دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / موفقیت / موفقیت شغلی /

آشنایی با راه کارهای موفقیت در مصاحبه شغلی 

یکشنبه، 31 مرداد 1400
برای موفقیت در مصاحبه شغلی باید اصول و ترفندهای مصاحبه استخدامی را یاد بگیرید، اینکه در مصاحبه استخدامی چه بگویید ؟ رمز موفقیت در مصاحبه استخدامی چیست ؟ اصول موفقیت در مصاحبه شغلی چیست؟

موفقیت در مصاحبه شغلی

برای مصاحبه باید آنقدر تمرین کنید که استرس را به آرامش تبدیل کنید. کاملا طبیعی است که بسیاری از افراد به دلایل مختلف از جمله نداشتن سرمایه کافی ، ایده جذاب ، مهارت مدیریتی و… نمی توانند و یا توانایی راه اندازی کسب و کار و تجارت به صورت مستقل را ندارند و این اصلا عیب و نقص نیست ، همه انسان ها مثل هم نیستند و توانایی هایشان با هم متفاوت است. از طرفی برخی افراد این توانایی را دارند که به عنوان کارآفرین و سرمایه گذار کسب و کاری را راه اندازی کنند و افرادی را برای پیشبرد اهداف کاری استخدام کنند این روند هم کاملا طبیعی است. ضمن اینکه، برخی از افراد که خود توانایی راه اندازی کسب و کار تجاری مستقل را ندارند می توانند در شرکت و یا موسسه ای خاص مهارت هایشان را نشان داده و استعدادهای خود را بروز دهند. اما برای ورود به مراکز اشتغال و استخدام شدن باید از سد و یا مرحله ای با نام مصاحبه استخدامی بگذرند. برای عبور و موفقیت در مصاحبه شغلی باید از فنون مصاحبه استخدامی آگاهی داشته باشند تا بتوانند این مرحله را به خوبی و سلامت طی کنند. طی این مرحله نیاز به یادگیری مهارت هایی است که کار را راحت تر و ساده تر می کند و باید آن را فراگرفت.

شاید این سوال برایتان مطرح شود که، آیا مصاحبه استخدامی واقعا نمایش مهارت و توانایی است ؟ و یا دقایقی پراسترس که فقط به رهایی از آن می اندیشید ؟ ازدیدگاه روان شناسانه ، مصاحبه شغلی بهترین زمان برای نمایش توانایی است که به واسطه سالها تمرین به دست می آید. در مصاحبه نه تنها می توانید ماهیت واقعی خودتان را نشان دهید ، بلکه آنرا به منزله پلی برای رسیدن به موفقیت هم می توان تصور کرد. مصاحبه شونده مانند ورزشکاری است که دقیقا در مرحله پایانی کار قرار دارد و تنها یک گام با موفقیت و کامیابی فاصله دارد. گذشتن از این گام و صدها گام دیگر، که بخشی از زندگی را تشکیل می دهند تنها با اراده خودتان امکان پذیر است . معمولا انسانها دیدگاهی منفی درباره آزمون دارند. ولی اگر به آمادگی لازم برسند ، دیگر استرس معنایی ندارد. براساس تحقیقات علمی، ترس از موفق نشدن علت اصلی شکست است. در واقع شما کاملا آمادگی لازم را دارید، اما از شدت استرس نمی توانید پاسخ مناسبی بیابید. امروزه مصاحبه شغلی یکی از پردغدغه ترین پدیده هاست که قشرجوان با آن مواجه است. به بیان دیگر مصاحبه متداول ترین ابزار بررسی تجربی در روانشناسی فردی و همچنین در بخش های کاربردی، می باشد. اگرچه رفتار اجتماعی افراد به طور غیر مستقیم، بر مبنای عکس العمل آنها به سوالات سنجیده می شود و به نظر می رسد با تکنیک هایی چون مشاهده و یا آزمایش ممکن است بتوان رفتار اجتماعی افراد را در گروههای کوچک به طور واقعی تر بررسی کرد، اما در گروه های بزرگتر، هنگامی که مقایسه نسبتاً دقیق رفتار گروه ها با یکدیگر مطرح می شود باید مقیاس های دقیق برای مقایسه و سنجش افراد با یکدیگر یافت که در مجموع « مصاحبه » در بیشتر موارد به این هدف ایده آل نزدیکتر می باشد.

