دارندگان توکن های غیرقابل تعویض می توانند با فروش nft های خود به سازندگان، کسب وکارها و برندها برای استفاده از آثار هنری، فرصت های درآمدی برای خود ایجاد کنند.اخیراً جنبشی به نام CC0 NFTs دنیای NFT را زیر و رو کرده است. اصطلاح CC0 NFT از مدل مجوز (Creative Commons Zero) یا مشترکات خلاقانه صفر الهام گرفته شده است. در ادامه بیشتر در این خصوص بحث می کنیم.
معنی غیر قابل تعویض چیست؟
برای درک بهتر این که چه چیز این توکن ها را خاص می کند، بهتر است ابتدا به تفاوت معنای بین قابل تعویض و غیرقابل تعویض بپردازیم.وقتی چیزی قابل معاوضه است، مثلا یک توکن، به این معنی است که می توان آن را به راحتی با چیز دیگری با همان ارزش معاوضه کرد.در دنیای واقعی از موارد قابل تعویض می توان مثلا به یک اسکناس یک دلاری اشاره کرد. اگر شما این اسکناس را به کسی قرض بدهید، مهم نیست که دقیقا همان اسکناس را پس بگیرید.
اگر چیزی غیرقابل تعویض باشد تمام این شرایط متفاوت خواهد بود. اگر چه ممکن است دو جنس در نگاه اول یکسان و مشابه به نظر برسند، اما هر یک دارای اطلاعات و یا خواص منحصر به فردی خواهند بود که معاوضه و یا تبادل آنها را غیرممکن می سازد.از دارایی های غیر قابل تعویض فیزیکی می توان به بلیط هواپیما اشاره کرد. مطمئنا این بلیط مشابه سایر بلیط هاست، ولی هر کدام اسم، مقصد، زمان بندی و شماره صندلی متفاوتی دارند. معاوضه بلیط شما با یک مسافر دیگر باعث مشکلات زیادی می شود. مطمئنا ممکن است هر دو از مقصد خود هزاران کیلومتر دور شوید.
CC0 NFT چیست؟
توکن های غیر قابل تعویض CC0 برای سازندگان NFT همان چیزی است که نرم افزار منبع باز برای توسعه دهندگان است. با این حال، مالکیت دیجیتال و حفاظت از IP اصول طراحی پشت NFT ها در اولین راه اندازی آنها بود. چندین پروژه مانند Bored Ape Yacht Club و CryptoPunks از این صاحبان NFT که مالک IP هنری آنها هستند، بهره مند شده اند.دارندگان توکن غیرقابل تعویض می توانند با اجازه دادن به سازندگان، کسب وکارها و برندها برای استفاده از آثار هنری NFT خود با پرداخت هزینه، فرصت های درآمدی ایجاد کنند. سایر سازندگان، مجموعه های NFT و حتی کسب وکارهای آجری می توانند با اجازه مالک NFT از تصاویر نشانه های غیرقابل تعویض به عنوان تمرین های ساخت برند استفاده کنند.
اخیراً جنبشی به نام CC0 NFTs دنیای توکن های غیرقابل تعویض را طوفانی کرده است. اصطلاح CC0 NFT از مدل مجوز Creative Commons Zero الهام گرفته شده است. بر اساس این مدل، سازندگان حقوق هنر خود را رها می کنند و به دیگران اجازه می دهند آزادانه از آثار هنری خود برای ساختن هنر، محصولات یا برندهای بیشتری بر روی آن استفاده کنند.این شبیه به حرکت منبع باز در سیستم عامل است. زیرا لینوکس تصمیم گرفت اکوسیستم خود را آزادانه در دسترس قرار دهد. مشابه سیستم عامل لینوکس که دارای ارزش بازار 15.95 میلیارد دلار است و بیش از 85 درصد از تلفن های هوشمند را در اختیار دارد، مجموعه CC0 NFT به پایگاه بزرگ تری از پروژه ها، آثار هنری و برندهایی که از آثار هنری NFT استفاده می کنند، خدمات می دهد.
ظهور CC0 NFT چگونه اتفاق افتاد؟
جنبش CC0 NFT در سال 2021 شروع به کار کرد. به دنبال آن در سال 2022 این جنبش به اوج خود رسید. در تابستان 2022 شاهد رونمایی بسیاری از پروژه های بزرگ CC0 NFT بودیم.مهم ترین پروژه NFT که درها را به روی مدل مجوز CC0 باز کرد، پروژه “Nouns” بود. به دنبال آن پروژه های دیگری از جمله Moonbirds، Cryptoadz، Cryptoteddies و Loot، مدل مجوز CC0 را انتخاب کردند.CC0 NFT به مجموعه های مشتق NFT آزادی بیشتری در الهام گرفتن از این مجموعه های CC0 داده است. NFTهای مشتق شده معمولاً آنهایی هستند که از طراحی و هنر مجموعه NFT مادر الهام می گیرند که اغلب باعث افزایش دامنه برند مجموعه مادر می شود. با افزایش CC0 ها، مشتقات آزادی بیشتری پیدا می کنند.

