به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یک سیستم ترمز سالم جدای از سلامت سرنشینان، برای سلامت خود خودرو نیز حیاتی است؛ اما اکثر افراد در بررسی سیستم ترمز به برخی جزئیات توجه نمی کنند. یکی از بخش های مهم در نگهداری خودرو ، روغن ترمز است که نقشی کلیدی در درست کار کردن ترمز ها دارد.
این روغن که همچنین سیال هیدرولیکی نیز نامیده می شود، مسئول حرکت دادن اجزای مختلف سیستم ترمز خودروی شما است.
روغن ترمز تحت دما و فشار بالا کار می کند و بدون آن اتومبیل شما قادر نخواهد بود در زمان فشردن که پدال ترمز متوقف شود.
این روغن یک ماده غیر تراکم پذیر است که نیروی ایجاد شده توسط فشار روی پدال ترمز را به صورت یک نیروی هیدرولیکی به لنت ترمز انتقال می دهد. بر اثر اصطکاک میان لنت و دیسک سرعت خودرو شما کاهش یافته یا متوقف می شود.
انواع روغن ترمز
روغن ترمز ها در سه استاندارد مختلف تولید و در خودروها استفاده می گردند که این مدل ها عبارتند از DOT3، DOT4 ، DOT5 که دات ۳ و دات ۴ آن بیشتر در خودروهای سواری استفاده می گردد و دات ۵ معمولا به این سبب اینکه دارای نقطه جوش بالاتری می باشد و جاذب رطوبت نیست در موارد خاصی و برای صنایع خاصی استفاده می گردد و در خودروهای معمولی استفاده از آن توصیه نمی گردد. اما دات۳ و دات۴ که بیشتر با بطری های زرد و آبی رنگ مشخص شده اند در خودروها مصرف فراوانی داشته و بیشتر خودروسازان سیستم ترمز خودروهای خود را با این استانداردها هماهنگ می کنند. روغن ترمز دات۴ نسبت به دات۳ از دمای جوش بالاتری برخوردار می باشد و با توجه به شرایط رانندگی و جاده ای استفاده از کدام نوع روغن، توصیه می گردد.
روغن ترمز دات۳ از ترکیبات پلی الیفاتیک تشکیل شده و دمای جوش آن به ۶ درجه فارنهایت می رسد در حالی که روغن ترمز دات۴ از ترکیبات استربورات تشکیل شده و نقطه جوش آن در دمای ۴۱۴ درجه فارنهایت می باشد. هر خودرو از یک نوع سیستم ترمز خاص استفاده می کند و در نتیجه نمی توان دات۳ را به جای دات۴ استفاده نمود. بطری روغن های دات۳ زرد رنگ بوده و بطری روغن های دات۴ آبی رنگ هستند و با توجه به مدل خودروی خود و دفترچه راهنمای آن باید یکی از این مدل ها را برای پر کردن مخزن روغن ترمز خودروی خود برگزینید.
زمان تعویض روغن ترمز
برعکس تصور خیلی از رانندگان که بر این باورند روغن ترمز را نباید عوض نمود باید بگوییم که روغن ترمز نیز یک عمر مفید داشته و پس از طی آن مدت زمان باید نسبت به تعویض روغن اقدام نمود. هنگامی که خودرو روشن می گردد، روغن به درون سیستم ترمز خودرو در چرخ ها پمپ می گردد و هنگامی که راننده پای خود را روی پدال ترمز خودرو فشار می دهد، این روغن باعث فشار بر لنت ترمز شده که بر اثر اصطکاک ایجاد شده میان لنت و دیسک، در نهایت سرعت اتومبیل کاسته شده و باعث ایستادن خودرو می گردد. هنگامی که میزان رطوبت جذب شده توسط روغن ترمز از حد مجاز بالاتر رود باید روغن ترمز تعویض گردد. جذب رطوبت باعث می گردد متعلقات سیستم خودرو سالم مانده و دچار فرسایش و پوسیدگی نشوند. همین عامل سبب شده است تا روغن ترمز را به گونه ای طراحی کنند که بتواند این رطوبت را جذب نماید.