آنچه مصاحبه شونده باید در مصاحبه های شغلی بداند

  • شغل و سمت ایده آل خود را عنوان کنید؟
  • چرا این شغل و شرکت را برای همکاری انتخاب کردید؟
  • تجربه ها، سوابق شغلی و تحصیلی خود را نام ببرید و اساساً چه ویژگی ای شما را از افراد دیگر متمایز می کند؟
  • مهم ترین ویژگی ها و استعدادهای خود را نام ببرید؟
  • مهم ترین عناوین و سمت های خود را عنوان کنید؟
  • در کدام بخش شرکت یا سازمان می خواهید همکاری کنید؟
  • بحران ها و چالش های کاری را چگونه و با چه راهکاری رفع می کنید؟
  • برای همکــــاری چه میزان حقـــــوق درخواستی، پیشنهاد می کنید؟
  • چگونه و از چه طریقی با شرکت ما، آشنا شدید؟
  • چه راهکاری برای توسعه فعالیت های شرکت دارید؟

اکثر مدیران و مصاحبه کنندگان معتقدند که این پرسش ها، اغلب به منظور شناخت خصوصیات فردی کارجویان، شخصیت، عملکرد شغلی وشیوه های مدیریتی مطرح می شوند تا در جلسه اول با دیدگاهی کلی، تمام ابعاد روحی و حرفه ای کارجویان را بسنجید.
شناخت ویژگی ها و خصوصیات فردی داوطلبان، کار بسیار دشواری است، اما این ویژگی ها، در بسیاری از موقعیت های شغلی، بسیــــار حائز اهمیت هستند. این نوع پرسش هــــا باعث می شوند که داوطلب کمی بیشتر درباره خودش و ویژگی هایی به جز سوابق کاری خود، صحبت کند. روند مصاحبه ممکن است به کمی احتیاط نیاز داشته باشد. پرسش های مربوط به خصوصیات فردی و اخلاقی داوطلب، مباحث آزاد و اظهارنظر درباره مسائل مختلف، فرصت بسیار مناسبی برای آشکارکردن خصوصیات فردی کارجویان ایجاد می کنند.

چگونه مصاحبه شغلی موفق داشته باشیم؟

مصاحبه شغلی یا مصاحبه کاری یکی از مهم ترین مراحل استخدام در اکثر سازمان ها و شرکت ها می باشد. برای موفقیت در مصاحبه شغلی باید با راهکارهای موفقیت در آن آشنا باشید.

1. درباره کارفرما، مدیر استخدام و فرصت شغلی تحقیق کنید

گام اول موفقیت در مصاحبه استخدامی با، برخورداری از اطلاعات درباره کارفرما، الزامات شغلی و پیشینه مصاحبه کننده ها برداشته می شود. هرچه تحقیق بیشتری انجام دهید، بیشتر آنها را درک کرده و توانایی شما برای پاسخ دادن به سوالات آنها بهبود پیدا می کند. برای کسب اطلاعات، وب سایت سازمان، نشریات آنها، موتور جستجو، اطرافیان و هر منبع دیگری را که در دسترس است، زیر و رو کنید.

2. سوالات متداول در مصاحبه های استخدامی را مرور کرده و پاسخ آنها را آماده کنید

یکی دیگر از کلیدهای موفقیت در مصاحبه، آماده کردن پاسخ سوالاتی است که معمولا از متقاضیان پرسیده می شوند. در گام اول از مدیر استخدام درباره نوع مصاحبه سوال کنید، برای مثال آیا به صورت فردی یا گروهی صورت می گیرد؟ آیا با یک نفر از اعضای سازمان یا گروهی از آنها ملاقات می کنید؟ هدف شما از پرسیدن این سوالات، آگاهی از سوالات و مهیا کردن پاسخ های مختصر و مفیدی است که بر مثال ها و دستاوردهایی معین متمرکز باشند.
یک ابزار مفید برای به خاطر سپردن پاسخ ها، قرار دادن آنها در قالب ماجرایی است که بتوانید در مصاحبه آن را بیان کنید. لازم نیست جواب را حفظ کنید (در واقع بهتر است از این کار خودداری کنید) اما نکات گویا و مجاب کننده را در ذهن داشته باشید. استفاده از ابزارهای مفید دیگر از قبیل تکنیک مصاحبه STAR را نیز می توانید در دستور کار خود قرار دهید.

