ضرب المثل بی گدار به آب زدن
مثل، سخن کوتاه و مشهوری است که به قصه ای عبرت آمیز یا گفتاری نکته آموز اشاره می کند و جای توضیح بیشتر را می گیرد. کلمه ”مثل” عربی است و کلمه فارسی آن(متل) است.
وقتی مثل گفتن صورت بی ادبانه پیدا کند آن را متلک می گویند.
البته ضرب المثل یک ترکیب عربی است به معنای مثل زدن. در همه زبان های دنیا ضرب المثل فراوان است. بعضی از مثل ها در همه زبان ها به هم شباهت دارند.
هر قدر تاریخ تمدن ملتی درازتر باشد بیشتر حادثه در آن پیدا شده و مثل های بیشتری در آن وجود دارد. و در زبان فارسی نیز ده ها هزار ضرب المثل وجود دارد.
بعضي از مثلها حاصل پندهاي دانايان يا پيشوايان مذهبي يا تجربه هاي زندگي مردم است . اينگونه مثل ها را حكمت مي نامند .
بعضي گفتار اشخاص نامدار تاريخي يا عادي بوده كه در موقع خاصي خيلي بجا و مناسب بوده و از بس به ذوق ديگران خوش آمده مشهور شده است .
بسياري از مثل ها نتيجه داستاني است ، خواه حقيقي يا افسانه اي باشد . در حالي كه مردم از داستان اصلي آن ممكنست بي خبر باشند و يا ممكنست در هر شهري به صورتي نقل شود .
بعضي از مثلها از يك قطعه شعر معروف گرفته شده است مانند، ( از ماست كه بر ماست )كه از شعر معروف ناصر خسرو گرفته شده است .
مثل هاي منظوم گاه ساخته و پرداخته شاعر است و گاهي از مثل هاي ساده گرفته شده و در شعر زيبا و مناسبي جا افتاده و جانشين مثل قديمتر شده است .
داستان ضرب المثل
عده ای هستند که در زندگی خود کار های عجیب و دور از ذهنی را انجام می دهند و گاه به نتیجه می رسند و گاه نیز خبری از نتیجه خوبی نیست، چه بسا که در ابتدای مسیر توسط بسیاری سرزنش می شوند بر انجام این کار و اتفاقی که رقم زنده اند و حتی باعث مشکلات گسترده ای شده است.
در واقع این ضرب المثل به ما اعلام می کند که فرد بدون هیچ گونه احتیاط و ملاحظه کاری این مسیر را پیش رفته است و به پشت سر خود نگاه نکرده، پل های پشت سر را چه بسا که خراب کرده باشد و چه بسا که ریسگ مواجهه با مرگ را نیز در زندگی اش رقم زده باشد و این قطعا اتفاق عجیب و سختی است که از کم تر کسی دیده ایم.
در مورد بی گدار به آب زدن همین طور می توان گفت که وقتی تصمیمی می گیریم، باید مطالعه لازم را در مورد نحوه انجام آن داشته باشیم. در غیر این صورت هر اتفاقی که برای ما رخ دهد نخست باید با سرزنش دیگران روبرو شویم و این که چنین اتفاقی قطعا سرانجام خوش و خیری اگر داشته باشد باز هم ما در نقطه ای ممکن است با مشکل و آسیبی روبرو شویم.
سکوی پرتاب برای بسیاری از موفقیت ها این است که چگونه می توانیم کاری سخت و بزرگ را انجام دهیم بدون این که کم ترین مشکل و گرفتاری برای ما رخ ددهد.
تلاش و تلاش به هیچ عنوان نمی تواند دلیل خوبی باشد برای نتیجه گرفتن در برخی مسائل که در فرع ممکن است بسیار متاسب باشد، ضمن این که افراد در زندگی خود همیشه باید تلاش را هوشمند و هدفمند انجام دهند.
معنی بی گدار به آب زدن
• کنایه از انجام دادن کاری که عاقبت آن مشخص نیست.
• یعنی کسی کاری را با عجله و بدون تفکر انجام دهد و نتیجه آن کار برایش مهم نباشد.
• این ضرب المثل شامل انجام کارهای خطرناک و بی احتیاط هم می شود.
• به کسی می گویند که در کارهایش می خواهد سریع به نتیجه برسد ولی به علت بی تدبیری اش، با شکست مواجه می شود.
مفهوم این ضرب المثل
گُدار در لغت نامه معین به معنای معبر و گذرگاه آب می باشد؛ یعنی جای کم عمق رودخانه که می توان پهنای آن را بدون شنا کردن پیمود. بی گدار به آب زدن یعنی این مسیر را طی نکردن و یکدفعه در آب عمیق پریدن که عاقبش غرق شدن در آب است!