آشنایی با قصر دارالاماره یا مقر والی کوفه در عراق

  یکشنبه، 29 آبان 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
آشنایی با قصر دارالاماره یا مقر والی کوفه در عراق
قصر الاماره که امروزه خرابه هایی از آن به جا مانده ، محل به شهادت رسیدن مسلم ابن عقیل و نمایش سر شهدای کربلا در مقابل ابن زیاد است. در همین قصر بود که خانم زینب (س) علیه بنی امیه، سخنرانی فرمودند و البته در نهایت هم، سر قاتلان حسین در قصر الاماره مقابل مختار قرار گرفت تا شاید کمی انتقام خون شهیدان کربلا گرفته شده باشد.

قصر دارالاماره یا مقر والی کوفه، قدیمی ترین ساختمان اسلامی در عراق است که در سال ۱۷ ه.ق بعد از ساخت مسجد کوفه به دست سعد ابن ابی وقاص ساخته شد. دارالاماره، ساختمانی با پلان مربعی شکل واقع در جنوب شرقی مسجد کوفه است که در سال ۷۱ قمری به دستور عبدالملک بن مروان تخریب شد و در حال حاضر تنها پایه ها و بخش هایی از دیوارهای آن باقی مانده است. این قصر در ابتدا اقامتگاه سعد و سپس محل زندگی خلفا و حاکمان کوفه بود. به شهادت رسیدن مسلم بن عقیل، و به نمایش گذاشتن سر بریده امام حسین (علیه السلام) و شهدای کربلا، گفتگوی حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) با عبیدالله بن زیاد از جمله رویدادهای مهمی هستند که در این مکان اتفاق افتاده است. دارالاماره محل اقامت مختار ثقفی هم بوده است و در همین جا، سر قاتلان واقعه عاشورا را نزد مختار آوردند.

دار الاماره به معنی مقر استاندار و فرماندار، خانه امیر، حاکم نشین، ارگ، ارگ حکومتى است. در شهرهایى که امیر و حاکم آنجا حضور داشت، اغلب کنار مسجد جامع شهر، مقر امارت و قصر حکومتى ساخته مى شد تا براى اقامه نماز جمعه و ایراد خطبه، فاصله اى نباشد.در کوفه محل استقرار ابن زیاد را «دار الاماره» مى گفتند و مجالس عمومى را در مسجد جامع برگزار مى کردند. اسراى اهل بیت را در کوفه وارد آن مجلس عمومى ساختند و آن گفتگوها میان ابن زیاد و عترت طاهره پیش آمد. در همین قصر که نامش «طمار» بوده، مسلم بن عقیل و هانى بن عروه را به دستور ابن زیاد شهید کردند.ساختمان دارالاماره کوفه، به عنوان قدیمى ترین بناى دولتى در اسلام، بدست سعد بن ابى وقاص انجام گرفت.

«آثار کوفه قدیم، از جمله دارالاماره از بین رفته و تنها بقایایى از مسجد کوفه وجود دارد. اداره آثار باستانى عراق، با تلاش هاى زیاد، پایه هاى آن را با حفاری ها پیدا کرد. علایم نشان مى دهد که دارالاماره، چهار دیوار به طول ۱۷۰ متر داشته که ارتفاع متوسط آن ۱۴ متر بوده و هر دیوار از ضلع خارجى به ۶ برج نیم دایره متصل بوده و فاصله هر برج با دیگرى ۶۰/۲۴ متر و ارتفاع آنها حدود ۲۰ متر بوده است. بناى محکم قصر و نوع مهندسى آن، دارالاماره را از هجوم خارجى مصون مى داشته است. کنار برخى درهاى اصلى آن نیز اتاق هایى به عنوان زندان و مطبخ بوده است».

قصر دارالاماره یا مقر والی کوفه


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها