صداسازی چیست ؟
صداسازي علم يا به عبارتي بهتر مجموعه تماريني است که براي بهبود و توسعۀ صداي يک خواننده، قاري، مداح، گوينده و هرکسي که از صداي خود استفادۀ حرفه اي مي کند، طراحي و گردآوري شده است. يعني در حين تمارين صداسازي، شخص بايد با آگاهي و استفاده از تکنيک هاي مختلف و متنوع که مربي صداسازي به او آموزش مي دهد با کمترين ميزان فشار به تارهاي صوتي و عضلات و ماهيچه هاي درگير در توليد صدا، بهترين و زيبا ترين صدا را توليد کند. اين تمرينات صداسازي از نظر افزايش گسترۀ صوتي، وضوح صدا، شفافيت، راحتي در توليد و کنترل و تنظيم تنفس به هنرجويان آواز و صداپيشگان کمک خواهد کرد.
آیا صداسازی هر سبک موسیقی متفاوت است ؟
دقیقا همان طور که در مسیر آموزش تحصیلی در مقاطع دبستان و راهنمایی و تا حدودی دبیرستان همه ما درس های مشترک و پایه علمی یکسانی داشتیم در صداسازی هم مسیر به همین منوال است .
در ابتدای راه همه با هم در مورد اصول ابتدایی و تاثیر تمرینات و اطلاعات صوتی رجیسترهای مختلف و … صحبت می کنیم و بعد با گذراندن دوره های ابتدایی به مرحله انتخاب سبک آواز می رسیم و بعد از مشخص شدن سبک آوازی، تمرینات اختصاصی آن سبک را ادامه می دهیم. مطمئنا کسی که قرار است خوانندۀ متال باشد با یک قاری اهداف صوتی متفاوتی دارد اما نکته ای که بارها یادآور شدم این است که در ابتدا همه باید از اصول و نحوۀ درست تولید صدا شروع کنیم. چرا که یک خوانندۀ متال می تواند با آگاهی از سیستم حنجره خود صداهای خشن و هارش و اسکریم را طوری تولید کند که کمترین فشار به حنجره اش بیاید و یا یک خواننده آواز سنتی بتواند تایم آوازی خود را چند ساعت افزایش دهد. صداسازی به این معنی نیست که ما دقیقا شبیه الگوهای ذهنیمان بشویم بلکه قرار است بهترین صدای خودمان را با استفاده از تمام توانایی حنجره خودمان تولید کنیم.
تاثیر صداسازی در رسیدن به صدای ایده آل :
صداسازي درست مي تواند گسترۀ نت هاي توليدي شما را افزايش دهد، نه تنها فقط اوج که هدف بسياري از خوانندگان است بلکه نت هاي بم را هم با يادگيري و اگاهي از تکنيک هاي کاربردي تقويت و گسترش مي دهد. صداسازي حرفه اي و درست مي تواند فشار را از روي تارهاي صوتي و حنجره کمتر کند و با استفاده از جايگاه هاي تشديد صداي شخص را تقويت کند. آموزش صداسازي مي تواند با استفاده از الگوهاي درست و هدفمند با تنظيم و کنترل جريان هوايي و تنفس، بيشترين بهره بري از ميزان نفس را داشته باشد. صداسازي مي تواند با تمرينات علمي فشار ها ماهيچه ها و عضلات کنار حنجره و دخيل در توليد صدا را تا حد ممکن کاهش دهد و از انقباض و تنش بيش از حد جلوگيري کند.
تمرينات صداسازي از کجا آمده اند؟ و بر چه اساسي طراحي شده اند؟
بسياري از تکنيک هاي مورد استفاده در صداسازي برپايۀ تلاش ها و تحقيقات اساتيد و دانشمنداني ساخته شده است که در حيطۀ حنجره و يا گفتاردرماني فعاليت مي کردند و علاوه بر آن به خاطر مشکلات متعدد خوانندگان قبل و بعد از اجرا، دغدغۀ جديدي براي اصلاح و کاهش آسيب هاي صوتي به وجود آمد. بعدها با نزديک تر شدن اين دو قشر ، خوانندگان و پزشکان حنجره و گفتار کم کم آواها و صداهايي را به صورت تمرينات صداسازي پايه ريزي کردند که هر کدام تاثيري در سيستم توليد صدا دارند و مي توانند براي طي مسير خوانندگي همراه و ياري کننده خوانندگان باشند و يا خوانندگاني بودند که بعد از رسيدن به مشکلات در توليد صدا و آسيب ها، به فکر دستيابي راههايي غير از فرياد زدن و خواندن آهنگ ها بودند. پس در واقع صداسازي علمي است ميان رشته اي و بسيار وسيع. به همين منظور کساني در دنيا موفق تر بودند که در کنار اساتيد و مربيان آواز با پزشکان و اساتيد دانشگاهي هم در ارتباط بودند و يک برنامه جامع و کامل براي هر خواننده يا صداپيشه در نظر مي گرفتند. از چند جنبه فيزيولوژي، تکنيکي و حتي روحي رواني هم افراد رو مورد مطالعه قرار مي دادند. توصيۀ ما براي تمام خوانندگان و صداپيشه ها اين است که در کنار کار حرفه اي خود با يک مربي صداسازی آگاه و هوشمند و باتجربه به افزايش توانايي هاي صوتي و کاهش آسيب هاي حنجرۀ خود کمک کنيد.