پیامدهای CC0 NFT برای جامعه NFT چیست؟
CC0 NFT بدون چالش نیست، به ویژه برای دارندگان NFTهای فردی که مشتاق کسب درآمد از حقوق مالکیت خود هستند.CC0 NFT با حذف نقاط اصطکاک مالکیت معنوی امکان استفاده بسیار باز از برند و هنر NFT را فراهم می کند. از این رو با انتخاب مسیر CC0 NFT توسط سازندگان، آنها فرصت های درآمد زایی قابل توجهی را از دست داده می دهند.در خصوص مزایا و معایب CC0 NFT باید بگوییم که رویکرد منبع باز به NFT مانند رویکرد منبع باز به نرم افزار است. پیامدهای منفی کوتاه مدت برای اعضای جامعه که می خواهند از حقوق مالکیت معنوی NFT خود استفاده کنند و مزیت بلندمدت ساخت برند برای بسیاری از سرمایه گذاران.
پیامدهای CC0 NFT برای تیم طراح NFT چیست؟
از آنجایی که دنیای Web3 تا حد زیادی شفافیت و باز بودن را با کد ارتقا داده است، سازندگان و تیم های NFT نیز همین کار را با هنر انجام می دهند. با این حال، این آغاز سفر است و این سازندگان و جوامع توکن غیرقابل تعویض باید این را درک کنند.CC0 گاهی اوقات می تواند به عنوان یک اثر هنری پخته تر به تصویر کشیده شود که در آن سازندگان NFT فرآیند ساخت خود را به جامعه خود و فراتر از آن واگذار می کنند. برخی از مجموعه های NFT چندین پروژه مشتق دارند که فرهنگ NFT را تقریباً به عنوان پسوند برند ترویج می کنند. با این حال، اعلام یک پروژه به عنوان CC0 تنها آغاز کار است.
تیم های پروژه NFT و سازندگانی که مسیر CC0 را انتخاب می کنند، باید به طور فعال استفاده از افزونه های نام تجاری را برای مجموعه های NFT خود ترویج کنند.هیچ پروژه نرم افزاری منبع باز نمی توانست بدون یک پایگاه کد قوی مقیاس پذیر باشد. به طور مشابه، پروژه های CC0 NFT به یک جامعه سازندگان قوی نیاز دارد تا بتوانند محبوبیت خود را افزایش دهند.بنابراین با پیمودن مسیر CC0، سازندگان NFT تقریباً بار روی دوش دارندگان توکن غیرقابل تعویض را برای تبلیغ برند کاهش داده اند. درعوض، پیمودن مسیر CC0 مسئولیت قابل توجهی را در رابطه با برندها، محصولات و آثار هنری موجود در توکن های غیرقابل تعویض، به دوش سازندگان و دارندگان NFT می اندازد.
آینده پروژه های CC0 NFT چگونه است؟
دنیای NFT در مراحل ابتدایی خود است. همانطور که هنرمندان و سازندگان راه هایی را برای ایجاد و کسب درآمد از محتوای خود جستجو می کنند، محصولات و پلتفرم ها در حال ظهور هستند تا چارچوب هایی را برای سازندگان ارائه دهند تا بتوانند برندهای خود را بسازند و از آنها کسب درآمد کنند.در یکی دو سال اخیر شاهد ظهور یک مدل اقتصادی برای هنرمندان و سازندگان NFT بوده ایم. با هر مدل کسب وکار جدید، باید استراتژی های توزیع جدیدی ظاهر شود.
NFT ها نشان داده اند که چگونه می توان از برندها درآمدزایی کرد. با این حال، تکیه بر یک جامعه کوچک برای ایجاد قابلیت توزیع برای برند، مقیاس پذیر نیست.یکی دیگر از مشکلات اساسی برای توکن های غیرقابل تعویض به منظور افزایش دسترسی آنها، قابلیت همکاری است. دنیای NFT هنوز در میان بلاکچین های مختلف پنهان است. حتی فرهنگ NFT مجموعه های اتریوم و سولانا نیز به طور قابل توجهی متفاوت هستند.دنیای NFT برای تکامل نیاز به قابلیت همکاری بهتر در میان بلاکچین ها دارد و فرهنگ های مربوط به NFT باید نسبت به زیرساخت هایی که بر اساس آن ایجاد می شوند، یکسان باشند.