3. لباس مناسب بپوشید

تلاش کنید ظاهری حرفه ای داشته باشید و بدین منظور لباس خود را مطابق با سازمان و فرهنگ آن انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که به تن داشتن لباس های بیشتر بهتر از کمتر لباس پوشیدن است، برای مثال همیشه کت و شلوار گزینه ای به مراتب بهتر از تی شرت تلقی می شود. تا حد ممکن از جواهرات و لوازم اضافی دیگر اجتناب کنید. در مدت کوتاهی قبل از مصاحبه از غذا خوردن یا سیگار کشیدن اجتناب کرده و در صورت ممکن مسواک بزنید.

4. وقت شناس بوده و آرامش خود را حفظ کنید

هیچ عذری برای دیر رسیدن به مصاحبه وجود ندارد. برای جلوگیری از هرگونه مشکل سعی کنید 15 دقیقه زودتر از موعد مقرر به محل مصاحبه برسید. در این صورت می توانید بدون اتلاف وقت کاغذ بازی های اداری را انجام داده و زمانی برای کاهش استرس به خود بدهید. از سوی دیگر در این زمان می توانید با روال کار سازمان نیز آشنا شوید.
روز قبل از مصاحبه رونوشت های اضافه ای از رزومه و اسناد دیگر تهیه کنید. اگر نمونه کاری از فعالیت های خود دارید، آنها را همراه داشته باشید. بهتر است چندین خودکار و کاغذ نیز برای یادداشت برداری تهیه کنید. از جویدن آدامس خودداری کرده و به محض رسیدن به سازمان موبایل خود را خاموش کنید.

5. برخورد اولیه خوبی داشته باشید

یکی از مسائل کلیدی در مصاحبه شغلی این است که مودب بوده و با هر کسی که از پارکینگ تا اتاق مصاحبه ملاقات می کنید، برخورد گرمی داشته باشید. کارفرمایان به نحوه برخورد متقاضیان استخدام با کارکنان اهمیت زیادی می دهند، بنابراین اگر با هریک از کارکنان رفتار ناشایستی داشته باشید، باید با شغل موردنظرتان خداحافظی کنید. برخورد اولیه آنقدر اهمیت دارد که می تواند در همان چند ثانیه اول مصاحبه را از کنترل شما خارج کرده یا ورق را به نفعتان برگرداند.
با پوشیدن البسه مناسب (مورد سوم)، زود رسیدن (مورد چهارم)، برخورد گرم با پرسنل، لبخند زدن،برقراری ارتباط چشمی و دست دادن با اعتماد به نفس تاثیرگذاری اولیه مناسبی خواهید داشت.
داشتن روحیه مثبت و نشان دادن اشتیاق به شغل و کارفرما در مراحل اولیه مصاحبه اهمیتی حیاتی دارند. مطالعات حاکی از این است که مدیران استخدام در 20 دقیقه اول مصاحبه تصمیم هایی حیاتی درباره استخدام یا عدم استخدام متقاضی اتخاذ می کنند.

6. خوش بین، متمرکز، با اعتماد به نفس، صریح، بدون حاشیه و خود واقعی تان باشید

پس از شروع مصاحبه همه چیز به کیفیت و چگونگی پاسخ دادن به سوال ها بستگی دارد. در عین حفظ صداقت، هنگام پاسخ دادن به سوالات سعی کنید مهارت ها و تجربیات قبلی خود را که با شغل مورد نظر و کارفرما سازگاری دارد، بیان کنید. نمونه هایی واضح از غلبه بر مشکلات و موفقیت ها در قالب پاسخ هایی کوتاه و سرراست بیان کنید.
با آماده کردن پاسخ ها به سوالات استخدامی متداول (مورد دوم)، نیازی به جواب های طولانی و کسل کننده نخواهید داشت. توجه داشته باشید که مصاحبه گر احتمالا سعی می کند شما را علیه مدیران قبلی تحریک کند اما در این دام گرفتار نشده و از بدگویی پشت سر آنها خودداری کنید. در نهایت بازیگر اصلی مصاحبه شمایید، بنابراین نشان دهید که فرد ایده آل برای شغل مورد نظر هستید.