صدای خوب ارثی است یا اکتسابی؟
از زمان قدیم بین بسیاری از مردم این موضوع رایج است که صدای زیبا به ارث میرسد و داتی می باشد.اما در حال حاضر علم صداسازی ثابت کرده که صدای خوب می تواند اکتسابی باشد یعنی شما با شناخت آناتومی حتجره و تمرین صحیح می توانید به صدای با کیفیت دست پیدا کنید و از همه مهم تربا علم صداسازی میتوانید به صورت اصولی از تار های صوتی استفاده کنید تا دچار آسیب نشوید.
عوامل موثر بر صداسازی
یکی از موضوع های مهم برای خوانندگان، معلمان و مربیان آواز این است که عوامل موثر بر صداسازی چیست؟ در پاسخ به این سوال می توان اینگونه گفت که عوامل گوناگونی بر صداسازی موثر هستند که برخی از آنها عبارتند از: سن، شرایط فیزیولوژیک بدن، تغذیه مناسب، سیگار و مواد مخدر، آلرژی، ریفلاکس معده و …
یکی از مهمترین عواملی که در صداسازی اهمیت دارد، موضوع سن است. سن به تنهای تاثیری در بهبودی صدای شما نخواهد داشت بلکه تمرین ها و تجربه های شما در خوانندگی به همراه افزایش سن سبب بهبودی صدای شما خواهد شد. عوامل متفاوتی دیگری مانند بلوغ نیز در صدای سازی شما تاثیر دارد. سن بلوغ در افراد متفاوت است و معمولا صداسازی مناسب در سن 20 تا 30 سالگی اتفاق خواهد افتاد.
تغذیه چه تاثیری در صداسازی دارد؟
تغذیه یکی دیگر از عواملی است که در صداسازی اثر گذار است. در سالهای اخیر بسیار از علاقه مندان به خوانندگی این سوال را مطرح می کنند که اثر تغذیه در صداسازی چیست؟ در حقیقت خوانندگان برای داشتن یک صدای مناسب به همراه یک لحن واضح و زیبا نیاز به یک تغذیه مناسب دارند و باید از برخی از خوراکی ها دوری کنند. از خوراکی های که خوانندگان قبل از اجرای کنسرت، کلاس های تمرین، کلاس های موسیقی و … باید از آنها خودداری کنند، می توان به غذا های پرچرب ( فست فود ها و …)، لبنیات ( خامه، شیر، پنیر و …)، بستنی، نوشیدنی های شیرین، نوشیدنی های الکل دار و … اشاره کرد. این گونه غذا سبب مشکلات مختلفی برای خوانندگان می شوند به طور مثال استفاده از لبنیات و بستنی قبل از آواز خواندن سبب ایجاد مخاط بیشتری در گلو شما خواهد شد و به شما این اجازه را نخواهد داد که صدای خود را آزاد کنید و باعث می شود تارهای صوتی شما در تنش زیادی قرار بگیریند. غذا های پرچرب نیز سبب ریفلاکس معده خواهند شد و مشکلاتی را در هنگام آواز خواندن برای شما به وجود خواهد آورد.
تاثیر سیگار در صدا
به صورت خلاصه می توان گفت که هر نوع دودی که از تار های صوتی عبور کند باعث ایجاد التهاب در حنجره می شود که علاوه بر آن باعث ایجاد اختلال در سیستم تنفسی هم خواهد شد.این دود می تواند سیگار ، قلیان ، مواد مخدر یا حتی دود گلپر باشد.
تاثیر کرونا در صدا
آیا کرونا برای صدا تهدید آمیز هست؟
قطعا با توجه به عوارض جانبی که این بیماری برای بیماران دارد و به دلیل ایجاد خشکی بیش از حد می تواند به صدای شما آسیب برساند.
صداسازی بعد از چه مدت نتیجه خواهد داشت ؟
یک ورزشکار زمانی که تمرین های خود را به صورت حرفه ای شروع می کند.روز به روز عملکرد بهتری خواهد داشت نسبت به گذشته و هرچه جلوتر می رود متوجه می شود که باید تجربه بیشتری کسب کند.باید همیشه ورزش کند تا بدنش آماده باشد تا افت نکند . در واقع در صداسازی هم روند به همین شکل است ، شاید بعد از 2 سال شما به نتایج خوبی دست پیدا کنید.ولی باید در نظر داشته باشید که اگر تمرین را رها کنید صدایتان آمادگی لازم رو نخواهد داشت و افت می کند .در همین راستا داشتن یک مربی صداسازی خوب بسیار می تواند به شما کمک کند تا همیشه در این مسیر آماده باشید .
تکنیک های صداسازی
تمرین ها و تکنیک های متفاوتی برای صداسازی وجود دارد که در این مقاله می خواهم شما را با برخی از آنها آشنا کنم. از مهمترین تکنیک های صداسازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آرام و آهسته صحبت کنید.
- در هنگام آواز یا سخنرانی سعی کنید، پرانرژی باشید.
- سعی کنید صدای خود را آزاد کنید بدون آنکه به تارهای صوتی خود فشاری وارد کنید با این کار صدای شما واضح تر خواهد بود.
- در هنگام آواز خواندن اعتماد به نفس بالایی داشته باشید.