فاصله بین قالب تا میلگرد ستون با استفاده از رامکا مشخص می شود. رامکا این امکان را فراهم می کند که ستون ها همگی در یک راستا و خط قرار گیرند. رامکا به دو دسته بتنی و فولادی تقسیم بندی می شود. استفاده از رامکای فولادی چندان توصیه نمی شود، چرا که استفاده از آن می تواند باعث از بین رفتن پوشش بتنی بر روی آرماتور و خاموت ها شود. در ادامه با انواع رامکا و اجرای آن آشنا خواهیم شد، همراه ما باشید.
رامکا چیست؟
برای در نظر گرفتن رامکا به عنوان یک مبنای مستحکم برای ستون ها، باید آن را از روی فوندانسیون اجرا کرد. بنابراین پس از اعمال فونداسیون و آرماتورهای ستون، از این نوع میلگرد استفاده می گردد. یعنی رامکا در قسمتی از سازه ستون که به عنوان فاصله قالب ستون و میلگرد ستون را مشخص می شود، قرار می گیرد. استفاده از رامکا باعث می شود که ستون های تعبیه شده در سازه، هم تراز گردند. برای نصب میلگرد رامکا ابتدا آن را در فاصله 10 سانتی متری از پایین ستون یا کف بتن فونداسیون قرار می دهند و سپس بر اساس طول و عرض ستون، آن را برش می دهند. در مرحله بعد، چهار میلگرد به صورت عمودی قرار می گیرد. برای قرار دادن میلگردها می توان از روش جوش یا سیم های تقویتی مخصوص استفاده کرد. نکاتی که در اجرای رامکا در ستون های یک سازه حائز اهمیت می باشد، این است که فاصله رامکا از کف بتنی فونداسیون در همه ستون ها به یک اندازه باشد. راهکاری که برای ایجاد فاصله یکسان در همه ستون ها در نظر گرفته می شود، استفاده از ریسمان است. بدین منظور، رامکای اولین و آخرین ستون نصب می شود و سپس بین این دو ستون ریسمان کشی می گردد. در نهایت بر اساس اندازه ریسمان، رامکای ستون های میانی در جای خود قرار می گیرند. ارتفاع متعارف ستون ها در هر سازه حداکثر 3 متر می باشد و میلگرد رامکا فقط در پاشنه بتنی ستون نصب می شود. بنابراین برای ثابت نگه داشتن شبکه میلگردها در بالای قالب ستون، می توان آنها را با سیم به هم بست. در صورتی که سازه دارای چند طبقه باشد، در هر طبقه، رامکای ستون ها در راستای ستون های طبقه زیرین اجرا می گردند. همچنین بعد از تنظیم ستون های میانی و رامکای آنها، به منظور تنظیم فواصل ستون ها و رامکا، بر اساس دهانه و قطر ستون های زیرین، مترکشی انجام می شود. علاوه بر این، به دلیل ممنوعیت جوشکاری میلگرد در ساخت اسکلت ساختمان، به هیچ عنوان نباید رامکا را به میلگردهای اصلی جوش داد.
از کدام رامکا در کجا استفاده کنیم؟
همان گونه که گفتیم، رامکا در دو نوع فولادی و بتنی می باشد. بهتر است در مکان هایی که نزدیک به آب بوده و یا امکان بارش باران در آن جا زیاد می باشد، از رامکای فولادی استفاده نشود، چرا که ممکن است باعث ایجاد فرسایش در پایه ستون شود. در چنین مواقعی بهتر است از رامکابتنی استفاده شود. هنگامی که اجرای میلگرد رامکا در ستون بندی به پایان رسید، باید نسبت به جدا نمودن قالب نیز اقدام کرد. در هنگام اجرای این کار مشاهده می شود که بخش انتهایی مقطع فولادی نمایان است. به واقع این خود می تواند زنگ خطری باشد، چرا که در این صورت امکان پوسیدگی در این بخش وجود دارد. پوسیدگی در این بخش نیز می تواند آرماتوربندی و ستون بندی را تحت الشعاع قرار دهد. حال سوال این جاست که از چه روشی می توان برای جلوگیری از این مشکل استفاده کرد؟ اسپیسر رامکا وسیله ای است که می توان برای جلوگیری از این مشکل از آن استفاده کرد. استفاده از اسپیسر میلگرد رامکا سبب می شود انتهای میلگرد مخفی و در بتن باقی بماند.
نحوه اجرای رامکا بتنی
روش اجرای رامکای بتنی به این گونه است که قبل از بتن ریزی ستون ها، از یک ریسمان در قسمت پایین و در امتداد ستون ها استفاده می شود. پس از ریسمان کشی از یک تخته در پشت آن استفاده کرده و با استفاده از بلوک یا آجر آن را در جای خود محکم می کنند. این کار در چهار طرف ستون ها انجام می شود. پس از انجام این کار بتن ریزی با ارتفاع ۱۰ سانتی متر صورت می گیرد.
نحوه اجرای رامکا با استفاده از میلگرد
برای استفاده و اجرای میلگرد رامکا باید نکاتی را در نظر گرفت. این نکات عبارتند از:
- به دلیل اینکه رامکا بخشی از پاشنه بتن ستون می باشد، هر گونه خطا در اجرای آن ممکن است خسارات جبران ناپذیری به وجود آورد. بنابراین دقت در اجرای آن بسیار ضروری است.
- رامکا به عنوان پایه ستون در نظر گرفته می شود و باید در عملیات بتن ریزی و میزان بتن دقت گردد تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود.
- این میلگرد باید به صورت یکپارچه نصب گردد و وجود درز، جوش یا شکستگی در آن مجاز نیست. حتی اگر در رامکا، درزی با فاصله خیلی کم وجود داشته باشد، ممکن است استفاده از آن، به خصوص در مناطق زلزله خیز، مشکل ساز شود.
- در مناطق مجاور دریا، مناطق پر آب و پر باران و همچنین مناطق با آب و هوای مرطوب، رامکای فولادی مستعد زنگ زدگی و خوردگی می باشد. از طرفی خوردگی رامکا، آسیب جدی به ستون وارد می کند.
- برای نصب میلگرد رامکا اگر بتن به صورت دستی مخلوط شده باشد، بهتر است بتن رقیق شود تا قالب ستون را به خوبی پر کند. برای ساخت بتن رقیق معمولا از سیمان با عیار بیشتر استفاده می شود.
کاربرد رامکا
یکی از مشکلاتی که همیشه گریبان گیر ساختمان سازی و ستون بندی بوده است، عدم هم راستایی ستون ها، ایجاد اشکالاتی در قالب بندی، عدم دسترسی به میزان تقریبی فاصله انتهایی میلگرد تا پایین ستون و غیره می باشد. استفاده از رامکا در پایه قالب این مشکل را حل کرده است.