طبق اعتقادات هندوها یا همون هندوئیسم. اونها ۵ خدا دارند (به نامهای برهما-شیوا - ویشنو - دورگا - گانش ) که گانش فرزند بزرگ شیوا هست. هندی ها به این خدا LORD GANESH میگن. مجسمه هایی که ازش ساخته شده این خدا سری مانند فیل با بدنی مثل انسان داره و ۴ تا دست داره و معمولا سوار بر یک موش کوچیک است که در هر کدام از دستهایش چیزی دارد (داس- طناب-شیرینی) که هر کدام معنای خاصی را دارند. یک دستش را هم به صورت صاف نگه داشته که به معنی بخشندگی این خداست.
جشن گانش چاتوری
جشن گانش چاتوری (Ganesh Chaturthi) یکی از جشن های معروف هند می باشد که هر سال در اواخر تابستان درحیدر اباد برگزار می شود.در این جشن هزاران تن از هندو که در دور هم جمع شده و برنامه هایی متنوع در چارچوب یک جشنواره در ستایش خدای هندوی با سر فیل و کالبد انسانی برگزار می کنند.شکستن نارگیل به مثابه یک قربانی گیاهی،حمل مشعل روی سر و خمل مجسمه ای از گانش در مسیری تا معبد هندو ها از مراسمی است که در این جشنواره شاهد آن هستیم این جشنواره هرسال در اگوست و سپتامبر (ماه های شهریور و مهر) برگزار می شود. جشن گانش چاتورتی Ganesh Chaturthi که در آیین هندو وینایاکا چاتورتی Vinayaka نیز نامیده می شود، جشنی یازده روزه به مناسبت ورود گانش به زمین به همراه مادرش الهه پارواتی است که در چهارمین روز (چاتورتی) ماه بهدراپادا Bhadrapada(در تقویم هندو) آغاز می شود. اگر به هند سفر کرده باشید به احتمال زیاد مجسمه گانش را که خدای سعادت و خرد است و سری به شکل فیل دارد در معابد مشاهده کرده اید.
مریدان هندو در جشنواره ده روزه “گانش چاتورتی” که هر سال در شهرهای مختلف هندوستان برگزار می شود گرداگرد مجسمه بزرگ خدای گانش (گانشا) می ایستند تا شاهد غوطه ور شدن آن در دریا باشند. گانش یکی از خدایان مذهب هندو است که “خدای رفاه و آسایش” نامیده می شود. پیروان گانش در روز آخر این جشنواره که قرار است این بت در آب دریا یا رودخانه فرو رود برایش دعا می خوانند، دور تا دورش می رقصند و در نهایت احترام آن را پرستش می کنند.
داستان گانش
در نوشته های کهن هندی آمده است که گانش در سرسپردگی مطلق به مادرش که “پارواتی” نام دارد یک اسطوره است و به جز فرمان مادرش به فرمان کسی گوش نمی کند. وقتی مادرش به او دستور می دهد تا زمانی که در حال حمام کردن است هیچ کس را به درون خانه راه ندهد گانش از ورود “شیوا” که همسر پارواتی است نیز جلوگیری می کند و اجازه ورود نمی دهد. این کار گانش باعث خشم شیوا می شود و شیوا سر او را قطع می کند و مجبور می شوند با چسباندن سر فیل به او زنده اش کنند.
نحوه برگزاری جشن
فستیوال شامل آماده کردن مجسمه هایی گلی از این خدای هندو و برگزاری مراسم نیایش برای وی است. در آغاز مجسمه های گانش بر روی سکوهای برافراشته در خانه یا بیرون قرار می گیرند. سرودهای ودایی از متونی مذهبی مانند ریگوِدا، گانپاتی آتاروشیراس Ganapati Atharvashirsa، اوپانیشاد همچون دعا خوانده می شود. در مراسم تقدیس، یک کشیش یک پرانا پراتیشتا (خواندن سرود برای دعوت گانش مانند یک میهمان) را اجرا می کند. پس از آن یک مراسم 16 مرحله ای ادای احترام یا شوداشوپاچارا انجام می شود که طی آن بت با خمیر چوب صندل قرمز و گل های زرد و قرمز مسح می شوند و علف دوروا و گل های هیبیسکوس قرمز به بت تقدیم می شود. مردم نذورات و پراسادا (خوراک گیاهی متبرک)، نارگیل، انگور و موداکا - اعتقاد بر این است که مورد علاقه گانش است- را پخش می کنند. در پایان جشنواره، بت ها در یک راهپیمایی همراه با موسیقی و آواز عبادی و رقص به رودخانه های محلی برده می شوند و در آب غوطه ور می شود (بت گلی منحل می شود) که داستان جالبی در مورد آن وجود دارد. مردم معتقدند که این آیین نماد سفر گانش به سمت خانه یعنی کوه کایلاش است تا در آخرین روز جشن به والدینش شیوا و الهه پارواتی بپیوندد. جشن گانش چاتورتی نشان دهنده اهمیت چرخه تولد، زندگی و مرگ است. گانش به عنوان خدای آغازهای جدید و رفع موانع و همچنین خدای خرد و هوش نیز معروف است. جشن گانش چاتوری از قرن نوزدهم میلادی بین هندوها رواج یافت. اگر زمان سفر شما با برگزاری این جشن هماهنگ بود، توصیه می کنیم که غذای سنتی موداک که در طول این جشن سرو می شود را نیز بچشید که کوفته ای است که از برنج یا آرد گندم درست می شود و با نارگیل رنده شده، میوه های خشک و سایر چاشنی ها پر می شود و بخارپز یا سرخ می شود.
فستیوال ها و جشن های هند از عجیب ترین و منحصربه فردترین جشن ها در دنیا می باشند که بیشتر آن ها ریشه در آیین هندو دارند. امیدواریم فرصت تجربه آن ها در تور هندوستان را از دست ندهید.