفصلی و حتی داخل رگی به استثنای تزریق محلول های غذایی و نیز داروهای تقویتی که موجب ابطال روزه داری می شوند (نظر شرعی مراجع تقلید درمورد داروهای تزریقی داخل رگی متفاوت است)
- گاز اکسیژن که به صورت استنشاقی مصرف می شود:مصرف انواع دهان شویه ها، قرقره دار یا اسپری های دهانی مثل داروهای آسم، به شرط آن که چیزی به درون معده فرو برده نشود (در این موارد نظر شرعی مراجع تقلید متفاوت است)
- قرص های زیرزبانی :مانند نیتروگلیسیرین (درمورد این داروها نیز نظرات شرعی مراجع تقلید متفاوت است).
شرایط روزه داری دریافت کنندگان خون
بیمارانی که در بیمارستان یا سایر مراکز درمانی، خون به آنها تزریق می شود، نمی توانند روزه بگیرند. این عزیزان می توانند در روزهایی که خون دریافت نمی کنند، آن هم طبق نظر پزشک معالج اقدام به روزه داری کنند.