7. اهمیت زبان بدن را فراموش نکنید

اگرچه مهمترین مساله در مصاحبه شغلی ارائه پاسخ های درست است اما زبان بدن ضعیف در بهترین حالت، حواس مصاحبه کنندگان را پرت کرده و در بدترین حالت مانع از استخدام شما می شود. فرم های موثر از زبان بدن شامل لبخند، ارتباط چشمی، ژست قوی، گوش دادن با دقت و تائید سخنان طرف مقابل با سر می باشد. از سوی دیگر فرم های اشتباه نیز شامل خیره شدن به دوردست ها، بازی با خودکار، تکان خوردن دائم در صندلی، بازی با موی سر، لمس چهره، جویدن آدامس و من من کردن است.

8. سوالات منطقی و خردمندانه بپرسید

مطالعات کارشناسان حاکی از این است که پرسیدن سوال درباره شغل از سوی متقاضی استخدام، معیاری مهم در جمع بندی کارفرما به شمار می رود. بنابراین حتی اگر مدیر استخدام اطلاعات کاملی را درباره شغل و انتظارات آنها از کارمندان بیان کرد، باز هم باید چندین سوال بپرسید، چرا که این امر نشان دهنده این است که درباره شغل تحقیق کرده و کنجکاو هستید. یک متقاضی باهوش سوالات را قبل از مصاحبه آماده کرده و مواردی را که ممکن است در طول مصاحبه پیش آمده باشد نیز به آن اضافه می کند.

9. مهارت هایتان را برای کمک به سازمان نشان دهید

بهترین متقاضی همیشه کسی نیست که استخدام می شود، بلکه کسی است که بهترین پاسخ ها را برای سوالات در آستین داشته و سازگاری خود با شغل، دپارتمان یا سازمان مورد نظر را نشان داده است. برخی مصاحبه شغلی را به فروش اجناس به صورت تلفنی تشبیه می کنند که در آن شما فروشنده هستید و محصولی که به کارفرما عرضه می کنید مهارت هایتان برای رفع نیازهای سازمان، حل مسائل و کمک به پیشرفت آن است.
در نهایت پس از پایان مصاحبه درباره فرایندهای آتی و جدول زمانی اعلام نتایج مصاحبه شغلی سوال کنید.

10. از مصاحبه کنندگان به صورت حضوری و از طریق ایمیل یا نامه تشکر کنید

رعایت اصول اولیه ادب و احترام تاثیر زیادی در موفقیت متقاضیان استخدام دارد، بنابراین تشکر از کسانی که در مصاحبه شغلی شما حضور داشته اند یک امتیاز مثبت به شمار می رود. این فرایند را حین مصاحبه شروع کرده و پیش از ترک مکان از هریک از افرادی که با شما مصاحبه کرده اند، قدردانی کنید. ارسال ایمیل های سپاسگزاری به این افراد مدت کوتاهی پس از پایان مصاحبه شما را یک سر و گردن بالاتر از نامزدهایی قرار می دهد که زحمت این کار را به خود نداده اند.

11. صادق باشید

صداقت شما موجب جلب اطمینان طرف مقابل خواهد شد و به سبب جلب این اطمینان شما جایگاه مذاکره ای برتری خواهید داشت. در نظر داشته باشید که یک مصاحبه گر حرفه ای به سرعت به حقیقت پی خواهد برد بنابراین بزرگنمایی در مهارتهای شغلی و یا پنهان کردن مشکلات معمولا موجب رد شدن شما در مصاحبه خواهد شد. حتی اگر از این مرحله نیز عبور کنید، شما انتظارات کارفرما را افزایش داده اید و اگر این انتظارات برآورده نگردد به زودی شاهد غروب خورشید همکاری خود خواهید بود.

12. به سوابق کاری خود احترام بگذارید

سوابق کاری شما بخشی از هویت شما هستند بنابراین اگر شرکت های سابق خود را نفی کنید و دائم به بد گویی از آنان بپردازید، در ذهن مصاحبه کننده منفی نگر جلوه خواهید کرد. به کرات دیده ام که افرادی که از حجم کاری یا رفتار بد شرکت های قبلی دائما شکایت می کنند وضعیت مشابهی در شرکت جدید خواهند داشت.

13. از گفتن انتظارات خود نهراسید

موارد مهم برای خود را به صورت شفاف و حتی با ذکر مثال برای مصاحبه کننده بیان نمایید. این امر نشان می دهد که شما برای خود و بالطبع سازمان آینده خود ارزش قائلید. داشتن موضع ممتنع یا خنثی در مورد قوانین سازمان یا خواسته های مصاحبه کننده بر خلاف تصور، شما را فردی بی تفاوت نشان خواهد داد. بنابراین بر روی خواسته های خود تاکید نمایید. ولی هرگز این موارد نباید جنبه مشاجره ای داشته باشد.

14. استرس را از خود دور کنید

غول استخدام را در ذهن خود بشکنید و سعی کنید با کمی شوخ طبعی فضای سنگین جلسه مصاحبه را بشکنید. استرس شما را در موضع مغلوب قرار خواهد داد و شما را از بیان تمام موارد باز خواهد داشت.

15. خود سوال های مصاحبه کاری مهم نیستند، روی نیت کارفرما تمرکز کنید

این قانون ساده را به یاد بیاورید که خود سوال اهمیتی ندارد، بلکه هدف کارفرما از پرسیدنش مهم است. اغلب اوقات این سوال ها چالش برانگیز به نظر می رسند؛ اما هدف کارفرما از پرسیدنشان چیز دیگری است. اگر کارفرما از شما بپرسد که همین فردا پیشنهاد ما را قبول می کنید یا نه؟ ممکن است فقط بخواهد بداند که چقدر مشتاق این موقعیت شغلی هستید. اگر از شما پرسیدند که پیشنهاد های شغلی دیگری هم دارید؟ به این دلیل نیست که نشان دهند پیشنهادهای دیگر شما خوب نیستند، فقط می خواهند بدانند که شما دنبال چه شغل هایی می گردید و چه شانسی برای جذب شما دارند. اگر سوالی را دوست نداشتید، بد برداشت نکنید. سعی کنید پاسخی بدهید که برداشت شما از نیت کارفرما را نشان بدهد یا از مصاحبه کننده بخواهید که منظورش را واضح تر بیان کند. پس وقتی وارد چنین گفت و گویی شدید، تمایلتان را برای کمک به حل دغدغه های مصاحبه کننده نشان دهید. این کار هم به نفع شماست و هم به نفع مصاحبه کننده.

16. در مصاحبه کاری نه خودتان حکم قطعی بدهید، نه حکم قطعی کارفرما را جدی بگیرید

گاهی وقت ها که می خواهیم قدرت یا کلافگی خود را نشان دهیم، ناخودآگاه حکم های قطعی می دهیم. در مصاحبه کاری هم ممکن است که کارفرما همین کار را انجام دهد. وقتی کسی شروع به دادن حکم های قطعی می کند، من فقط نادیده اش می گیرم. چون وقتی آن فرد متوجه شود که حکمش توافق را غیرممکن می کند، تلاش خواهد کرد که آن را پس بگیرد و پس گرفتن حکم وقتی راحت تر خواهد بود که درباره اش بحث نکرده باشید. اگر مصاحبه کننده به شما گفت: «ما به هیچ وجه چنین کاری نمی کنیم.» نه بحث کنید، نه او را مجبور کنید که حرفش را تکرار کند. فقط چنین پاسخی بدهید: «درک می کنم که در حال حاضر انجام این کار دشوار است. بهتر است درباره ی مسائل دیگری صحبت کنیم.» و وانمود کنید که اصلاً چنین صحبتی نشده و کارفرما را از ادامه بحث منصرف کنید. اگر قصد کارفرما جدی بوده باشد، با گذشت زمان، حرفش را تکرار خواهد کرد.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز سه شنبه 18 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI
تبدیل پایان نامه به مقاله !
چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟
برای چاپ کتاب و تبدیل پایان نامه تان به کتاب با سرعت نور کلیک کنید!
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب